Merhaba sevgili NFLTR.com okurları, 2017 NFL Draftı geçtiğimiz hafta Philadelphia’da gerçekleştirilerek takımların geleceklerine bir nevi yön çizilmiş oldu. Gönül verdiğim takım Chicago Bears açısından hayli hareketli geçen draft’ı sizler için değerlendirmeye çalışacağım.

Draft’a genel bir perspektif çizdiğimiz zaman, Cleveland Browns’ın bu sefer hataya düşmeyerek olması gereken oyuncuları ilk turda draft ettiğini görmekteyiz. Bunun yanında QB’ler için beklenmedik ve ilginç bir savaş oldu, draftWın hareketlenmesini sağlayan hamleler oldu. Kansas City Chiefs, beklenmeyen bir biçimde 10.sıraya kendisini atarak QB Patrich Mahomes’u seçmek adına geleceğinden bazı parçaları sunarken, Houston Texans ise son iki yılda kolejin en çok adından bahsettiren oyuncusu Clemson çıkışlı DeShaun Watson’ı kadrosuna kattı. Şimdi biz Chicago Bears’ın seçimlerini inceleyelim…

1. Tur 2. Sıra: Mitchell Trubisky, QB, North Carolina

Draft’ın ilk takasında Chicago Bears, San Francisco 49ers’a 2017 draft’ı birinci tur üçüncü sıra, üçüncü tur, dördünc tur ve 2018 draft’ı üçüncü tur haklarını yollayarak sadece bir basamak yukarı attı kendini. Draft sonrasında gelen haberlere bakıldığı zaman 49ers, Bears’ın hangi seçimi yapacağını bilmiyordu ve 49ers’ın yöneldiği DL oyuncusu Solomon Thomas ile alakalı bir beklenti olmuştu takas duyulduğu esnada. Fakat, ölü sezonda Mike Glennon ile üç yıllık 45 milyon dolar karşılığında anlaşan Chicago Bears, draft’tan, üstelik ikinci sıradan bir  QB’yi böylece kadrosuna kattı. GM Ryan Pace, ilk tur sonrasında yaptığı basın toplantısında draft esnasında agresif davranmaları gerektiğini belirtirken, koç John Fox’un bu hamleden ancak birkaç saat öncesinde haberdar olduğuna dair bildirimler düştü. Bunun yanında, Mike Glennon’un da kendisini “kandırılmış” hissettiğine dair haberler okudum. Burada önemli olan nokta şu ki, Glennon profesyonel bir oyuncu, kandırılmış olsa da olmasa da garanti parasını cebe indirecek ve işine odaklanacak. John Fox, kendisine verilen takımı yönetmekle sorumlu olan kişi, takımı kuran kişi ise genel menejer Ryan Pace.

Pace, basın toplantısında ayrıca, Trubisky’nin pas isabet oranını çok beğendiklerini, en hazır QB olarak gördüklerini ve takımın geleceğini inşa ettiklerini de ekledi. Chicago Bears’ın, bu hamleyi yaparken 49ers’a döktüğü artı draft seçimlerininse acısı kolay çıkacak gibi değil. Mitchell Trubisky, “olur”sa, kimse bu takası ya da 2017 draft’ını Bears açısından olumsuz olarak değerlendirmeyecek fakat “olmama” ihtimali şu anda ağır basıyor. Mitchell Trubisky şu anda bir proje, GM Pace’in de belirttiği üzere takımın starter QB’si Mike Glennon. Ancak 2016 sezonuna benzer biçimde bir sezon geçirilirse eğer, sezonun ortasında Trubisky’i takımın dümeninde görmemiz önemli bir olasılık. North Carolina ile sadece 13 maça starter olarak başlayan oyuncu ile alakalı deneyim konusunda önemli eleştiriler de mevcut, Chicago şehri de bu eleştirilerden etkilenmiş olacak ki, gerek draft esnasında verilen tepkilerden, gerekse United Center’da oynanan bir NBA playoff maçına katılan Trubisky’nin adı anons edilince seyircilerin yuhalamalarından, işinin zor olacağını anlıyoruz.

Derece: D

2. Tur 45. Sıra: Adam Shaheen, TE, Ashland 

Orjinal draft hakkı, ikinci tur dördüncü sıra olan Chicago Bears, bu turda da seçimini Arizona Cardinals’a yollayarak Ashland’den Adam Shaheen’i seçti. Bears’ın TE pozisyonunda sakatlık geçmişi bol ancak iyi bir receiver olan Zach Miller ve ayrıca ölü sezonda takıma katılan iyi blokçu Dion Sims bulunmaktaydı. Adam Shaheen ise potansiyel olarak bir Rob Gronkowski’yi andırıyor (sadece potansiyel). Küçük bir okuldan gelmiş olması ve rekabetçi bir ligde oynamamış olması kafalardaki soru işareti. Aynı zamanda okulun basketbol takımında da oynayan Shaeen, 2.04 boyunda ve yaklaşık 130 kilogram ağırlığında. Bunlara rağmen çok iyi bir hızı, basketbol geçmişinden de kaynaklanan iyi bir top tutuşu var, kuvvetli de bir oyuncu ayrıca. Onun hakkında kafalarda soru işareti bırakan bir diğer şey ise, beklendiğinden yüksek sırada seçilmiş olması sadece.

Derece: B-

4. Tur 113. Sıra: Eddie Jackson, S, Alabama

Chicago Bears’ın sezondaki en büyük eksiği defansın arka alanında görünmüş olmasına rağmen ilk tur ve ikinci turda bu pozisyon için oyunculara yönelme olmamıştı. Defans için draft’ta yapılan tek takviye, Alabama’nın uzun süreli oyuncusu Eddie Jackson ile gerçekleşti. Eddie Jackson, pozisyonu açısından hızlı, iyi oyun ön görülerine sahip, Alabama gibi bir takımdan çıkmasının da katkısıyla oldukça rekabetçi karşılaşmalar oynamış bir oyuncu, aynı zamanda iyi bir return oyuncusu olması da özel takımların işine yarayacak türden. Ölü sezonda takıma katılan Quintin Demps ile iyi bir ikili olmaları çok muhtemel fakat Jackson ile alakalı en büyük soru işareti, sakatlık durumu. 2016 sezonunda takımıyla sadece sekiz karşılaşmaya çıkabildi.

Derece: B+

4. Tur 119. Sıra: Tarik Cohen, RB, North Carolina A&T 

Bu kolej oyunsunun lakabı “insan joystick”. Adını şu meşhur video paylaşım sitesine yazdığınız zaman, inanılmaz hızlı, koşu esnasında çok çabuk yön değiştirebilen, kıvrak bir adam göreceksiniz. Kendisi, fiziksel olarak NFL’de şimdilik bir third down back olarak kullanılabilecek seviyede. Pas oyunlarında başarılı. Chicago Bears için bir sakatlık olmadığı takdirde RB pozisyonu Jordan Howard’a emanet fakat Darren Sproles tarzındaki bir destek de hiç fena görünmüyor. Chicago Bears’ın neredeyse eksiğinin olmadığı pozisyonlardan birine takviye yapmasını anlamlandırmak güç olsa da Cohen hakkında görünenler tatmin edici olsa gerek. Küçük bir okul çıkışlı olması ve rekabetçi bir ligde oynamamış olması da gelişiminin biraz süreceğine dair öngörüye neden olabilir.

Derece: B

5. Tur 147. Sıra: Jordan Morgan, OL, Kutztown

Açıkça söylemek gerekise daha önceden Kutztown isimli ne bir kasaba ne de bir okul duydum ki NCAA’i olabildiğince takip etmeye çalışıyorum, o da ufak bir okuldan çıkışlı. Jordan Morgan NCAA’de oynadığı süre dahilinde LT pozisyonunda oynamış fakat NFL için cüssesi çok ama çok büyük. Kantarda 150 kg çeken oyuncunun, LT pozisyonunda Charles Leno Jr’ın işini zorlaştıracağını düşünmüyorum, şimdilik sadece depth chart’ta ve hazırlık karşılaşmalarında kendine yer bulacak gibi duruyor.

Derece: C-

Chicago Bears’ın draft’a girerken yedi tane seçim hakkı vardı. Bu yedi seçim hakkından hiçbirisi orjinal yerlerinde kullanılmadı, seçim hakları takas edilip duruldu, sonucunda da beş oyuncu seçilerek draft’tan ayrıldı Bears. Draft sonrasında cornerback pozisyonu için takviye yapılmadığını, pass rusher ya da linebacker pozisyonunun güçlendirilmediğini, WR için fazladan bir oyuncu alınmamış olduğunu gördük. Yine de Bears için 2017 draft’ının başarısı-başarısızlığı Mitchell Trubisky’nin durumuna bağlı olacak.

Genel Derece: C