Pandemi yüzünden spor aktivitelerini 2021 sezonuna kadar askıya aldıklarını duyuran Pac-12 yetkilileri Perşembe günü verdikleri demeçte bu kararı değiştirdikleri açıkladı. Her takımın yedişer maç oynayacağı sezonun 6 Kasım’da başlaması bekleniyor. Bu kararla birlikte NCAA Football’un beş büyük konferansı da kolej futbolunun sonbahar itibariyle kesin dönüşü açıklanmış oldu. Daha önce ACC, Big Ten, Big 12 ve SEC de sezonlara devam kararlarını almışlardı.

Yetkililer, haftalık PCR ve günlük antijen testlerinin düzenli olarak yapılacağını ve maçlar için sıkı tedbirler alınacağını duyurdu.

Pac-12 CEO’su ve Oregon Üniversitesi başkanı Michael Schill “Pac-12 ile bağlantılı spor dallarıyla bağlantılı her bir sporcu öğrencimizin sağlığı ve güvenliği bizim yol göstericimiz ve birinci öneliğimiz olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Oregon OT Penei Sewell, Oregon DB Thomas Graham, Oregon DB Deommodore Lenoir, USC OL Alijah Vera-Tucker, Stanford OT Walker Little, Cal DB Camryn Bynum, USC DL Jay Tufele and Washington edge rusher Joe Tryon gibi yıldız adayı oyuncular 2021 NFL Draft’ı hazırlıklarına şimdiden başlayacaklarını ve NCAA’deki sezon pas geçeceklerini daha önceden açıklamışlardı. Kolej sezonuna geri dönmek isteyenlerin dönebileceğini belirtilirken, herhangi bir menajer anlaşmış olan oyuncuların okullarına dönebilmelerinin NCAA onayına bağlı olduğu açıklandı.

NCAA kurallarının 12.3.1 maddesi, oyuncuların menajerlerle sözlü veya yazılı olarak anlaşma yapmaları halinde oyuncuların NCAA’de oynamasını yasaklarken, 12.3.1.4 oyuncuların menajerlerden ödeme, hediye ve kredi gibi kazanımlar edinmesini yasaklıyor. Pandemi süreci olsa da bu maddeler halen yürürlükte…

Sezonun sonbaharda başlayacak olması draft adaylarının olası NFL scout ekipleri ile olan etkileşimlerini sıkıntıya sokmaması açısından büyük önem taşıyor. Genelde Şubat sonu gerçekleştirilen görüşmeler için ve çoğu Mart ayında düzenlenen özel futbol etkinlikleri için oyuncuların hazır olması bekleniyor.

Pac-12’nin hamlesi Big Ten’in sezonu 23-24 Eylül’de başlatmasının ardından geldi. Bu iki konferans fikstürden altı haftayı çıkararak yoluna devam edeceklerini duyurmuştu. Öte yandan diğer üç konferans (SEC, ACC, Big 12) yeniden düzenledikleri maç takvimleri ile futbolu sonbaharda oynatmaya kararlı. ACC ve Big 12’in hazırlıkları halihazırda devam ederken SEC bu hafta sonu maçların başlayacağını duyurmuş durumda…