Merhabalar NFLTR okurları… Sağlık sebepleriyle benim açımdan yazısız geçen bir haftanın ardından Green Bay Packers NFC konferans finalinde “Playoff Canavarı” Tom Brady’nin Tampa Bay Buccaneers’ı karşısında Super Bowl hayallerine veda etti. Böylelikle, Packers adına yine konferans finalinde bir hayal kırıklığı ile sona eren bir sezon sona ermiş oldu. Aaron Rodgers gibi bir fenomen oyuncunun da sadece bir Super Bowl’da kalması Amerikan futbolu sevenlerin içinde bir yara olarak kalacak gibi gözüküyor. Kendisi alınan mağlubiyetin ardından belirsiz açıklamalar yapsa da bir süre daha Green Bay’de kalacaktır. Ancak asıl soru ne zamana kadar takımda kalacağı… Umarım olabildiğince uzun süre Packers forması kalır veya kariyerini AFC’de bir takımda sonlandırır çünkü NFL’e veda ettiğinde asacağı forma yeşil sarılı forma olmayacak gibi gözüküyor…

Maça gelirsek aslında tahmin edilenlerin gerçekleştiğini gördük. Takımın Super Bowl takımı olmadığını düşündüğümü birçok defa buruk bir şekilde belirtmiştim. Her şeye rağmen Super Bowl fırsatı geldi mi? Geldi. Ancak Tom Brady’nin üç interception attığı maçta onu skor yaparak cezalandıramazsanız günün sonunda hiçbir şey elde edemezsiniz. Özellikle, Brady’nin üst üste yaptığı son iki interception’ın ardından fark tek hücuma inmişken fırsatın değerlendirilememesi pahalıya mal oldu. Maçta 18 sayı geriye düşmüşken bir yere kadar gelip bu fırsatları değerlendirememek her Packers taraftarını derinden yaralamış olsa gerek. Ancak bir diğer yandan bu gelen fırsatların dışında Tampa Bay’in oldukça zengin bir kadrosu olduğunu tekrar gördük. Takımlardan birinin konferansını ilk sırada diğerinin ise beşinci sırada bitirmiş olmasına rağmen takımlar arası hem hücumda hem savunmada belirgin bir fark vardı. Şöyle söyleyeyim: Adamların maçta nadiren kullandığı kişi, tarihteki en iyi tight end’lerden, Rob Gronkowski. Ayrıca bir quarterback ne zaman bu kadar derin bir receiver derinliğine sahip olmuştur acaba diye düşünmeden edemiyor insan? Hücumda böyle bir skill position derinliği çok nadir kurulabilir. Baktığımızda bu kadroyu da kurabilecek tek kişi Tom Brady. İkinci yarı çok kötü bir oyun da sergilese Brady’nin sahadaki “winner” karakteri, Aaron Rodgers’ın konferans finalleri kaybeden kimliğinin üzerine çıkarak Buccaneers’a Super Bowl kapılarını açtı.

Green Bay Packers defansı, Los Angeles Rams karşısında iyi bir performans sergilemediği gibi bu maçta da ondan daha kötü bir performans gösterdi. Eskiden koşu savunması yok diye dertlenirdik şimdi pas savunması yok diye dertleniyoruz. Tüm hatayı defansa da yüklemek acımasızca olurdu. Hatta ikinci yarıdaki iyi oyunuyla hücumuna şans da verdi ancak Rodgers ve LaFleur’un altın tepside gelen fırsatı elinin tersiyle itmesi sonucu Lambeau çimlerinde bir hüzün yaşandı. Ancak öyle ya da böyle defansın üçüncü haklarda yaptığı kötü savunma Buccaneers’in ilk yarı sayı üretmesini sağladı ve kilit olan savunmalarda kolayca çözülerek rakibin ekmeğine yağ sürdü. Mesela ilk yarının sonunda Scotty Miller’ın kaydettiği TD’da nasıl bir tutulma oldu da öyle bir savunma tercihi oldu. Birilerinin onlara son on saniye defansı yapmaları gerektiğini hatırlatması gerekiyor. Sene boyu oldukça eleştirilen Mike Pettine yine eleştirilmeye devam edecek gibi gözüküyor. Kevin King adlı arkadaş da takımına hiç yardımcı olmadı. Daha önce de belirttiğim gibi takımın defansta zayıf karnı Kevin King ve bunu keşfeden Tampa Bay bunun ekmeğini yedi. Ne zaman Jaire Alexander tarafına gittiler sahada ilerleyemediler hatta bu noktada top bile kaybettiler. Ancak post-season maçlarında Green Bay’in pas defansındaki hataları takımı bir hayli zorladı. Özellikle Rams maçında “no huddle” ile tempoyu arttıkları an defanstaki defo kendini gösterdi. Koşu savunmasında çok önemli bir yol alındı alınmasına ama sanki dengeleri oynamış bir terazi gibi pas defansında düşüş yaşandı. Kenny Clark önderliğinde ön tarafta iyi bir baskı kurmayı başardılar ancak kısa paslardaki sıkıntı defanstaki açığın azalmasına engel oldu. Bir önceki yazıda da bahsettiğim yama benzetmesi Packers’ın defansını özetler nitelikte olduğunu gördüğümüzü düşünüyorum.

Hücum açısından bakacak olursak, Aaron Rodgers ne kadar hatalarla oynadığı anlar olsa da diğer isimleri bir yere kadar taşıdı. Baktığımızda Marquez Valdes-Scantling ve Allen Lazard çok iyi maç çıkardı. Özellikle Marquez Valdes-Scantling’in performansı onun kariyerinde gördüğüm en iyi performanslarındandı. Adams’ın suskun kaldığı maçta o kendi üstüne düşeni layıkıyla yaptı. Bir diğer yandan Lazard iyi oynamış gözükse de kafamda Lazard’tan çok Tonyan mı daha çok kullanılsaydı gibi düşünceler oluşmadı değil. Maçı kazanma noktasında receiver karekteri de oldukça mühim bir ayrıntı bence. Tonyan’da bu karekterin daha fazla olduğunu düşünüyorum. Marquez Valdes-Scantling ve Lazard bu açıdan istatistikleri ne kadar iyi olursa olsun eksik geliyor bana. Burada sezon başında kadro olarak kendini ileri taşımamanın cezası geliyor. Sezonun başında yanlış izlenen bir politika olunca sezon sonu da geçen sezondan farklı olmuyor. Bir diğer yandan, O-Line’da Bakhtiari’nin oldukça çok arandığını söyleyebilirim. Rodgers beş defa sack olurken ligin en iyi O-Line’larından birine sahip gösterilen Packers, O-Line’ın kralını belli aralıklarda fazlaca aradı. Burada Tampa Bay defansını da tebrik etmek gerekir.

Coaching olarak da Matt LaFleur üst seviye bir idarede bulanamadı. Head koç olarak ilk iki yılında konferans finali yapsa da hatalı tercihler yapabiliyor. LaFleur’un önünde parlak bir gelecek olsa bile Rodgers’ın geleceği günbegün tükeniyor, sonuçta 25 yaşında kariyerinin baharında bir durumda değil. Ben bu hatalı bulduğum tercihlerde son drive’daki FG pozisyonunu da dahil etmiyorum açıkçası. Evet, ben olsam yapmazdım ama bu tercihe saygı duyabilirim. Madem iki sayılık oyunda takımına güvenmiyorsun daha önce bir sayıya gitsen TD bulunca fark bir sayılık ekstra ile kapanabilirdi. Şahsen, oynanan “4th down” hücumlarının sonuna kadar oynanması taraftarıyım. Sahada da bunu görmeliydik bence. Diğer yandan da çok acil olmadıkça iki sayıya gitmeyi de tercih etmem ki bu sezon bo konuda çok da iyi değildik. İşin sonunda hatalı olsa da field goal riskine saygı duyuyorum. Bu, her ne kadar molan olursa olsun çok büyük bir risk ve karşı taraftaki isim Tom Brady. Öyle orta veya alt seviye bir QB yok karşıda. Kendi sırtını yasladığın ekip ise çok eleştirilen bir Green Bay defansı olunca bu kumarda sonuç vermedi ve böylelikle sahadan da bir taraf diğer taraftan farklı hislerle ayrılmak durumunda kaldı.

Karşı taraftaki defans belki ligin en iyi koşu defansı olabilir ama bana kalırsa koşuda biraz daha inatçı olunabilirdi. Elinde çok değerli üç koşucu var ve az biraz da verim elde ettin de aslında. Koşu oyunlarından iki takımda fazla kazanım sağlayamadı ama Fournette’in koşu TD’una karşılık Packers koşu oyunlarından daha fazla verim sağlamayı başarabilirdi. Daha çok koşulması bizlere daha olgun bir hücum hazırlayabilirdi. Brady’nin interception attığı iki pozisyonda da eli boş dönülmesi hücumların belli olgunlukla hazırlanmadığını da gösteriyor bence. Ayrıca Adams için de daha iyi call’lar yapılabilirdi bence. Ondan az verim alınması biraz da yapılan oyun tercihlerindeki rotasından kaynaklandı. Kansas City Chiefs’de Tyreek Hill ve Travis Kelce nasıl kullanıldığını gördük. İkisinin durum ve özellik bakımından aynı şeyler olmadığını biliyorum. Adams baktığımızda ne Kelce kadar güçlü ne Hill kadar atletik ama defans ne olursa olsun iyi bir oyun hazırlandıysa üst seviyede bir verim sağlanabilir bence. Bu açıdan daha iyi call’lar ile Adams’ın daha etkili kullanılabileceğini düşünüyorum ve sahada da onun tam varlığına çok ihtiyaç duyuldu.

Kazanılabilecek bir maçtı ama buraya kadarmış zaten de potansiyel maksimum buraya kadardı, ekstra da gelmedi ve Super Bowl LV heyecanı sona erdi. Artık Tampa Bay Buccaneers – Kansas City Chiefs maçını tarafsız bir şekilde, gerilmeden koltuğumuzdan izleyeceğiz. Bu eşleşme de aslında Super Bowl’a daha çok uydu ama insan taraftar olduğu takım kazanmayınca üzülmüyor değil. “GOAT” ile “GOAT to be” karşılaşmasını finalde izlemesi çok keyifli olacak olsa gerek. Mahomes’un, Brady’den bir alacağı var ve onun için sahada olacak. Son hanedanlığın temsilcisi ile yeni hanedanlığın temsilcisinin düellosunda artık bizlere eğlenmek kaldı… Görüşmek üzere…