Amerikan futbolu severlerin yakından takip ettiği üzere AFWB (American Football Without Barriers) Organizasyonu 27 Şubat’ta ülkemizde başladı. NFL’deki çeşitli takımlardan 12 oyuncu ülkemizdeki futbol oyuncularını eğitmek, koçluk seminerleri düzenlemek, Amerikan futbolunu daha iyi tanıtmak ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almak için İstanbul’dalar.

For the English language version please click here.

NFLTR ekibi olarak, ilk günden organizasyonun üç kurucu üyesinden biri olan New York Jets hücum hattı oyuncusu Breno Giacomini’yi koç kliniği sonrası yakaladık. Bırakmamaya niyetliydik, daha soracak çok sorumuz vardı fakat takdir edersiniz ki 2.03’lük devasa bir adama karşı pek de ikna edici olamıyorsunuz. Girizgahı fazla uzatmadan, karşınızda Breno Giacomini.

Berk Orkun: Öncelikle söylemeliyim ki böylesine önemli bir organizasyonu ülkemizde görmekten çok mutluyuz. Türkiye’de Amerikan futboluna karşı büyüyen bir ilgi var ve uzun süre daha spor hayatımızda bir yer teşkil edeceğe benziyor. Daha iyiye gitmek için ne yapabiliriz?

Breno Giacomini: İnsanlara özel bir şey yaptıklarını hissettirmek zorundasınız, oyunun bir parçası olduklarını hissettirmek ve daha fazla insanı bu paydanın içine dahil etmek zorundasınız. Oyunu pazarlamalısınız. Türkiye’nin ileri gitmek için gerçekten iyi bir potansiyeli var fakat çok çalışmak zorundasınız, bu oyunun kuralı bu.

BO: AFWB geçen sene Çin’de, ondan önceki sene de Brezilya’daydı. Bu sene durağınız olarak Türkiye’yi seçtiniz. Bu seçiminizde neler etkili oldu?

Giacomini: Kurucularımızdan biri olan Ahmed burada yaşıyor, tek sebep bu. (Gülüyor) Elbette şaka yapıyorum. Avrupa’dan bir ülke seçmek istedik ve biliyoruz ki Türkiye Avrupa ile Asya arasında eşsiz bir köprüyü temsil ediyor. Buradaki oyuncu havuzunu ve gelişme durumunu da görmek istediğimizden İstanbul’a geldik ve gördüğümüz şeylerden dolayı da çok mutluyuz.

BO: Bu Türkiye’ye ilk gelişin mi?

Giacomini: Evet ama kesinlikle sonuncu olmayacak.

BO: O zaman istersen biraz ligden ve senden konuşalım. Şu an New York Jets için oynuyorsun ve ligde artık hatırı sayılı bir süreyi geride bıraktın. Bir NFL oyuncusu olarak yaşadığın en kötü şey neydi?

Giacomini: Futbol hayatım boyunca üç kez bir takımdan kesildim…

BO: Fakat asla vazgeçmedin.

Giacomini: Evet, aynen öyle çünkü geçemem. Bu benim hayatım ve yapmak istediğim iş. Eğer bir işi yapmak istiyorsanız onun için mücadele edersiniz. Elimdeki tek opsiyon bu. Yarın tackle olmayı bırakıp başka bir şey yapamam ve yapmak da istemem. Düştüğünüzde kalkmayı öğrenmezseniz standart bir insan olursunuz.

BO: Oyuna bağlılığın ne demek olduğunu az çok bilirim, evet.

Giacomini: O zaman elbette beni daha iyi anlıyorsundur. Oyunu gerçekten çok seviyorum ve sanırım bu böyle olmaya da devam edecek.

BO: Herkesin hayatında idol olarak aldığı biri olmuştur, bir sporcu olarak seninki kimdi?

Giacomini: Kesinlikle Michael Jordan. Biz onun çağının çocuklarıyız ve bizi çok etkiledi. Nasıl kazanacağını çok iyi biliyordu. Elbette Amerikan futbolu camiasından da birçok isim söyleyebilirim ancak kolaya kaçmak istiyorum sanırım. Bir de hiçbiri Michael kadar etkilemedi beni.

BO: Benim de spor dünyasında rol model aldığım oyuncu sorusunun yanıtı açıkçası bu olurdu.

Giacomini: (Gülüyor.) Doğru seçim.

BO: Bir hücum hattı oyuncusu olarak en çok pas korumasında mı koşu bloklarında mı zorlanıyorsun?

Giacomini: İkisi de iyi bir tackle’ın üst düzeyde yapması gereken işler ve bence ikisi de ne çok kolay ne çok zor. İkisini de mükemmel yapmak zorundasınız çünkü NFL’de en iyilerin en iyileriyle oynuyorsunuz ve en ufak hatanız bile en ağır biçimde cezalandırılıyor. O yüzden üzerinize düşeni en iyi şekilde yapmak zorundasınız, koruma veya blok fark etmemeli.

BO: Peki sıradaki soru biraz zor olacak. Sence gelmiş geçmiş en iyi NFL oyuncusu kim ve neden?

Giacomini: Gerçekten beni zorladın. Ancak bir hücum hattı oyuncusu olarak Seahawks eski left tackle’ı Walter Jones diyebilirim. Ondan çok şey öğrendim ve hep beni çok etkiledi.

BO: Son soru olarak da ligde özellikle oyuncuların çok şikayet ettiği bir konudan bahsetmek istiyorum. Sence ligin beyin sarsıntısı protokolünün mevcut hali adil mi? Ne düşünüyorsun?

Giacomini: Açıkçası ben bunun teknikle alakası olduğunu düşünüyorum. Eğer bilge bir adamsanız ve nasıl tackle yapacağınızı iyi biliyorsanız veya nasıl tackle kıracağınızı, bence bu sizi pek de fazla etkilemez. Koçlarınız da sizin hassasiyetlerinize göre duruma bağlı seçimler yapacaktır zaten. Bunun ligden ziyade bir teknik ve coaching sorunu olduğunu düşünüyorum.

BO: Anlıyorum, bu açıdan bakmamıştım hiç açıkçası. Her şey için çok teşekkürler Breno, yarın sahada görüşmek üzere.

Giacomini: Ben teşekkür ederim, görüşürüz!