COVID-19 salgını sebebiyle başta NBA ve MLB olmak üzere Kuzey Amerika ve tüm dünyadaki ligler ertelendi, bu liglerden pek çoğunun salgının devam etme tehlikesine karşı 2020 yılı için iptal edilme ihtimali de bir hayli yüksek. Yeni sezonu Eylül ayında açacak olan NFL ise, kalan beş ayda salgının önlenememe olasılığı bulunmasına rağmen, 2020 sezonunu planlandığı gibi oynatmaya kararlı gözüküyor.

Lig yetkililerin Salı günü verdiği demece göre 17 haftalık sezonun, ABD dışında binlerce seyirci önünde oynanacak olan uluslararası maçlar da dahil olmak üzere, herhangi bir aksama olmadan başlayıp tamamlanması öngörülüyor.

Salgın NBA ve NHL’de halihazırda devam eden liglerin durdurulmasına sebep olurken 26 Mart Perşembe günü başlaması beklenen MLB 2020 sezonunun açılış gününün de şu an için belirsiz bir tarihe ertelenmesine sebep olmuştu. Böyle bir ortamda NFL de salgının yarattığı bu olumsuz etkiden kaçamazken off-season’ın ilk antrenmanları görüntülü olarak gerçekleştirildi ve 2020 NFL Draftı’nın da çevrimiçi ortamda yapılmasına karar verildi.

NFL patronu Roger Goodell’in yardımcısı Jeff Pash, konuyla ilgili olarak Duke Üniversitesi Enfeksiyon Kontrol Merkezi’i tarafından, virüsün diğer ülkelerdeki yayılım şemaları da göz önünde bulundurularak hazırlanan bir algoritmanın kendilerine gösterildiğini belirtirken, ülkede alınan önlemlerle şu an için NFL 2020 Sezonu’nun planlandığı zamanda başlamasının önünde bir engel görmediklerini dile getirdi. NFL yönetiminin 9 Mayıs civarında yeni sezonun detaylı fikstürünü açıklaması bekleniyor.

Jeff Pash, açıklamalarının devamında ise Salı günü ligdeki tüm takımların katılımıyla gerçekleştirdikleri bir saatlik video konferansta, 2020 sezonunun kısaltılması ya da sezonun yapısının değiştirilmesi gibi konulara değinilmediğini belirtti. Pash’in bu açıklamalarını takiben NFL’in futbol operasyonlarından sorumlu başkan vekili Troy Vincent ise ligin her durumu değerlendirdiğini ve bu beklenmedik durum için planlar yaptıklarını açıklayarak Pash’in kararlı demeçlerinin ardından kafalarda küçük de olsa bir soru işareti bıraktı.

NFL’de yeni sezonun açılışı ve ilerleyişi haricindeki pek çok şey ise şimdiden değişmiş durumda. Takımların tüm tesisleri kapatılırken, transfer ve draft görüşmeleri ise sanal ortama alındı. Yakın zamanda OTA’lerle başlaması planlanan (Organized Team Activities) off-season programı ise tüm takımlar için ileri bir tarihe ertelendi.

Lig yönetiminin idmanlar ve sınıf çalışmaları ile alakalı planlama yaptığı biliniyor. Off-season programının Temmuz ayında mini kamplarla tamamlanması planlanırken, NFL’deki bazı takım yöneticileri yaz aylarının sonlarına doğru gerçekleştirilen ve off-season’ın en önemli idmanlarını kapsayan Training Camp’lere (Antrenman Kampı) kadar hiçbir oyuncunun takıma katılamayacağını iddia etti.

Yine Salı günü açıklandığı haliyle 23-25 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek olan NFL 2020 Draftı’nda da çeşitli önlemler alınacak. Bu önlemlere göre takım yöneticileri, seçimlerini takım tesislerinde değil, sosyal mesafe kuralına uyulduğu, maksimum 10 kişinin aralarında altı feet (1.83 metre) uzaklıkla yerleşeceği ayrı bir yerde yapacaklar. Oyuncular ve bir ihtimal taraftarlar da draft’a çevrimiçi olarak draft’a katılacak ve draft’tan elde edilecek gelir pandemiden etkilenen insanlara bağışlanacak…