NFL tarihine adını altın harflerle yazdırması neredeyse şimdiden kesinleşen Peyton Manning, önümüzdeki hafta oynanacak 50. Altın yıl Super Bowl’una her zamanki gibi tam hırsıyla hazırlanıyor.

Sezon içinde geçirdiği sakatlık, arkasından Brock Osweiller’in ardında yedeğe çekilmesi ve son maçlarda yine takımının dümenine geçerek Denver Broncos’u Super Bowl’a taşıması, belki de bu sene emekliye ayrılacak olması, ayrıca iki sene evvel Seattle Seahawks ile oynanan Super Bowl karşılaşmasındaki kötü sonucu unutturmaya çalışmak istemesi, bu seneki Super Bowl’a ayrı bir heyecan katıyor.

Peyton Manning’in en başarılı olduğu konulardan bir tanesi de “audible”ları. Rakip savunmanın dizilişine göre snap’ten önce planlanan oyunu değiştirmesi ve bunu el kol hareketleri ve çeşitli sözlerle takım arkadaşlarına anlatması oldukça enteresan ve takip edilmesi zor anlar yaşatıyor rakiplerine.

Kendisine bundan bir süre önce, birçok hücumun başında söylediği “Omaha” kelimesinin ne manaya geldiği sorulduğunda verdiği cevap bile çok enteresandı. ”Omaha bazen koşu oyunu, bazen pas oyunu, bazen quarterback sneak, yani her şey olabilir”. Peyton’un rakip defansı şaşırtmak için elleri ve kollarıyla yüzer gibi hareketler yapması ise belki de bundanbile daha ilginçti.

Bu hareketlerin ne anlama geldiğini çözme sorumluluğu bu hafta Carolina Panthers’ın yıldız linebacker’ı Luke Kuechly’nin üzerinde. Situational futbol oynamasını çok iyi bilen Luke konu ile ilgili verdiği demecinde “Manning’in hareketlerini çözmek oldukça zor. Ona karşı oynadığınız ilk birkaç snap’te bu hareketlerin anlamını çözdüğünüzü sanıyorsunuz ancak bir sonraki oyunda aynı hareket, bambaşka anlamlara gelebiliyor.” açıklamasını yaptı

Panthers head koçu Ron Rivera ise, özellikle 2008-2010 sezonları arasında San Diego Chargers’ta defansif koordinatörlük yaptığı sırada Manning’in bu çözülmesi imkansız gibi görünen hareketlerinin çok kez başlarına bela olduğunu söyledi ve “Super Bowl 50 bir satranç maçı gibi olacak. Ancak bu satranç maçında, taraflardan birinde yıldız bir quarterback diğerinde ise koskoca bir savunma takımı boy gösterecek.” ifadelerine yer verdi.

Bu sebeple Super Bowl 50’de, Peyton’dan yine ilginç koreografik hareketler görürsek hiç şaşırmayalım.