26 yaşındaki genç hücum hattı oyuncusu John Urschel, NFL’de oynanan yüksek performanslı futbolun bazı kronik beyin hastalıkları ile ilişkili olabileceğine dair kanıtların varlığının açıklanmasından sadece iki gün sonra NFL’den emekli oldu.

Urschel’in üç sezon formasını giydiği Baltimore Ravens, duyuruyu web sitesinden yaptı. Head koç John Harbaugh yaptığı açıklamada, “John Urschel bu sabah futboldan emekli olma kararını bana bildirdi. John’a ve kararına saygı duyuyoruz. Geçtiğimiz üç sene içerisinde takım için gösterdiği eforları takdir ediyor ve ona teşekkür ediyoruz. Gelecekte atacağı her adımda ise ona en iyisini diliyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Urschel’den henüz resmi bir açıklama gelmese de kendisinin ikinci bir kariyer planı olduğu biliniyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nde matematik alanında doktora adayı olan Urschel’in şimdiden kendi adıyla yayımlanmş ve kabul edilmiş olan dokuz yayını var. Uzmanlıkları arasında Schrödinger denklemi, Voronoi diagramları ve yüksek boyutlu data sıkıştırmaları var.

Urschel’in Penn State’de master öğrencisi olduğu Prof. Ludmil Zikatano ise geçen sene Washington Post gazetesine kendisi hakkında, “Hiç onun gibi bir öğrencim olmadı.” açıklamasını yapmıştı. Urschel ise kendisi için matematik alanında parlak bir geleceği olduğunu düşündüğünü söylese de, aynı açıklamada “İnsanlara vurmayı da seviyorum.” demeyi ihmal etmemişti.

Hiçbir zaman football nedeniyle beynine gelebilecek olan hasar konusunda konuşmaktan çekinmeyen genç oyuncu, 2015 senesinde yazdığı bir makalede, beyin sarsıntısı temelli CTE hastalığına yakalanmaktan yaşadığı endişeler sebebiyle 24 yaşında NFL’den emekli olan San Frnacisco 49ers linebacker’ı  Chris Borland’i gıpta ettiğini dile getirmişti.