Cam Newton ile anlaşarak NFL’in gündemine oturan New England Patriots, bu transferin gölgesinde kalsa da NFL tarafından büyük bir cezaya çarptırıldı! Cezanın sebebi ise Patriots’ın geçmişte sabıkasının olduğu bir suç: Rakip takımın sideline’ını illegal olarak kayda almak.

8 Aralık 2019 günü Cincinnati Bengals’ın Cleveland Browns’a karşı oynadığı normal sezon mücadelesinde Patriots adına çalışan bir ekibin sahayı ve Bengals sideline’ını kayda alması sonucu takım, NFL tarafından 1.1 milyon dolar para cezasına çarptırıldı ve daha da önemlisi ise 2021 NFL Draftı’nın üçüncü turundan seçme hakkı elinden alındı. Bunlara ek olarak, bundan böyle Patriots’a bağlı çalışan film ekiplerinin herhangi bir maçı kayda almaları da yasaklandı.

Bengals ve Browns arasında oynanan o karşılaşmayı takiben Patriots, yayınladığı açıklamayla usulsuz olarak kayıt yaptığını kabul etmiş ancak bunun kurallara aykırı olduğu bilinmeden işlenen bir kusur olduğunu belirtmişti.

Bir Bengals personelinin o karşılaşmada Bengals sideline’ını kayıt altına alan Patriots çalışanını basın tribününde yakalamasıyla patlak veren olayda ilk olarak, Patriots çalışanı sideline’ı çektiğini kabul etmiş ancak bunu “Do Your Job” adında bir belgeselin çekimi için yaptığını belirtmişti.

Takıma verilen cezalara ek olarak Patriots’ın yapım işleriyle ilgilenen ekibin başyapımcısı olarak görevli David Mondillo’nun da bir sonraki bildiriye kadar herhangi bir NFL tesisine girişi yasaklandı. Mondillo, soruşturmanın devam ettiği dönemde önce takım tarafından açığa alınmış sonra da işine son verilmişti.

Daha önce 2007 sezonunda, New York Jets savunma koçlarının oyun sinyallerini usulsuz olarak kayda alan ve bunu da kendi çalışanlarını Jets süveterleriyle, girilmesi uygunsuz alanlara sokmak gibi oldukça kirli yollara başvurarak yapan Patriots’ın, yapılan soruşturma sonrasında 2008 NFL Draftı’ndaki birinci turdan seçme hakkı elinden alınmıştı.

Patriots’a 250 bin dolar ve head koç Bill Belichick’e de, lig tarihinde bir koça verilen en büyük ceza meblağı olan 500 bin dolar para cezası kesilmişti. Tarihe ‘Spygate’ olarak geçen bu olay, Amerikan Senatosu’na kadar taşınmış ve bir senatör, NFL patronu Roger Goodell’in kayıtları ortadan kaldırmasını eleştirerek olaya dahil olmuştu.

Patriots’ın bu seferki cezası bir skandal yaratacak büyüklükte değil gibi görünüyor ancak yaşanan bu olayla birlikte artık NFL’de casusluk denince akıllara, 2000’lerin dynasty’si konumundaki Patriots’ın çok geleceği açık…