2015 NFL Draftı’nın en iyi iki QB’sinden birinin gideceği yer sezon sonunda söylense “İmkanı yok abi ya” diyeceğiniz bir yer olabilir. Bunu ben ister miyim? Hayır. Çok iyi bir teklife hayır der miyim? Hayır. Benim gibi değişiklik sevmeyen birisi bile bu işin olmasına ihtimal veriyorsa, bütün NFL haberlerinin başını bu çekiyorssa, takım ile oyuncu görüşmüş, takımın yıllardır QB’liğini yapan veteranı bu rookie’yi offseason’da çalıştırmışsa Mariota’nın Chargers’a gelmesi opsiyonunu göz ardı edemeyiz. Buyrun efendim, ilk olarak bu dedikodunun ortaya çıkmasının nedenlerine bakalım:

1. Rivers’ın sakatlıkları ve yaşı. Ne yazık ki Chargers tarihinin en iyi quarterback’i (pardon Dan Fouts) gençleşmiyor. Kendisi artık 33 yaşında ve omurundaki disklerin kaydığı bir sezondan çıkıyor. Ayrıca Matt Ryan’dan sonra son beş yılda en çok sack edilen QB’lerin başında geliyor. Rivers’ın her zaman savaşçı olduğundan vs. bahsediyor olabilir ama ACL’i yırtılan bir pocket QB’sinin her türlü önlem ile kariyerinin en önemli playoff maçına çıkmak istemesi ile çok daha kalıcı zararlar verebilecek bir durumun arasında büyük fark var. Manning 39 yaşında olacak gibi karşılaştırmalar yapmak ise sadece bir yere kadar doğru. Her oyuncu farklı olabiliyor. (Deme ya!)

2. Los Angeles. Bu konudan ben bıktım ama Spanos bıkmadı. Durum gösteriyor ki San Diego şehrinin eteğini alev aldı fakat bana Chargers organizasyonu LA konusundaki kararını çoktan vermiş gibi geliyor. 2016/17’den sonra San Diego’da bir NFL takımı olursa bunun en büyük nedeni de Chargers efsanelerinin etkili yer almalarıdır. Shawne Merriman ve Nick Hardwick oldukça uğraşıyor, LT ise hareketin yüzü olmaya sıcak bakıyor. Bu kadrodan eksik olan tek şey Seau’yu mezardan çıkartmak, zira Chargers’ın çok da şanlı bir tarihi yok. Neyse, konumuza dönelim. Rivers, yedi çocuğu ve karısıyla beraber Los Angeles’a taşınmak istemiyor. Onun yerine gitmek istediği yer ise Nashville, ki burası memleketi olan Alabama’ya en yakın NFL şehri. “Olur mu öyle şey ya” demeyin, bu adamlar çok konservatif olabiliyorlar ve Rivers’ın bütün sülalesi orada yaşıyor halen. Hatta o kadar ciddi ki “LA yerine emekli olmayı tercih ederim” laflarının ağzından çıktığı söyleniyor.

3. Titans’ın franchise’ı döndürme ve heyecan yaratma ihtiyacı ve Whisenhunt etkisi. Rivers’ın ölüsü bile NFL’de en az dört-beş maç kazanmaya yeter. Hele ki onu elit QB muhabbetinin içine tekrar sokan adam olan Whisenhunt’la beraber olursa neler olacağını kim bilir? Titans’ın zaten acilen taraftarların ilgisini yeniden kazanması lazım. Bunu yapacak bir numaralı adam ise top 10 bir QB.

Peki bu trade’in gerçekleşmesi için ne olması lazım? İlk olarak Bucs bir numara ile Jameis Winston’ı seçmeli. Daha doğrusu Mariota’yı seçmemeli çünkü Chargers karakter sorunları nedeniyle Winston ile ilgilenmiyor. İkinci olarak bazı Titans taraftarlarının dediği saçma isteklerde bulunmamalı takımları. Durum şu ki komik bir şekilde Titans taraftarları #2 pick’i karşılığında Rivers, #17 ve sonraki turlarda bir pick istiyor. Bu tamamen komedi. Her ne kadar yaşlı olsa da beş tane daha iyi sezonu var Rivers’ın sakatlık olmadığı sürece. Aslına bakıldığında Chargers’ın aldığı risk daha büyük olduğundan bana göre Chargers şunlar olursa trade’i düşünmeli: Chargers sadece ve sadece Rivers’ı verecek, belki bir de gelecek yıl yedinci tur draft hakkı en fazla. Titans ise #2 ile beraber ya gelecek yıl ilk tur pickleri, veya bu yılın iki ile dördüncü round’ları arasından iki pick daha vermeli. Bunun asıl sebebi Rivers, LA’de oynamak istemese bile Chargers onu franchise tag ile vurabilir. Bu durumda bir takım iki birinci tur pick’i vermek zorunda Rivers’ı almak için, yani ipler Chargers’ın elinde. Sonuç olarak Chargers hem potansiyel olarak franchiseın geleceği olacak bir QB’yi almış, hem üstüne iki pick daha eklemiş ve kendi pick’lerinin (#17 dahil olmak üzere) hepsini ellerinde tutmuş olacak. Kendi draft planlarını ise bu trade ile sıfırlamamış, üzerine eklemiş olacaklar ki Mariota’yı saymazsak kadroyu geliştirmek için bir adet birinci tur, iki adet ikinci tur, bir adet üçüncü tur, beş adet dördüncü tur, birer adet beş ve altıncı tur seçimleri olacak.

Burada QB’lerin kalitelerinden bahsetmek lazım. Bunu yazmak her ne kadar canımı acıtsa da Rivers tam olarak bir “Super Bowl QB’si” değil. Üzgünüm ama gerçek bu. Mariota ise gelecek büyük şey olabilme potansiyeline sahip ama Russell Wilson etkisi bile yeterli olacak. Mariota’nın oyun zekası ve saha içindeki duruşu Wilson ile benzerlik gösteriyor. Bu trade’i Chargers için bu kadar high risk/high reward yapan şey ise ikinci bir Ryan Leaf vakası yaşayabilecek olmamız. Sorun şu ki, Chargers taraftarı yıllardır iddaasız iken McCoy ve Telesco ile birlikte gelecek yıllarda Super Bowl oynama potansiyeli olan bir takım oluşturmaya başladı. Rivers’ı göndermek bunu negatif etkileyecek, bu kesin. Mariota’nın ilk yılında Rivers kadar oynamasını beklemek imkansız gibi.

Eğer Mariota başarılı olacaksa Chargers’ın etkili bir koşu oyunununa ihtiyacı var ki O-Line’ı geliştirerek bunu ilk adımını attılar. İkinci adım ise Mathews’un Philly’e gitmesiyle gerçek bir third-down back bulmaktan geçiyor. Gayet iyi bir change-of-pace back (Woodhead) , potansiyelli bir third down back (Oliver) ve eski bir bust (Brown) etrafında kurulan koşu oyununa ya Adrian Peterson ya da draft’tan iyi bir RB gelmek zorunda. Adrian Peterson trade’i baseball’da San Diego Padres’in GM’i AJ Preller etkisi yaratır gibi duruyor ve San Diego arka arkaya iki tane ses getiren offseason’ı kaldırmaz. Zaten AP’de kendi negatifleriyle beraber geliyor ve bu tamamen farklı bir yazının konusu. Benim için en güzel opsiyon birinci turda OLB veya DT seçmek, ikinci turda guard veya ilk turdan kayan iyi bir tackle (DJ Fluker’ın seneye guard oynayabileceği konuşuluyor) ve Titans’dan gelen diğer ikinci tur hakkıyla da derin RB sınıfından bir oyuncu. Tercihen Gurley veya Duke Johnson, kesinlikle Gordon değil. Zaten Gordon’ın ilk turda seçilmemesi süpriz olur.

Belki de göz ardı edilen ama çok önemli olan diğer konu koç McCoy’un Mariota tarzı oyuncularla olan geçmişi. Tim Tebow ile playoff maçı kazanmış bir adam McCoy. Mariota’nın onun altında oynaması iki taraf için de faydalı olabilir.

Eğer trade olursa Chargers’ın durumu gözlemeye değer. Rivers ise Titans’da Super Bowl kazanır mı bilinmez ama kazanırsa ben pek sevinmem herhalde. Diğer yandan trade olmazsa ise ben bu yazıyı boşuna yazmış olacağım ama Chargers veteran oyuncuları önderliğinde başladığı yolda devam edecek. Şu durumda her iki taraf için de nötr bir çıkarı var trade’in ve gerçek sonuçları sadece Mariota’nın geleceği seviye belli olduğunda görülecek… Her zaman olduğu gibi, esen kalın.