NFL’de ilk hafta Türkiye saati ile Cuma sabahı 03.30’da oynanan New England Patriots – Kansas City Chiefs maçıyla başladı ve altı aydır hasret kaldığımız Amerikan futbolu özlemi Pazar günü oynanan maçlarla tamamen sona erdi. Malum ilk hafta olduğundan NFL’in hızına ayak uydurmak biraz zor. Kendi adıma konuşursam, iki yıl sonra Türkiye’den NFL takip etmenin jetlag’ini yaşadım diyebilirim. İki yıldır maçların Amerika’da batı yakasında sabah 10’da başlayıp akşam sekiz gibi bitmesine alıştıktan sonra, Pazar gecesinin ikinci maçlarından olan Green Bay Packers – Seattle Seahawks maçının son çeyreğine doğru kondisyonun yerlere düştüğünü fark ettim. Bunda maçın az skorlu ve yavan geçmesinin de etkisi büyüktü.

Haftanın son iki maçı olan Minnesota Vikings – New Orleans Saints ve Denver Broncos – Los Angeles Chargers maçları bu yazı yazılırken henüz oynanmamıştı. Buna rağmen erkenden ilk haftaya dair gözüme ilişenleri buradan paylaşmak istedim. Haftanın notlarını büyük ihtimalle bir yazı dizisine döndürmeyiz ancak ilk hafta notları, okurlar için beş aylık NFL maratonu öncesi bir ısınma turu niteliğinde olabilir…

– NFL, son yıllarda açılış maçını bir önceki sezonun Super Bowl’unda oynayan takımların eşleşmeleriyle açıyordu. Nedense bu yıl bir değişikliğe gidildi ve son şampiyon Patriots sezonu konferansındaki önemli rakiplerinden biri olan Chiefs ile açtı. Şahsen ben eski sistemi daha çok seviniyordum. Henüz ilk haftadan “Super Bowl rövanşı” muhabbetleri oldukça zevkli oluyordu.

– New England Patriots, Kansas City Chiefs’e 42 – 27 yenilerek herkesi şaşırttı. Tom Brady kendi formundan oldukça uzaktı, savunma ise adeta yerlerdeydi. Patriots için 16 – 0’lık sezon konuşmaları daha başlamadan bitmiş oldu. İlk maçı kaybettikleri son üç sezonda şampiyon olduklarını buraya not düşelim.

– Julian Edelman sakatlığı sonrası bu maçta bir diğer receiver Malcolm Mitchell da sezonu kapattı. Maçta takımın en çok yard pas tutan ismi Danny Amendola da beyin sarsıntısı geçridi. Amendola’nın daha önceden beyin sarsıntısı geçmişi olması sebebiyle oyuncunun birkaç maç kaçırması söz konusu. Yine de Rob Gronkowski’nin eksikliğini hissetmeden Super Bowl kazanan takımda yeni yıldız adayı receiver’lar ortaya çıkacaktır. Takıma alıştıktan sonra Phillip Dorsett bunlardan biri olabilir.

– Chiefs’in galibiyeti çok büyük bir şok etkisi yaratmasa da Alex Smith’in dört touchdown pası atarak kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkarması herkesi şaşırttı. Chiefs’in ilk turdan Patrick Mahomes’u draft etmesi Smith’i kamçılamış gibi görünüyor. Yine de oyun kurucularını garantici oynatmayı seven Andy Reid yüzünden Alex Smith’ten bu sezon genelinde böyle performanslar beklememek lazım. Savunmada ise Eric Berry’nin sezonu kapatmasının onları nasıl etkileyeceğini bekleyip göreceğiz…

– Kansas City’de Spencer Ware’in sakatlığı sonrası ilk 11’e yerleşen Kareem Hunt ise tarihin en dominant çaylak performanslarından birine imza attı. 148 yard koşu, 98 yard pas tutma, bir touchdown koşusu ile oynayan Hunt iki de touchdown pası tuttu. Yeni bir yıldızın doğuşuna şahitlik ediyor olabiliriz.

– Haftanın bir diğer sürprizi ise Jacksonville Jaguars’ın Texans’ı deplasmanda 29 – 7 yenmesi oldu. Quarterback pozisyonuna kimi koysanız bir şekilde playoff’a kalmayı başaran Texans daha ilk maçtan Tom Savage’ı yedeğe çekip Deshaun Watson’ı sahaya sürmek zorunda kaldı. Uzun süredir Texans’ı bu kadar kötü görmemiştim. Şehirde yaşanan kasırganın ve oyuncuların tüm hafta boyunca yardım etkinliklerine odaklanmasının konsantrasyon eksikliği yaşattığı bir gerçek.

– Jaguars’ta ise çok tartışılan oyun kurucu Blake Bortles yine kötü oynasa da top kaybı yapmayarak üzerinde baskıyı biraz azaltabildi. İşin savunma kısmında Jags’in bu seneki pahalı transferi Calais Campbell yaptığı dört sack ile göz doldurdu. İlk defa aldığı parayı hak eden bir Jaguars transferi göreceğiz gibi duruyor.

– İlk hazırlık maçı sonrası “NFL’de oynamak o kadar zor değilmiş, hız falan beni etkilemedi” tarzı açıklamalarla herkesin antipatisini kazanan Leonard Fournette, ligin en iyi savunmalarından birine karşı 100 yard koşup bir de touchdown yaparak, durduk yere iddialı konuşmadığını gösterdiği. Fournette adını liseden beri duyduğumuz bir oyuncu. 2015’in Todd Gurley’si ya da 2016’nın Ezekiel Elliott’ı gibi dev bir sezon geçirebilir ancak kolejde sık sık sakatlık yaşayan bir isim olduğunu da hatırlamakta fayda var. Jacksonville onu Chris Ivory ile dengeli bir biçimde kullanmalı.

– Öte yandan Jaguars bu maçta takımın en iyi wide receiver’ı olan Allen Robinson’ı kaybetti. Robinson tüm sezon sahalardan uzak kalacak. Onun yokluğunda ise USC’nin eski yıldızı Marqise Lee beklentileri karşılamaya çalışacak –üç sezondur karşılayamıyor– ve Allen Hurns eski formuna dönmeye uğraşacak. Yoksa Jags’in pas hücumunun vah haline diyeceğiz.

– Dallas Cowboys, New York Giants’ı 19 – 3 yenerken geçen seneki formundan hiçbir şey kaybetmediğini gösterdi. Dak Prescott bu sene kendisinden “Sophomore Slump” bekleyenleri şaşırtacak gibi. Terrance Williams, Cole Beasley ve Jason Witten ile muhteşem bir uyumu söz konusu ancak Dez Bryant eski dominant günlerinden oldukça uzaklaşmış gibi.

– Maçta Jason Witten, Michael Irvin gibi gelmiş geçmiş en iyi wide receiver’larından birinin bulunduğu Cowboys’un tarihinin en çok yard pas tutan ismi oldu. Ancak bunda NFL’de özellikle son beş sezonda iyice artış gösteren pasa yönelmenin de etkisi büyük. Yıllar yılı bir istikrar abidesi olan tight end Witten’ı yine de tebrik ediyoruz.

Cowboys’un Julian Edelman/Wes Welker’ı olan Cole Beasley, bu maçta tek eli ve sırtıyla yakaladığı pas, hayatımda gördüğüm en “estetik” pas yakalamalarından biriydi. Evet, Odell Beckham’ın meşhur tek elle yakaladığı pas veya Randy Moss’un Patriots ile geçirdiği seon sezonda tek elle tuttuğu touchdown pası dahil. Her türlü NFL programının jeneriğine koymalık bir top tuttu adeta…

– Detroit Lions’ın Arizona Cardinals’ı 35 – 23 yendiği maç komik bir şekilde karşılıklı top kayıplarıyla başladı. Kariyerlerinin başlangıçları, sakatlıkları, aldıkları kontratlar derken Matthew Stafford ile Carson Palmer’ın kaderleri oldukça benzer ilerliyor, sonları benzemesin…

– Carson Palmer, 2016 senesinin Ocak ayında feci oynadığı konferans finali sonrası inanılmaz bir düşüş içerisinde. Öyle ki geçen sezon adı Carson Palmer olmasaydı iki, üç defa yedeğe çekilmişti. 37 yaşındaki bir quarterback’in sezona böyle üç kritik interception ile başlaması oldukça düşündürücü.

– Detroit Lions yenilgisi aynı zamanda Cardinals için sezonun sonu anlamına gelebilir. Öyle ki maç içerisinde sol el bileğinden sakatlanıp sonrasında sahaya geri döndüğünde bir de fumble yapan David Johnson’ın uzunca bir süre sahalardan uzak kalacağı açıklandı. Johnson geçen sezon tüm Cardinals takımında ayakta kalan tek isimdi ve belki de ligde yeri doldurulması en zor olan running back’lerin başında geliyor…

– Los Angeles Rams, Indianapolis Colts’u Los Angeles’ta Andrew Luck’sız yakalayınca affetmedi ve rakibini 46 – 9 yendi. Ne var bunda demeyin, Los Angeles seyircisi geçen sezon hiç 46 sayı görmemişti. Yani kendi takımının bir maçta 40 sayı üstü yediğini gördü ama Rams en fazla iki bilemediniz üç touchdown’dan fazlasını yapamamıştı. Geçen sezon 224 sayı atarak bu alanda lig sonuncusu olan bir takım için muhteşem açılış… Bu takım geçen sene ilk iki maçta toplam dokuz (9) sayı atabilmişti.

– Jared Goff, geçen sezon dosta düşmana NFL’e ne kadar hazır olmadığını gösterircesine oynamıştı. Hazırlık maçlarında biraz ışıltı veren genç oyuncu Colts karşısında hatasız oynadı ama tabii Colts’un savunması da evlere şenlik durumda. Goff’dan dev bir sezon beklememek lazım ancak çaylak receiver Cooper Kupp ile erkenden yakaladığı uyum, gelecek için umut verici.

– Buffalo Bills – New York Jets maçı haftanın kağıt üzerindeki en sıkıcı maçı olabilirdi ancak takımlar birbirine denk olunca zevkli bir mücadele izledik. İki takım da adeta NFL’de diğer takımların istemediği isimlerden kurulmuş gibi, özellikle işin hücum kısmında. Buffalo’da LeSean McCoy’a adeta yazık oluyor. Öte yandan maçta Jets cornerback’i Justin Burris’in yaptığı bir interception sonrası touchdown’a giderken kendi takım arkadaşına çarpıp düşmesi ise haftanın ikinci en güzel hareketi olmaya aday.

– Cincinnati Bengals’ın geçtiğimiz sezonki çöküşü bu sene de sürecek gibi gözüküyor. Takım Baltimore Ravens’a karşı dökülürken Andy Dalton beş top kaybıyla oynadı. Kariyerinin ilk beş senesinde çok olumlu sinyaller veren Dalton, ligin en underrated oyuncularının başında geliyordu. 2015 sezonunda sakatlanmadan önce ismi MVP tartışmalarında geçerken iki yıldır içinde bulunduğu durum gerçekten üzücü.

– Üç sezondur sakatlıklarla boğuşan Baltimore Ravens ise Dalton’ın adeta top kaybı makinesine dönmesi sonucu rahat bir galibiyet aldı ancak Joe Flacco halen sakatlığının etkilerini üzerinden atabilmiş değil. Sezonun hangi döneminde tam olarak sağlığına kavuşacağı da bir muamma…

– Sakatlık demişken geçen yılın büyük bölümünü sakat sakat oynayan Russell Wilson, Packers karşısında eski günlerinden uzak bir performans çizmeye devam etti. Bunda büyük suçlu onu iki yıldır koruyamayan offensive line olsa da Seahawks’ın bu hücumla işi oldukça zor. Yeni transfer Eddie Lacy ise sezon içinde takımdan kesileceğini garantilercesine oynadı.

– Packers ise klasik bir şekilde sezona tutuk başladı. Rahatça koparmaları gereken maç, son çeyreğe kadar ortada geçti. Yine de Aaron Rodgers oldukça bu takım playoff görmeye devam edecektir. Koşu hücumu ise hala geçen seneki gibi sıkıntılı ancak rezil secondary biraz toparlanmış gibi.

– Cleveland Browns yeni sezonun ilk drive’ında punt block’tan touchdown yiyerek taraftarlarına “Eyvah” dedirtti ancak Pittsburgh Steelers’a karşı sadece üç sayıyla yenilmek onlar için bir başarı. Çaylak oyun kurucu DeShone Kizer ise vasattı. Kizer sezonun yarısını kenarda oyunu öğrenek geçirse daha iyi olurdu düşüncesindeyim.

– Steelers’ta takıma geç katılan Le’Veon Bell sadece 32 yard koşarak kariyerinin en düşük rakamıyla maçı tamamladı. Ancak sezon ilerledikçe eski Bell’i göreceğimizden şüpheniz olmasın. Öte yandan bir buçuk yıl aradan sonra sahalara geri dönen Martavis Bryant, Ben Roethlisberger bir türlü saha içi uyumu sağlayamadı. Savunma tarafında ise T.J. Watt, yaptığı iki sack ile soyadına yakışırcasına oynadı.

– Chicago Bears, Atlanta Falcons’a karşı maçı 23 – 17 kaybetti ancak umut verdi diyebiliriz. Atlanta hücumu halen ligin en iyilerinden biri ve yeniden yapılanan bir takım olarak Bears onları iyi durdurdu. Hücumda ise çaylak Tarik Cohen 66 yard koşup, 47 yard top tuttu ve bir touchdown pası yakaladı. Sezonun sürpriz isimlerinden biri olmaya aday.

– San Francisco 49ers’ın Carolina Panthers’a 23 – 3 yenildiği maça dair söylenecek çok bir şey yok. 49ers güzel draft yapmış ve off-season’ı mantıklı hamlelerle geçirmişti ancak bunların meyvelerini ancak sezonun ortalarında alacaklardır. İlk turda seçtikleri linebacker Rueben Foster’ın ayak bileğinden sakatlanması ise oldukça üzücü oldu. Şu an için birden fazla maç kaçıracağı konuşuluyor.

– 2017 sezonun en izlenesi iki takımı olan Oakland Raiders ile Tennessee Titans’ın karşılaşmasında ise Marshawn Lynch spotları çalmayı başardı. Ben bir yıl sonra Amerikan futboluna dönen Lynch’in Raiders’ın pas odaklı hücumuna uymadığını düşünenlerdenim. Birkaç iyi maç çıkaracaktır ancak 1,000 yardlık bir sezon geçirmesinin zor olduğunu düşünüyorum.

– Geçen sezonun sonuna doğru Derek Carr ve Marcus Mariota aynı hafta fibula kemiklerini kırıp takımlarının umutlarının suya düşmesine sebep olmuşlardı. Genç oyuncular sakatlıklarından tamamen kurtulmuş gözüktüler. Karşılaşmayı Raiders kazansa da asıl kazanan NFL severlerdi. Öyle ki başkaca sakatlıklar olmadığı sürece, AFC, Tom Brady’nin ardından Derek Carr ve Marcus Mariota’nın konferansı olacak.

– Oakland Raiders – Tennessee Titans maçının bir başka önemi ise Tony Romo’nun yorumculuk kariyerinin ilk maçı olmasıydı. Off-season boyunca Denver Broncos mu Houston Texans mı derken emekli olup yorumculuk yapmayı seçen Romo, karşılaşma boyunca iki takımın oyunlarını önceden bilip izleyenlere adeta spoiler’lar verdi. Hiç Amerikan futbolundan anlamayan arkadaşlarınıza yardımcı olmak istiyorsanız bu sezon onlara Romo’nun anlattığı maçları izletin…

– Türkiye’de NFL’i Fox Sports’tan takip edenlerdenseniz Pazar gecesi 20.00 maçının yayın akışında göründüğü gibi Tampa Bay Buccaneers – Miami Dolphins maçı (bu karşılaşma kasırga dolayısıyla 11.haftaya ertlenmişti) olmadığını fark etmişsinizdir. Fox Sports yayın akışını son ana kadar güncellemeyip bizleri Kirk Cousins’i izlemek zorunda bıraktı. Cousins ise bir interception ve iki fumble ile Redskins’in neden ona uzun süreli bir kontrat vermemesi gerektiğini kanıtlarcasına bir performans çizdi.

– Öte yandan Carson Wentz, geçen sezon dönem dönem gösterdiği olgun oyununu tekrarladı. Tarz olarak biraz Marcus Mariota’yı andıran oyuncu bu sezon Mariota’nın ikinci yılında yaptığı gibi performansını bir üst seviyeye çıkartabilirse Eagles’ı playoff yarışında tutabilir. Off-season’da takımdan kesilmesine kesin gözüyle bakılan ancak hazırlık maçlarında güzel performanslar ortaya koyan receiver Nelson Agholor ise kariyerinin en iyi maçlarından birini oynadı. Bu sezon artık Agholor’ın son şansı…

Podcast’lerde görüşmek üzere…