Tarih 15 Mart 2019. Yer Miami. Yıllardır bekleneni veremeyen Ryan Tannehill, Miami Dolphins’ten ayrıldığını duyurarak Tennessee Titans’ın yolunu tutuyor. Miami Dolphins taraftarları yeni bir başlangıç yapmanın sevincini yaşarken, Tennessee Titans taraftarları da ‘Bu ne şimdi?’ diyor. Lakin geldiğimiz noktada Ryan Tannehill, oynadığı oyunla hem kendisinden şüphe eden Titans taraftarlarını haksız çıkardı hem de bir türlü vasatı aşamayan oyun kurucu olarak üzerine yapışan etiketi söküp bir köşeye attı. Şimdilerde ise yeni takımı Tennessee Titans ile Super Bowl’un kapısına yaklaştı. Hem de Super Bowl’un Miami’de oynanacağı sene!

Tennessee Titans @ Kansas City Chiefs

TENNESSEE TITANS: New England Patriots karşısındaki oyun anlayışını ve saha içi disiplinini bu sezonun en favori takımlarından biri olan Baltimore Ravens karşısında da sürdüren Tennessee Titans, Lamar Jackson’ı da saf dışı bırakarak muhteşem bir sezon hikâyesi yazmaya devam ediyor. Derrick Henry’nin olağanüstü formu dur durak bilmeden devam ederken, Ravens maçında olaya dâhil olan Ryan Tannehill’de takıma ciddi katkı vermeye başladı. Takımın savunma kurgusu da Mike Vrabel’ın dokunuşlarıyla üst düzeyde. Bu sezonu Super Bowl oynayarak ile kapatırlarsa ve hatta üstüne kazanırlarsa tadından yenmez.

KANSAS CITY CHIEFS: Houston Texans karşısında tarihi bir geri dönüşe imza atan Kansas City Chiefs, geçtiğimiz yıl uzatmalarda kaybettiği AFC şampiyonluğunu bu sezon kazanmak için saha çıkacak. Texans karşısında çok hata yaparak maça başlasa da rakibinin de yardımıyla maçı kazanmayı bildi. Patrick Mahomes yine güneş gibi sahada parlarken, Travis Kelce ise “Ligin en iyi tight end’iyim” dercesine bir oyun ortaya koydu.

BEKLENTİLER: İki takımında kendine has farklı hücum silahları olması bu maçı en güzel yapan sebeplerden sadece biri. Tennessee Titans tarafından baktığımızda Derrick Henry; Kansas City Chiefs tarafından baktığımızda da Patrick Mahomes öne çıkan isimler olsa da bu maçın kaderini belirleyecek olan isimler yardımcı oyunculardır.

Kansas City Chiefs Hücumu vs. Tennessee Titans Savunması

Oyununu Chiefs hücumu üzerinden okuduğumuz zaman karşımıza çıkan şey bu takımın ligin en çok pas yardı kat eden takımlarından biri olduğu. Öteki taraftan Tennessee Titans savunması ise pas savunması konusunda ligin pekte iyi sayamayacağımız takımları arasında. Bununla birlikte Texans maçının yıldızı Travis Kelce, Titans karşısında da benzer bir oyun ortaya koyabilir çünkü Titans defansı tight end’leri savunma konusunda ligin alt sıralarda yer alan ekiplerden birisi.

Maçta, Kelce gibi Tyreek Hill, Sammy Watkins ve Demarcus Robinson’a da büyük iş düşecek gibi gözüküyor. Bunun en büyük nedeni ise Kansas City Chiefs’ın bir türlü koşu oyunu oturtamamasından kaynaklanıyor ama head koç Andy Reid’in bu maça özel hücum varyasyonlarıyla hücumdaki etkinliği arttırabilecek farklı oyunlar oynatacağını düşünüyorum. Texans maçına dönersek, LeSean McCoy’un yokluğunda Damien Williams’ta istediği koridorları bir türlü bulamadı. Fakat iş red zone’a geldiği zaman Williams’ın verimliliği de doğrudan arttı. Diğer taraftan top havada kaldıkça yani maç içinde pas deneme sayısı arttıkça interception olma olasılığı da arttığından dolayı Tennessee Titans’ın lehine dönecek işler gerçekleşebilir çünkü Titans playoff döneminde en fazla interception yapan takım. Belki bu noktada running back’lerinden istediği verimi alamayan Patrik Mahomes’un koşarak elde edeceği her yard altın değerinde olacaktır.

Tennessee Titans savunmasında öne çıkan isim olarak New England Patriots karşısında maçı kazandıran intercepiton’u yapan Logan Ryan’ın Patrick Mahomes’tan da bir top çalabileceğini düşünüyorum. Titans savunmasını öne çıkan istatistik ise takım olarak üçüncü ve dördüncü hakta savunma da ligin en iyilerinden biri olarak üst sıralarda yer alması. Ancak karşılarındaki Kansas City Chiefs ise üçüncü haktaki oyunlarda başarı yüzdesi en yüksek takım. Titans savunmasının bu anlarda Chiefs hücumuna izin vermemeleri onlar için kritik bir görev olacaktır.

Tennessee Titans Hücumu vs. Kansas City Chiefs Savunması:

Tennessee Titans Hücumu eşittir Derrick Henry dersek daha doğru olur. Titans, Derrick Henry’nin 100 yard ve üzeri koştuğu sekiz maçtan da galibiyetle ayrılmayı bildi. Bu maçta da yine Henry üzerinden çizilecek bir oyun planı olacaktır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta olarak, playoff dönemindeki iki maçta da görevini kusursuz yerine getiren Titans hücum hattı oyuncularının bu karşılaşmada da aynı oyunu ortaya koyup koyamayacağı. Diğer taraftan geçtiğimiz Baltimore Ravens maçında iki TD pası atıp yıldızlaşan Ryan Tannehill’in artık Derrick Henry kadar oyuna ağırlığını koyması gerekiyor. Olası bir Henry’nin istediği koşu koridorlarını bulamaması durumunda Tannehill’in topu A.J. Brown, Corey Davis veya Tajae Sharpe gibi isimlerle buluşturması gerekiyor.

Kansas City Chiefs savunmasının yapması gereken ilk şey Derrick Henry’i durdurmak. Orası bilindik bir gerçek. Fakat Derrick Henry, temas aldıktan sonra bile yıkılmayan ve yard kat etmeye devam eden dev gibi bir oyuncu. Bunu kanıtlayan bir istatistik olarak 26 yaşındaki koşucu ligde temas aldıktan sonra tam 1,268 yard elde etmiş. Yani Henry’i durdurmak için kesinlikle fizik kapasitesi yüksek, dayanıklı ve atletik bir linebacker’ların olması ve yeri geldiği zaman Henry ile göğüs göğüse çarpışması gerekiyor. Bu hususta Chiefs savunmasının biraz eksik kalabileceğini düşündüğümden Titans koşu hücumlarından bu maçta da ekmek bulacak gibi gözüküyor. Savunmanın yapması gereken diğer önemli nokta ise Titans’ın pas oyunlarını tercih ettiği anda Chiefs pass rusherlarının Ryan Tannehill’e pas atma şansı tanımaması gerekiyor. Zaten karşılarındaki hücum hattı her ne kadar koşu oyunlarında ligin en verimli ekibi olsa da pas protection açısından aynı verimlilikte bir oyun ortaya koyamıyor. Frank Clark ve Chris Jones yine bu alanda öne çıkan isimler olacaktır. Ayrıca bu sezon dört interception ile secondary’de iyi işler yapan Tyrann Mathieu’ya da büyük iş düşüyor. Yanına çaylak Juan Thornhill’i, Charvarius Ward’ı ve Bashaud Breeland’ı da alarak yeri geldiği zaman Derrick Henry’i durdurmak için elinden geldiği her şeyi yapması gerekiyor.

Sonuç olarak zevkli ve bol skorlu bir maç beklediğimi belirtmek istiyorum da eğer sıkıcı kısır bir maç olursa da hiç şaşırmam açıkçası. Kansas City Chiefs belki favori olarak gözükse de koşu savunmasında maç başına 128 yarda izin vermesi ve Derrick Henry’nin durdurulamaz oyunu Titans’ı yok saymamamız gerektiğini gösteriyor.

Skor Tahminim: Tennessee Titans 32 – Kansas City Chiefs 30