Yıllardır uzaktan bakarız, öyle kuzeyde sessiz sakin bir lig döner. NFL’de tutunamamış bazı oyuncular dışında kimseyi tanımayız orada. Kanada Ulusal Futbol Ligi CFL’den bahsediyorum elbette. Bir süredir merak ettiğim için bu ligde oynanan sporla bildiğimiz NFL’in kuralları ne derece farklı, birlikte bir bakalım dedim. Hah, işte bu son cümleye inandıysanız, bir gün buluşalım; size satacak bir köprüm var. NFL’in 10.hafta tahminlerinde çoğu yazar gibi ben de yüzde 50’nin altında kaldığım için CFL yazma sözümüzü tutuyoruz. Altı tahmincinin yarısından fazlası bu duruma düştüğü için aslında sitemizin tamamının da yüzde 50 altına düştüğünü varsayabiliriz ama o benim işim değil. Biz kural farklılıklarımıza bakalım.

– CFL maçı seyrederken göze ilk batan şey kale direklerinin end zone’un sonunda değil, hemen girişinde yer aldığı oluyor. Kafayı gözü kırmak için birebir lokasyona sahip olan bu direklerin neden orada olduğunu fazla kurcalamadan fesuphanallah (çeviri: ciizıs) deyip geçiyoruz.

– Sahadan konuyu açmışken, CFL’de sahalar %25 daha uzun ve %18 daha geniş. Ayrıca end zone’lar 20’şer yard uzunluğunda.

– Aslında kale direklerinin yerinden daha önemli, ama yağmur adam (ya da Aaron Rodgers) değilseniz CFL’de sahada 11 yerine 12 adam bulunduğunu fark etmeyebilirsiniz. Öyle ya, 150 yard uzunluğundaki sahaya 11 adam az geliyor demek ki.

– Yine önemli bir farklılık da, NFL’de 10 yardı geçmek için dört hakkınız varken, CFL’de sadece üç hakkınız oluyor. Kural böyle işte. Neden böyle derseniz; haydi, hep beraber: CİİZIS!

– 10 yardı üç hakta almak zor mu geldi, özellikle sahada 12 kişi olmasından mı korktunuz? Sıkıntı yok, CFL’de slot’ta dizilen receiver’lar, top kalktığında ileri motion halinde olabiliyorlar. Hem de hepsi birlikte. Pas oyunları biraz daha kolay oluyor haliyle.

– Koşu oyunları da kolay olsun mu istiyorsunuz? Rakip savunmayı line of scrimmage’dan bir yard geriye dizmemiz yeterli olur mu? Tamam, dizelim o zaman. Bence bu kural biraz sıkıntılı çünkü line oyuncuları birbirlerine çarparken biraz daha hız almış oluyorlar.

– Skor konusu NFL ile tek bir farklılık dışında tıpatıp aynı. CFL’de rouge (ya da single) adı verilen bir skor alternatifi var. Topu herhangi bir şekilde tekmeleyerek rakip end zone’a ya da ötesine atabiliyorsanız, bir sayı kazanıyorsunuz. Yani “touchdown yapamayacağım, bari field goal ile üç sayı alayım” yaklaşımına ek olarak “field goal de vuramayacağım, bari şuna abanayım da tek sayı alayım” diye yaklaşabiliyorsunuz. Yahut field goal’ü ıskaladığınızda rakip topu end zone’dan çıkaramazsa yine rouge, yine bir puan. Oraya kadar gelmişsin, eli boş göndermeyelim hesabı. Ciizıs kere ciizıs.

– Skor demişken CFL’de maçlar berabere bitemiyor. Bir takım sahadan galip ayrılana kadar uzatmalar oynanıyor.

– CFL’de fair catch diye bir seçenek yok, ancak bunu telafi etmek için return oyuncusu topu tutana kadar (ya da yerden seken topu yakalayana kadar) kendisine beş yardlık bir alan tanınıyor ve bu alana rakip oyuncu giremiyor. O beş yardı nasıl ölçtükleri sorusunu ciizıs’a havale ediyorum.

Daha başka irili ufaklı kural farkları var, ama en önemlileri yukarıda saydıklarım. Yine de CFL’e fazla yüklenmeyin. Sonuçta Kanada futbolu, Amerikan futbolundan daha eski bir spor. Yani, “NFL’den kopya çekmişsiniz ama saçma sapan bir hale getirmişsiniz” diye bir konu yok.

Kural farklılığı değil ama Kanada’da oyuncuların maaşları ortalama senelik 70.000 – 90.000 dolar bandında oynuyor. Yani güzel maaşlı bir iş bulup futbolu bırakmak gayet mümkün. Ryan Fitzpatrick gibi Harvard’dan mezun olup profesyonel futbol oynayan insan fazla göremeyebilirsiniz.

Kurallar arasındaki bu farklar, oyunları ve oyuncu profillerini oldukça etkiliyor elbette. Oyuncular nisbeten daha küçük oluyor ve maçlar pas ağırlıklı oynanıyor. Ben de bu kadar fark olduğunu bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Eğer oyunun taktiksel kısmı ilginizi çekiyorsa, benim gibi off-season’da birkaç maç seyredip, sonra da bulduğunuz bir CFL playbook’u ile hoş saatler geçirmeyi planlayabilirsiniz. Vizyonunuzun genişleyeceğini garanti edebilirim. Football nerd’ü olmanın böyle güzel yanları da var işte.

NFLTR.com’un “CFL’i Tanıyalım” a.k.a “10. haftada bizim tahminlerimize bakacağınıza yazı tura atsaydınız daha iyiydi” serisine benim de katkım bu yazıyla oldu. Ancak CFL ile biraz daha yakından tanıştığım için kendimi konuyu önde kapatmış görüyorum. Bu konuyla ilgili sorularınız ya da söylemek istedikleriniz varsa; forumdan, yorumlardan, podcast’ten, Facebook’tan, Twitter’dan, ICQ’dan (şaka… ICQ mu kaldı?”) ulaşabilirsiniz. Yine bir başarılı tahmin haftası sonucu gelecek CFL yazısına kadar hoşça kalın ve CFL zevkiniz azalmasın…