Bir yanda Patrick Mahomes ve Josh Allen bir yanda Aaron Rodgers ve Tom Brady. Bir taraf yıllardır NFL’in yüzü olmuş yeri Hall of Fame’de hazır isimler; diğer tarafta ise gelecek yıllarda NFL’in yüzü olacak ve adını sık sık duyacağımız gençlerler. Şanslıyız ki iki farklı neslin en iyileri olarak değerlendirilen isimlerinin birbirleriyle mücadelesine denk geldiyoruz. Nitekim bu iki taraftaki eşleşmelere de normal sezonda tanıklık etmiştik. Hem de ikisi eşleşme de altıncı hafta oynamıştı. Bills-Chiefs maçında Chiefs; Packers-Buccaneers maçında ise Buccaneers sahadan galibiyetle ayrılmıştı.

BUFFALO BILLS – KANSAS CITY CHİEFS  

BUFFALO BILLS: Rüya gibi bir sezon geçiren Buffalo Bills, playoff’lara da wild card turunda Indianapolis Colts karşısında aldığı galibiyetle sezonunu playoff galibiyeti ile süslemişti. Ancak buraya gelmesinin bir tesadüf olmadığını göstermek adına ligin en iyi savunmaları biri olan Baltimore Ravens önünde de galip gelmeyi bilerek ciddi bir Super Bowl adayı da olduğunu kanıtladı. Bunun dışında sadece hücumda değil savunmada da iyi bir oyun ortaya koyarak Ravens’ı sadece üç sayıda tuttular ve performanslarını maç boyunca devam ettirerek ne kadar komple bir ekip olduklarını gösterdiler.

KANSAS CITY CHIEFS: Son şampiyon unvanı ile başladığı sezonu 14 galibiyetle tamamlayan Andy Reid’in takımı, playoff macerasına da divisional turunda Cleveland Browns karşısında başladı. İlk yarıda 16 sayılık bir avantaj yakalasalar da ikinci yarıda işleri ciddi şekilde zora girdi. Önce Browns’un koşularına engel olamayıp misafir ekibe TD fırsatı verdiler. Ardından ise belki de olması gereken en son şey oldu ve Patrick Mahomes şansız bir biçimde sakatlanarak üçüncü çeyreğin ortasında sahayı terk etti ve yerini 35 yaşındaki Chad Henne’ye bıraktı. Henne girdikten sonra sadece üç sayı bulsalar da savunmanın ilerleyen bölümde Browns’u durdurmayı başarması ve sonrasında topu eline alınan Henne’nin kalan dört dakikayı güzel kullanmasıyla Chiefs maçı kazanmayı bildi. Bu galibiyetle Kansas City ekibi son üç sezonda da AFC finaline yükselmeyi başardı.

Kansas City Chiefs Hücumu vs. Buffalo Bills Savunması  

Ev sahibi ekip adına en önemli mesele kuşkusuz superstar Patrick Mahomes’un sakatlanıp oyundan çıktıktan sonra oynayıp oynamayacağıydı. Nitekim korkulan olmadı ve 25 yaşındaki oyun kurucunun oynayabileceği açıklandı ki bu da Chiefs adına yüreklere su serpti. Ancak belirtmek gerekir ki Mahomes’un ayak başparmağında da bir sakatlığı mevcut. Browns maçında bir iki pozisyonda sektiği dikkatlerden kaçmamıştı. Bu sakatlık devam ettiği de gelen bilgiler arasında. Bu da Mahomes’un cep içindeki hareketleri de bundan kuşkusuz etkilenecektir. Diğer taraftan sakat olan Clyde Edwards-Helaire’nin (CEH) de maçta oynayacak olması Chiefs cephesi adına bir diğer güzel haber ama onun da ne kadar sağlıklı olduğu muamma.

Altıncı haftadaki karşılaşmada Bills savunmasının Mahomes’un uzun paslarına karşı savunma adına yaptığı iki safety’i line of scrimmage’den epey uzak yerleştirmesine koşu oyunları ile cevap veren Chiefs hücumu, o maçta koşu ağırlıklı bir hücum planı izlemiş ve bunun da meyvesini almıştı. Bu hususta 26 top taşıyan CEH, 161 yard ile sezonun en yüksek rakamına ulaşmıştı. Nitekim CEH’in son dönemde sakat olması ve normalde onun yedeği olan Le’Veon Bell’in de formsuzluğu takımın üçüncü koşucusu olan ve Browns karşısında 13 top taşıma ve dört pas yakalama ile pas ve koşuda toplam 94 yard elde eden Darrell Williams bu maçta benzer şekilde kullanılabilir. Pas oyunlarında ise Tyreek Hill ve Travis Kelce gibi iki All-Pro olan isme sahip olması Chiefs’in, Bills’in savunma planına göre oyunu istediği gibi şekillendirebilme şansı tanıdığı aşikâr. Özellikle Travis Kelce’nin line arkasında hareketleri ve Tyreek Hill’in savunmacı fark etmeksizin üstünlük sağlaması Chiefs’in ana hücum aksiyonları olarak değerlendirilebilir.

Bills savunmasına bakıldığında ise Ravens’ı üç sayıda tutmaları ve Lamar Jackson’a istediği koşu alanları vermemesi galibiyette önemli bir yer kapsadı. Ancak bu maçta ise Travis Kelce ile eşleşecek linebackerın hatasız; benzer şekilde Tyreek Hill ile birebirde eşleşecek cornerback’lerin de safety’lerden gelecek destekle Mahomes’un uzun pas tehdidini kırmaları önemli bir durum. Bunun dışında ise snap öncesi motionda sık sık kullanılan Mecole Hardman’ın alacağı toplarla koşmasına izin vermemeleri de Chiefs hücumunu yavaşlatacaktır. Genel olarak bakıldığında ise normal sezondaki maça göre Bills savunmasının daha agresif bir oyun ortaya koyması Chiefs hücumunu tekletebilir.

Buffalo Bills Hücumu vs. Kansas City Chiefs Savunması  

Şu ana kadar oynadığı iki maçta yüzde 68lik bir pas isabet yüzdesi yakalayan Josh Allen 530 yard pasını üç TD ile takımın ana hücum planı olmaya devam etti. Takımın All-Pro receiver’ı Stefon Diggs ile desteklenen bu savunmada 27 yaşındaki oyuncu Allen’ın playoff’larda da süper gücü olarak iyi işlere imza attığı söylenebilir. Yine de bu konuda Gabriel Davis, Cole Beasley, Isaiah McKenzie ve sakatlıktan dönen John Brown’a sahip olan Bills hücumunda, bu oyuncuların hepsine ihtiyacı olacaktır. Koşu oyunlarında ise Devin Singletary, Ravens maçında iyi işler yaptığı söylenebilir. Özellikle maçın ikinci bölümünde gerek iç koşular gerekse saha kenarında yakaladığı paslarla öne çıkan Singletary, benzer bir kullanımı hücumun çeşitlenmesi gereken yerde Bills’in planlarından birisi olacaktır.

Chiefs savunmasının ise rakibin pas oyunlarını durdurması herkesin malumu. Nitekim bu konuda safety Tyrann Mathieu’nun birisi playoff’ta olmak üzere yedi interception ile oynaması ellerini güçlendiren durumlardan birisi. Zaten koşuyu pek fazla düşünmeyen rakibine karşı Tyrann Mathieu’nun ön tarafa desteği yerine arka sahada Allen’i birebir takip etmesiyle üretecekleri turnover(lar) maçın kaderini belirleyebilir. Bu açıdan Chiefs’in savunma hattında oluşturacağı baskı da ciddi bir öneme sahip.

Skor Tahmini: Buffalo Bills 28  – Kansas City Chiefs 26  

TAMPA BAY BUCCANEERS – GREEN BAY PACKERS  

TAMPA BAY BUCCANEERS: Bucs, sezonda içinde iki kez yenildiği New Orleans Saints karşısında iyi bir savunma performansının yanına Tom Brady’nin playoff ustalığını koyarak kazanmayı bildi. Bireysel anlamda Leonard Fournette’in öne çıkması Buccaneers hücumuna çeşitlilik katarken savunmada cornerback’lerin neredeyse hatasız oyunu ve savunmanın dört turnover üretmesi Florida ekibine galibiyeti getiren etmenlerden biri oldu.

GREEN BAY PACKERS: Playoff macerasına ikinci turdan başlayan Aaron Rodgers ve arkadaşları, ligin en iyi savunmalarından biri olan Los Angeles Rams karşısında domiant bir hücum performansı sergileyerek sahadan zaferle ayrılmayı bildi. Rodgers’ın MVP’lik oyununu Rams karşısında da devam ettirmesi ve birisi koşu olmak üzere maçı üç TD ile tamamlaması ne kadar formda olduğunun bir göstergesiydi.

Green Bay Packers Hücumu vs. Tampa Bay Buccaneers Savunması  

Los Angeles Rams karşısında Aaron Rodgers’ın isabetli pasları dışında A.J. Dillon, Aaron Jones ve Jamaal Williams üçlüsüyle koşuyu çok verimli kullanması Packers hücumuna başka bir boyut kattı ve tecrübeli oyun kurucunun da elini rahatlatan durum oldu ki bu koşuları Bucs karşısında da kullanacaklardır. Bununla birlikte Aaron Rodgers’ın snap sonrası oyunu çok hızlı okuması ve topu elinden çabucak isabetli bir şekilde çıkarmasıyla yine maçın kaderini belirleyecek isim. Nitekim Packers’ın snap öncesi yapacağı motionlar gerek koşu gerekse pas oyunlarında rakip savunmanın düzenini bozabilir ki Rams maçında da bu motionları sık sık kullanmışlardı.

Drew Brees’e yoğun baskı altında bırakarak hızlı karar verememesine neden olan ve arka tarafta da adam adama savunma yapan Buccaneers savunması bunun meyvesini fazlasıyla almıştı. Bu maç özelinde de Aaron Rodgers’a benzer bir mentalite ile oynayacaklarına şüphe yok. Zaten bu iki takımın en son karşılaştığı altıncı haftada da Rodgers sezonun en kötü maçını oynamış ve iki interception atmıştı. Bu anlamada savunma hattına büyük iş düşerken secondary’nin de fiziksel anlamda receiverlara üstün gelmesi ve Rodgers’ı pas atma konusunda zorda bırakmaları önemli bir durum. Öte yandan geçen maçın yıldızı olan Devin White’ın line arkasını toparlaması ve Packers’ın koşularına müdahalesi de asıl görevlerinden birisi olacak.

Tampa Bay Buccaneers Hücumu vs. Green Bay Packers Savunması  

Tampa Bay Buccaneers adına maç öncesi en önemli gelişme Antonio Brown’un forma giyemeyecek olması ki bu hücumu muhakkak etkileyecektir. Bundan dolayı Buccaneers hücumundan bir running back ve iki tight end’den oluşan dizilimleri görmemiz muhtemel. Benzer şekilde bundan önce genellikle slot’ta oynayan Chris Godwin, zaman zaman birebir de oynaması da yüksek bir ihtimal. Nitekim son haftalarda kullanımı artan Fournette’nin yapacağı koşular dışında line arkasında veya saha kenarında buluşacağı toplar da Bucs’ın hücumlarını şekillendirebilir. Sakatlığı geçen Ronald Jones’un da iç koşulardaki başarısı da yine Bucs adına fark yaratan noktalardan birisi olacak.

Packers savunması ise Buccaneers’ın hücum hattından sağından yapacağı oyun kurucu baskısıyla verim alması muhtemel. Bunun temel sebebi Bucs hücum hattının sağ guardı olan Alex Cappa’nın sakatlığından dolayı olmayışı ve yerine oynayacak Aaron Stinnie’nin ilk NFL maçına geçen hafta çıkmış olması o bölgeyi Packers pass rusher’ları adına madene çevirebilir. Benzer şekilde genel anlamda da Packers’ın Tom Brady’e özellikle “A Gap”ten yapacağı baskılar ve Brady’i oynatmamaya çalışmaları misafir takım hücumunu durdurabilir.

Skor Tahmini: Tampa Bay Buccaneers 28  – Green Bay Packers 32