Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… İlk yarısı ile ikinci yarısının gece ve gündüz kadar farklı olduğu, izleyenlerine son dakikalarında yaşattığı bol heyecan seviyesi ile nefes kesen Indianapolis Colts – Green Bay Packers karşılaşmasının galibi 34-31’lik skor ile ev sahibi takım Colts oldu…

Maçın öncesinde her şey Packers için güzeldi. Takımın starter cornerback’leri geri dönmüştü. Jaire Alaxender’ın bir maçlık eksikliği ve Kevin King’in uzun süren sakatlığı dolayısıyla bu ikili uzun bir süre beraber oynayamadı ve bu maçta dönüşlerini gerçekleştirdi. Onun dışında uzun zamandır beklenen, sezona iyi bir giriş yaptıktan hemen sonra sakatlanan Allen Lazard’da geri dönüş yapmıştı. Oldukça uzun bir süre geçtikten sonra da Rodgers tüm enstrümanlarına kavuşmuştu. Lazard, iki aydan fazladır eline top almaması sebebiyle bu maçta daha az kullanıldı ve maçı iki catch ile sonlandırdı ancak onu tekrardan sahada görmek güzeldi.

Maçın başlangıcına bakacak olursak, Rodgers ve Green Bay başarılı iki güzel pas oyunuyla iyi bir başlangıç yapmıştı ancak bunun hemen ardından maçın kaderini belirleyecek fumble hatalarından ilk, geldi. Maçı tamamlayamayan Corey Linsley’den gelen hatalı snap sonucu sahipsiz kalan top Colts’a gitti. Linsley’nin ardından center’a Elgton Jenkins geçti ve guard pozisyonunu da çaylak oyuncu Jon Runyan doldurdu. Bundan sonra gerçekleşen Colts hücumu sırasında onlarda fumble yapınca direksiyon tekrardan Rodgers’ın eline geçti. Akıcı yapılan bu drive sonrası eldeki çeşitliliği iyi kullanan Packers ve açık veren Colts defansına karşı rahat pozisyonda bulunan Robert Tonyan’ı iyi gören Rodgers’ın 25 yardlık pasıyla TD geldi.

Bunun ardından yapılan Colts drive’ında Micheal Pittman Jr.’ın 45 yardlık oyunda elini kolunu sallayarak end zone’a girmesiyle skora denge geldi. Koşu savunmasında açıkları bilinen Packers defansının üstüne birçok koşucuyla gitmeye çalışan Colts hücumu oyuncularının tempo kazanmasını engellediği için ilk yarı bundan hiç verim sağlayamadı. Ayrıca, Indianapolis Colts denediği screen hücumlarından da hiçbir kazanım elde edemedi ve bu da ilk yarı özelinde Packers’ı iyi savunma yapmış gibi gösterse de bunun Colts’un başarısız hücum etmesine bağlayabiliriz. Bir diğer taraftan ağırlığı ile tanınan bir QB olan Rivers’ın, takımın önemli tackle oyuncularından Braden Smith’in eksikliği olmasına rağmen ilk yarıda hiç sack’e maruz kalmaması da Packers savunmasının eksik kaldığı bir farklı kısım oldu. Bunun ardından her iki takımda da yapılan başarısız drive’lar ile sonucu skorda değişim meydana gelmedi.

Geçtiğimiz haftada oynanan Jaguars maçında da interception yapan Rodgers bu maçta da kendisinden alışık olmadığımız top kaybı hatalarından birini gerçekleştirmiş oldu. Bu interception’ın ardından öne geçme şansını da 50 yardlık alan golü denemesinin başarısız olmasıyla kaçıran Colts hücumu önemli bir imkânı elinin tersiyle itmiş oldu.

Bunun ardından iyi bir drive gerçekleştiren Green Bay hücumu Aaron Jones’un iki yardlık TD koşusu ile tekrar öne geçti. Bir sonraki hücumda da Colts, interception atarak; topu bu maçta kötü bir takım defansı olmasına rağmen iyi bir maç çıkardı diyebileceğimiz iç linebacker Christian Kirksey’e bıraktı. Topu devralan Packers ofansı Jace Sternberger ile iki güzel oyunla önemli kazanımlar elde ederek başladı. Bu hücumda Rodgers’ın, Davante Adams’a attığı pas ile maçın skoru 21-7 olarak değişti. Üst üste beş karşılaşmada da touchdown kaydeden Adams, bu maçta da yine 100 yardın üzerine de çıktı.

Sezon başında koşu oyunlarında iyi olmayı hedefleyen Colts, Packers savunması gibi zayıf koşu defansı karşısında ilk yarı hiçbir şey elde edemedi ancak iyi paslar ile TD’a erişen Philip Rivers ve Trey Burton skoru ilk yarının bitimine iki dakikadan az kala tek hücum farkına indirmeyi başardı. Ancak, Rodgers kendisini bildiğimiz gibi elini masaya koyarak skoru tekrardan iki hücuma çıkartmayı başardı. Başlangıçta her ne kadar başarısız bir drive olduğu düşünülse de MVS’ye atılan derin pasta Rock Ya-Sin’in pass interference yapmasıyla bu tamamen değişti. Rodgers, Jamaal Williams’a attığı dört yardlık pasın TD olmasıyla beraber ilk yarı 28-14 sona erdi. Takımın iki running back’i skora katkı yapsa da koşu oyunlarında takıma çok fazla katkı sağlayamadı. Böylelikle, ilk yarı Williams’ın TD’ı ile son buldu. Ayrıca; Packers, ligin en iyi savunmalarından biri olarak bilinen Colts defansına karşı ilk yarıda 28 sayı kaydetmiş oldu. Ancak bu ikinci yarı tamamen değişecekti.

İkinci yarıya koşu oyunlarında akıllanmış olarak başlayan Colts hücumu Jonathan Taylor’ı düzenli olarak kullanmaya çalıştı ve birkaç etkili oyunla Packers’ın end zone’una yaklaştı fakat buradan üç sayılık alan golü ile dönmek zorunda kaldı. Artık Colts’un yapacağı tek bir şey vardı: Green Bay hücumunun ilerlemesini engellemek. Bunu da sonuna kadar yaptılar, takım üçüncü çeyreğin tamamında ve dördüncü çeyreğin de büyük bir kısmında first down’a dahi erişemedi.

Koşu hücumunun da oturmasıyla beraber ritme giren Colts hücumu, ikinci yarının büyük bir kısmında Packers savunmasını sahada tuttu. Bu da muhtemelen onların en çok isteyeceği durumlardan biridir. Rodgers ve üst seviyedeki arkadaşlarını zapt etmeye çalışmak yerine zayıf Packers defansı ile uğraşmak daha çok işlerine gelecekti ve geldi de… Mike Pettine ile ilgili soru işaretleri her geçen gün artarken koşu oyunlarının önüne koyduğu pas savunmalarında da bir etkisi olmaması da onun karnesine büyük bir eksi kattığını söyleyebiliriz.

Packers’ın ikinci yarıdaki ilk başarısız drive’ı ardından uzun bir süre topu sahip alan bir Colts ofansı vardı. Topu genel olarak elinde tutan Rivers, birçok defa interception’ın kıyısından döndü. Burada eline gelen tüm şansları geri çeviren Packers secondary ekibi, drive’ı Colts adına sekiz sayılık hücum ile bitirmesine yardımcı oldu. Packers hücumu zincirini kıramayarak ikinci yarıdaki vasat gidişatını devam ettirdi. Bununla beraber geride olan Colts, red zone’da başarısız olsa da field goal denemelerinin yardımıyla beraberlik şansını yakaladı.

Beraberliğin gelmesiyle beraber gerçekleşen kick return’de maçın kaderini değiştiren fumble’lardan ikincisi geldi. Shepherd kaybettiği top sonrası bir Rodrigo Blankenship’in field goal isabeti bulmasıyla 31-28 öne geçti ve yaklaşık dokuz dakika kala topu Packers’a geri verdi. Bu sefer gerçekleşen drive’da iyi giden Packers kritik bir dördüncü hak hücumunda bir yardı geçemeyerek topu Rivers’a geri verdi. Takımın bu drive sırasında QB sneak ya da planlı bir koşu hücumu planlamak yerine neden gereksiz bir play action deneme kararı verdiğini de açıkçası çok idrak edemedim.

Normal süredeki son hücumuna çıkan Colts, bayraklarla geçen bu drive sırasında sayıya ulaşamadı ama hatırı sayılır bir süreyi eritmeyi başardı. Packers defansı, “3th&20” hücumunu oynayan Colts’a first down vererek biraz daha zaman eritme imkânı da verdi. Bayrakların havada uçuştuğu bu drive’da, Colts offensive line’ının yaptığı holding cezaları da süre ve yard açısından Green Bay’e son dakikalarda hayat verdi. Neredeyse, Packers maçı da defans ile de alıyordu. Za’Darius Smith’in, Rivers’a yaptığı fumble sonrası topu kapan Kirksey, touchdown’a kadar gitti ancak pozisyon incelendikten sonra pozisyon incomplete olarak değer kazandı. Indianapolis Colts, bunun ardından field goal sınırındayken üç sayıya gitmek yerine Rodgers’ı geriden başlatmak adına punt denemesine gitti ve bu deneme başarılı da oldu.

Rodgers, ne kadar geriden de başlatılsa neler yapabileceğini biliyoruz. Valdes-Scantling’e attığı ölçülmüş 47 yardlık muazzam pas ile Colts’un 47’sine şahane bir giriş yaptı ve maçı kazanmaya da gidiyordu. Maçı üç TD ve 311 pas yardı ile bitiren Rodgers son oyun sırasında boş bir şekilde açıkta olan Tonyan’ı görmedi ve Adams’a doğru yakalaması imkânsız bir pas atarak galibiyet fırsatını tepti. Böylelikle Mason Crosby’nin alan golü ile maç overtime’a taşındı.

Overtime’da, yazı-tura ataışını Packers’ın kazanması başta sevindirdi çünkü böyle clutch anlarda her zaman bir Rodgers’ın varlığı büyük bir değişkendir. Ancak, şanssız bir şekilde kariyerinin ilk fumble’ını kritik bir anda yapan MVS’in hatası ile maç son buldu diyebiliriz. Çaylak kicker Rodrigo Blankenship’in baskı altındaki isabetli alan golüyle de maç 31-34 Colts galibiyeti ile sona erdi.

Indianapolis Colts’da kendisi için çok kritik bir galibiyet almış oldu. Takımı oldukça yetersiz olduğunu düşünsem de sahaya çok iyi bir takım karakteri koydular. Her ne kadar emeklilik vakti geldiğini düşündüğüm Rivers’ın varlığı çok değerli. Sakatlanmasına rağmen sahaya yansıttığı hırs ve istekle takdir edilesi bir isim. Dokuz çocuk babası olmanın getirdiği sorumluluk ve yönetim becerisi ile takıma katkısı saha dışından da farklı diyebiliriz. Bir diğer yandan maçı altın tepsi ile rakibe veren MVS, şu ana kadar yapabilirliği hakkında sınırlı gördüğüm ve çok eleştirdiğim isimlerden biri. Ancak, bu hatası yüzünden onun üstüne çok gidilmemesi gerekiyor. Sonuçta maçın overtime’a kadar gelmesini sağlayan kişi de kendisi. Çok kritik anlarda çok kritik kazanımlar getirme özelliğine sahip. Bunun korunması için o da korunmalı. Sonuçta football yenerken de ve kaybederken de bir takım sporu…

Umarım, bu maçtan alınması gereken dersler iyice alınmıştır ve bu takım adına iyi bir dönüş noktası olur. Asıl önemli olan, takımın play-off’lara giderken iyi bir performans göstermesi olacaktır. Oradan gelecek bir ivmenin önemi çok değerli oluyor. Bir taraftar olarak umudumu kesmiyorum ve takımın yapacaklarını merak ve sabırsızlıkla bekliyorum.

Dilerim, sakatlıklardan ve COVID-19 vakalarından uzak bir sezonu geride bırakırız. İzleyenlere keyif veren iyi football’lu günler dilerim. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere…