Merhaba NFLTR.com okurları, NFL “ölü sezonu”nun aslında en “ölü” dönemlerini yaşıyoruz. Serbest oyuncu piyasasından alınacak alındı, draft edilecekler de edildi. Bu yazıda, 2017 ölü sezonunun en göze çarpan hareketlerini sizlerle paylaşmaya çalışacağım, şimdiden zevkli okumalar dilerim…

10- Cleveland Browns’ın Myles Garrett’i Draft Etmesi

Aslında beklenen bir hareketti, “yapmasalar döverler” denilen cinstendi, haklısınız. Konsensus olarak draft’ın en popüler ve en fazla gelecek vaad eden adamını pas geçmek ise tam Browns işi olurdu, o nedenle “zaten bekleneni yaptıkları için” bile olsa listemize son sıradan giriş yaptılar. Cleveland Browns için draft öncesinde bir numara seçiminde QB seçebilecekleri dahi konuşulmaktaydı fakat, sanırım bu sefer yemin etmiş olacaklar ki böyle bir hataya düşmediler. Garrett fiziksel olarak, oyun olarak NFL’de adından önemli biçimde söz ettirme potansiyeline sahip. Üç sene sonra “bust” olarak değerlendirilme ihtimali olsa bile, günümüz için Browns en doğru seçimi yaptı.

9- Stephon Gilmore, CB, New England Patriots, Beş Yıl 65 Milyon Dolar

Stephon Gilmore, Buffalo Bills kariyerinde, bilhassa kontrat sezonunda adından sıklıkla söz ettirmeyi başardı. Patriots defansında epey başarılı olma ihtimali de mevcut. Onu hep 8-8 ve civarında dolaşan bir yapı içinde gördük, yaş olarak da artık “prime” zamanına geldiğinden bahsetmemiz yanlış olmaz. Bu eklemeyi beğenmeyenler “Cornerback için bu kadar para dökülür mü?” mantığında olabilirler ancak, pass rush gibi pas savunmasının da, WR cover’larının da çok önemli olduğu zamanlara giriyoruz her yıl geçtikçe.

8- Matt Kalil, LT, Carolina Panthers, Beş Yıl 55 Milyon Dolar

En beğendiğim, en yerinde bulduğum hamlelerden birisi oldu. Carolina Panthers, yıllar yılı Cam Newton’ı savunmakta zorluk çekti. NFL’de tutunmakta bile zorlanan Michael Oher bir nebze iyi bir performans gösterdiği zaman Super Bowl’a çıkabilmişlerdi. Şimdi left tackle pozisyonu için Minnesota Vikings’ten hem ligin en iyi isimlerinden birini kadroya kattılar, hem de Cam Newton için daha çok zaman yaratmayı başardılar.

7- Martellus Bennett, TE, Green Bay Packers, Üç Yıl 21 Milyon Dolar

Aaron Rodgers’ın eline iyi pas yakalayan bir oyuncak daha eklemeyi başardı Packers. Yıllardır bir türlü rayına oturtamadıkları tight end pozisyonu için, ligin en iyilerinden birini kadroya katmış oldular. Bennett, soyunma odasında ve saha dışında zaman zaman sorunlarıyla anılsa da, Green Bay gibi bir yapı içinde bunun pek söz konusu olacağını düşünmüyorum. Ayrıca pasları New England Patriots’taki QB’si Tom Brady’nin ardından şimdi Aaron Rodgers’dan alacak olmak da kendisini epey memnun edecektir.

6- Alshon Jeffery, WR, Philadelphia Eagles, Bir Yıl 9,5 Milyon Dolar

Chicago Bears’ın Jeffery’den çabucak vazgeçmiş olmasını ne kadar anlayamadıysam, Eagles’ın bu hamlesini de o denli rahat anlayabildim. Jeffrey gibi patlayıcı bir oyuncuyu sadece bir yıllık olarak bile olsa kontrat altına almak, Eagles’ın sezon planları için gayet mühim. Carson Wentz’in elinde geçtiğimiz sene pek fazla opsiyon olmamasına rağmen çaylak sezonunda fena bir performans sergilememişti. Şimdi Jeffery ile beraber önemli bir kozu var.

5- Dontari Poe, DT, Atlanta Falcons, Bir Yıl 8 Milyon Dolar

Falcons için bir takviye düşünün, desem, muhtemelen defensive tackle pozisyonuna düşünürdünüz. Poe, Kansas City’nin müthiş savunma yapısı içinde kendini fazlasıyla gösterme imkanı bulsa da arzu ettiği uzun süreli konrtatı alamayınca, şampiyonluk adayı bir takımda tek sezon geçirmeyi daha uygun gördü. Falcons defansı içinde iri kıyım bu delikanlı için önemli boşluk var, cuk diye yerine oturdu.

4- Ricky Wagner, RT, Detroit Lions, Beş Yıl 47,5 Milyon Dolar

Right tackle pozisyonu en “underrated” pozisyonlardan biri NFL’de, bu pozisyon için de ligin belki de en iyi ismi bu sezon yer değiştirdi, o da Ricky Wagner. Baltimore Ravens’da adından oldukça bahsettiren Wagner, neredeyse koşu hücumu gerçekleştiremeyen Lions için alan açacak, tüneller oluşturacak ve Matthew Stafford’u savunma görevinde de önemli bir rol üstlenecek. Geçtiğimiz sezon beklentinin hayli üstüne çıkabilen Detroit Lions için çok elzem ve güzel bir hamle oldu.

3- Kevin Zeitler, G, Cleveland Browns, Beş Yıl 60 Milyon Dolar

“Sıfırdan bir takım kurmak isterseniz önce nereden başlarsınız?” gibi bir soruya “QB ve hücum çizgisi oyuncuları” yanıtını almak muhtemeldir. Bu durumda, sürekli QB sorunsalı ile baş etmeye çalışan Cleveland Browns henüz “o adam”ı bulmadan iyi bir hücum çizgisi oluşturma çabasında. Cinncinati Bengals kariyerinde ligin en iyi guard’ları arasında ismi sayılan Kevin Zeitler de bu görev için biçilmiş kaftan.

2- Calais Campbell, DE, Jacksonville Jaguars, Dört Yıl 60 Milyon Dolar

Beni en çok şaşırtan eklemelerden ve konrtatlardan birisi bu oldu. Campbell çok başarılı bir oyuncu olmasına karşın artık 30’lu yaşlarına girmiş durumda ve Jaguars’ın pass rush için hali hazırda yeterince kabiliyetli oyuncuları bulunmakta. Ancak bir NFL tabirinde de dediği gibi “hiçbir zaman pass rush için yeterince oyuncunuz yoktur” mantığı ile bir transfer oldu bu. Jacksonville Jaguars, hemen her ölü sezonun lideri olmakta ancak lige gelince diplerden kurtulamamakta, Calais Campbell bu kısır döngüden kurtulmak adına güzel bir ilaç.

1- A.J. Bouye, CB, Jacksonville Jaguars, Beş Yıl 67,5 Milyon Dolar

Jaguars’ın sorunları en azından geçtiğimiz yıl pas savunması ya da pass rush değil, hücum odaklıydı. Yine de piyasadaki en iyi cornerback’i kadrolarına katmayı başardılar. Geçtiğimiz sezonun ilk tur seçimi Jalen Ramsey ile beraber oynayacak olan Bouye, Texans’ın pas savunmasında çok çok önemli bir parçaydı ve aldığı kontrattan da anlaşılacağı üzere, birçok talibi vardı. Jaguars savunmasının seneye nasıl olacağı giderek daha merak edilen bir konu halini alıyor…