NFL normal sezonun açılmasına kısa bir süre kala yeni bir yazıyla tekrar merhabalar NFLTR.com okuyucuları. Chicago Bears, değişimin yaşandığı 2015 sezonuna NFL tarihinin belki de en önemli rekabetlerinden biri olan Green Bay Packers karşılaşmasıyla sezona merhaba diyecek.

Bears, Ölü Sezonda Ne Yaptı?
Bu satırları daha önce, derinlemesine incelediğim için şimdi biraz daha kısa geçeceğim üstünden. Öncelikle, geçen sezon 5-11 derecesiyle kağıt üzerindeki kadro zenginliğine göre hayal kırıklığı yaşayan Bears’da fatura GM ve koça kesilerek yollar ayrıldı, yeni bir yapılanmaya gidilerek baş koç olarak iki Super Bowl gören ancak favori olsa dahi (bkz. iki sezon önceki Broncos – Seahawks finali) kazanamayan John Fox getirildi. Hücum koordinatörü olarak Broncos’da beraber çalıştığı Adam Gase, savunma koordinatörü olarak da 49ers’ın başarılı koçu Vic Fagnio getirildi ve geçtiğimiz sezon neredeyse koşu durduramayan Bears 4-3 savunma düzeninden 3-4 savunma düzenine geçti. Bu durum da Jared Allen, Lamarr Houston, Willie Young gibi oyuncuların DE pozisyonundan OLB pozisyonuna evrilmelerini sağladı (ki kariyerlerinin bir döneminde de olsa OLB olarak oynamışlardı).
Brandon Marshall takas ile New York Jets yolunu tutarken Jay Cutler’dan kurtulma çabaları işe yaramadı ve takımda kaldı. Kevin White, Brandon Marshall’ın yerini doldurması açısından 50 yıl sonra Chicago’nun ev sahipliği yaptığı draft’ta ilk tur yedinci sıradan seçilmesine rağmen belki de sezonuna mal olacak minimal bir kırık nedeniyle henüz forma altında boy gösteremedi.
Hazırlık Sezonu Nasıl Geçti?
Preseason’ın dördüncü haftasından önce bu yazıyı yazıyorum onu belirtmem lazım, gerçi dördüncü haftada büyük ihtimalle as oyuncuların hemen hepsi oturacak, bu nedenle yedek, hatta yedeğin yedeği oyuncuları görebileceğiz. Sezon öncesi karşılaşmalarda Bears, Dolphins ve Colts’u yenip, Bengals’a mağlup oldu, skorlara ya da takım performansına, takım derecesine dikkat etmemek lazım. Dikkat edilmesi gereken nedir peki? Oyuncuların bireysel performansı.
Öncelikle Jay Cutler, kendine daha güvenen paslar savuruyor bu iyiye işaret, fazla olarak derin pas denemesi yapılmadı, elbette maç içinde öyle bir an gelir yapmak zorunda kalır ancak genelde kısa ve orta mesafeli paslarla iş yürüyor. Kevin White’ın büyük ihtimal sezonu kaçıracak olmasıyla beraber Alshon Jeffery’e daha büyük iş düşmüştür preaseason’da diye düşünebilirsiniz, yanıldınız. Alshon Jeffery hiçbir maçta forma giymedi çünkü onun da minimal bir sakatlığı var ve riske edilmek istenmiyor fakat muhtemelen sezonun birinci maçında Packers karşısında sahada olacak ve evet, haklısınız, yapacak çok işi var. Bir diğer ekleme (önemli olduğu sonradan daha da farkedildi) Eddie Royal da ilk hazırlık maçı haricinde sahadaki yerini alamadı.
Matt Forte, bir RB olarak 100 defa pas almayacak bu sene, o kesin, kendisi de bunun istemediğini söyledi zaten fakat pas oyununda önemli bir isim olmaya devam edecek, screen play’leri Bears hücumu bolca denedi preseasonda örneğin, ayrıca koşu performansı da hiç fena değil. Ayrıca, 2015 draft dördüncü tur seçimi Jeremy Langford hem hızlı, hem bir RB’e göre büyük, hem de güçlü, ilerleyen sezonlar için yüz güldüren bir seçim olduğu belli. Ele avuca sığmayan Jacquizz Rodgers ile belki arada third down için kullanılabilir (ama blok yapamıyor hiç be abi).
TE olarak Martellus Bennett, bu sezon onu seçenlerin yüzünü fantasy’de güldürecek belli ki. Hücum hattı hala sorunlu, defans 3-4’e oynamaya alışıyor.
Özel takımlardan da bahsedelim.
Şaka yaptım oraya girmeye gerek yok.
Peki Sezonda Ne Olur?
Bears’ın mucize yaratıp geçen sezonki dereceyi tersine çevirmesini, sezonu 11-5 ile kapatmasını ummuyorum. Kevin White hariç tüm oyuncuların sağlıklı olduğunu varsayarsak tavanımız 8-8, taban ise dip. John Fox ve Fagnio bir şekilde defansı daha iyi hale getirecekler, geçtiğimiz sezondan kötü olması neredeyse mümkün değil zira fakat “daha iyi” için tabirim ya da beklentim de “vasat” bir savunma takımı. Geçen sezonki kadar ağıt yaktırmasınlar da…
Sezon, yeni yazılar, yeni heyecanlar hayırlı olsun, güzel bir sezon dileklerimle…