Başlığa çok aldanmayın, viral videoları yazılarda kullanma sevdam bu sefer de beni yakaladı. Bugün burada toplanma nedenimiz Chargers’ın off-season’ına karışmak, güçsüzleşmesi beklenen AFC West’te zirveye oturmak ve/veya playoff’lara kalmak için gereken şifreyi bulmaya çalışmak. Huzurlarınızda: Telesco Da Vinci’nin şifresi. Part I.

İç Transfer

NFL’i “sezon bitmiş yenisinde başlarım izlemeye” diye düşünüp yeni yeni merak saranlar varsa onları kaybetmemek adına genelde futbolda kullanılan terimleri yazıya entegre etmeye çalışıyorum. (Yazar burada daha açıklayıcı bir başlık bulamadım demek istiyor) Başlangıç olarak, Tom Telesco’nun elinde ilk kez rahat bir cap space olduğunu belirtmekte fayda var. Şu anda 25 milyon dolarlık bir açık bulunuyor. Takımdan ayrılması beklenen (birazdan bahsedeceğim) oyuncularla beraber 35-40 milyon dolar civarında bir sayıya ulaşması bekleniyor. İsterseniz başlayalım…

Önemli Serbest Oyuncular

Eddie Royal: Yıllardır takımın slot receiver’ı olarak kullanılan Royal belli sürelerde patlayan, sonrasında haftalarca etkisiz kalan bir oyuncu. Bu senenin draft’ında onun yerine gelip daha iyi performans gösterebilecek oldukça fazla oyuncu var (Justin Hardy, Tyler Lockett, Devin Smith). Packers WR’ı Randall Cobb gibi kendisini NFL seviyesinde kanıtlamış bir oyuncu da az bir fiyat farkıyla takıma eklenebilir. Bu nedenle takımın oldukça fazla opsiyonu var ve bence Royal’ın geri gelmeme olasılığı oldukça fazla. Her şeye rağmen seneye takımda olursa da kimsenin sinirleneceğini düşünmüyorum.

Dwight Freeney: Takımın hem saha içi hem saha dışı liderlerinden olmasının dışında Freeney’nin bu yaştan sonra sahaya koyabileceği fazla bir şey yok. Chargers’ın artık ona teşekkür edip emekliliği düşünmesini tavsiye etmesi lazım. Bir sezon daha oynamak isterse foundatiton’ı kurmak için onu isteyecek takımlar çoktur, başarılar dileriz.

Ryan Mathews: Sağlıklı olduğu sürece NFL’in en iyi oyuncularından birisi olma potansiyeli var ama sorun şu ki sezonun çoğunluğunda sakat. Bir yıllık bir kendini kanıtlama kontratı (az garanti para, daha çok bonus maksimum üç-dört milyon) isterse buyursun gelsin, yoksa Jets, Jags veya Colts’a gidebilir, bence mahsuru yok. Zaten bundan fazla parayı ona verecek takım da yoktur. Hele son yılların en çok RB prospect’i olan draft’ında hiç sanmıyorum. Zaten RB pozisyonu yıllar geçtikçe değersizleşiyor…

Brandon Flowers: %100, fiyatı ne olursa olsun geri gelmesi lazım. Önceki yılın DB poziyonundaki beş önemli oyuncunun üçü free agent, Flowers bunların en önemlisi ve rookie sezonunda sakatlıklarla boğuşan Verrett ile birlikte sahada olduklarında en iyi CB duo’larından birini oluşturma potansiyeline sahipler.

King Dunlap: %100. Bu iki oyuncu kesinlikle kalması lazım dediğim iki isim. Şu sıralarda LT bulmak hiç kolay değil, hele ki offensive line’ın geri kalanı harabe halindeyken sistemin en iyi oynayan oyuncusuyla yolları ayırmak saçmalık olur.

Marcus Gilchrist & Shareece Wright: Bu ikisi beraber çünkü sahada olduklarında takımın en büyük iki zaafı bunlar. Bedava verseler istemem yolları açık olsun. (Wright geçen yıl ligin en çok flag alan oyuncularından birisiydi. 13 kez pass interference çalınmasına neden oldu)

Andrew Gachkar: Hem special teams’in, hem de defansın önemli bir ismi hiç belli etmese de. Çok yetenekli değil ama her maç elinden gelenin en iyisini veriyor ve düdüğe kadar her snap’i oynuyor. Depth açısından gerekli birisi, kalmalı.

Seji Ajirotutu: Şu anda WR’lar içine en zayıfı fakat Stuckey’den sonra en önemli special teams oyuncusu olduğu için burada. Makul bir maaş ile tutulmalı.

Ricardo Mathews: Önceki yıl hep ileriye giden Chargers defansının yükselişinin gizli kahramanlarından birisi bana göre. Vasat D-line performansını Liuget ile beraber yukarı çeken isim. Çok atletik birisi ve sahaya en iyisini yapıyor. Depth açısından önemli, kesinlikle kalmalı.

Extension ve Restructure Tayfası:

Jarret Johnson: Pass Rush pozisyonunda (OLB) oynayıp koşuyu durduran lider özellikli bir oyuncu fakat 34 yaşında olacak ve beş milyonluk cap hitini tam karşılar mı bilinmez. Sağlık sorunu yaşamayan birisi olmasına rağmen ilerleyen yaşı düşündürücü. Bir milyonluk bir pay cut ile durması taraftarıyım, yoksasını düşünmek de pek istemiyorum çünkü kendisi bu yıl takım arkadaşları tarafından Malcolm Floyd’ile beraber sezonun en ilham veren oyuncusu seçildi. Soyunma odasında önemli bir karakter.

Philip Rivers & Eric Weddle: Birisi ofansın, diğeri defansın lideri. İkisi de büyük paralar alıyor ve 2016 sezonundan sonra takımla ilişkileri kalmıyor. İkisinin de kariyerlerini San Diego’da bitireceklerini temin eden kontratları alma zamanları. Bu hem onların, hem bizim, hem de Tom Telesco’nun kafalarını rahat ettirir.

Corey Liuget: Durumu Weddle ve Rivers ile aynı fakat tek farkı kariyerinin başında sayılması. Pro-bowl kalibresinde bir oyuncu olduğu su götürmez gerçek ve sahada olduğunda Chargers D-Line’ını bir-iki seviye yukarı çekiyor. O da gelecek yıl sıkıntı olmaması için uzatmayı almalı.

Mike Scifres: Punter’a dört buçuk milyonluk cap vermişler. Restructure lütfen, teşekkürler.

Cut

Chad Rinehart & Johnnie Troutman: İkisi gönderilirse beş milyon civarı bir cap açılıyor ve önceki yılın en vasat iki oyuncusuydu bunlar. Interior offensive line kan ağladı. Gelecek yıl RT olarak draft edilen DJ Fluker RG pozisyonuna geçecek, geçen yılın rookiesi Chris Watt ise LG veya C oynayacak. Yani ikisinin de vadesi çoktan doldu, hem draftta hem de free agency’de yerlerine gelecek birileri çıkar. Hatta Troutman’ın şimdiden var bile, siz düşünün.

Donald Brown: 2014 sezonunun en kötü oyuncularından birisiydi. Oyuncusu diyemiyorum çünkü sezon ortasında gönderilene kadar Richard Marshall diye bir gerçek vardı takımda. Danny Woodhead’in dönecek olması ve Branden Oliver’ın eklenmesiyle RB’ler içinde ona yer yok. Üç milyondan kurtarmak için gayet mantıklı bir hamle olur.

Kendall Reyes: Samimi konuşursam niye NFL’de oynadığı hakkında hiçbir fikrim yok. Biraz kilo alsam onun yaptığını ben bile yaparım herhalde çünkü hiçbir şey yapmıyor. Bol şans bile diyesim gelmiyor açıkçası.

Depth Olarak Alınan ve Sakatlıktan Faydalanıp Takıma Girenler: Gerekirse Ağustos’ta gene ortada olacaklar, o zaman veya daha iyi olanlar en erken kadro 90 kişiye çıkana kadar görüşürüz, bazılarınız kalsa da Damian Square falan var aralarında, Allah hiçbir takımın başına vermesin.

Dış transfer, yani draft ve free agency kuşağında sonra görüşmek üzere, Chargers off-season’ıyla ilgilenenler varsa (niye öyle bir şey yaparsınız onu da bilmiyorum ama…) her zaman bekleriz. Part II’ye kadar, esen kalın.