Geçtiğimiz hafta tahminlerde yüzde ellinin altında kalan güruhun bir üyesi olarak sizlerin karşınıza ilk kez Kanada Futbolu ile çıkmanın haklı gururunu yaşıyorum. Bu zamana kadar Çağatay Akkaya, size genel olarak Kanada Futbolu Ligi CFL’in bir çerçevesini çizmiş ve ligde boy gösteren takımları, ligin fikstür yapısını ve CFL’i CFL yapan diğer unsurları sizlerle paylaşmıştı. Bu sebeple ben, bu tarz “Vikipedivari” bir yazıdansa daha derine inip CFL’deki ilginç bir çelişkiden bahsetmeyi uygun buluyorum. Sonuçta, tahminler sağ olsun, her geçen gün hem sitemiz hem de sizler Kanada Futbolu konusunda daha çok tecrübeleniyorsunuz ve bu yüzden, CFL özelinde oluşturduğumuz bu sinerjiyi herkesin kolaylıkla ulaşabileceği istatistikleri kusarak bozmak, CFLTR.com olma yolunda yürüyen NFLTR.com’a büyük bir haksızlık olur.

Bu uzun ve beyhude girizgahı okuduktan sonra bir cümleyle değinilen konuyu adeta cımbızla seçip “Allah’ın dokuz takımlı liginde neyin çelişkisi olacak ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Hemen anlatalım… CFL’in köklü ve maddi açıdan zengin takımları ülkenin doğusunda bulunmasına rağmen her nasıl oluyorsa batı, CFL’e çok daha fazla önem veriyor. Batıda oynanan maçlar daha çok seyirci çekiyor ve reytingler, doğu takımlarının karşılaşmalarına oranla çok daha yüksek oluyor. Bu şaşırtıcı durumun sebeplerine geçmeden önce “Doğu” ve “Batı” takımları diyerek kimleri kastettiğimizi de belirtelim:

Doğu takımları (East Division):

-Montreal Alouettes (“Aluets” diye okunur.)

-Toronto Argonauts

-Hamilton Tiger Cats

-Ottawa Redblacks

Batı Takımları (West Division):

-Winnipeg Blue Bombers

-Saskatchewan Roughriders

-Edmonton Eskimos

-Calgary Stampeders

–BC (British Columbia) Lions

Ülkenin en büyük iki kenti Montreal ve Toronto’nun insanı, nasıl oluyor da Edmonton gibi küçük ve soğuk bir şehrin insanına göre CFL’e daha az ilgi gösteriyor? Bunun ilk ve en önemli sebeplerinden bir tanesi şu: Kanada’nın doğusu, NFL’in hype’ı (etki alanı) içerisindeyken; batı kısmı, bu hype’ın dışında kalıyor. Buna yol açan unsur ise şüphesiz, Doğu Kanada’nın coğrafi olarak NFL takımlarının bulunduğu şehirlere çok yakın olması.

Örneğin, Toronto’dan kalkıp sadece bir buçuk saatlik bir araba yolculuğu gerçekleştirerek ünlü Niagara Şelaleleri’nin bulunduğu Niagara Falls kentine ulaşabilirsiniz ve Kanada’nın en ünlü eğlence/animasyon şehri Niagara Fallas’a vardığınızda Buffalo Bills forması giyen birçok insana rastlarsınız. Çünkü Niagara Falls’a adını veren bu şelaleler, aslında Birleşik Devletler’in Buffalo kentiyle Kanada arasındaki sınır oluşturuyor. Bu yüzden birçok Buffalo yerlisi, özellikle tatil günlerinde çoluğu çocuğu toplayıp Niagara Falls’a akın ediyor. Durum böyle olunca da bu şehirde kendinizi, dönme dolapta tanıştığınız bir Bills taraftarı ile yan yana NFL maçları seyrederken bulma ihtimaliniz yüksek. Öte yandan NFL coşkunuzu, sadece Niagara Falls’a gelmiş bir Bills taraftarları ile yaşamak zorunda da değilsiniz. Yolculuğunuzu kısa bir süreliğine daha uzatıp Buffalo’daki Raymond James Stadyumu’nda bir NFL maçı da seyredebilirsiniz.

Ancak gelin görün ki Batı Kanada’da yaşayan Amerikan futboluseverlerin, dünyada Amerikan futbolunun açık ara en üst düzeyde oynandığı NFL’e bu kadar kolay ulaşma şansı yok, çünkü NFL’in hype’ına girebilmek onlar için çok zahmetli. Mesela Winnipeg’de yaşayan biriyseniz, en yakınınızdaki NFL takımının bulunduğu şehir olan Minnesota’ya gitmeniz arabayla tam sekiz saatinizi alacaktır. Hasta bir Vikings taraftarı olsanız bile takımınızın maçlarını seyretmek için geceden yola çıkmanız gerekecektir. Bu yüzden Batı Kanada’nın mütevazı sporseverleri, tarihsel süreç içerisinde çözümü, ellerindeki takımları desteklemekte bulmuşlar ve bu da onların, CFL takımlarına neden bu kadar bağlı olduklarını gösteriyor.

Doğu-Batı arasındaki Bu asimetriye yol açan ikinci bir sebep ise Kanada’da büyük bir buz hokeyi dominasyonu olması. Biraz önce size Kanada’daki Amerikan futbolseverlerin, NFL ve CFL arasında nasıl bir tercih yaptığını anlattım. Fakat, eğer gerçek bir Kanadalı iseniz; büyük ihtimal gözünüz futboldan ziyade hokeyde olacaktır. Nitekim Kanada, modern hokeyi dünya çapında ilk oynayan ve bu sporu diğer uluslara tanıtan ülke konumunda. Öyle ki Birleşik Devletler’e atfettiğimiz “National” (Sözde ulusal) Hockey League’in (NHL) 1917 yılında kurulduğu şehir bile Montreal.

Buna ek olarak Montreal’in hokey takımı Canadiens, NHL’in şampiyonuna verilen Stanley Cup’ı tam 24 kez müzesine götürerek bu alanda lig rekorunun açık ara sahibi. Şampiyonluk sayısında Canadiens’ı kim takip ediyor dersiniz? Tabi ki Toronto Maple Leafs. 13 kez NHL’de şampiyonluğa yürüyen Maple Leafs, ayrıca 505 milyon dolarlık değeri (2010) ile Dallas Cowboys’u misali, NHL’in en değerli takımı. Yakın çevrenizde Maple Leafs ve Canadiens gibi NHL’in iki köklü hokey takımı bulunuyorken kalkıp da niye NCAA’den bozma CFL takımlarını takip edesiniz ki? Takım sahibi, 40’ına merdiven dayamış Chad Ochocinco’yu Alouettes’e getirince sizi tavladığını mı düşünüyor?

Öte yandan hokey, Kanada’nın ulusal sporu olsa da Batı Kanada’da bulunan NHL takımları, Edmonton Oilers’ı bir kenara bıraktığımızda Canadiens ve Maple Leafs gibi kükreyen bir geçmişe sahip değiller. Kaldı ki bu takımların son zamanlarda da çok büyük başarıları yok. Bu sebeple Batı Kanada insanı, diplere oynayan bir NHL takımından ziyade, CFL’de şampiyonluk şansı bulunan bir takımı takip etmeyi tercih edebiliyor.

Hazır diğer sporlardan konu açılmışken, Amerika ve Amerikan kültürü ile olan yakınlığı sebebiyle bir nevi Kanada’nın üvey evladı konumundaki Toronto’yu konuşmadan geçmeyelim. Toronto’da CFL’in beklenenden çok daha az takip edilmesinin bir diğer önemli sebebi de şehrin, NHL harici liglerde de takımlarının bulunuyor olması. NBA’de Raptors, MLB’de Blue Jays ile temsil edilen metropol, bu takımların son yıllardaki başarısıyla zaten spor konusunda aradığı tatmini buluyor. Öyle ki, Raptors geçtiğimiz sezon konferans finali; Blue Jays ise American League finali oynayarak Toronto halkını fazlasıyla mutlu etti. Böyle bir ortamda kim takip etsin Argonauts’u?

Batı Kanadalıların CFL’e daha çok sahip çıkmasını sağlayan son sebep ise batı eyaletlerindeki takımların kendi aralarında yerel rekabetlere sahip olması ve karşılaştıkları maçların bir derbi havası içerisinde geçmesi. Alberta eyaletinde bulunan iki şehir, Calgary ve Eskimos’un takımları Satmpeders ve Eskimos arasındaki rekabet, bunun en iyi örneği. Bu rekabet öylesine ezeli ki, Eskimos ve Stampeders’ın karşılıklı oynadığı maçlara “Battle of Alberta” (Alberta Savaşı) deniyor. Keza, Roughriders (Saskatchewan-Regina) ve Blue Bombers (Winnipeg) arasında da böyle bir ilişki bulunuyor. Sonuç olarak, bu tarz sportif husumetler taraftarları, takımlarına daha çok bağlıyor ve takımları sahiplenmelerini sağlıyor.

Son Eklemeler…

Kanada Futbolu yazmanın tadı da bir başkaymış. Bundan böyle, CFL yazılarıyla karşınıza daha çok çıkmayı isterdim ancak almayayım, kalsın…