Başlıktan da anlaşılacağı üzere NFL normal sezonu, bu haftaki sonuçlar sonrasında adeta yeniden başladı diyebiliriz. Kansas City Chiefs’ın ilk mağlubiyeti, Seattle Seahawks’ın Rams karşısında aldığı galibiyet, Oakland Raiders’ın Chicago Bears’ı Londra’da yenmesi, San Francisco 49ers’ın namağlup yoluna devam etmesi ve son olarak tabii ki Dallas Cowboys’un üst üste ikinci maçını kaybetmesi bu hafta sezon başında yapılan tahminlerin tekrar sorgulanmasına neden oldu…

Geçtiğimiz haftanın sonuçlarına şöyle bir göz gezdirirsek; Patriots, Redskins karşısındaki galibiyetle yoluna kayıpsız devam etti. Buffalo Bills, 1993 yılından sonra deplasmanda üst üste üç maçını da kazandı ki o sezonda Super Bowl oynamışlardı. Ravens, beklenenin aksine zorlandığı maçta Steelers’ı uzatmadaki alan golüyle yendi. Eagles, Jets’i mağlup ederken 10 sack yapan savunma yıldızlaştı. New Orleans Saints, Tampa Bay’i yenerek NFC Güney’de liderliğe yükseldi ve Brees olmadan üst üste üç maçını da kazandı. Texans, Falcons karşısında farklı kazanırken Deshaun Watson ve Will Fuller getirdikleri fantasy puanları ile bu haftaya damgalarını vurdular. Kliff Kingsbury ve Vic Fangio, NFL head koçu olarak ilk galibiyetlerini aldılar. Kyle Allen ile kazanmayı alışkanlık haline getiren Panthers’ta Christian McCaffrey üst düzey bir oyun ortaya koydu. Packers’ın Cowboys’u yendiği karşılaşmada running back Aaron Jones dört TD yaptı. Cowboys üst üste iki maçını da kaybetti ve son olarak San Francisco 49ers 1990 yılından sonra ilk defa sezona 4-0 ile giriş yaptı…

Haftanın Olayı: Jay Gruden’in Washington Redskins’ten Kovulması

NFL’deki ilk ayrılık Washington Redskins’te gerçekleşti ve Jay Gruden çok kötü başladığı sezonda, geçtiğimiz hafta oynanan Patriots maçından sonra kovuldu. Yerine ise geçici olarak daha önceden Oakland Raiders ve Dallas Cowboys görev almış Bill Callahan getirildi.

Açıkçası Redskins için geç kalınmış bir hamle olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Geçtiğimiz sezonları bir kenara bırakıp sadece bu sezona bakacak olsak bile Gruden’ın kovulması için yeterli sebepler bulabiliriz. 52 yaşındaki koçun yapmaya çalıştığını anlamak cidden güç. İlk karşılaşma da Adrian Peterson gibi bir ismi takıma almayışı, ardından dördüncü haftadaki Giants karşılaşmasında durup dururken Dwayne Haskins’i oyuna sürmesi ve bir hafta sonra Colt McCoy ile maça çıkması… Takımın neredeyse Miami Dolphins’ten kötü oynadığını söylemiyorum bile.

Geçtiğimiz beş yılda da vasatı aşamadan geçen sezonlardan sonra Redskins yönetimi de artık ayrılık vaktinin geldiğini kabul etti ve zararın neresinden dönersen kârdır mantığı ile doğru bir hamle yaptı. Bu saatten sonra nasıl bir yol izleyeceklerini de hep beraber göreceğiz. Ayrıca Redskins’te head koçluk geçen adı geçen isimler arasında şu an Steelers’ı çalıştıran Mike Tomlin’in de ismi bulunuyor. Mike Tomlin’i Redskins’in başında görmek bir hayli ilgi çekici olabilir. Diğer adaylar arasında öne çıkanlar ise Chiefs hücum koordinatörü Eric Bieniemy ve Buccaneers savunma koordinatörü Todd Bowles…

Haftanın Maçı: Los Angeles Rams 29 – Seattle Seahawks 30

Maçın Adamı: Russell Wilson (17-23 pas isabeti, 268 yard, 4 TD pası)

Haftanın en dikkat çeken karşılaşmasında Seattle Seahawks, Los Angeles Rams’i Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecede 30-29 yenerek çok kritik bir galibiyet aldı ve NFC Batı’da kartlar yeniden dağıtıldı. Maça damga vuran isim Russell Wilson oldu. 30 yaşındaki oyun kurucu ortaya koyduğu performansın dışında yaptığı liderlik ile de galibiyette büyük pay sahibiydi.

Karşılaşmayı kazanan taraf olan Seattle Seahawks cephesinden başlayacak olursak, Wilson bu maçta attığı dört TD pasıyla birlikte beşinci haftasını geride bıraktığımız normal sezonda en çok TD pası atan oyuncu olarak istatistiklerde birinci sıraya oturdu. Running back Chris Carson, 27 koşu denemesinde 118 yard elde etti ve iki maç üst üste fumble yapmayarak izleyenleri şaşırttı. Russell Wilson’un pas opsiyonları Will Dissly, D.K. Metcalf ve Tyler Lockett, Rams secondary’sini baya bir yıprattı. Özellikle Tyler Lockett’in yaptığı şu TD belki de uzun yıllar unutulmayacak.

İşin savunma kısmında ise Seattle bazı bölümlerde biraz bocalasa da genel anlamda ortalama bir oyun çıkardı lakin maçın son pozisyonunda Rams’in pas hücumunu durduramamaları gözlerden kaçmadı. Ayrıca Seahawks’ın şu ana kadar 1,353 passing yarda izin vermesi ileride başlarına sorun açabilir. Öte yandan Rams’i sadece 82 koşu yarında tutarak o alanda iyi iş çıkardılar.

Los Angeles Rams cephesinde ise işler hiç iyiye gitmiyor. Kendi evlerinde ki Tampa Bay karşısında aldıkları ağır mağlubiyet sonrasında tam anlamıyla Seahawks’a odaklanan Rams için bu maç bir anlamda ölüm kalım maçıydı. Alacakları bir galibiyet onları NFC Batı’da ciddi bir avantaj getirebilirdi ki son dakika kaçırdıkları alan golüyle mağlup oldular.

Bu sezon Todd Gurley’in sınırlı kullanımı sonrası hücumda rolü bir hayli artan ve sık sık pas oyunu deneyen Rams’te Jared Goff’un performansı ise geçtiğimiz iki yılı aratacak derecede. İkinci haftadaki Saints maçı hariç her maç interception atmayı ihmal etmeyen Goff, son üç maçında sırasıyla 79, 80 ve 83 QB reytingi alarak bizleri şaşırttı. Sezon başında aldığı kontrat sonrası böyle bir düşüş yaşaması 24 yaşındaki oyun kurucuyla ilgili ciddi soruları da beraberinde getirdi. Goff’un maç içindeki en büyük kozu yine Cooper Kupp’tı. Tight end Gerald Everett 138 yard pas tutarak kariyer gecesini yaşadı. Brandin Cooks ve Robert Woods’un etkili olamayışı ise hücum açısından sıkıntı yarattı. Rams savunması ise beklenenin altında bir performans ortaya koydu. Koşu savunmasında Seahawsk’a 167 yard izin veren Rams savunması pas oyunlarında ise rakibine 262 yarda izin verdi. Geçen hafta oynanan Tampa Bay maçında ise bu rakam 376 idi. Bu alanda açıkça bir sorun olduğu da aşikâr. Özellikle Aaron Donald’ın geçen sezonu aratması da Rams hakkında endişelenmeyi gerektirecek bir başka sebep.

Kısaca Seattle değerli bir galibiyet ile yoluna devam ederken Russell Wilson’ın da ismi MVP adayları arasında iyice öne çıkardı. Rams cephesinde ise koşu oyunlarındaki sorunu nasıl çözecekleri, Goff’un ilerleyen haftalarda kendini düzeltip düzeltemeyeceği ve savunmadaki eksiklerin nasıl giderileceği merak konusu. Bu sezon gruplarının hiç kolay olmadığını bu maçla da tekrardan gördük.

Haftanın Oyuncusu: Russell Wilson

Rams maçının yıldızı Russell Wilson, haftanın oyuncusu da oldu. Aynı zamanda bir YouTube kanalı olan Russell Wilson sezon başında D.K. Metcalf, Will Dissly, C.J. Prosise, Malik Turner gibi isimleri toplayıp küçük bir kamp yaptı ve bunu kanalında yayınladı. Bu isimlerin ekstradan beraber çalışması ve eğlenmeleri takıma büyük moral katmış ve bu işler doğal olarak takımdaki sahaya pozitif olarak etkilemiş gözüküyor. Bunun bir başka sonucu olarak da Wilson bu sezon ligdeki QB-WR uyumu açısından ilk beşe girebilecek derece bir oyun ortaya koyuyor. Sezon başında dev kontrat alan Wilson aldığı kontratında hakkını şu ana kadar fazlasıyla verdi. Gelecek haftalarda da Seahawks’a yapmış olduğu liderlikle Wilson’u sezon sonu MVP olarak, Seattle’ı ise en kötü konferans finalinde görürsek hiç şaşırmayın… 

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBRussell Wilson (SEA)DEBrandon Graham (PHI)
RBAaron Jones (GB)DTJordan Philips (BUF)
WRWill Fuller (HOU)DTShamar Stephen (MIN)
WRAdam Thielen (MIN)DENick Bosa (SF)
WRMichael Thomas (NOR)LBAlexander Johnson (DEN)
TEGerald Everett (LAR)LBDont’a Hightower (NE)
LTLaremy Tunsil (HOU)LBAnthony Barr (MIN)
RTMike McGlinchey (SF)CBJaire Alexander (GB)
LGQuenton Nelson (IND)CBRichard Sherman (SF)
RGBrandon Brooks (PHI)SNathan Garry (PHI)
CErik McCoy (NOR)STashaun Gibson (HOU)


Gelecek Haftanın Maçları:

Cuma – 03.20New York GiantsNew England Patriots
Pazar – 16.30Carolina PanthersTampa Bay Buccaneers
Pazar – 20.00Philadelphia EaglesMinnesota Vikings
Houston TexansKansas City Chiefs
New Orleans SaintsJacksonville Jaguars
Washington RedskinsMiami Dolphins
Seattle SeahawksCleveland Browns
Cincinnati BengalsBaltimore Ravens
Pazar – 23.05San Francisco 49ersLos Angeles Rams
Atlanta FalconsArizona Cardinals
Pazar – 23.25Tennessee TitansDenver Broncos
Dallas CowboysNew York Jets
Pazartesi – 03.20Pittsburgh SteelersLos Angeles Chargers
Salı – 03.15Detroit LionsGreen Bay Packers

Not: Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers karşılaşması Londra’da oynanacak.

Bay takımlar: Oakland Raiders, Chicago Bears, Indianapolis Colts, Buffalo Bills

NFL’in altıncı hafta programına bakacak olursak Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece sezonun namağlup takımı Patriots, New York Giants’ı ağırlayacak. Açıkçası bu maç haftanın güzel bir maçlarından biri olabilir. Daniel Jones’un nasıl bir performans göstereceği de merak konusu.

Pazar gününe baktığımızda ise erken saatte bir maçımız mevcut. Londra’da oynanacak Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers karşılaşması saat TSİ 16.30’da başlayacak. Lige beklenenin üstünde başlayan Tampa Bay ve Cam Newton’un sakatlığından sonra maç kaybetmeyen Panthers, NFC Güney’de wild card kovalamak için önemi büyük bir maça çıkacaklar. Maçı kazanan takımın büyük bir avantaj elde edeceğine inandığım bu iki takım ilk olarak ikinci haftada karşı karşıya gelmişlerdi ve Tampa Bay o maçı 20-14 kazanmıştı.

Pazar 20.00 maçlarında ise Philadelphia Eagles – Minnesota Vikings, Houston Texans – Kansas City Chiefs ve Seattle Seahawks – Cleveland Browns maçları ise bize çok şey vaat ediyor. Kirk Cousins maç kazandıracak bir performans ortaya koyacak mı, Chiefs geçen haftaki mağlubiyetin yaralarını sarabilecek mi, Cleveland Browns’a bir darbe de Seahawks’tan mı gelecek sorularının cevaplarını 20.00 maçlarında bulabileceğiz. Ayrıca Washington Redskins – Miami Dolphins karşılaşması da 2020 NFL Draftı için önemi büyük olan (!) bir karşılaşma olacak.

Pazar 23.00 seansında ise bize istediğimiz futbol zevkini verebilecek tek maç olarak belki de haftanın karşılaşması olarak izleyeceğimiz San Francisco 49ers – Los Angeles Rams maçına değinmeden geçmeyelim. Bir tarafta sezona 4-0 ile mükemmel bir başlangıç yapan 49ers bir tarafta bu sezonun beklentilerin çok altında kalan Rams… NFC Batı’nın kaderini belirleyecek bu maçta 49ers’ı bir adım önde olarak görüyorum. Ancak Rams sonuçta geçtiğimiz yılın Super Bowl oynayan takımı, ne kadar kötü olursa olsun Rams, Rams’tir. İşi gücü bırakıp bu maçı izlemenizi tavsiye ederim…

Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece Detroit Lions – Green Bay Packers maçı ise bu sezonun en çekişmeli gruplarından olan NFC Kuzey’in dengelerini değiştirebilecek bir maç olarak karşımıza çıkıyor.

Şimdilik Haftalık’tan bu kadar sayın NFLTR okurları. Soğuklar başladı yavaş yavaş kış geliyor. Kalın giyinin aman hasta olmayın. Gelecek hafta görüşmek üzere…