Üç haftadır bildiğiniz gibi güç sıralamalarını Çağatay Akkaya yazıyordu. Kendisinin geçtiğimiz haftalarda ayağında bağlar koptu ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla ayağı tamamen alçıya alınmış durumda (“Ne alaka, yazıyı ayağıyla mı yazıyor bu adama!?” dediğinizi duyar gibiyim.. :)). Kendisine geçmiş olsun dedikten sonra bu haftalık güç sıralamasını ben devraldım. Zaten bildiğiniz gibi, Çağatay, Cleveland Browns’ı inatla son sıraya koymamak için listede ilginç oyunlar çeviriyordu, ben bu hafta öyle bir sürprize izin vermedim…

1- New England Patriots (7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Tom Brady ve arkadaşları geçtiğimiz haftayı bay geçirdi. Onun dışında, Brady, neredeyse kariyerinin en iyi oyununu oynuyor. İlk dört maçını cezalı geçirdiği sezonunun sonunda MVP olur mu olmaz mı bilinmez ama Patriots tartışmasız bir şekilde ligin zirvesini koruyor. Bir süre daha korumaya devam edecek gibi…

2- Dallas Cowboys (7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Tony Romo, her geçen gün sağlığına biraz daha kavuşurken Dak Prescott, her geçen gün vites arttırmaya devam ediyor. Cleveland Browns’ı çok rahat geçtikleri maçta çaylaklar Prescott ve Ezekiel Elliott tam beş touchdown’a imza attı. Artık Romo tartışmalarının yanına Dallas Cowboys’un quarterback’i mi yoksa running back’i mi yılın en iyi ofansif çaylağı olacak tartışmaları da eklenmiş durumda.

3- Oakland Raiders (7-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Oakland Raiders, Super Bowl’un en büyük adaylarından Denver Broncos’u dize getirerek şakasının olmadığını herkese gösterdi. Takımın maç kazanması için Derek Carr’ın dev performanslar ortaya koymasına gerek kalmadığını da görmüş olduk. Evet, şaka değil, Oakland Raiders, artık ligin zirvesine ortak! En son bir sezonda yedi galibiyet aldıklarında takvimler 2011’i gösteriyordu. Bu yıl bunu dokuz haftada başardılar.

4- Denver Broncos (6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Super Bowl’u Carolina Panthers hücumuna zehir eden takım Oakland Raiders running back’i Latavius Murray’i durduramadı. Gruplarında çok formda iki takım var, Oakland Raiders ve Kansas City Chiefs, 6-3 olmalarına rağmen bu iki takım yüzünden gruplarında üçüncü sıraya düştüler. Bu hafta New Orleans deplasmanın çok önemli bir sınav verecekler.

5- Kansas City Chiefs (5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Takımda running back kalmamasına rağmen, üstüne bir de quarterback’leri Nick Foles’tan yoksun oynayarak kazanmaya devam ediyor. Tecrübeli koç Andy Reid’in takımı dört maçtır kazanıyor. Her Andy Reid takımı gibi normal sezonda formlarını bir yakaladılar mı önleri açılıyor. Denver ve Oakland ile beraber AFC Batı grubunda amansız bir mücadele içindeler.

6- Atlanta Falcons (6-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Matt Ryan bu sezon, tartışmasız bir şekilde kariyerinin en iyi oyununu oynuyor. Atlanta Falcons, artık öyle bir takım oldu ki her maça favori olarak çıkıyor. Ligin en tehlikeli hücumlarından birine sahipler, geçen hafta vasatın üstü savunmalarıyla Green Bay Packers’ı yenmeleri kimseyi şaşırtmıştı, bu hafta da Tampa Bay Buccaneers’a acımadılar. Şu anda benim gözümde Dallas Cowboys’un ardından NFC’in en iyi takımı Atlanta Falcons.

7- Seattle Seahawks (5-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Tartışmalı hakem kararlarıyla, Richard Sherman’ın izleyenleri gere gere bitirdiği bir maçı geride bıraktılar ve Buffalo Bills’i yendiler. Her şeye rağmen prime time’da özlediğimiz, kaliteli bir maçı Seahawks ve Bills sayesinde izlemiş olduk. Russell Wilson uzun süre sonra touchdown pasları atmayı başardı ve yine Jimmy Graham’ı etkili kullanıp, sahadan zaferle ayrıldılar. Dikkat edin, Seahawks, Graham’ı kullandı mı maçları kazanıyor ancak nedense bunu bir türlü istikrarlı bir biçimde yapmıyorlar ya da yapmak istemiyorlar.

8- New York Giants (5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Farkında mısınız bilmiyorum ama New York Giants üç maçtır kazanıyor. NFC Doğu grubunda hatta NFL genelini Dallas Cowboys domine ederken, Giants da sessiz ve derinden geliyor. Üstelik bu hafta gruplarındaki en önemli rakiplerinden Philadelphia Eagles’ı dize getirmeyi başardılar. Eli Manning de sonunda soyadına yakışır bir şekilde bir maç çıkardı. Formunu devam ettirirse, Giants’ın önü açık.

9- Miami Dolphins (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Adam Gase, takımı sonunda toparladı! Miami Dolphins de üç haftadır kazanan bir başka takım. Jay Ajayi, iki hafta üst üste 200 yard koşu bay haftasına girdikten sonra bu hafta 111 yard koştu. Şu anda ligin en formda running back’ine, en iyi beş offensive line’ından birine ve averaj üstü savunmalarından birine sahipler. İşte quarterback Ryan Tannehill, işleri yüzüne gözüne bulaştırmadığında kazanmak o kadar zor değilmiş bu kadroyla. AFC’de belki playoff zor ama her takımı yenebilecek güçteler.

10- Pittsburgh Steelers (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Ben Roethlisberger sakatlıktan erken döndü ve belki de o yüzden Baltimore Ravens’a karşı dominant bir performans gösteremedi ancak varlığı bile maça ortak olmalarına yetti. Ah işte bir de o son onside kick’te kicker Chris Boswell, fantezi yapmayıp, trivela, rabona ya da her neyse o garip vuruşu denemeseydi… Artık bu hafta Dallas Cowboys maçı onlar için çok kritik, yenildiler mi dört maçtır galibiyete hasret kalmış olacaklar.

11- Arizona Cardinals (3-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Dinlenerek geçirdikleri hafta onlara inişli çıkışlı geçirdikleri sezona dair uzun uzun düşünme zamanı vermiştir. Bu hafta kendi sahalarında ligin zayıf ekiplerinden San Francisco 49ers’ı yenip, yavaştan vites attırmaya geçecektirler. Halen ligin en yetenekli ekiplerinin başında geliyorlar, tek ihtiyaçları birkaç maçlık bir galibiyet serisi.

12- Minnesota Vikings (5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Yaa Sam Bradford, nerede şimdi o içinde uçuşan kelebekler? Sezona beşte beş ile başlayıp bay haftasının ardından üç maçtır önüne gelene yenilmek kabul edilemez bir durum. Sanırım oldukça rehavete kapıldılar keza maç sonrası Detroit Lions karşısında aldıkları mağlubiyete kendileri bile inanamıyorlardı. Hücum koçu kovup/istifa ettirip yaptıkları totem de işe yaramadı. Bradford’ın şimdi bir şeyleri kanıtlama zamanı, yeniden.

13- Detroit Lions (5-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Cam Newton’lara, Aaron Rodgers’lara Eli Manning’lere sahayı dar eden Vikings’e karşı quarterback Matthew Stafford oldukça güzel bir maç çıkardı. O da Matt Ryan gibi kariyerinin en iyi performansına yakın oynuyor. Uzatmalarda kazandıkları maçta Golden Tate’in maçı getiren touchdown’ı görülmeye değerdi. Koşu hücumunda Theo Riddick’in de sakatlıktan dönmesi onları çok rahatlattı. Lions, playoff yarışının sonuna kadar içinde!

14- Green Bay Packers (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Bu sene Green Bay Packers’ın hiç tadı tuzu yok. Aaron Rodgers’ın vasat performansları, savunmadaki önemli sakatlıklar, running back sakatlıkları derken, Atlanta Falcons’a yenilmelerine kimse şaşırmamıştı, bu hafta da Indianapolis Colts’a yenilmeleri kimseyi şok etmedi. Packers, bu sezon ucundan playoff yapabilirse sezonu başarılı nitelendirebilir.

15- Philadelphia Eagles (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Eagles da Vikings gibi sezona hızlı girip vites düşüren ekiplerden biri. Ancak unutulmasın ki Eagles için bu sezon bir yeniden yapılanma sezonuydu. Çaylak Carson Wentz’in sezon başındaki başarılı performanslarının ardından herkes bir “Acaba?” dedi ancak son haftalarda gördük ki o kadar hızlı konuşmamak lazımmış. Yine de sezonunun bu noktasında 4-4 olmak Eagles için bir başarı.

16- Washington Redskins (4-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

İngiltere’den beraberlikle döndükten sonra haftayı dinlenerek geçirdiler. Bu hafta rakipleri, serbest düşüşte olan bir Minnesota Vikings. NFC Doğu grubunda yarış fena halde kızışmışken, mutlaka kazanmaları gereken bir maç. Yoksa New York Giants’ın arayı açması içten bile değil. Dallas Cowboys zaten atı alıp Üsküdar’ı çoktan geçti.

17- Buffalo Bills (4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Yenildiler ama boyunlarını bükmediler mi desem yoksa gönlümüzün kazananı oldular mı desem bilemedim ama Seattle Seahawks karşısında öyle bir maçı geride bıraktılar. Birkaç hafta öncesi ligin en agresif savunmalarından birine sahiptiler şimdi orada da sıkıntılar başladı. Bu haftayı bay geçecekler ve Ryan kardeşler takımı “tekrardan” rayına oturmanın bir yolunu arayacak.

18- Houston Texans (5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Texans’ın en büyük şansı yer aldıkları grup. Haftayı bay geçtiler ama halen rakiplerinin bir galibiyet önlerindeler. Savunmada malumuzun J.J. Watt artık yok bu hafta da Vince Wilfork’un sakatlığı biraz korkuttu. Jaguars’ı yenip gruptaki yerlerini sağlamlaştırmaları gerekiyor.

19- New Orleans Saints (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Drew Brees ne yaptı etti takımını tekrardan .500 pozisyonuna geri getirmeyi başardı. 2016 NFL Draftı’nın yıldız adayı çaylak receiver’larından Michael Thomas’ı artık sonuna kadar kullanmayı başladılar ancak savunma halen ortalarda yok. Öyle ki bu takımda Brees olmasa, halleri Cleveland Browns gibi bile olabilirdi.

20- San Diego Chargers (4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Sezonun ilk dört, beş haftasında yaşanan sakatlıklar ve kaybedilen yakın maçlara rağmen oldukça iyi durumdalar. Kazanmaları gereken Tennesee Titans maçında sürprize izin vermediler. Ancak şanssızlıkları AFC’nin en iyi dört takımından üçüyle aynı grupta yer almaları. Yüzde elli galibiyet oranının altında olan ligin en iyi takımı şu anda San Diego Chargers.

21- Carolina Panthers (3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Carolina Panthers, sonunda toparladı. Bay haftasının ardından üst üste ikinci maçlarını kazandılar. Rams’i deplasmanda zorlansalar da 13 – 10’luk skorla geçtiler. Ancak Panthers için artık skor, oynanan oyun falan çok da önemli değil. Galibiyet serilerine devam edip, playoff yarışına tutunmaları gerekiyor. 1-5’ten playoff yapmak öyle her takımın harcı değil.

22- Indianapolis Colts (4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Dedim ya Green Bay Packers’a yenilmesi kimseyi şok etmedi diye, madalyonun öteki yüzünde Colts taraftarları takımlarının Packers karşısında zafere ulaşmalarına şaşırmış olabilirler. Şu anda takım adına söyleyebileceğim en olumlu şey Houston Texans. Texans sayesinde bu kadar kötü giden bir sezonda playoff yarışının içindeler.

23- Cinncinati Bengals (3-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Koskoca ligin en dengeli takımlarından, hücumuyla ve savunmasıyla herkese korku salan Cincinnati Bengals buralar düşecek takım mıydı? Gurbet ellerde Washington Redskins’ler berabere mi kalınacaktı? Şimdi bay haftası da geçti ancak bu hafta Pazartesi Gecesi Futbolu’nda New York Giants’ı yenemezlerse sezon da gelip geçecek.

24- Baltimore Ravens (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Ravens, sakatlığından yeni dönmüş Ben Roethlisberger’lı Pittsburgh Steelers’ı yenerek tekrardan .500 konumuna geldi. Bu da demek oluyor ki dört maçlık mağlubiyet serilerine son verdiler. Bu da demek oluyor ki sezona 3-0 başlamıştı. Hatırladınız değil mi? Neyse efendim, kötü gidişe dur dediler bu hafta Cleveland Browns’ı yenip tekrardan “Yükselişe” geçecektirler.

25- Tennessee Titans (4-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Tennessee Titans, öyle sempatik bir takım ki yendiler mi kızamıyorsun. Adamlar kendilerinden kötü takımları yenip, kendilerinden iyi takımlara yenilip, boynumu eğer vazifemi yaparım diyorlar. Yeniden yapılanan bir takım daha ne ister ki? Geçen sezon lig sonuncusu olan, ondan önceki sezon ligin sondan birincisi olan bir takım için şu anki durumları gerçekten iyi.

26- Tampa Bay Buccaneers (3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Perşembe Gecesi Futbolu’nda Atlanta Falcons’a farklı yenildiler ancak bu anlaşılabilir bir durum. Zaten kimse playoff yapmalarını beklemiyordu ancak bu kadar sakatlık da düşene bir darbe vurma niteliğinde. Takıma adeta running back dayanmıyor. Doug Martin, Charles Sims, Jacquizz Rodgers derken şimdi de Antone Smith sakatlandı. Bucs, adeta bu sezon kendisini ligdeki genç olsun veteran olsun tüm running back’lere iş olanağı sunmaya adamış durumda.

27- New York Jets (3-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Sezon başında nasıl Miami Dolphins izlemek bir ara işkenceye döndüyse şimdi de New York Jets’in durumu da o şekilde. Bu takım geçen sezon ucundan playoff’u kaçırmıştı, şimdi ne haldeler! Bu hafta Los Angeles Rams ile karşılaşacaklar, Ryan Fitzpatrick ile Case Keenum’un dev düellosu, uzun yıllar boyunca hatırlanmayacak büyük bir karşılaşmaya sahne olacak.

28- Los Angeles Rams (3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Head koç Jeff Fisher’ın Case Keenum’un ısrarı herkesi Rams’ten soğutmuş durumda. Bir Jared Goff vardı, binlerce draft hakkı verilip ilk sıradan seçilen quarterback, ne oldu ona? Herkes onu izlemek istiyor ancak Jeff Fisher tutturdu bir Case Keenum devam ediyor! Todd Gurley vardı, geçen sezonunun altını üstüne getiren çaylak running back, bari onu toparla koç!

29- Chicago Bears (2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Chicago Bears, iki haftadır kaybetmiyor! Bir daha okuyun çünkü böyle bir cümle çok sık karşınıza gelmeyebilir. Önce Minnesota Vikings’i yenip -gerçekten- herkesi şaşırttılar ardından ligin dokuzuncu haftasını bay geçip, taraftarlarına mağlubiyet göstermeyi unuttular!

30- Jacksonville Jaguars (2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Yorumcular da artık roboto bağladı, Jaguars konuşurken sürekli güzel off-season hamlelerinden, draft hamlelerinden ve bunların nasıl sahaya yansımadığından bahsediyorlar. Ben de artık yoruldum, Jaguars maçlarını Blaine Gabbert, suratındaki Blake Bortles maskesini ne zaman çıkartacak diye izliyorum.

31- San Francisco 49ers (1-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

49ers, bay haftasının ardından New Orleans Saints’e 41 – 23 yenildi. Bu beklenen bir sonuç ancak Colin Kaepernick, Saints karşısında koşu hücumu anlamında izleyenlere eski günlerden bir şeyler göstermeyi başardı. Şimdi soru şu: “Kaepernick toparlanmaya mı başladı yoksa bu performansın sebebi vasat Saints savunması mıydı?”

32- Cleveland Browns (0-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Yazının başında dediğim gibi bir süredir güç sıralamalarını Çağatay Akkaya yazıyordu, okurken şaşırıyordum, “Nasıl, neden her hafta Cleveland Browns’ı son sıraya koymamak için çabalıyor?” diye… Yani 0-9’luk takım son sırada olmasın da kim olsun? Head koç Hue Jackson da zaten bir açıklama yaptı: “Ne yapıp edip 0-16 olmamanın bir yolunu bulacağız”. Bu açıklama takımın halini tamamıyla açıklıyor. Onun dışında Cleveland halkı zaten Browns’a üzülmeyi bırakalı yıllar oldu. Bu yıl NBA’de Cleveland Cavaliers’ın şampiyonluğu sevinmişlerdi, MLB’de Cleveland Indians, World Series’de 3-1 öne geçtiği seriyi kaybedince yine üzüldüler. Şehrin diğer takımları halkı bir sevindirip, bir üze dursun, Browns istikrarı bozmuyor, bozmayacak. Yine de ilk galibiyetlerini ne zaman alacaklar diye ilgi ile takip ediyoruz…