Eğer 70’ler veya 80’ler yabancı pop müziğine kısacası “old school” müziklerine küçük de olsa kulak aşinalığınız varsa “The Jackson 5” ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Bilmeyenler için kısaca dünyadaki pop müziğin kralı olarak bilinen Micheal Jackson’ın müziğe ilk adımlarını attığı gruptur. Tito, Marlon, Jackie, Jermaine ve tabii ki Micheal’dan oluşan Jackson kardeşler, babalarının da desteği ile kurdukları grupla müzik dünyasında büyük işlere imza atmışlardır. 1997 yılında Rock and Roll Hall of Fame’e seçilmeyi başaran grup, zaman içinde Micheal Jackson’ın patlayıp solo kariyerinde efsane olmasına rağmen bugün bile şarkılarıyla ve plaklarıyla nesilden nesilde devam etmektedir. Eee peki bunun alakası ne derseniz, sezonun en flaş oyuncusu Lamar Jackson bu maçta beşinci touchdown pasını atınca bir anda spikerin “We have a Jackson 5” yorumu duyuldu. Lamar Jackson’ın bu sezon yaptıkları ortada ve biz Amerikan futbolu severler olarak deyim yerindeyse yeni bir yıldızın doğuşuna ediyoruz. Her maçta kendisine -sanki onu ilk defa izliyormuşuz gibi- hayran bırakmayı başaran Lamar Jackson’da bu haftaki performansından sonra “The Jackson 5” gibi nesilden nesile anlatılacak…

Kısa bir The Jackson 5 ve Lamar Jackson bağlantısından sonra NFL’de 12. haftanın turuna başlayalım… İlk olarak Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece oynanan maçta Houston Texans, Indianapolis Colts’u yenerek AFC Güney’de ciddi bir avantaj elde etti. Ayrıca Texans, AFC Güney’deki rakipleriyle oynadığı son dokuz maçın yedisini kazanmayı başardı. Pazar günü 21.00 maçlarında ise eleştirilen odağında olan Chicago Bears, zayıf rakibi New York Giants’ı mağlup ederken Allen Robinson 131 receiving yardlık performansıyla öne çıktı. Mason Rudolph’ın maçın ortasında yedeğe çekildiği karşılaşmada Pittsburgh Steelers, Cincinnati Bengals’ı yenerek playoff iddiasını sürdürdü. Bu maçtan sonra Steelers koçu Mike Tomlin yaptığı açıklamada Steelers’ın kalan maçlarında draft edilmemiş çaylak Devlin Hodgens’ın starter olacağını söyledi. Ayrıca franchise tarihinde ilk defa 0-11 konumunda olan Bengals, eski oyun kurucusu Andy Dalton’a tekrardan starter’lık verdiğini açıkladı. Frank Gore’un lig tarihinin en çok rushing yard elde eden üçüncü oyuncusu olduğu maçta Buffalo Bills, Denver Broncos’u rahat geçerek bu sezonki sekizinci galibiyetine ulaştı. NFC Güney’deki çekişmeli karşılaşmada New Orleans Saints, Carolina Panthers’ı son saniyedeki alan golüyle yenerken, bir diğer NFC Güney maçında ise wide receiver Chris Godwin’in kariyer gecesini yaşadı ve Tampa Bay Buccaneers, Atlanta Falcons’u yenmeyi başardı.

Son maçlarda çıkış yakalayan New York Jets, Oakland Raiders’ı sadece üç sayıda tutarak kazanmayı bildi ve galibiyet serisini üç maça çıkardı. Ayrıca Jets, 2008 yılından bu yana ilk defa üç maç üst üste 30 sayı ve üstü skor elde etmeyi başardı. Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles’ı yenerken, bu sezon oynadığı tüm dış saha maçlarını da kazandı. Dwayne Haskins ile ilk galibiyetini Detroit Lions karşısında alan Washington Redskins, 2018 sezonunun yedinci haftasından sonra ilk defa kendi evinde maç kazandı. Son olarak Cleveland Browns, Miami Dolphins’i rahat geçerken, Odell Beckham Jr. bu sezonki ikinci TD’ını elde etti.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece maçlarında ise Tennessee Titans, Jacksonville Jaguars’ı yenerken, Ryan Tannehill starter olduğu beşinci maçtan dördüncü galibiyetini çıkardı. Sabah 04.20’te oynanan maçta ise San Francisco 49ers, bu sezonun iddialı takımlarından Green Bay Packers’ı sadece sekiz sayıda tutarak kazandı. Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece oynanan maçta Lamar Jackson’ın beş TD pası attığı maçta Baltimore Ravens, Los Angeles Rams’ı rahat geçti. Baltimore Ravens bu galibiyeti ile üst üste yedi maçını da kazanmış oldu.

Haftanın Olayı: Frank Gore’un Rushing Yard Rekoru

Yılların bir türlü yaşlandıramadığı Frank Gore, rekorları kırmaya devam ediyor. Beş kere Pro Bowl seçilen 36 yaşındaki yaşlı kurt koşucu, Denver Broncos karşısında elde ettiği 65 rushing yard ile Barry Sanders’ı geçerek ligin en çok rushing yard elde eden üçüncü oyuncusu olmayı başardı. 15 yıllık NFL kariyerinde çıktığı 221 maçın 203’ünde starter olmayı başaran Gore, 10 yıllık San Francisco 49ers macerasından sonra sırasıyla Indianapolis Colts, Miami Dolphins ve Buffalo Bills formaları giydi. Ayrıca 12 sezon üst üste 1200+ scrimmage yard elde etmeyi başaran Frank Gore, bu alanda da lig tarihinde lider konumda bulunuyor. Gore’u da biz de buradan tebrik edelim ve her şeye rağmen emekliliğinin de artık geldiğini bir kez daha hatırlatalım.

Haftanın Maçı:  Dallas Cowboys (9) – New England Patriots (13)

Maçın Adamı: Julian Edelman (8-12 pas yakalama, 93 Yard )

Haftanın sonucu merakla beklenen karşılaşması olan New England Patriots – Dallas Cowboys maçı açıkçası mücadele olarak üst düzey olsa da skor olarak beklenenin altında bir maç oldu. Maç öncesi kâğıt üzerine baktığımızda hücumda ligin en iyilerinden olan Dallas Cowboys’un, ligin en iyi savunmalarından olan Patriots savunması karşısında neler yapabileceğini merak ediyorduk. Fakat maç daha çok iki takımında birbirlerinin açığını kovalamasıyla geçti. Nitekim bu sezon yaptığı punt bloklarla ünlenen New England Patriots özel takımının yaptığı punt blok ve sonrasında Patriots’un bulduğu sayı maçın kırılma noktalarından biriydi.

Son haftaların eleştirilen ismi Ezekiel Elliott, 21 koşu denemesinde 86 yard elde ederek takımına beş tane first down kazandırdı. Her ne kadar TD sevinci yaşayamadıysa da Patriots gibi bir savunmaya karşı gayet mücadeleci bir oyunla öne çıktı. Ligin pas lideri olan Dak Prescott bu sezon en az pas atabildiği maçı oynadı. Maçı 19-33 pas isabeti ve 212 yard ile tamamlayan 26 yaşındaki oyun kurucu, altıncı haftada oynanan Jets maçından sonra ilk defa bir maçı TD pası atamadan tamamladı. Fakat Patriots pass rusher’larının baskısı ve yoğun yağış altında yapabileceğinin en iyisini yaptı. Maçı sanki Dallas’ta zanneden ve maça anca son çeyrekte anca yetişebilen Amari Cooper’ın yokluğunda wide receiver’lar Randall Cobb ve Micheal Gallup, tüm maç boyunca Patriots secondary’sinin arasında boşluk yakalamaya çalıştılar. Ancak maç boyunca biri ikinci çeyrekte Micheal Gallup’un 22 yardlık ve dördüncü çeyrekteki Randall Cobb’un 59 yardlık reception’u dışında istedikleri boşlukları bulamadılar. Nitekim maçı da hiç TD yapamadan sadece dört alan golü fırsatından üçünü sayıya çevirerek bitirdiler. Ayrıca Cowboys, bu maçta elde ettiği toplam 321 yard ile sezonun en düşük rakamını elde etti.

Dallas Cowboys savunması ise son oynanan Minnesota Vikings ve Detroit Lions maçlarına nispeten maça daha konsantre biçimde sahaya çıktı.  Leighton Vander Esch’in yokluğunda Patriots koşu hücumlarını durdurmada güzel iş çıkardılar. Cowboys savunması da kendi receiver’larına pas imkânı tanımayan Patriots savunması gibi onlarda Patriots receiverlarına göz açtırmadılar. Sadece iki pozisyonda hata yapan Cowboys savunması maçı başa baş tamamladığını söyleyebiliriz. Takımın sack yükünü çeken Robert Quinn, üç QB hit ile Brady’e rahat pas atma imkanı vermezken, cornerback Byron Jones ve safety Xavier Woods, Cowboys secondary’sinde öne çıkan isimlerdi. Fakat savunma için kritik nokta onlar daha maça ısınamadan gelen punt blok oldu.

Maçın ev sahibi olan New England Patriots’ta ise daha çok koşu hücumlarını kullanarak başladı. Sony Michel 20 koşu denemesinde 85 yard elde etti ve kritik beş tane first down’u takımına kazandırdı. Çaylak Jakobi Meyers, 4-9 pas yakalama ve 74 yard ile 10 maçlık New England Patriots kariyerinin en iyi maçını çıkarırken, yıldız wide receiver Julian Edelman ise tuttuğu 93 yard pasla yine takımını hücumda taşıma da bir numaralı isimdi. Diğer bir çaylak olan ve ilk turdan seçilen N’keal Harry ise Patriots’taki ikinci maçında ilk TD sevincini yaşadı. Bu sezon sonunda takımdan ayrılabileceği konuşulan Tom Brady ise tutuk performansına bu maçta da devam etti. Maçı 17-37 pas isabeti ve 190 yard ile tamamlayan Brady, beşinci haftada oynanan Washington Redskins maçından beri hiç 100 veya üstü QB Rating alamadı. Tom Brady dışında geçen senenin hücumda önemli isimlerinden James White’ın da bu sene yokları oynamasından sonra Patriots hücumunun playoff’larda nasıl bir oyun oynayacağı da izleyenleri endişelendirmiyor değil.

Sezon boyunca tüm tebrikleri toplayan Patriots savunması ise yine ve yine üst düzey bir oyun ortaya koydu. Ligin en iyi linebacker üçlüsü olarak kabul ettiğim Kyle Van Noy, Jamie Collins ve Dont’a Hightower üçlüsü hem blitz hem de tackle konusunda iyi iş çıkardılar. Secondary’de ise Stephon Gilmore, Patrick Chung ve Devin McCourty üçlüsü Dak Prescott’a istediği pas alanlarını vermedi ve bu sezon oynadığı 11 maçın dördünde rakiplerine TD sevinci yaşatmadılar.

Sonuç olarak, Dallas Cowboys, Jason Garret yönetiminde büyük maçları kaybetme serisine devam ederek NFC Doğu’daki şansını zora sokmak konusunda yine iyi bir iş çıkardı. New England Patriots ise zorlu fikstürünün ikinci maçından da galibiyetle ayrıldı ve evindeki galibiyet serisini devam ettirdi.

Haftanın Oyuncusu: Lamar Jackson (15-20 pas şsabeti, beş TD pası, 95 yard koşu)

Bu çocuk bir harika dostum… Her hafta bizleri şaşırtmaya ve kendine hayran bırakmaya devam eden Lamar Jackson bu hafta Los Angeles Rams karşısında yine ve yine olağanüstü bir oyun ortaya koyarak galibiyetin mimarlarındandı. Oynadığı son dört maçta sırasıyla 107, 158, 139 ve 139 QB reytingi alan 22 yaşındaki oyun kurucu bu maçla beraber toplamda 24 TD pasına ulaşarak bu alanda liderliği MVP yarışındaki bir diğer rakibi Russell Wilson ile paylaşıyor. Daha sezonun bitmesine beş maç daha var ama sanki Lamar Jackson MVP oldu gibi değil mi…

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBLamar Jackson (BAL)DEShaq Lawson (BUF)
RBDerrick Henry (TEN)DTVita Vea (TB)
WRChris Goodwin (TB)DTCameron Hayward (PIT)
WRDeAndre Hopkins (HOU)DECameron Jordan (NO)
WRJarvis Landry (CLE)LBJoe Schobert (CLE)
TEGeorge Kittle (SF)LBKhalil Mack (CHI)
LTKelvin Beachum (NYJ)LBFred Warner (SF)
RTOrlando Brown Jr. (BAL)CBTre’davious White (BUF)
LGQuinton Spain (BUF)CBFabian Moreau (WAS)
RGZach Fulton (HOU)SMalcolm Jenkins (PHI)
CBradley Bozeman (BAL)SJimmie Ward (SF)

Gelecek Haftanın Maçları

Perşembe – 20.30Chicago BearsDetroit Lions
Cuma – 00.30Buffalo BillsDallas Cowboys
Cuma – 04.20New Orleans SaintsAtlanta Falcons
Pazar – 21.00Tennessee TitansIndianapolis Colts
New York JetsCincinnati Bengals
Washington RedskinsCarolina Panthers
San Francisco 49ersBaltimore Ravens
Tampa Bay BuccaneersJacksonville Jaguars
Cleveland BrownsPittsburgh Steelers
Green Bay PackersNew York Giants
Philadelphia EaglesMiami Dolphins
Pazartesi – 00.05Los Angeles RamsArizona Cardinals
Pazartesi – 00.25Los Angeles ChargersDenver Broncos
Oakland RaidersKansas City Chiefs
Pazartesi – 04.20New England PatriotsHouston Texans
Salı – 04.15Minnesota VikingsSeattle Seahawks

NFL’de 13. haftada ise üç Perşembe maçıyla haftaya güzel bir başlangıç yapıyoruz. Herkesin de bildiği üzere Amerika’da Şükran Günü sebebiyle bugüne özel takımlarımız birbirleriyle karşılaşacaklar. Bunlardan ilki saat 20.30’da Chicago Bears – Detroit Lions maçı olacak. Ancak bu maçtan önce Lions’ta yedek oyun kurucu olan Jeff Driskel’in sakatlığı sebebiyle forma giymeyeceği onun yerine takımın üçüncü oyun kurucusu olan, draft edilmemiş çaylak David Blough’un oynayacağı açıklandı. Bir tarafta Trubisky bir tarafta adını kimsenin duymadığı David Blough… Ne maç olur ama! Bir diğer Perşembe gecesi maçımız ise bu sezon oynadığı beş dış saha maçından sadece bir mağlubiyet alan Buffalo Bills, Dallas Cowboys’a konuk olacak.  Bu iki ekip arasında oynanan son maç 2015 yılındayken şu an Dallas Cowboys’un hücum koordinatörü olan Kellen Moore, o maçta Dallas Cowboys’un oyun kurucusuydu ve Cowboys maçı 16-6 kaybetmişti. Son olarak sabah saat 04.20’de oynanacak New Orleans Saints – Atlanta Falcons maçında ise Saints galibiyeti çıkarsa, sarı siyahlı ekip NFC Güney liderliğini garantilemiş olacak.

Pazar günü 21.00 seansında ise öne çıkan maçlardan ilk olarak Tennessee Titans – Indianapolis Colts maçı ilk olarak gözümüze çarpıyor. Titans’a karşı oynadığı son üç maçı da kaybetmeyen Colts, olası bir mağlubiyette playoff umutlarını rakibi Titans’a verebilir. Bir diğer önemli karşılaşma ise kuşkusuz Baltimore Ravens – San Francisco 49ers maçı. Üst üste yedi maçını kazanan Baltimore Ravens’ta Lamar Jackson MVP adaylığı için ciddi bir adım atarken, 49ers gibi ligin en iyi savunmalarından birine karşı neler yapabileceğini kaçırmamak gerekecek…

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece 12’de ise AFC Batı için önemi bir hayli yüksek olan maçta Oakland Raiders, Kansas City Chiefs’e konuk olacak. Buradan olası bir Raiders galibiyeti çıkarsa, AFC Batı da karışabilir.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece saat 04.20’de ise zorlu fikstürünün ilk iki maçını kayıpsız geçen Patriots, üçüncü maçında ise Deshaun Watson liderliğindeki Houston Texans’a konuk olacak. Texans, bu maçtan önce evinde oynadığı beş maçta sadece bir kere mağlup olduğunu da not olarak bırakalım.

Son olarak haftanın en çekişmeli karşılaşması olabilecek maçta Minnesota Vikings, Seattle Seahawks’a konuk olacak. Bir tarafta Kirk Cousins ile ciddi bir çıkış yakalayan ve Green Bay’in aldığı mağlubiyetler sonrası NFC Kuzey liderliği için umutları devam eden Vikings, bir tarafta MVP adayı Russell Wilson ile şampiyon adayları arasında yer alan ve son dört maçını kazanan Seahawks’ı izlemek uykusuz kalmaya değer gibi gözüküyor. Bu maçtan önce öne çıkan istatistik ise bu sezon sadece iki mağlubiyeti olan Seahawks’ın bu iki mağlubiyeti kendi evinde; Vikings’in de aldığı üç mağlubiyetin hepsinin dış sahada almış olması. Bakalım hangi takım şansızlığını kırıp galibiyeti alacak…

Madem açılışta The Jackson 5 ile yaptık kapanışı da en meşhur şarkılarından olan “I Want You Back” ile yapalım…

Herkese iyi haftalar…