San Diego Chargers GM’i Tom Telesco ilk turda Wisconsin RB’i Melvin Gordon’ı seçtiğinde bir de bu draft’ta asıl hedeflerinin geçen yıl eksik olduğunu düşündükleri agresifliği yükseltmek için “çekiç”ler seçeceklerini söyledi.

Draft’ın üzerinden aşağı yukarı üç hafta geçmişken seçilen beş, seçilmeyip undrafted free agent olarak takıma katılan 21 oyuncu rookie minicamp için San Diego’ya geldiler. Açıkçası temaya uygun bir giriş oldu. San Diego’da son yılların en büyük yağmuru görüldü, vs. Chargers’ın şimşekleriyle, üniversiteli çekiçler birleşince, takımda beş adet yeni Thor oldu. Ama bunlar neler katar, seçildikleri yerlere yakışırlar mı, ona şimdi bakacağız.

Birinci Tur: Melvin Gordon, RB, Wisconsin

Gordon beni draft öncesi korkutan bir isimdi. Okuduğum analizlerde çok iyi bir oyuncu olduğunu görsem de NFL seviyesinde fark yaratmak için eksik olan bazı özellikleri var ve bugünün pas endeksli liginde birinci turda seçiliyorsanız bunu yapmanız lazım. Gordon’ın tape’ini izlediğimizde ilk göze batan şey sideline’a olan aşkı. Ne zaman içerisinde kurgunun dağıldığını görse dışarı çıkıp hızıyla ve en büyük avantajı olan açık alanda adamlara ıskalatma özelliğiyle yardlar alıyor. Bu, kolej seviyesinde kolay ama NFL’de bunlardan birinde 10 yard alırsanız, geri kalanında çizginin gerisinde indirilirsiniz. Her koşuda TD yapacaksın diye bir şey yok, elindeki iki-üç yard ile yetinmeyi bilmeli. İkinci sıkıntı ise line of scrimmage’ın gerisinde ayaklarını durdurması.

Oyunu okumakta bir sıkıntısı yok ama bazen bir-iki saniye geç kalan block olursa ayaklarını durduruyor ve onu bekleyemiyor. Bunlar daha çok mental sorunlar ve NFL koçlarının öğretemeyeceği şeyler değil. Chargers’ın geliştiğini düşündüğümüz, ama yeteri kadar gelişmeyen o-line’ı özellikle ilk yıllarında koşu oyununda üstün performans göstermeli. Ortalama delikler açtıklarında bile Gordon’ın topa her değişi potansiyel TD.

Benim bu seçimle ilgili tek sıkıntım seçildiği yer ve öncesindeki trade. Chargers 17 numaradan 15 numaraya çıkıp Gordon’ı almak için bu senenin dördüncü, gelecek senenin beşinci tur seçimini verdi. Anladığım kadarıyla ya 49ers ya da Texans, Cowboys’la trade yapacakmış, Telesco’ya göre draft’ta maça direkt etki yapacak yedi oyuncudan sonuncusu Gordon’mış. Eğer bu kadar güveniyorlarsa ve tutarsa eyvallah. Ama derin bir draft vardı. Dördüncü turda seçilebilecek oyuncular: Henry Andersen, TJ Clemmings vs. idi. Ayrıca son yılların RB mevkisinde en derin draft’ıydı.

Oyuncu puanım 9/10
Seçim değeri puanım 6/10

İkinci Tur: Denzel Perryman, ILB, Miami

Yeri açısından iyi. Çok iyi oyuncu. Ray Lewis’i andırıyor okulu ve numarasıyla (52 numara). Kimseyi öldürmemiş. Karısını dövmemiş. Yemek çalmamış. Tackle kaçırmaz. Sert tackle yapar. Coverage’ı ortalamanın altında ama koşu oyununu kendi başına bile durdurabilir. Tek sıkıntı ILB’ın Chargers’ın OL, DL, OLB gibi ihtiyaçlarından olmaması. Manti Te’o, Kavell Conner, Donald Butler iyi bir üçlüydü. Perryman ile beraber çok iyi oldular ama sağ guardda hala Troutman var. OLB mevkisinde birisi rookie, üç oyuncu var, diğer ikisi bir full sezon oynamamış adamlar.

Oyuncu puanım 8/10
Seçim değeri puanım 10/10

Üçüncü Tur: Craig Mager, CB, Bilen Yok

Bu seçimin en büyük iki sorunundan birisini alt başlıkta okul ismini yazarak yaptım. Üçüncü turda seçtiğiniz adamı görünce taraftarın ilk yorumu “Kim? Nerden?” olmamalı. Kendisi aslen Texas State’de okumuş. Adını buraya ilk “Chris Mager” diye yazdım sonradan aklıma geldi, siz düşünün. Pozisyon olarak oynadığı yer önemli ama Chargers’ın ihtiyacı olan bir yer değil. Brandon Flowers, Jason Verrett ve offseason’da yapılan eklemelerle oldukça kaliteli bir grup oluştu. Mager’ın starter olmasını beklemiyorum.

Oyuncu puanım 5/10
Seçim değeri puanım 0/10

Dördüncü Tur: Gordon takasında 49ers’a verildi.

Beşinci Tur: Kyle Emanuel, OLB, North Dakota State

Depth olarak iyi bir seçim. Shrine Game’de süper performans sergilemiş, atletik ve hızlı bir oyuncu fakat pass rush teknikleriyle sorunları var. Ayrıca hep eli yerde oynamış, Charger ondan bunu istemeyecek. Alışması ve öğrenmesi gereken çok şey var ama zeki birisi gibi duruyor. Futbolu sevdiği belli. Fark ettiyseniz hiç bilmediğim için lafı geveliyorum. Sonuç olarak depth. Bir-iki sack yapar bu sene.

Oyuncu puanım 6/10
Seçim değeri puanım 8/10

Altıncı Tur: Darius Philon, DT, Arkansas

Normalde üçüncü veya dördüncü turlarda seçilmesi beklenirken sakatlık yüzünden buraya kadar düşmüş. Oyuncu eksiği olan bir pozisyonda oynayacak. Kendall Reyes’in snap’lerinin %20 azalmasına vesile olsun yeter. Beklenti düşük, umarım üstüne geçer. Lisedeyken Alabama istemiş, ama bazı sorunlar olduğu için gidememiş. Alabama istediyse iyidir herhâlde?

Oyuncu puanım 6/10
Seçim değeri puanım 10/10

Yedinci Tur: Zamanında Sean Lissemore için Cowboys’a verilmişti.

Sonuç olarak bütün ligde en az seçimi biz yaptık. Draft öncesi en büyük gerekler olarak görülen RB, OL, OLB, DL’dan birisine starter, ikisine depth oyuncusu seçtik. OL’a oyuncu almadık ki en büyük hayal kırıklığı bu oldu. Eğer düzgün birisi seçilse ligin en iyi OL’larından birisine sahip olabilirdik. Bu gözler artık Troutman’ı görmek istemiyor. Hala 15M civarı cap spaceimiz var. Rams RT’ı Joe Barksdale bu hafta Chargers’la görüştü ve bir yıllık sözleşme imzaladı. Sonuç ne olur bilinmez ama iki yıldır Rams’in starter’ı, fena değildir. Kısıtlı draft’a kısıtlı yazı oldu efendim, siz gelecek yazılara kadar esen kalın, futbol bekleme sezonunuz iyi geçsin.