Geçtiğimiz sezonlarda oldukça ses getiren milli marş problemini NFL bu sezonda yasalaştırmaya karar verdi. 2018 sezonunda uygulanacak kurallara göre, oyuncular ve saha kenarda duran lig personeli, milli marş sırasında ayakta durmak zorunda olacak ancak bunu istemiyorlarsa o esnada soyunma odasında kalma gibi bir seçeneğine sahip olacaklar.

Yapılan bu değişikliğin takım sahipleri tarafından onaylandığı ligin genel toplantısında, saha içerisinde herhangi bir şekilde Amerikan milli marşına saygısızlık yapılmaması konusu garanti altına alınmış oldu. Verilen kararın açıklandığı basın toplantısında bu konuda verilen bir diğer ayrıntı ise, eğer saha kenarında bir oyuncu bayrağa ya da marşa karşı protesto yapmayı seçerse ligin takımı cezalandıracak olmasıydı. Tabi aynı şekilde takım da oyuncuyu cezalandıracak.

NFL Başkanı Roger Goodell, yaptığı açıklamada marşa saygı konusunda takım sahipleri tarafından gizli oylamayla kabul edilen altı değişikliğin söz konusu olduğundan bahsetti. San Francisco 49ers sahibi Jed York, yapılan değişikliklerin oyuncuların karar verme özgürlüklerini kısıtlamasını sebep göstererek oy vermekten çekildi.

“Bugün karar verilen kurallara, NFL’in ülkemiz ve toplumumuz konusunda süregelen özverisi ile etik bakış açısı göz önünde bulundurularak karar verilmiştir. Camiamızın her alanında hakkaniyet ve adalet konularına oyuncularımızla birlikte gösterdiğimiz hassasiyete bağlı kalmaya devam edeceğiz. Birkaç lig oyuncusunun geçmişte sahada yaptığı prostestoların vatansever olmamak yorumlanması şanssız bir olaydı.” açıklamasını yapan Goodell ayrıca komisyonun verdiği bu yeni kararlar konusunda ligdeki birçok oyuncunun da kendilerini desteklediğinden bahsetti.

NFL Oyuncular Birliği ise bu kararın kendilerine danışılmadan alındığını söyleyerek, oyuncuların her türlü ifade özgürlüğünü korumak için gereken hamleleri yapacaklarını açıkladı.

Yapılan bu değişikliklerin kaynağını hatırlatacak olursak; 2017 sezonu süresince maçlar başlamadan önce okunan milli marş sırasında ayakta durmamayı seçen oyuncular ve takımlar tüm medyanın gündemine oturmuştu. Ancak bu protestolar, 2016 sezonunda San Francisco 49ers quarterback’i Colin Kaepernick’in sosyal hayatta azınlıklara karşı yapılan eşitsizliklere dikkat çekmek adına milli marş sırasında diz çökmesiyle başlamıştı.

Kaepernick’in yaptığı bu protesto, Amerika Birleşik Devleti başkanı Donald Trump’ın ligin bu tür oyuncuları kovması gerektiği konusunda yaptığı açıklamalar sonrası ligin en önemli konusu haline gelmişti. 2016 sezonu sonrası 49ers’tan gönderilen Kaepernick ise iki sene sonra halen kendisine takım bulabilmiş değil…