NFL’de yeniden yapılanma sürecinde olan takımlar için yılın en önemli günü olan draft’a sayılı günler kaldı. Ne demişler, sayılı gün çabuk geçer, bu yüzden bu yazıyı daha da geciktirmek istemedim yoksa gerçekten yetişmeyecekti. Üstüne Chargers’ın sezonu üzerine bir yazı bile yazmamış olmam vs. gelince araya çok uzun bir ara girdi. Ancak tabi ki bahanem var, sonuç olarak öğrencilerin lisede dersten kaçamak yoldan not toparlamak gibi bir huyu vardır, bahane işini burada bayağı bir pekiştirdim. Sitenizin liseli yazarı, Amerika’ya üniversiteye ve size yerinden bilgi vermeye gidiyor. Neyse, son yazımdan beri dünyada yaşananlardan küçük bir liste çıkarttım, buyurun:

  • Diğer futbolda Juventus, son yazımı yazdığımda Serie A’da 10. sıradaydı. Şampiyonluğunu ilan etti.
  • Galatasaray’ın teknik direktörü iki kez değişti.
  • Vodafone Arena’nın çatı inşaatına başlanmamıştı. Stad bitti, hatta maç bile oynandı.
  • Eagles, NFL Draft’ında 13. sırada seçiyordu. İlk önce sekize çıktı, şu an ikinci sırada.
  • ABD politikasında Ben Carson anketlerde son yazımı yazdığımda liderdi. Yarıştan çekileli bir ay oldu.

Benim oldukça sığ fikirlerimden daha yaratıcı bir şeyler bulan varsa yorumlara yazmaktan çekinmesin. Konumuza dönersek; Chargers bu yıl draft konuşmalarında başı çeken takımdan biri. Üç numaradan seçecek kadar kötü bir takımsanız bunlar oluyor tabii. Eğer QB’si iyi olmasına rağmen bu kadar kötü olan bir takımsanız, işler daha da ilginçleşiyor çünkü o zaman çok fazla pozisyonda eksiğiniz var demektir.

Son günlerde Chargers’ın üç numaralı seçim hakkı, son haftalarda bir numaralı seçim hakkı gibi bir hale geldi, Eagles ve Rams’in QB almak için bir ve iki numaraya çıkmalarıyla. Bu iki takım kesinlikle Goff ve Wentz’i seçecek. Yani bu ikili Chargers’ın asla üç numaradan seçemeyeceği iki isim. Chargers seçimini yaparken defansif çizgide, safety pozisyonunda, ofansif çizgide (yani eksiği olan pozisyonlarda) istediği oyuncu her kimse onu seçme hakkına sahip. Durum böyle olunca akla gelen birkaç tane isim var. Benim Chargers’ın seçmesini en çok istediğim oyuncudan en az istediğime doğru küçük bir sıralama yapalım isterseniz:

Seviye 1: HAYALLER. Şimdi göreceğiniz iki isim de benim 29 Nisan’da yatağa giderken mutlu uyumamı sağlayacak.

Jalen Ramsey, CB/S, Florida State:

Ramsey bana göre draft’ın en iyi oyuncusu. Hem cornerback hem de safety pozisyonlarının en iyisi. Charles Woodson tarzı bir oyuncu olabilir ileride. Florida State’te bir şampiyonluk kazandı. Deion Sanders gibi bir efsaneden sonra bu okulda ilk yıl öğrencisi olarak defans takımında başlayan ilk kişi. Atletik olarak, yazın olimpiyatlara katılsa derece alabilecek bir seviyede. Hızlı, uzun, güçlü, oyun görüşü muazzam bir seviyede ve sert. Daha devam edebilirim. Oyun çizgisinin yakınlarında bir yere bıraksanız koşu oyununu durdurur, coverage yapması için geride bıraksanız rakibin boş kalmasına imkan yok. Oregon’a karşı oynarken FSU onu pas oyununu kessin diye geride bırakıyor, koşu ile kazanan takımlara karşı ise 4-3 linebacker’ı gibi oynatıyordu. En önemli özelliği ise, mental olarak çok güçlü olması. Richard Sherman kadar olmasa da maç içerisinde çok konuşan, rakibi fiziksel olduğu kadar mental olarak da yoran bir oyuncu.

Chargers’a neden uyuyor? Chargers tarihinin en iyi defansif back’i ve Chargers defansının bel kemiği Eric Weddle şu anda Baltimore’da siyah-mor badanalı evinde kazanacağı parayı düşünüyor. Bu yatırımı 32 yaşındaki bir oyuncuya yapmak istemeyen Chargers ise safety pozisyonunu, önceki yıl Colts’da oynayan Dwight Lowery ile güçlendirdi. Lowery ne Weddle’ın ne de Ramsey’nin yarısı bile olamaz, üzgünüm. Zaten Lowery bir anda All-Pro olsa bile yanındaki safety pozisyonunda maç içindeki pozitif hareketlerinden değil, maçı izlerken insanların üzerine kafa üstü atladığı için şaşırdığınız Jahleel Addae var. Addae’nin bu yıl iyi oynaması değil, boynunu sakatlamaması bile mucize olur. Bu durumun içine Ramsey’i ekleyip diğer iki oyuncuyu SS pozisyonu için kapışmaya bırakırsanız ise çok başarılı bir secondary’e bakıyorsunuz. CB pozisyonunda geçen yılın belki de Chargers için tek pozitif yanı olan Jason Verrett, potansiyelini iyi bildiğimiz ama sezonu sakat geçirdiği için çok laf işiten Brandon Flowers ve Packers’dan cüzi bir fiyata transfer edilen slot corner Casey Hayward var. Bu grubu düşünürken şimdiden gözümden mutluluk gözyaşları damlıyor.

DeForest Bucker, DE, Oregon: Tek bir kötü maç yüzünden bu adamı bütün herkes küçümsüyor. Michigan State’li Jack Conklin kötü bir oyuncu olmadığı gibi, o maçta Buckner’ı herkesin söylediği gibi mahvetmedi. Şöyle bir örnek vereyim, Floyd Mayweather – Manny Pacquiao maçını hakem kararıyla Mayweather kazandı fakat Pacquiao’nun daha iyi dövüştüğünü söyleyenler de vardı, ki haksız da sayılmazlar. Buckner da kağıt üzerinde kaybetmiş gibi görünse de bence çok da kötü değildi. Ayrıca diğer maçlarında o kadar iyiydi ki herkesin kötü bir günü olabileceği ve 2.01 boyundaki bu devin de insan olduğunu düşündürdü bana.

Buckner henüz kendisine tam bir pass rush move oluşturmuş değil. Cardinals end’i Dwight Freeney’nin spin’i gibi onun çok iyi yaptığı özel bir hareket yok veya swim tarzı herhangi bir hareketi büyük yüzdeyle kullanmıyor. Onun üniversite seviyesinde bunları yapmadan kazanması ne kadar iyi bir oyuncu olabileceğinin sinyallerini veriyor. Tabi bazı oyuncular için bunların olmaması kötü bir şey olarak görülebilir ama olay şu, Buckner bunları arada yapıyor, sadece sürekli yapmıyor. Bu da bana göre daha çok koçun sorunu.

Chargers’ın defansif çizgide Buckner’a ihtiyacı var çünkü yıllardır bu takımı yarı yolda bırakan pass rush yapamamalarıydı. Buckner oyunu izlemede çok başarılı bir oyuncu. Topun yerini belirlemede ve işini yapmakta fazlasıyla iyi. Durum böyle olunca Buckner ve Corey Liuget yan yana koyulursa double-team yapmak imkansız hale gelecektir. Liuget’ın yanında kimse olmamasının buna yol açtığı zaten aşikardı. Liuget’a double team yapınca yanında kimse bunu cezalandıramıyordu. Free agency’den alınan Mebane ve Buckner, Liuget ile birleşip geçen yılın en büyük sorunu olan koşuyu durduramama sorununu engelleyebilir.

Seviye 2: HAYATLAR. Bu oyuncular alınırsa ilk gün üzülür ama draftı rezalet saymak için diğer günleri beklerdim. Hepsini uzun uzun değil birkaç cümleyle açıklayacağım.

Joey Bosa, Edge, Ohio State: Bosa, 3-4 DE veya OLB oynayacak. Bu geçişi yapmak için fiziksel olarak yeterli olsa da ben Bosa’nın zirvesini geçtiğini düşünüyorum. Bosa’nın gelişme potansiyeli Ramsey ve Buckner’a kıyasla daha düşük ama ikisinden de daha hazır bir oyuncu. Benim onu almam için maça daha çok etki etmesi gerekiyordu, bunu yapmadı. Bana göre Bosa Ohio State’i iyi yapmadı, zaten halihazırda iyi olan Ohio State’ten faydalandı.

Laremy Tunsil, LT, Ole Miss: Bundan önceki yazılarımda bir trend fark ettiniz mi? Chargers’a defans oyuncusu lazım. Defansta fark yaratacak, liderlik edecek bir oyuncu eksiği var. Tunsil benim üçüncü sırada seçeceğim bir LT için fazla belirsiz. Sakatlık geçmişi mükemmel değil (bu pick’te mükemmeliyet arıyoruz) ve Chargers’ın zaten büyük paralar harcadığı bir pozisyonda oynuyor. Geçen yıl ofansif çizgi çok kötü gibi gözükebilir, fakat sezonun başında oynaması planlanan beşli sadece ilk maçın yarısında beraber oynadı. Bu grup için gereken ofansif koçlarda bir değişimdi ve bu geldi. Tunsil, açık ara en iyi tackle oyuncusu olabilir ama ben burada tackle almak istemiyorum, ve “best player available” da Tunsil değil.

Myles Jack, ?, UCLA: Jack’in pozisyonunda soru işareti olması benim onun pozisyonunu bilmememden dolayı değil, kimsenin bilmemesinden dolayı. Chargers onu safety için bile seçebilir. Sakatlık geçmişi var, oyunu okumada ve topu takip etmede pek iyi değil, sadece drafttaki en iyi atlet. As pozisyonu LB olup da RB oynayan bir adamdan bahsediyoruz. Ama ben her şeyi az az yapan değil, bir şeyi çok iyi yapan bir oyuncu arıyorum.

Seviye 3: HAYIR

Ronnie Stanley, T, Notre Dame: Son günlerde konuşulmaya başlandı. Tek cevabım: Hayır, no, nee, nao, non, niet, nein, nahi, voch, naj. Bilmiyorum anlatabildim mi?

Chargers’ın draftta yapmasını istediğimi az çok anlamışsınızdır. Size bir rüya senaryo çizeyim: Jaguars – 49ers arası bir takım Jalen Ramsey’i Chargers’dan biraz fazla sever. İkinci ve üçüncü round’dan birkaç seçim hakkı karşılığında üç numaraya çıkıp onu almak ister. Chargers kabul eder, Cowboys Elliott’ı seçer, sonra Bosa, Jack falan derken Buckner Chargers’ın kucağına düşer. Böyle bir durumda kendimi kaybedebilirim. Tabi bunlar sadece ilk günün oyuncuları, eğer Ramsey veya Buckner’ı seçersek ve ben kendimi draftla alakalı bir içki oyununa fazla kaptırmazsam sonraki gün heyecanla iki ve üçüncü round yazısı bekleyebilirsiniz. Herkese mutlu draftlar. Umarım takımınız istediğiniz şeyleri yapar ve yapılanlara ettiğiniz laflar sonradan gelip sizi avlamaz. (Senden hala bunu bekliyorum Melvin Gordon…) Adettendir: #InTelescoWeTrust