NCAA’de 29 yıllık gelenek bozuldu! Kolej sezonunun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Kupası, Alabama Crimson Tide’ın yıldız wide receiver’ı Devonta Smith’e gitti. Smith, böylelikle 1991 yılında bu ödüle layık görülen Michigan Wolverines wide receiver’ı Desmond Howard’tan sonra kolej sezonunun en değerli oyuncusu seçilen ilk wide receiver oldu.

Final oylamasında üç quarterback ile yarışan Smith, takım arkadaşı Mac Jones, Florida Gators quarterback’i Kyle Trask ve 2021 NFL Draftı’nın birinci sırasından gitmesine kesin gözüyle bakılan Clemson Tigers’ın yıldızı Trevor Lawrence’ın önünde kolej liginin bu en prestijli ödülünü kazanmayı başardı. Crimson Tide’ta kolej kariyerinin son sezonunu geçiren Smith 1856 puan toplarken, Lawrence 1187, Mac Jones 1130 ve Kyle Trask 737 puan alabildi.

1.85’lik boyu ve 79 kiloluk görece ince fiziği hakkında eleştirilere maruz kalan Smith, oldukça dominant geçirdiği 2020 NCAA sezonunda 105 kez top yakaladı ve bu paslar ile 1641 yard kaydetmeyi başardı. Muazzam istatistiklerin yanına 20 de receiving touchdown ekleyen Smith, tüm sezon boyunca sadece iki kez top düşürerek neredeyse hatasız bir oyun ortaya koydu.

Tıpkı 29 yıl önce bu ödülü kazanan Howard gibi bir wide receiver’dan fazlası olan Smith, bir koşu touchdown’una ve bir punt return touchdown’a da imzasını atmayı başardı.

Rüya gibi geçirdiği sezonun sonunda Smith, Alabama’nın da içinde yer aldığı konferans olan SEC’nin tarihinde en çok touchdown pası yakalayan oyuncu olurken receiving yard istatistiğinde de NCAA tarihinin en iyi okullarından Alabama’nın rekorunu kırmayı başardı.

Görece ince fiziği, güçlü elleri ve rota koşma kabiliyetiyle Indianapolis Colts efsanesi Marvin Harrison’a benzetilen Smith, bu sene düzenlenecek olan 2021 NFL Draftı’na katılacak. İlk 10 sıradan gitmesi beklenen 22 yaşındaki oyuncu, draft tahminlerinde kendisinin önüne konulan LSU Tigers wide receiver’ı Ja’Marr Chase’den önce seçilir mi, hep birlikte göreceğiz…