Kuzey Amerika’nın en büyük ligi NFL, Salı günü yaptığı açıklamayla azınlıkların ve kadınların iş imkanlarını artırmak için planlanan bir dizi yeni politika duyurdu.

Lig yönetimi ilk olarak hileyi düzenleyici (anti-tampering) politikasında değişikliğe gitti ve herhangi bir takımın koç kadrosunda barındırdığı bir asistan koçun, başka bir takımla görüşmesine izin vermeme etme yetkisini kaldırdı. Aynı şekilde, bir yöneticinin de asistan genel menajerlik için başka bir takımla görüşmesinin önündeki engeller de kaldırıldı.

Öte yandan, tüm takımlar bundan böyle NFL’e koç kadrolarındaki görev dağılımını açıklayan bir rapor sunacakları ve kadrolarında koordinatör pozisyonunda bulundurdukları tüm koçların görev tanımını da bu rapora ekleyecekleri belirtildi.

Ligden, Pazartesi günü yapılan açıklamada ise ünlü “Rooney Kuralı”nda genişlemeye gidildi ve takımlara, head koç pozisyonları için takımla ilişiği olmayan en az iki azınlık aday; koordinatörlük, genel menajerlik ve kıdemli futbol operasyonları sorumlusu pozisyonları için ise en az bir azınlık adayla görüşme yapma zorunluluğu geldi. Buna ek olarak her takıma, başkanlık pozisyonu da dahil olmak üzere tüm kıdem isteyen pozisyonlarda kadın ve/veya azınlık bireylerin başvurularını alma zorunluluğu getirildi.

Bu yeni kurallar üzerine konuşan NFL Başkanı Roger Goodell “NFL, kişisel olarak ilerideki başarımızı belirleyeceğini düşündüğüm çokseslilik, eşitlik ve kaynaştırma gibi hususları kendine görev biçmiştir.” dedi ve “Rooney Kuralı sayesinde bugüne kadar önemli adımlar attık ancak artık daha da olumlu kararlar almayı sorumluluk olarak görüyoruz. Bu değişiklikler, ligdeki çok seslilik adına yönetimin ne kadar istekli ve kararlı olduğunun göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

2003 senesinde Pittsburgh Steelers’in efsane sahibi ve ABD’nin eski İrlanda büyükelçisi Dan Rooney’nin adına ithafen koyulan “Rooney Kuralı”na göre NFL, takımlara head koçluk ve yönetici pozisyonları için azınlık bireylerle iş görüşmesi yapma zorunluluğu getirmişti.

Steelers’ın şu anki sahibi ve NFL Etnik Çeşitlilik Komitesi!nin de başkanı konumundaki Art Rooney II de bu karar değişikliklerinin üzerine “Bu değişikliklerle birlikte, takımların yüzü olan front office’lerin ABD’nin şu an sahip olduğu etnik çeşitliliği birebir yansıtması için önemli bir adım atmış olduk.” açıklamasını yaptı.

2020 off-season’ında açık olan altı head koçluk pozisyonundan sadece bir tanesinde azınlık bir adayın head koçluğa getirilmesi (Ron Rivera – Washington Redskins), keza 2019 off-season’ında da sadece Miami Dolphins’in siyahi head koçu Brian Flores’in head koç olarak iş bulabilmesi NFL’in bu karar değişikliklerinin altında yatan motivasyonu açıklıyor…