Bilemediniz, yazımız San Fransisco 49ers ile alakalı değil. Son günlerin ‘Trending Topic’i “Tüm zamanların en iyi QB’si Joe Montana mı, Tom Brady mi?” konusuna da hiç girmeyeceğim.

New England Patriots’ın Bill Bellichick ve Tom Brady ile birlikte altıncısını oynayıp, dördüncüsünü kazandığı Super Bowl 49’un play-by-play analizini ve kişisel yorumlarımı paylaşacağım. Tüm zamanların en çok izlenen Super Bowl’u olarak, half time esnasında 118 milyon ve dördüncü çeyrekte 120.4 milyon Amerikalıyı ekranlara kilitleyen Super Bowl karşılaşması belki de son 10 yılın en çekişmeli final mücadelesi oldu.

Maça iki takım da farklı kurgularla başladı. Return’ü seçen Patriots maça iyi başlayamadı. İlk drive’inda punt yapmak zorunda kalan Patriots, hakemlerin de 15 yard ve otomatik 1st down vermeleri gereken ‘roughing the punter’ kararı yerine 5 yard ve hak tekrarı olarak cezalandırılan ‘running into the punter’ kararı vermeleri ile son buldu. Seattle Seahawks da drive olgunlaşmadan punt yapınca, iki takımın da birbirini tarttığı ve stratejilerini okuyup, cevap vermeye çalıştığı bir kurgu oluştu.

Seahawks’ın Tom Brady üzerinde baskı kurmayı amaçlayan, bol pressure’lu savunma planı Blount ve Vereen’in koşularını durdurmak adına, Gronkovski’yi LB ile adam-adama bırakması ile sekteye uğradı. Gronk’un kritik bir third down conversion’u ile canlı kalan drive Blount ve Vereen ile olgunlaştı ve Amendola’ya atılan pas ile Red Zone’a uzandı. Burada, Seahawks’ın baskısı sonuç getirdi ve TB baskı altında arkaya yaslanıp topu elinde çıkartınca, maçın ilk interception’ı Seattle secondary’sinden geldi. Ancak return’de sol el bileği kırılan Seahawks CB’i bir daha sahaya dönemedi.

Seahawks hücumu ise ritm yakalama konusunda Patriots kadar hızlı olamadı. Seahawks’ın tam aksine three-man-rush ile arka alanı kalabalık tutan ve man-to-man oynayan, ligin tartışmalı olarak en iyi secondary’sine karşı, pocket içinde çok fazla zamanı olmasına karşı bir türlü boş WR bulamayan Russell Wilson kendisine koşacak alan da bulamayınca, punt ünitesi tekrar sahaya girmek zorunda kaldı.

Rakibin zayıf noktalarını çok iyi yakalamış olan Patriots bu drive’da hızlı bir şekilde sonuca gitmeyi başardı. Amendola’ya atılan 20 yardlık slant pas ile Seahawks secondary’sini arka alanaı savunmaya zorlayan Patriots, Vereen ve Edelman’a attığı screen ve fade rotalarıyla zincirleri ilerletmeye devam etti. Seahawks savunması kısa alanı savunmaya geri dönünce de TB’nin unutturduğu LaFell’e attığı seam pas ile maçın ilk TD’u geldi. Extra sayı denemesi de başarılı olunca, skor 7 – 0 New England lehine değişti.

Bir türlü istikrarlı bir oyun ortaya koyamayan Seattle QB’i Wilson’ın sack ve incomplete ile sonuçlanan ilk 2 denemesinden sonra topu yine hücumun ağır yükünü taşıyan RB Marshawn Lynch’e veren Seattle ekibi, undrafted rookie WR Matthews’a atılan 30 yardlık pasla Patriots Red Zone’una girdi. Beast mode’una devam eden ve toplamda 140 yard koşan Lynch’in 3 yardlık TD koşusu ve başarılı extra sayı denemesi ile skora denge geldi: Patriots 7 – Seahawks 7.

İkimci çeyreğin sonlarında topu tekrar alan Patriots, başarılı bir oyun kurgusu ile topu yine Blount’un koşuları, Vereen’e atılan middle screen pass’lar ve Amendola’ya atılan slant rotalarla rakip red zone’una taşıdı. Burada Seahawks defansı, ligin en iyi TE’i Gronkovski’yi LB Wright ile adam-adama savunmaya kalkınca, TB bu hatayı affetmedi ve maçın 2. TD pasını attı. İlk yarının bitimine 30 saniye kala topu alan Seahawks hücumu, dizini yere koyup devre arasına gitmek yerine, unorthodox bir oyun seçimi ile drive’ı canlı tuttu. 5 oyunda 80 yardlık bir drive ile 26 saniyede Patriots end zone’una giren Seahawks hücumunda ilk iki oyunda topu taşıyan RB Turbin ve QB Wilson’un uzun koşularına, 3. oyunda tamamlanan uzun pas oyununda Pateiots CB’i Arrington’a çalınan 15 yardlık facemask cezası da katkı sağlayınca, 5. oyunda WR Matthews’a atılan 15 yardlık TD pası ile ilk yarı 14 – 14 berabere sonuçlandı.

Maçın ilk yarısında Seattle RB’i Marshawn Lynch ile Patriots LB’ı Hightower ve Seattle WR’ı Chris Matthews ile Patriots CB’i Arrington’ın eşleşmeleri heyecan kattı. İkinci yarıya hücumla başlayan Seahawks topu Lynch’in emin ellerinde ilerleterek zincirleri oynattı. Yine Lynch üzerinden yapılan bir play action’da Patriots CB’i Arrington’ın üzerinden, topu WR Matthews ile buluşturan Seahawks rakip red zone’una girse de, Lynch, Turbin ve Lynch’in koşular durdurulunca FG vurmak zorunda kaldı ve ilk kez rakibi Patriots karşısında öne geçti. Patriots: 14 – Seahawks: 17

Seahawks LB’ı Wright’ın adam adama savunmaya çalıştığı Patriots TE’i Gronkowski ile kendi 40 yardına gelen Patriots’un ilerlemesi başarısız birer koşu ve pas denemesi ile kritik bir third down conversion’a kaldı. Burada bir diğer LB Wagner ile Gronkovski’yi savunan Seahawks defansı bu kez Patriots QB’i TB’i tuzağa düşürdü. Mismatch yakaladığını düşünen TB, pozisyon dışı kalmış gözüken Wagner’in tarafında olan Gronkovski’ye doğru pası atınca, LB Wagner Seahawks’ın 2. interception’ını yaptı. Patriots 40 yardında topu çalan oyuncu, takımına interception return yardlar kazandırsa da, CB Sherman’a verilen illegal block cezası ile bu mesafeler kaybedildi.

Rakibin 40 yardında drive’a başlayan Seahawks RB Lynch’in, QB Wilson’ın ve tekrar RB Lynch’in koşuları ile Patriots dört yard çizgisine kadar ilerledi. Burada yine Lynch üzerinden yapılan bir play action pas ile, topu veteran WR Baldwin ile buluşturan Seahawks hücumu, extra sayı denemesinin de başarılı olmasıyla, üçüncü çeyrekte 10 sayılık bir fark yakaladı: Patriots 14 – Seahawks 24

Sonraki drive’larda Patriots hücumu WR Edelman’ın tuttuğu pasta çalınan offensive holding cezası, Seahawks hücumu da third down conversion’da atılan deep pass’ın Patriots 10 yard’ında düşürülmesi ile son buldu.

Topu tekrar alan Patriots hücumu hızlı bir şekilde “üç ve dışarı” yapınca, Seahawks için skoru açma şansı doğdu. Ancak bu kez de Seahawks’ın kritik 3rd down conversion’ı doğum günü çocuğu, Patriots LB’ı Ninkovich’in sack’ine kurban gitti. Son çeyrekte, maçın bitmesine 8 dakika kala, rakibin 10 sayı gerisinde hücuma başlayan Patriots’un drive’ı Seahawks LB’ı Irvin’in 8 yardlık sack’i ile tehlikeye düşse de, WR Edelman ve RB Vereen’in 1st down getiren pas tutuşları ile drive canlı kaldı. Bunlara bir de WR Edelman’a atılan deep pass’ta Seahawks secondary’si #49 Thomas III’e çalınan personal foul da eklenince, Patriots hücumu QB TB’nin WR Amendola’ya attığı pas ile farkı tekrar 3 sayıya indirdi: Patriots 21 – Seahawks 24

Topu karşılayan Seahawks hücumu, iki başarısız pas ve bir beş yardlık koşunun ardından tekrar punt yapmak zorunda kaldı.

Maçın bitimine yedi dakika kala topu kazanan Patriots hücumu Vereen’in screen pass ile takımına kazandırdığı 1st down’da WR Edelman’a verilen Offensive Pass Interference cezası yüzünden kritik duruma düşse de, TE Gronkovski’nin yakaladığı 1st down pasları ile drive’ı canlı tutmayı başardı. Maçın bitimine 2:30 dakika kala, WR LaFell’in Seahawks 6. yardında yakaladığı pas ile tekrar sayı bölgesine giren Patriots hücumu, süreyi eritmek adına RB Blount ile koşmayı denedi. Bu denemede 3 yardlık bir kazanç sağlayan Patriots hücumu ikinci denemede WR Edelman’a atılan 3 yardlık TD pası ile, maçın bitimine iki dakika kala tekrar öne geçmeyi başardı: Patriots 28 – Seahawks 24

İlk yarının bitimine 30 saniye kalan, beş oyunda TD bulan Seahawks hücumu maçın son iki dakikasında da mucizevi bir şekilde topu ilerleterek, bitime 28 saniye kala Patriots bir yard çizgisine ulaştı. Seahawks hücumu, önce RB Lynch’in 31 yardlık kazancı ile 50 yarda ilerledi. Ardından WR Lockette’in first down getiren 11 yardlık tutuşu ile topu Patriots 38 yardına taşıdı. Bu noktada maçın en ilginç oyunlarından birine tanıklık ettik ve Seattle WR’ı Kearse, Patriots CB’i Butler’ın tüm engellemesine rağmen, ancak topla 5. temasında ve yerde yatarken yakalamayı başardığı 33 yardlık mucizevi pasla topu Patriots’un beş yard çizgisine taşıdı. Topu yine RB Lynch’e teslim eden Seahawks hücumu, maçın bitimine 28 saniye kala, halen bir mola hakları varken, Patriots bir yard çizgisinden iki ve goal oynamak için dizildi. Herkes heyecan içinde, NFL’in en güçlü koşucusu Marshawn Lynch’in topla end zone’a girmesini beklediği bir sırada, çoğu otoritenin “NFL tarihinin en kötü oyun seçimi” olarak nitelendirdiği pas denemesine şahit olduk. QB Wilson’ın WR Lockette’i hedef alan pas denemesinde, maçın kahramanı olan Patriots undrafted çaylağı CB Butler’ın interception’ı ile Seahawks’ın coşkusu yerini hüsrana bıraktı.

Maçın bir diğer kırılma noktası da burada yaşandı. Herkes, maçın bitimine 26 saniye kala, sadece bir mola hakkı varken, dört sayı önde olan Patriots’un kendi 1 yard çizgisinde nasıl bir oyun oynayacağını merak ediyordu. Olası bir safety ve sonrasında gelecek punt ile Seahawks’ın FG ile maçı kazanabilme durumu söz konusuydu. Ancak Seahawks DL’ı Bennet’in offside’ı ile beş yard daha alan kazanan Patriots hücumu, kendi altı yard çizgisinden kalkan topta knee down yaparak Seahawks’ı son molasını harcamaya zorladı. Patriots QB’i Tom Brady’nin dizini yere koymasından sonra çıkan kavgada, hakemler TAFL’deki meslektaşları gibi her iki takımdan 10’ar oyuncuyu ihraç edip her birine beşer maç ceza vermek yerine, sadece Seahawks LB’ı Irvin’e 15 yardlık bir personal foul çalınca, Patriots hücumu maçın bitimine 18 saniye kala kendi 21 yardında first down kazandı. Ardından gelen knee down ile de MVP seçilen QB Tom Brady’nin eşi Giselle Bündschen ve kankaları Mark Wahlberg ve Matt Damon ile 49. Super Bowl şampiyonluğunun kutlamalarına geçildi.

Ancak maçtan sonra Seahawks soyunma odasında büyük bir hayal kırklığı ve karşılıklı suçlamalar yaşandı. Linebacker Irvin dahil bazı oyuncular maç sonrası röportajlarda head koç Pete Carroll’un oyun seçimini açıkça eleştirirken, topun Beast Mode lakaplı Marshawn Lynch’e verilmesi gerektiğini vurguladılar. Bu noktada koç Carroll adım atıp maçın kaybedilmesi ile ilgili tüm sorumluluğu üstlenirken, oyunu veren hücum koçu Darrell Bevell ise “Lockette o oyunda daha güçlü bir hamle yapıp topa doğru atılabilirdi” diyerek WR Lockette’i topun ağzına koydu. Marshawn Lynch ise seçilen oyuna şaşırmadığını, bunun bir takım oyunu olduğunu söyledi ve takım yönetimine sahip çıktı.

Gelelim meselenin özüne. Head koç Carroll’un kontrat yenileme durumunda olan RB Lynch’i önümüzdeki sezon takımda istemediğini artık sağır sultan bile duydu. Bu sebeple maçın ağır yükünü Lynch’e taşıtıp, son hücumda topu QB Wilson’a vermesi de, kendi açısından mantıklı. Zira son hücumda end zone’a girmesi durumunda Lynch’in Super Bowl MVP’si olması kesinleşmiş olacaktı. Bu durumda da Carroll’un bu oyuncuyu takımdan göndermesi oldukça zorlaşacaktı.

Carroll ise her ne kadar maç sonrası yaptığı konuşmada “Benim hatam, tüm sorumluluğu kabulleniyorum” diye açıklama yaparak olgunluk örneği gösterse de, ertesi gün egosuna yenik düşerek “Bellichick de üç yarddan Edelman’a pas attırdı, ona niye bir şey demiyorsunuz?”, “Hem ilk yarının son 30 saniyesinde, beş oyunda TD yaptığımız oyunları da ben verdim”, “Koşu oyunu verseydim de fumble olabilirdi” gibi mantık dışı savunmalar sergilemeye başladı.

Burada gözden kaçırılmaması gereken bir nokta da, Carroll’daki Bill Belichick kompleksi. Seahawks’ın bu maçı kaybetmesine neden olan kararların arkasında yatan asıl sebep Pete Carroll’un Bill Belichick’e Belichick’lik yapmaya çalışmasıdır. Belichick’ten önce Patriots’u çalıştırmış olan Carroll’un tüm adımlarında Belichick’in izlerini görmek mümkün.

No name bir QB’ten elite QB yaratma çabası, undrafted free agent’lar veya rookie’lerden takım kurma hevesi, unorthodox oyun seçimleri, her zaman beklenmeyeni yapma çabası, vb… Bu alanda çok büyük işler başarmış olan bir head koçu tek bir oyun seçimi yüzünden idam mangasına koymanın alemi yok elbette ki. Ancak Supermen’in kriptoniti gibi, Pete Carroll’un da yumuşak karnı ortaya çıktı ve şimdi bu zaafını kapatmak için egosu ile mücadele etmesi gerekecek. Gerek NCAA, gerekse NFL’de her zaman çizgi dışı ve “cesur” kararlar verdiğini bildiğimiz Pete Carroll’un kariyeri belki bu oyun seçimi yüzünden düşüşe geçmez ancak, verdiği her yanlış kararın ardından, bu oyun seçiminin dile getirilip önüne konacağı ve ömür boyu peşini bırakmayacağı aşikar.

Bellichick ve Brady liderliğinde tarih yazan New England Patriots’un Super Bowl şampiyonluğu ile biten 2014-2015 NFL sezonunun ardından tüm football severleri TAFL maçlarına davet ediyor, herkese football dolu günler diliyorum.