NFL’in 11 yıllık veteran oyuncusu ve AFWB ekibinin koçlarından Will Svitek ile İTÜ Maslak Stadyumu’nda sizler için konuştuk. Şuanda NFL’deki tek Çek Cumhuriyeti doğumlu oyuncu olan Tennessee Titans’ın offensive tackle’ı Will Svitek, bize NFL, NFL Europe, Avrupa ve dünya futbolu ve Amerikan futbolunun uluslararası genişlemesi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son derece eğlenceli ve doyurucu olan bu röportajı zevkle okumanız dileğiyle…

For the English language version please click here.

Oktay Cavuş: Öncelikle Türkiye’ye hoşgeldin. AFWB ekibindeki tek Avrupa doğumlu ve NFL Europe tecrübesi olan oyuncusun. Bu konu hakkında neler söylemek istersin?

Will Svitek: Evet, Çek Cumhuriyeti’nde Prag’da doğdum. İki yaşındayken Amerika’ya taşındım. Yani orada büyüdüm. Sporda Avrupalı bir aileden geliyorum. Ancak tüm hayatım boyunca Kaliforniya’da büyüdüm. Yani Amerikan futbolu ile oldukça küçük yaşta tanıştım. Lisede Amerikan futbolu oynayacak ve Stanford Üniversite’sine tam Amerikan futbolu bursu ile girecek kadar şanşlıydım. Altıncı turda Kansas City Chiefs tarafından draft edilerek güzel bir fırsat elde ettim. NFL’de defensive line’dan offensive line oynamaya geçtim. Çaylak yılımdan sonar takım beni 2006’da NFL Europe’a daha fazla tecrübe kazanmam için gönderdi. O zaman NFL Europe muhteşem bir ligdi. Birçok Amerikalı oyuncu, çaylaklar oraya gönderiliyordu. NFL ile bir bağları vardı. Bu oldukça iyi yetenekler yetiştirdi. Çok büyük bir hayran kitlemiz vardı (Frankfurt Galaxy’de), maçlarımıza aşağı yukarı 60,000 seyirci geliyordu. Yani en büyük futbol takımlarından fazla kişiye oynuyorduk.

Kaan Özaydın: Peki, ne oldu da NFL Europe ligini iptal ettiler?

Svitek: Temel olarak takım sahipleri, sanıyorum lig para kazandırmıyordu. Tüm hikayeyi bilmiyorum. Ancak lig para kazandırmıyordu. Yani takım sahipleri oraya daha para yatırmak istemediler. Bu konudaki en temel şey bu. Ancak oyuncu yetiştirmek için güzel bir sistemdi. Adet altyapı ligi gibiydi. Oyuncuların gelişmesine oldukça yardım etti. Amerikalı oyuncuları geliştirdi. Onlara kendilerini gösterme fırsatı sundu ev her takım neredeyse 10 Avrupalı oyuncuya sahipti. Onlara da kendini gösterme fırsatı veriyordu. Oldukça yetenekliydilr. Tüm takımlar genel olarak Almanya merkezliydiler. Ancak çok iyi birkaç Avrupalı oyuncuda vardı. Burada kesinlikle yetenek ve birçok iyi oyuncu var. Avrupa’da ve Türkiye’de. Bunu buradaki birkaç günümde dahi gördüm. Burada iyi oyuncular var. Ancak daha fazla tecrübe edinmeleri ve oyunu daha iyi tanımaları gerekiyor. Tek eksik olan şey bu. Çünkü halen Amerikan futbolu burada popüler bir spor değil.

O.Ç.: AFWB programına nasıl dahil oldun?

Svitek: Basit tabirle, iyi bir arkadaşım olan Alex Mack sayesinde. O son birkaç yıldır bu organizasyona dahildi. O ve takım arkadaşı Gary Barnidge. Alex ve ben off-season’da Los Angeles’ta antrenman yapıyorduk. Böyle bir şey yaptığını bana anlattı. Kulağa çok iyi bir fırsat gibi geldi, yapmak için güzel bir şey, dahil olmak isteyeceğim bir şey. Sonra ona seyahate katılıp katılamayacağım konusunda Gary ile konuşmasını söyledim. Beni davet ettiler. Gerçekten çok talihliyim. Açıkça tutkulu olduğum üç şey. Çocuklara yardım etmek, Amerikan futbolu ve yabancı ülkeleri gezip, farklı kültürler tanımak. Yani, bu üçünü bir araya getirdiğinizde, Amerikan futbolunu, çocukları ve uluslararası kültürü, bu işi yapmamak oldukça saçma olurdu. Bir sürü insanla tanışmak, çocukların hayatlarında bir etki bırakmak, Amerikan futbolu konusunda yardımcı olmak için çok güzel bir fırsattı.

O.Ç.: Dünyadaki en fiziksel sporlardan birinde en fiziksel pozisyonlardan birinde oynuyorsun. Gücünü, hızını ve sağlığını nasıl koruyorsun?

Svitek: Tabii ki bu çok zor. Biliyorsunuz bu çok, çok şey talep eden bir spor. Tüm oyuncular arasında buradaki en yaşlı kişi benim. Şuanda 33 yaşındayım. 10.sezonumu geride bırakdım. Yani gruptaki en yaşlı benim… Ancak profesyonel bir oyuncusunuz. Yani benim işim, vücuduma iyi bakmak. Sürekli sağlığımı control ediyorum, rehabilitasyonum üzerinde uğraşıyorum, diman yapıyorum, kendimi formda tutmak için gereken şeyleri yapıyorum. Off-season’da kendime iyi bakıyorum. Normal sezonda kendime iyi bakıyorum. Sakatlıkları önleyecek şeyler yapıyorum. Şuana kadar altı ameliyat geçirdim. Yani NFL’de 10 yıl oynadığınızda bu olur, bundan kaçamazsınız. Sadece denersiniz, çok çalışırsınız. Ben de saha içinde ve saha dışında çok çalışıyorum, bu çok şey talep eden bir iş. Ancak bu sizin işiniz. Vücuduza bakmak sizing göreviniz.

K.Ö.: Peki gelecek sezon hakkında neler düşünüyorsun, Titans şuanda takımı yeniden yapılandırıyor. Belki yeni bir quarterback’iniz olacak. Bu konu hakkındaki görüşlerin neler?

Svitek: Bunlar beni aşan konular. QB pozisyonu ile ilgili ne olacağı hakkında pek bir fikrim yok ya da ne yapacakları veya hangi yöne gidecekleri konusunda. Geçtiğimiz yıl zor bir sezondu. Oldukça genç bir takımdık. Sanırım tüm takımdaki en yaşlı ikinci oyuncuydum. Bir sürü yeniden yapılanma işi gidiyordu. Organizasyonda geliştirilmesi gereken çok şey var. Ancak biliyorsunuz, oldukça iyi koçlarımız, oldukça iyi oyuncularımız var, yani kim bilebilir? Tam olarak neler olacağını bilemiyorum. Ancak geçtiğimiz yıl kesinlikle hayal kırıklığıydı ve halen yapılması gereken bir sürü iş var.

O.Ç.: Ne kadar daha NFL’de oynamayı planlıyorsun?

Svitek: Hep yıl, yıl bakıyorum. Henüz 10.sezonumunu bitirdim. 11.sezonuma 33 yaşında giriyorum. Bilemiyorum…

O.Ç.: Sana bu soruyu Avrupa’da doğumlu bir oyuncu olduğun için soruyorum. İleride Avrupa’daki Amerikan futbolunu geliştirmek için planların var mı?

Svitek: Evet, dediğim gibi buradaki en yaşlı kişiyim. Yani yakında sona en çok yaklaşan kişi. Biliyorsunuz…

Oktay Çavuş, Will Svitek

O.Ç.: Demek istediğim dünyanın en iyi liginde 10 yıldan fazla tecrübeye sahipsin. Bu tecrübeni genç oyunculara geçirebilirsin…

Svitek: Evet kesinlikle. Ciddi bir biçimde Amerikan futbolunun içinde olmak istiyorum. Profesyonel seviyede veya kolej seviyesinde tam zamanlı bir iş olarak koçluk yapmak istiyorum. Kesinlikle bir şekilde oyunun içinde kalmak istiyorum. Bu koçluk olabilir, oyunun iş yönünde olabilir. Veya sadece, çocuklara yardım etme veya bu tarz kamplar düzenleme yönünde olabilir. Oyundan öyle çekilmenin yazık olacağını düşünüyorum. Bie sürü bilgi birikimine sahip olduğumu düşünüyorum. Çocuklara yardımcı olabilirim. Bu sporun dünyaya yayılmasına yardımcı olabilirim. Ancak kesinlikle böyle işlerin içinde olacağımı biliyorum. Bu kesinlikle muhteşem bir fırsat. Resmi olarak emekli olduğumda bu tarz fırsatları daha fazla kovalayacağım. Bir şekilde bir şeyler yapacağım. Kesinlikle oyunun içinde olacağım. Oyunun yayılmasına yardım etmek istiyorum. Bunu Amerika’da ya da uluslararası alanda yapsam dahi. Yıllar boyunca edindiğim bilgileri aktarmaya uğraşacağım. Şanslıyım ki çok iyi koçlarım oldu.

K.Ö.: Dünyanın bu oyun hakkında sizin gibi oyunculardan bu oyun hakkında daha çok şey öğrenmesi gerekiyor…

Svitek: Evet, bu bizim için çok güzel bir deneyimdi. Gerçekten bizim için de çok eğlenceliydi çünkü bu oyun için çok fazla tutku var. Buradaki tamamen eğlence, tamamen tutku. Bazen, NFL’de bile bunu kaybediyorsunuz, bu bir iş olduğu için birazını yitiriyorsunuz. Olayın ticari yönünü görüyorsunuz. Bu oyunu niye oynamaya başladığınızı unutuyorsunuz, eğlenmek ve zevk almak için. Burada çocuklarla olduğunuz zaman işin ticari yönünü unutuyorsunuz. Adeta neden oynamaya başladığınızı tekrar hatırlıyorsunuz. İşte bu yüzden burada olmalı, bu çocukları görmeliyim…

O.Ç.: Çek Cumhuriyeti’ndeki Amerikan futbolu hakkında hiç araştırma yaptım mı?

Svitek: Yok, yapmadım. Gerçekten bir fikrim yok. Prag’da bir Amerikan futbolu var mı?

O.Ç.: Aslında Çek Cumhuriyeti’nde oldukça güçlü bir Amerikan futbolu programı var. Prag’da bir maç düzenlediler, Amerika vs. Avrupa maçı…

K.Ö.: Pro Bowl gibi bir maç…

O.Ç.: Ve Prague Panthers adında oldukça güçlü bir takımları var…

Svitek: Hmm… Dürüst olmam gerekirse hiç fikrim yok. Ancak araştıracağım. Google’dan bakacağım. İsimleri Prague Panthers mı? Buna bakacağım. Sanırım bu yılın bir döneminde, geri dönüp Prag’ı ziyareet etmek istiyorum. Memleketimi ziyaret etmeye gidebilirsem, benim için yapması güzel bir şey olur. Belki gidip Amerikan futbolu programlarına bir bakarım. Belki bir şekilde yardımcı olabilirim. Bu oldukça eğlenceli bir iş olur. Prag ile pek bir bağım yok aslında. Ancak Çek Cumhuriyeti’nin yeri bende çok özel. Tüm ailem oradan. 1984 yılında Komünizm yüzünden göç ettik. Tüm ailem Çek. Yani benim için geri dönüp, (Amerikan futboluna) yardımcı olmak çok özel bir şey olur. Ya da bir şekilde dahil olmak. Sanıyorum ki NFL’de oynamış tek Çek oyuncu ben olabilirim. Onu bile bilmiyorum…

O.Ç.: Amerikan futbolunun uluslararası arenada yayılması ve gelişmesinden konuşmaya başladığımıza göre, Amerikan futbolunun Olimpik Oyunlar’daki geleceği hakkında ne düşünüyorsun?

Svitek: Bu iyi bir soru. Gerçekten bilmiyorum. Bence Amerikan futbolunun tüm dominantlığı Amerika’da. Oyun büyüor. Ancak uluslararası alanda ne olur bilemiyorum. Şuanda böyle bir şeyin olacağını düşünüyorum. Ama kim bilir? Amerikan futbolu, uluslararası olarak da büyüyor. Bence NFL’in yapmak istediği en büyük şey de oyunu uluslararası olarak geliştirmek. Çünkü bu yerel olarak büyük bir spor ve ticari açıdan baktığınızda NFL için bir sonraki durak oyunu global olarak büyütmek. Yapmaya çalıştığımız şey de bu.

O.Ç.: NFL Europe’u kapatmalarının sebebi de bu değil miydi? Tüm Avrupa’ya yayılmak yerine tüm takımlar birkaç sene içinde Almanya’da konuşlandı…

Svitek: Yani, evet ancak yapmak istediklerini biliyorum. Dürüst olmam gerekirse, Avrupa’da gerçek profesyonel takımlar görmeniz an meselesi. Bu yakında mı olur? Bilemiyorum. Ancak kısa bir süre içerisinde uluslararası takımlar olacak. Böylece oyunu genişletecekler. Bir Olimpik Spor olur mu? Bu kısa vadede mümkün görmüyorum. Ancak, NFL’in global olarak dünyaya yayılmak için çok uğraştığını biliyorum. Ticari olarak bu onlar için oldukça mantıklı. Taraftar kitlesi açısından, herkesi dahil etme açısından oldukça iyi olur. Ne kadar çok kişi Amerikan futbolu oynarsa bu NFL için de oldukça iyi bir şey olur.

O.Ç.: Bize ayırdığın zaman için teşekkür ederiz. Sizleri İstanbul’da görmek bizim için zevkti. Çok teşekkürler…

Svitek: Bizi ağırladığınız için teşekkür ederiz.