Atlanta Falcons maçının son çeyreğinde, iki puanlık ekstra sayıya ulaşmak için koşu oyunu gerçekleştirdiği sırada savunmadan aldığı darbeyle beyin sarsıntısı geçiren Cam Newton, Carolina Panthers’ın Pazartesi gecesi oynayacağı Tampa Bay Buccaneers maçında sahada yer alamayacak. Newton’a ek olarak takımın üç starter’ı da Bucs’a karşı forma giyemeyecek.

Geçtiğimiz sezon ligin MVP’si (En Değerli Oyuncusu) seçilen Cam Newton, geçtiğimiz Pazar günü Panthers’ın 48-33 ile yenildiği Falcons maçında kafasına almış olduğu darbeden beri antrenmana çıkmıyordu ve yıldız quarterback’in Bucs maçı için durumu Cumartesi günü netlik kazandı. Sağlık ekibinin verdiği kararla karşılaşmayı kenardan izleyecek olan Newton’ın yerini Panthers’ın ikinci quarterback’i Derek Anderson dolduracak.

Panthers head koçu Ron Rivera, bu beklenmedik sakatlığın üzerine yaptığı açıklamada gereksiz bir koşu denemesi gerçekleştirip sağlığını tehlikeye atan Newton’ı sabırsız olarak nitelendirirken sürekli bir koşu sevdası içerisinde olan yıldız oyuncunun kendisine hakim olamadığını da sözlerine eklemişti. Head koç, bu sakatlığın Newton’ın maç kaçırmasına sebep olacağını öğrendiğinde ise “Bu durum başımıza daha önce de geldi. Yapmamız gerekeni yapıp nasıl oynamamız gerekiyorsa öyle oynayacağız.” demecini verdi.

Fakat Rivera, bu konuda ne kadar haklı olabilir? Sonuçta Bucs maçı, 2011 NFL Draftı’nda ilk sırada seçildiğinden bu yana ligdeki altıncı sezonunu oynayan Newton’ın Panthers formasıyla sahada yerini alamadığı sadece üçüncü maç olacak. Yani takım, Newton’sız oynamaya çok da alışkın değilmiş gibi gözüküyor.

Panthers’ın yedeği Anderson ise, Newton’ın bundan önce Panthers’ın ile çıkamadığı iki maçta da sahadaydı ve bu maçlarda takıma  liderlik yaparak galibiyeti getirdi. İroniye bakın ki Panthers, bu maçların ikisini de, 2014 sezonunda Tampa Bay Buccaneers’a karşı oynanmıştı. 33 yaşındaki tecrübeli oyun kurucu, geçtiğimiz hafta Newton’ın sakatlanmasıyla oyuna girmiş ve maçı, iki touchdown pası ve iki interception ile kapatmıştı. İkinci interception’ı, maçı uzatmaya götürebilecek drive’da gelen Anderson, takımının bu şansını da elinden almıştı.

Rivera, Anderson hakkında yaptığı açıklamalarında “Anderson, sahadayken ne isterse başarabilecek bir oyuncu diye düşünüyorum. Cam’in aksine, moralini bozmayıp sahada güçlü durmaya devam edebilecek ve içinde bulunduğu durumu fırsata çevirebilecek bir futbolcu. Derek hızlı düşünüp hızlı karar verebilir ve anında harekete geçebilir.” gibi bir yedek quarterback için fazlasıyla abartılı övgüler içeren ifadeler kullanmıştı.

Cam Newton’ın ne zaman takıma geri döneceği ise şu an belirsiz. 16 Ekim’de Panthers, New Orleans Saints ile karşılaşacak ve sonraki hafta bye haftası olduğu için tatile girecek. Bu iki haftalık süreçte Cam’in iyileşip antrenmanlara katılarak tekrardan takımın başına geçmesi kuvvetle muhtemel.

Newton, sezonun ilk haftasında Denver Broncos ile oynanan maçta da dört kez kafasına darbe almıştı. Ama Falcons’a karşı daha çok darbe almasına rağmen, sahadan ayrılmak durumunda kalmamıştı. Buna rağmen geçen hafta son çeyrekte Falcons linebacker’ı Deion Jones ile çarpışması sonucu sakatlandı.

Gelelim en başta bahsettiğim diğer üç starter’a.. Pazartesi gecesi oynanacak maçta, running back Jonathan Stewar hamstring (arka adele) sakatlığı, sol tackle Michael Oher yaşadığı beyin sarsıntısı ve cornerback James Bradberry ise parmağındaki sakatlık nedeniyle sahada olamayacak. Takımın ilk turdan seçtiği defansif tackle Vernon Butler da bileğinden yaşadığı sakatlık nedeniyle Bucs’a karşı boy gösteremeyecek.

Rivera, Stewart’ın gelecek hafta takımla sahada yer alacağı konusunda kendisinden oldukça emin. O dönene kadar ise takımın diğer running back’leri Cameron Artis-Payne ve Fozzy Whittaker’a büyük iş düşüyor. Öte yandan cornerback pozisyonunda Bradberry’nin sakatlığı ve Bene Benwikere’in bu hafta başında serbest bırakılması sonucu Panthers, sahaya veteran oyuncu Robert McClain ve çaylak Daryl Worley ile çıkacak.