Uzun süredir yazmıyorum. Amerikan futbolundan uzak kaldık, ancak final maçını evimden televizyonumdan donma ve benzeri sorunlar olmadan izlememem de emeği olan herkese teker teker teşekkür etmek istiyorum. Zaten bir kaç sezondur futbol evimize girmeye başlamıştı ancak, evde bilgisayardan değilde ulusal yayın yapan bir kanaldan maçı izlemek gayet güzel oldu. İşin futbol kısmına girmeden ticari açıdan finalin gerçekten bize getirdiği değinilmesi gereken noktalar var.

Koç Rams’in formasında üç tane ve Sakarya Tatankaları’nın formasında formasında tane sponso ekranlarda gözükmüş oldu (rakamlar tamamen saydığım kadarıyla). Ulusal kanalda 2.5 – 3 saat boyunca yer alan bu markaları da tebrik etmek gerekiyor. Belki de ulusal bir kanalda yayınlanan en ucuz reklama imza atmış oldular. İşin bu boyutu bir yana her iki takımada destek veren sponsorlara ayrıca teşekkürler…

Gelelim yeşil sahada kimlerin olduğuna…

Bir tarafta son yıllarda finallerde görmeye alışık olduğumuz bir Koç Rams, her ne kadar yarı final maçında Yeditepe Eagles maçı gidip gidip geldiyse de finalin açık ara favorisi idi.

Yabancı oyuncuları ve Koç avantajı kesinlikle ve kesinlikle Rams tarafında idi, Türk oyuncular anlamında biraz rotasyonları dar gibi, kesinlikle ve kesinlikle bireysel anlamda çok iyi oyuncuları var ancak rotasyona geldiğinde sıkıntı yaşayabilirler gibi düşünüyordum fakat maçta rotasyona veya olağandışı bir düzene çıkmalarına hiç gerek kalmadı.

Rams adına final maçının MVP’si seçilen Q. Williams adeta döktürdü. Geçtiğimiz sene finalde bu şekilde bir performansı gene yabancı running back’lerinden izlemiştik…

Diğer bir tarafta uzun süreli bir çalışmanın meyvelerini alan Tatankalar. Öncelikle Cenk Yavuz ve ekibini tebrik etmek istiyorum. Uzun yıllardır takımın başında ve ekibi ile beraber yaptıkları işler ve istikrarlı çıkış ile takımlarını finale taşımayı başardılar. Ünilig’de başarıdan başarıya koşan bir takım vardı zaten, şimdi ürünler büyüdü hasat vaktinde Kulüpler Ligi’nde çıkmaya başladı. Finalde bu kadar düşeceklerini kendileri de dahil olmak üzere muhtemelen kimse beklemiyordu. Ancak futbol bu, sahada neler olacağı hiç belli olmuyor. Tatankalar’da tek dikkati çeken performans isim WR’ları 40# idi. Oyun kurucuları Bilgun sahada faydasından çok zararı oldu diyebiliriz. Geçtiğimiz sezonda böyle inişli çıkışlı performanslar sergileyen Bilgun’un kötü gününe denk gelmesi Tatankalar adına hiç iyi olmadı.

Gelelim maç içi pozisyon karşılaştırmalarına…

Oyun kurucular konusunda yukarıda da bahsettiğim gibi Rams oldukça ağır bastı bu mevkide. Hem pocket içi hemde pocket dışında çok rahat gezebilen ve pas atması gerektiğinde tetiği çekerek hedefini tutturan bir oyun kurucu vardı. Williams geçtiğimiz sene Lisko Malina ve RB’den sonra, Rams’in gerçekten yabancı seçimini ne kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini kanıtlar nitelikteydi. RB’lere gelince, açıkcası Sakarya’nın yabancı oyuncularla daha etkile olacağını düşünüyordum fakat sadece bir tane maçına sonuna doğru güzel bir koşu ile TD bulabildiler. Bunun dışında ne Sakarya’nın ne de Rams’in koşucularından büyük oyunlar göremedik. Taha’nın methini çok duymuştum bu maçta kendisini göstermek için iyi bir fırsatı vardı, fakat olmadı, belki çok şans tanınmadı belkide gününde değildi ama olsun. Önümüzdeki yıllarda Rams’te kaldığı sürece üst seviye futbol tecrübesine tecrübe katarak daha iyi işlere imza atıcaktır diye düşünüyorum.

WR konusuna gelince iyi beslenen Rams WR’larının ne kadar aç olabileceğini gördük. En son end zone’da birbirlerinin sayılarını ellerinden alıyorlardı. Hepsi çok istekliydi. Quentin’in ritmine onlarda ayak uydurunca skorda fark geldi. Sakarya adına gerçekten etkili isimler var WR olarak ancak ritmini tutturamamış bir oyuncu kurucu gibi bir sorun olunca WR’lar istediğini yapsın malesef bir varlık gösteremediler.

Gelelim defanslara… Sakarya Line’ını övüyordu herkes ancak hiç baskı göremedik desek yeridir. Bir de üstüne hata üstüne hata yapan secondary eklendi, etrafta çok fazla koşan bir şeyler yapmaya çalışan bir Linebacker paketi vardı ama onlar da bir yere kadar… Koşuları tuttular fakat gelen derin paslar malesef Sakarya’yı oyundan düşürdü. Rams adına her şey yerindeydi. Belki onlar da baskı yapmakta zorlandılar ama arka taraf çok rahattı. Zaten yaptıkları top kayıpları ile bunu kanıtlamış oldular.

TAFL 2016 – 2017 Kulüpler 1. Ligi ve Olayları

Bu final ile beraber iyisiyle kötüsüyle bir sezonu daha geride bıraktık. Bu sezon Amerikan futboluna dair, neler geride kaldı diye bakacak olursak; Rams üst üste şampiyon ikinci kez şampiyon oldu. Tatankalar Ünilig’deki başarılarını Kulüpler Ligi’ne taşıyarak, final başarısı yakaladılar…

Yeditepe Eagles final öncesi Koç Rams’e güzel bir soğuk duş aldırdı. Boğaziçi Sultans ilk defa playoff göremedi…

ODTÜ Falcons 1. Lig’deki tek Ankara takımı oldu…

Yılların organizasyonu Hacettepe Red Deers oyuncu sakatlanmaları ve rotasyon olmaması nedeni ile bazı maçlara çıkamadı, küme düştü…

Yine çok eski maziye sahip bir kulüp olan, TAFL Kulüpler 1. Ligi’nde şampiyonluk kupaları kaldıran Gazi Warriors, Hacettepe Red Deers ile beraber küme düştü.

Üstte saydıklarımızla 2016 – 2017 sezonunu dans pistinden alıyoruz. Artık önümüzdeki sezonlara bakacağız. Ne diyelim, bekle bizi off-season…