Geldik bir haftanın daha sonuna. Tüm karşılaşmaların Pazar günü oynandığı Kulüpler Ligi şaşırtıcı sonuçlarla tam gaz devam ediyor. Geçen hafta yedi karşılaşmada tek deplasman galibiyeti yaşanırken bu hafta beş takım deplasmanda galibiyete ulaşmayı başardı. Haftanın en çok konuşulan karşılaşması açık ara 0-50’lik skoruyla Mersin Mustangs – Koç Rams karşılaşması oldu. Haftanın skorlarıyla başlayalım…

TAFL Kulüpler 1. Ligi

ODTÜ Falcons – Sakarya Tatankaları: 6 – 28

İTÜ Hornets – Gazi Warriors: 25 – 9

Mersin Mustangs – Koç Rams: 0 – 50

TAFL Kulüpler 2. Ligi

Okan Huskies – Yeditepe Eagles: 6 – 49

Hacettepe Red Deers – Çınar GSK. : 20 – 0

Isparta Spartans – Antalyaspor: 8 – 12

Uludağ Timsahları – Ege Dolphins: 12 – 22

Haftanın en farklı skoru Mersin MustangsKoç Rams karşılaşmasından geldi. İlk hafta galip gelen iki takım arasında oynanan ve federasyon başkanı Şahin Kömürcü’nünde takip ettiği karşılaşma ilk yarı daha dengeli giderken “ilk yarı skoru 16-0” ikinci yarıda Mersin Mustangs head koçu Efe Kırmızıer’inde oyun dışına ihracıyla fark gittikçe açıldı. İlk yarıda Mersin Mustangs koşu oyunlarında daha etkili gözükürken Koç Rams’in diğer oyun kurucusu  Palmer Wilsie’nin 70 yardlık play-action pasıyla Paul Morant sayıya ulaştı. Wilsie bu arada solak bir oyun kurucu. Defansı oldukça ters düşüren bir yapıya sahip. Yine uzun paslarla sayıya ulaşan Koç Rams takımı ilk yarıda birde field goal bularak skoru 16-0 getirmeyi başardı. Mersin Mustangs ekstra denemelerinden birini bloklamayı başardı. İkinci yarıda Mersin Mustangs daha önce belirttiğim gibi head coachunda ihracıyla daha dağınık bir görüntü sergiledi. Karşı tarafta ise çok daha tecrübeli bir Koç Rams takımı bulunduğundan ötürü Lisko Malina’nın punt block ve Batur Kaplan’dan INT sonrası sayılar gibi hatalar sonucu oluşan sayılarla fark gittikçe açıldı. Yoğun bir yağmur yağışınında başladığı ikinci yarıda ilerleyen dönemlerde genç oyunculara şans veren takımlar güzel bir mücadele sergilediler.

Maçla ilgili dikkat çeken konulardan biri “yenilenmiş” Koç Rams, offensive line’ı üzerinde Mersin Mustangs’in baskı kuramaması oldu. Yenilenmişi açmak gerekirse geçmiş yıllarda Defensive end oynayan iki oyuncusu Berkay Ülgün ve Orhun Akbudak’ı bu sene O-Line’da guard pozisyonunda görüyoruz. Kalan üç oyuncu ise Ünilig oyuncularından oluşuyor ve oldukça seviyelerini yükselttiler geçen yıllarda. Görüldüğü kadarıyla bu değişim şu ana kadar başarılı olmuş görünüyor. İki farklı tarzı bulunan oyun kurucuyla oynayan Koç Rams için en önemli unsur şu anda O-Line olarak görünüyor. Mersin Mustangs tarafında ise yine aynı şekilde iki oyuncu kurucuyla oynuyorlar ve çok farklı formasyonlarda (Five-Wide, I-Formation, Flexbone…) oynamaya çalışıyorlar. Mersin için bu farklı mağlubiyet ilerleyen zamanlar için doğru kullanılabilirse avantaj olabilir. Bazen böyle mağlubiyetler galibiyetten daha değerli olabiliyor.

Saha içinde olduğu kadar saha dışından da bahsetmek istiyorum biraz. Mersin Mustangs bu karşılaşmada saha dışı organizasyon konusunda da oldukça çalışmış olduğu görülüyor. Red Bull event aracıyla saha dışından müzik yayını yaparken tüm maç boyunca canlı anlatım sağlanmış. Bunun dışında çeşitli firmaların başka aktiviteleriylede desteklenmiş. Dolu tribünlere oynayan Mersin için en büyük eksik maç yayını yapmamaları bana göre. Daha önceleri Koç Rams’in başlattığı ve bu maçtada sağladığı stream yayınını Sakarya Tatankaları bir üst seviyede sağlamakta. Umarım tüm takımlar yakın zamanda bu kalitede bir yayın sağlayabilirler. Mersin’de de böyle bir çalışma bekliyorum kendi adıma. Bunun dışında organizasyon anlamında şu anda en iyi durumda olabilirler tüm ülkede.

Gelelim 1. Lig’de diğer bir karşılaşmaya. Sakarya Tatankaları yine deplasmanda galip gelmeyi başardı. En çok merak ettiğim takımlardan biri olan ODTÜ Falcons’u da yayınları sayesinde izleme fırsatı buldum. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ODTÜ Falcons düzenli ve etkili oyunları olan bir takım. İlk drive’da maça başlayan Sakarya Tatankaları karşısında interception yaparak karşı tarafın sahasında oyuna başlarken daha ilk hakta defansın müdahelesi sonrası koşan oyuncunun kaskına çarpan topun havalanması sonrasında topu Sakarya Tatankaları defansı tekrar kontrol etmeyi başardı. Oldukça uzan süren bir drive sonrası sayıya ulaşamayan Tatankalar’da Cam White’in kullandığı punt ile Falcons kendi 28’inden hücum kullanma hakkı elde etti. Etti ama pek hayırlı olmadı açıkçası. İlk hakkında interception atmanında etkisiyle sanırım screen oyununu tercih eden Falcons hücumunda receiver topu sideline tarafında düşürünce topun hâkimiyetini sağlayan Mikail Bircan ile endzone’a kadar ulaşmayı başardı. Seyit İlhan’ın ekstra vuruşu ile de skor 7-0’a geldi. Sonrasında Odtü Falcons hücumu tekrar sayı bulamayınca yapılan punt sonrasında daha ilk hakta Cam White ile 65 yardlık bir pas oyunu yakalayarak ilk çeyrek sonuna gelindi.

Ardından endzone köşesine atılan yüksek bombeli pası Cam White #15 havada tutmayı başardı fakat safety akıllıca havadayken oyuncuyu dışarı iterek sayı olmasını engelledi. İki hak sonra aynı oynu deneyen Tatankalar bu sefer başarılı oldu yine Cam White #15 ile. Skor 14-0. Bu dakikaya kadar Spread formasyonunda oynamayı tercih eden Falcons bu skor sonrası FlexBone formasyonuna döndü genel olarak. İlk hakkında false start ile başlayıp sonrasında iç koşu oyununda fumble yaparak topu kendi 20’lerinde Tatankalara teslim ettiler. Yapılan bu hatayı Tatankalar’da Bilguun #17 pas oyununda Ozan Ceylan’ı endzoneda topla buluşturarak affetmedi. Ekstra yine başarılı olunca skor yaklaşık beş dakika oyun zamanı içerisinde bir anda 21-0 oldu. ODTÜ Falcons buna rağmen tekrar oyuna dönerek ilk driveda 89 ve 25 ile iki Big Play yakalayarak 30 yarddan başladıkları hücumda 83 numaralı oyuncu ile sağdan koşu oyununda yaptığı cutback ile soldan bir koşuyla sayıya ulaştı. Tatankalar geçen hafta olduğu gibi yine ekstrayı bloklamayı başardı. Kalan bölümde başka bir sayı olmayınca devre 21-6 Tatankalar’ın üstünlüğüyle tamamlandı. İkinci yarı Falcons hücumda daha etkili görünsede başka sayı bulamadı. Tatankalar ise rotasyona giderek oynamayı tercih etti. Son çeyrekte yine yüksek bombeli pas ile Alp Burak Çamlıer #40 ile defansın üstünden topu olarak sayıya ulaştı. İlk üç denemesinde olduğu gibi ekstrada başarılı olan Tatankalar maçın skorunu belirledi böylece.

Tatankalar cephesinde Bilguun #17 önderliğinde maçın çoğunluğunda Spread formasyonunda üç TD pası ile başarılı oldular. Koşu oyunlarında Deonte’o Brown bu maçta daha etkili göründü açıkçası. Alp Burak Çamlıer top tutucular arasında en başarılı isimdi. Cam White yine oyunun her yönünde başarılı bir performans sergiledi. Bu sefer defansta end değil outside linebacker oynayan White, bir INT ve başarılı tackle’larıyla fark yarattı açıkçası. Tatankalar’ın secondary’leri yine başarılı oyun sergiledi ve yanlış saymadıysam dört INT gerçekleştirdiler. Falcons tarafında ise en etkili yön defans line’ın etkili oyunuydu bana göre. Tüm maç boyunca Bilguun’a ve koşu oyunlarına zor anlar yaşattılar. Hücumda ise #83 en etkili isim olarak görüldü ve bunuda bir sayıyla taçlandırdı. Falcons flexbone üzerinde çalışmaya devam ederse daha etkili olacaktır ilerleyen zamanlarda. Sakarya Tatankaları’nın deplasman sponsoru bulabilmesine ayrıca tebrikler. Mutlaka bir karşılaşmalarına dahil olmayı planlıyorum bu sene.

Birinci Lig’in son maçında ise ilk hafta galibiyet çıkaramayan iki takımın karşılaşmasında İTÜ Hornets kendi evinde ankara temsilcisi Gazi Warriors karşısında galip geldi. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi oyun kurucu değişikliği sonrası adaptasyon sürecinde olan Hornets yavaş yavaş yükselmeye devam ediyor. Maçın başında safety’si Kurtcan’ın sakatlanması nedeniyle defansta çaylak bir safety ile mücadele eden Hornets bunun neticesinde bir sayı yesede maçı rahat kazanmayı bildi. Maçın ilginç detayı ise Gazi Warriors’un denediği üç onside kick vuruşunda topu recover etmesiydi. İki mağlubiyete ulaşan Gazi Warriors un ise ligde kalması için ciddi mücadele vermesi gerekecek gibi görünüyor.

Şu bir gerçek 1. Lig’de lig daha uzun ve köprünün altından daha çok sular akacak gibi görünüyor.

İkinci Lig’de Yeditepe Eagles yoluna rahat şekilde devam ediyor. Şuanda mucizeler olmazsa çıkmayı garantiledi. Okan Huskies tarafında Devrim Demircioğlu ile yapılan return touchdown dışında hücumda first down bile bulmakta zorlandılar. Ancak bireysel yetenek olarak ilerleyen yıllarda başarılı olabilecek bir potansiye sahipler. Yeditepe Eagles tarafında savunma yine başarılı olup sayılar bulmayı başardılar. Hücum tarafında Onur Aşçıoğlu üç sayı yaparak en başarılı isim oldu. Kicker Çağrı yine beş sayı buldu. Ünilig’de bu haftasonu oynayacağı Boğaziçi Üniversitesi maçınıda düşünerek yine maçın çoğunu yedeklerle oynayan Yeditepe Eagles sanırım şimdiden final karşılaşmasını düşünmeye başlamıştır.

Hacettepe Reddeers tekrar lige dönüş yapan Çınar GSK karşısında 20-0’lık temiz bir skorla gelip gelmeyi başardı. Maçla ilgili bilgi yok ne yazıkki. Hacettepe Grupta avantajı ele geçirdi böylece.

Antalyaspor ise ikinci galibiyetini Isparta Spartans karşısında deplasmanda aldı. Liderlik için bu önemli karşılaşmada ilk çeyrekte pas ve koşu oyunlarıyla ilerleyen Antalya temsilcisi Eren Demir #12 ile QB koşusuyla sayıyı yakaladı. Ekstra başarısız olunca ilk çeyrek 6-0 sona erdi. İkinci çeyrekte Spartans üstünlüğü ele geçirip Umut Mert Kılıç #14 ile dış koşudan sayı bulup ekstrada başarılı olunca skor 8-6 Spartans tarafına geçti. Maçın önemininde verdiği gerginliklede maç boyu oldukça ceza yiyen Spartans karşısında Antalyaspor maçın sonlarında yakaladığı bir yarddan hücum şansını Sinan Cin’in koşu oyunuyla skoru 12-8’e getirmeyi başardılar. Maçın kalanında Spartansa sayı şansı vermeyerek bu önemli karşılaşmayı kazanan Antalyaspor’a tebrikler. Antalya tarafında çift taraftada oynayan Bircan Türkmen #91 Isparta tarafında ise başarılı koşu oyunları sergileyen Umut Mert Kılıç #14 en başarılı oyunculardı.

Bursa’da oynanan karşılaşmada İzmir temsilcisi Ege Dolphins deplasmanda Uludağ Timsahları’nı 22-12 ile geçti ve grupta liderlik için önemli bir yer elde etti. Maç öncesi yağan yağmurla ağırlaşan çim sahanın zorladığı takımlar güzel ve centilmence bir mücadele sergiledi. İki Amerikalıyı bünyesinde buluduran Timsahlar karşısında Ege Dolphins ilk yarıda pas oyununda Uygar Kaya #7’nın başarılı koşusuyla sayıyı buldu. Ekstra başarısız oldu. Takımlar karşılıklı olarak başka sayı bulamayınca devre 6-0 Dolphins’in üstünlüğüyle sonra erdi. İkinci yarıya Özgür Koç’un #81 yine pas oyununda koşusuyla sayı yakalayan Ege Dolphins ekstrada yine Özgür Koç’la başarılı olunca skor 14-0’a geldi. Defansın arkasına atılan bir pas oyunuyla sayı bulan Timsahlar skoru 14-6’a getirsede hemen sıradaki driveda QB Eren Nazlı #14 nın koşu oyunuyla maçın skoru 22-6’ya geldi. İlerleyen bölümlerde yedeklere fırsat veren takımlardan Timsahlar yine uzun bir pas oyunuyla sayı bularak maçın skorunu belirledi. Dolphins cephesinde maça kalmadan gelmenin verdiği yorgunluk ve saha şartları etkili olurken Timsahlar cephesinde idmansızlık ve oyunların huddle’da kurulması dikkat çekti. Benimde içinde bulunduğum Dolphins defansıyla ilgilide küçük bir not iletmek istiyorum. 21 ve 38 yaş arasında oyuncuların yer aldığı defans 11’inde yaş ortalaması 28.6 ydı. Buna rağmen gerçekten iyi bir oyun ve birbirini tamamlayarak oyundan düşülmeyen bir mücadele sergileniyor.

İkinci ligde, ikinci maçlar sonrasında final müsabakaları Ege Dolphins – Yeditepe Eagles ve Hacettepe Red Deers – Antalyaspor arasında oynanacak gibi görünüyor. Antalya’da oynanacak Isparta Spartans maçı belki son koltuğun yerini değiştirebilir diye düşünüyorum.