NFL’de playoff’a kalan takımların iki konferansta altıdan yediye çıkarılması üzerine “Super Wild Card Weekend” olarak adlandırılmaya başlayan playoff’ların ilk turu, oynanan altı maç ile sonuçlandı. AFC’deki ilk eşleşemede favori olan Buffalo Bills, Indianapolis Colts’u yenerek 27-24 yenerek bir üste tura çıkan ilk takım oldu.

Genç quarterback Josh Allen’ın 324 yard pas, iki touchdown pas, 54 yard koşu ve bir touchdown pası ile yıldızlaştığı performansı ile Bills, 1995 yılından sonra ilk kez bir playoff galibiyeti almış oldu.

Cumartesi gününün ikinci maçında ise bir sürpriz yaşandı ve Los Angeles Rams, deplasmanda Seattle Seahawks’ı 30-20 yenmeyi başardı. Sakat olan as quarterback Jared Goff’un yedek başladığı karşılaşmaya tecrübesiz QB John Wolford başlayan Rams, Wolford’ın ilk çeyrekte boynundan sakatlanıp oyundan çıkmasıyla bir şok yaşadı.

Sağ el başparmağından geçtiğimiz hafta ameliyat olan Jared Goff, bu durum üzerine maça girmek zorunda kalırken, hatasız oynayarak takımının galibiyetinde önemli rol oynadı. Rams’te çaylak running back Cam Akers, 131 yard ve bir koşu ile öne çıkarken, sezonun başlarında şampiyonluk adayları arasında yer alan Seattle Seahawks büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Gecenin son maçında ise efsane quarterback Tom Brady, Tampa Bay Buccaneers formasıyla ilk playoff maçına çıktı. AFC’de oynarken dokuz defa konferans şampiyonluğu yaşayan Brady, NFC’deki ilk playoff maçında Washington Football Team karşısında sahadan 31-23’lük galibiyet ile ayrıldı.

43 yaşındaki Brady, 381 yard ve iki TD pası ile hatasız oynarken, Washington Football Team’de, Alex Smith’in yokluğunda ilk 11’de sahaya çıkan Taylor Heinicke performansıyla herkesin takdirini kazandı.

Geçtiğimiz ay Washington’ın antrenman kadrosuna katılan Heinicke, QB pozisyonlarında yaşananlar sonrası bir anda kendisini playoff’larda buldu ve Buccaneers gibi şampiyonluk adayı bir takıma karşı gösterdiği performans ile takımını maçın içinde tuttu. Her şeye rağmen Heinicke’nin 306 yard pas, bir TD pası, bir interception, 46 yard koşu ve bir TD koşuluk performansı galibiyet için yeterli olmadı.

Pazar günü ise Baltimore Ravens’ın Tennessee Titans’a konuk olduğu maç ile başladı. Geçtiğimiz yıl şampiyonluk adayı iken Titans’a yenilen Baltimore Ravens, sahadan 20-13’lük skor ile ayrılırıp rövanşı almayı başardı. Lamar Jackson 179 yard pas, bir interception’lık pas oyununun yanına 136 yard koşu ve bir TD’ı ekleyerek maçın yıldızı oldu. Ravens savunması, sezon içinde 2,000 yard üstü koşan Derrick Henry’i sadece 40 yardda tutarak, bir sonraki turlar için rakiplerine mesaj gönderdi.

Bu maçın ardından New Orleans Saints, sahasında Chicago Bears’ı konuk ederken, sahadan 21-9’luk bir skorla rahat bir galibiyet alarak ayrıldı. Chicago Bears hücumu maç boyunca Saints karşısında hiçbir varlık gösteremezken, tek touchdown’ını maçın bitiminde tight end Jimmy Graham’ın tek elle yakaladığı pas ile elde etti. Karşılaşma aynı zamanda çocuklara yönelik bir anlatım ile Nickelodeon’dan yayınlandı ve sosyal medyada geniş yer buldu.

Super Wild Card Weekend’in son maçında ise 18 yılın ardından ilk defa playoff’a çıkan Cleveland Browns, AFC Kuzey grubundan rakip olduğu Pittsburgh Steelers’a konuk oldu. Head koç Kevin Stefanski’nin COVID-19 önlemleri sebebiyle takımının başında olmadığı maçta Browns, hücumdaki ve savunmadaki önemli eksiklerine rağmen rakibini 48-37 yenerek haftanın en büyük sürprizine imza attı.

İlk çeyreği 35-10 önde kapatan Browns, bir ara Steelers’ın geri dönmesine izin verir gibi olsa da running back’leri Nick Chubb ve Kareem Hunt’ın etkili oyunu ile bir üste yükselmeyi başardı. Steelers’ta ise uzun kariyeri boyunca Cleveland Browns’ı domine eden 38 yaşındaki Ben Roethlisberger, karşılaşmayı 68 pas denemesinde 47 isabet, 501 yard, dört TD pası ve dört interception ile oynadı. Daha önce Browns’a karşı 27 maçta sadece iki defa yenilen tecrübeli oyuncu karşılaşma sonrası gözyaşlarını tutamadı.

Bu sonuçlar ile birlikte Divisional Round olarak adlandırılan playoff’ların ikinci turu eşleşmeleri şu şekilde oluştu:

16 Ocak 2021, Los Angeles Rams – Green Bay Packers
16 Ocak 2021, Baltimore Ravens – Buffalo Bills

17 Ocak 2021, Cleveland Browns – Kansas City Chiefs
17 Ocak 2021, Tampa Bay Buccaneers – New Orleans Saints