31 Mayıs 2015’te Boğaziçi Sultans – Koç Rams karşılaşmasıyla sona eren 2014-2015 sezonundan sonra değişikliğe gidilen sezon süresi nedeniyle sekiz ay süren aranın ardından bu haftasonu birinci ligte üç, ikinci ligte dört karşılaşma olmak üzere toplam yedi karşılaşma ile TAFL 2016 sezonu başlıyor.

Bu sene uygulamaya alınan sezonun geç başlaması ve sezonun kısa tutulması projesinin bence hem başarılı hem de Amerikan futbolumuza olumlu etkileri olacaktır. Özellikle tecrübeli oyuncular hayat koşturması içerisinde uzun sezon performans gösteremezken, bu süreçte bu yıl daha etkili olacaklarını düşünüyorum. Ayrıca tüm takımlar için tüm sezon boyunca import oyuncu getirmek kolaylaştı ve şimdiden bunun etkilerini görmekteyiz.

Birinci lig tek grup ve yedi takım ile oynanacak. Eskişehir ne yazık ki lige giriş yap(a)madı. Her takım birbiriyle tek maç yapacak ve sezon sonu ilk dört takım yarı finale yükselecek. Lig bence bugüne kadarki en çekişmeli lig olmaya aday. Özellikle bu sene gelen yabancı oyuncu sayısındaki artıştan da kaynaklı olarak ligde tüm maçlar keyifli ve çekişmeli geçecek. Bir takım için yapılabilecek maksimum maç sayısı sekiz.

Son şampiyon Boğaziçi Sultans (Threepeat) her zamanki gibi şampiyonluğun yine en büyük adaylarından. Yürüttükleri Kulüpler Ligi-Ünilig-U19 programları ile başarılı olmaya devam ediyorlar. Bu sene farklı olarak sezon öncesinde uzun bir ücretli kamp gerçekleştirdiler. Oyuncu havuzu adına katkı sağlayacağı aşikâr olan bu uygulama diğer kulüplerede örnek olabilir. Bu sene yine yabancı tercihini QB pozisyonundan tercih eden Sultanlar Omar Kharroub ile anlaştı. Bugün duyurdukları THY sponsorluğu sonrası sadece seyahat sponsoru değilse yeni yabancı oyuncu tercihleri olacak mı göreceğiz (Sponsorluğun detayları biraz daha netleştikten sonra belki bu konuda da bir yazı gelebilir).

Son iki sezonun finalisti Koç Rams sezona idari ve teknik ekip değişiklikleri ile başladılar. Son senelerde en fazla yabancı oyuncuyu kadrosunda bulunduran Rams bu senede aynı şekilde devam ediyor. Head koç pozisyonuna Brett Morgan, defans koordinatörlüğüne ise Casey Crosby getirildi. Ayrıca Faiz Özkan ve Taner Ongun ile de sporcu gelişimi konusunda çalışmalar yapılmakta. Casey Crosby uzun yıllardır Türkiye’de görev alırken, uzmanlık alanı QB pozisyonu olan Brett Morgan ise ilk defa ülkemizde görev alacak. Koç Rams’in şu ana kadar anlaştığı oyuncular ise Lisko Malina (DE), Paul Morant (Safety), Palmer Wilsie (QB), Strahinja Stepovic (WR). Mart ayında yapılan AFWB kliniğinin en çok konuşulan oyuncusu Malina dışında tüm yabancı oyuncu kadrosunu değiştiren Koç Rams bu sene tamamen farklı oynayacak gibi görünüyor. İki senedir finalde kaybeden Rams’te tek hedef şampiyonluk.

Sezona head koç değişikliği yaparak başlayan bir başka takım ise İTÜ Hornets. Uzun yıllar head coach görevini yürüten Emrah Asilyazıcı’dan görevi yine teknik kadroda bulunan Mansur Yılmaz devraldı. Bugüne kadar yabancı oyuncu takviyesi yapmayan İTÜ Hornets bakalım bu sene yabancı oyuncu kervanına dahil olacak mı? Underarmour’un Türkiye pazarına gireceği 2016 yılında İTÜ Hornets ile sponsorluk anlaşması kulislerde konuşulmakta, gerçekleşirse kıskanılan takım sıralamasında zirvede olacakları garanti. İki senedir Üniversiteler Ligi’nde şampiyonluğu göğüsleyen İTÜ ile ilgili en büyük soru işareti bu sene yaşadıkları QB değişikliği. Ateş Akkor’un bırakmasından sonra Yeditepe Eagles’tan ayrılan Semih bu sene hücumun direksiyonunda görev alacak.

Senenin sürpriz takımı olmaya aday olan Sakarya Tatankaları’ndan bahsetmek istiyorum. Geçen sene hem Kulüpler Ligi hem de Üniversiteler Ligleri’nin bir alt kademesinden üst kademeye yükseldiler. Aldıkları yabancı oyuncular Deonte Brown (RB-WR) ve Cameron White (TE) ile hücum hattını güçlendirmeyi başardılar. İlerleyen zamanlarda ek takviye yaparlarsa şaşırmam. Şehirden lokal olarak aldıkları destekler ile maçların canlı yayını gibi birçok güzel harekete imza atmaktalar. Hatta bu hafta deplasman karşılaşmasını canlı yayınlayarak sanırım bir ilke imza atacaklar. Tatankalar birçok takımı ve bazı ranking’leri şaşırtabilirler…

Gelelim güney sahillerimizin temsilcisi Mersin Mustangs’e. Geçen sene Sakarya ile birinci lige yükselen Mersin temsilcisi koç Efe Kırmızıer ile beraber yaptıkları üç yabancı oyuncu takviyesiyle sezona iddialı geliyor. A.J. Brown (RB-FS), Marvin Desir (RB-LB) ve John Holloway (RB-LB). 2000’lerin Galatasaray’ı gibi öncelikle tesis anlamında gelişim sağlayan Mersin yabancılarından performans alabilirlerse üst sıralarda yer bulacaklardır. Şu ana kadarki saha ya da dans pisti performansları göz dolduruyor. :)

Eski şampiyonlardan Gazi Warriors’ta Gürkan Aslan ve eskiler, eski günlere geri dönmek için çalışmalara başladı. Bir cümlede üç eski kelimesi kullanınca cümle garip oluyor ama durumu değiştirmiyor. İşleri gerçekten bu ligte zor. Kim bilir belkide “doublewing”in geri dönüşü yaşarlar.

ODTÜ Falcons benim için ne yazık ki tam anlamıyla kapalı kutu. Eğer bir revizyon ya da program içine girmedilerse gerçekten zor bir sezon onları bekliyor.

Gelelim ikinci lige. Bu sene üçer takımlı dört grupta her takımın birbiriyle yapacağı iki karşılaşma sonrası grup birincileri çapraz eşleşme ile yarı finale çıkacak. İkinci ligde final yok, yarı finali kazanan iki takım da bir üst lige çıkıyor. Bir takım için yapılabilecek maksimum maç sayısı sekiz.

A grubunda Hacettepe Red Deers ile birlikte uzun yıllar sonra tekrar aktif olan Çınar GSK ve Selçuk Kartallar yer almakta. Head koç Hayden Flowers ile tekrar yapılanma hareketine giren Hacettepe grubun favorisi olarak gözükürken diğer takımların liderliği sürpriz olmaz.

B grubunda Denizli Horozları, Antalyaspor ve Üniversitespor yer almakta. Tamamen belirsiz bir grup bana göre…

C grubunda iki sene öncenin şampiyonu Ege Dolphins ile birlikte Kocaeli Sharks ve Uludağ Timsahlar yer alıyor. Ege Dolphins grubun favorisi. Uludağ Timsahlar ise yabancı takviyesi yaptılar, ne kadar etkili olacağını göreceğiz.

D grubunda Yeditepe Eagles, Okan Huskies ve isim değiştiren Sabancı Seahawks bulunmakta. Yeditepe zorlanmadan bu gruptan lider çıkacaktır diye düşünüyorum.

Kulüpler 1. Ligi ve Kulüpler 2. Ligi’nde ilk haftanın maç programı ise şu şekilde:

Yeditepe Eagles – Sabancı Seahawks

Tarih : 06 Şubat 2016 Cumartesi

Saat : 13:00

Yer : Marmara Besyo Stadı (İstanbul)

Koç Rams – Gazi Warriors

Tarih : 06 Şubat 2016 Cumartesi

Saat : 17:30

Yer : Paşabahçe Stadı (İstanbul)

Antalyaspor – Pamukkale Horozları

Tarih : 07 Şubat 2016 Pazar

Saat : 13:00

Yer : Akdeniz Üni. Besyo Çim Stadı (Antalya)

Ege Dolphins – Kocaeli Sharks

Tarih : 07 Şubat 2016 Pazar

Saat : 13:00

Yer : Kemalpaşa Armutlu Stadı (İzmir)

Mersin Mustangs – İTÜ Hornets

Tarih : 07 Şubat 2016 Pazar

Saat : 13:30

Yer : Yenişehir Özgecan Gençlik Merkezi Stadı (Mersin)

 Çınar GSK. – Selçuk Kartallar

Tarih : 07 Şubat 2016 Pazar

Saat : 14:00

Boğaziçi Sultans – Sakarya Tatankaları

Tarih : 07 Şubat 2016 Pazar

Saat : 18:00

Yer : Paşabahçe Stadı (İstanbul)

Canlı Yayın : http://sakaryatelevizyonu.tv/