Sevgili NFLTR okurları, uzun zamandan beri sitemize yazma fırsatı bulamamıştım. Gerçi değerli yazarlarımızın draft hakkındaki yorumlarını takip edebildim. Oyuncuları ve takımların tercihlerini süper bir şekilde anlatmışlar. Ben de istatistiğe ve rakamlara olan merakım nedeniyle bir şeyler yazıp çorbaya biraz tuz katmak istedim.

Bu seneki draft’ta seçilen 253 oyuncu içinde savunma takımı için (DE-DT-LB-S-CB) tercih edilenlerin sayısı 127 olurken skill players olarak kabul edilen (QB-RB-WR-TE) sayısı ise 80’de kaldı. Bu oyuncuları korumakla görevli olan offense line oyuncu sayısı 41 olarak gerçekleşti. Geri kalan beş oyuncu ise kicker, punter ve longsnapper (Nedense ben bile bunları küçük görüyorum, ama Tampa Bay Buccaneers öyle düşünmemiş ki ikinci tur haklarından bir tanesini kicker için kullandı).

Buradan şunu çıkarabiliriz; “Defense win games” (Savunmalar maçları kazanır) felsefesinin artık iyice takımların ruhuna işlediği (Tabi geçen sene sırf savunmasıyla şampiyon olan Denver Broncos göz önüne alındığı da aşikâr).

NFL’in ağır işçileri her sene değerlerini kaybetmeye devam ediyor. Eskiden ilk turlarda running back tercihleri ön plana çıkarken bu sene ilk üç turda sadece dört running back seçildi(Bunların içinde bir tek Ezekiel Elliott’ın iş yapabileceğini düşünüyorum).

Son iki sene bir wide receiver bereketi yaşamıştık. Bu sene toplam 31 tane seçilirken, benim “irrelevant round “ olarak saydığım yedinci turdaki altı oyuncuyu saymasak wide receiver’ların toplamdaki sayısı sadece 25 (İlk turda seçilen Corey Coleman, Will Fuller, Josh Docston ve LaQuon Treadwell dışındakilerin pek fazla şansları olduğunu düşünmüyorum. Tabi Alman arkadaşımız Moritz Boehringer’i de sleeper’lar listesine koyuyorum).

Esasında ben, altıncı round’u da irrelevant olarak görüyorum ama ne de olsa sayın “cheeter” quarterback’imiz Tom Brady paşa hazretleri de bu turdan seçildiği için onun hatırına bu turdan seçilenleri istatistiklerime alıyorum (Bana yedinci turdan seçilen ve başarılı olan bir yıldız oyuncu sayabilir misiniz?).

Her sene 32 olan “compensatory picks” bu seneye mahsus olmak üzere 33 adet olarak dağıtıldı (O da Buffalo Bills yüzünden). San Francisco 49ers, New England Patriots ve Dallas Cowboys’un dörder tane aldığı bu haklarda, şanslı olarak görebileceğimiz New England oldu (Ligin en sevilmeyen bu takımı geçen seneki “Deflategate” skandalı yüzünden zaten bir tane eksik hak ile draft’a girmişti).

Diğer enteresan bir gözlemim ise; ligin kuvvetli gruplarından olan AFC Kuzey toplam 39 oyuncu ile en fazla tercih yaparken, en zayıf olarak gösterilen (Carolina Panthers taraftarları darılmasın.) NFC Güney ise sadece 23 tercih yapabildi.

Sezonun açılmasına daha çok var, sakin kalın ve bekleyin. Bu sene heyecanlı geçecek…