Daha önce hiç Super Bowl’da tüm zamanların en iyi QB eşleşmesi hangisiydi diye düşünmüş müydünüz? Joe Montana ile Dan Marino olabilir mi? Yoksa John Elway ile Brett Favre mı? Daha yeni nesiller için belki de Peyton Manning ile Drew Brees? Bunların hepsi için ve benim ilk üçüme girmeyen daha birçok eşleşme için iddiada bulunabilirsiniz. Ancak bu hafta sonu şahit olacağımız, çok büyük ihtimalle bundan yıllar sonra Super Bowl arenasında gelmiş geçmiş en büyük QB karşılaşması olarak anılacak.

43 yaşında dile kolay tam olarak 10. Super Bowl’una yedinci yüzüğünü kazanmak için çıkacak olan Tom Brady’nin tüm zamanların en iyi oyuncusu olduğunu ispatlamak için daha fazla bir şey yapmaya ihtiyacı yok. Ancak burada mücadele etmesi gereken nokta bu unvanın geleceği. Brady’nin karşısındaki 25 yaşındaki adam çok yakın gelecekte Brady’nin mirası için çok büyük tehdit konumunda. Evet, Patrick Mahomes henüz ligde dördüncü sezonunu geçiriyor ve daha şimdiden üç AFC konferans finali ve iki Super Bowl görerek bir Super Bowl yüzüğüne sahip oldu. Bir maç hariç hiç oynamadığı çaylak sezonunu çıkartacak olursak sadece üç sezonda bir MVP ve iki Super Bowl yüzüğüne sahip olma ihtimali hiç de az değil. Brady’nin Super Bowl ve şampiyonluk rekorlarının egale edilemez olarak gözüktüğü günler geride kalmış gibi çünkü Mahomes bu hızda devam etmeyi başarırsa Brady’nin başarıları için büyük bir tehdit olacak. Ancak ilk olarak bu Pazar günü Tom Brady’yi yenmesi gerekiyor. Gayet rasyonel bir şekilde ifade etmek gerekirse en iyi olmak için en iyi yenmeniz gerek. NBA’den bir örnekle pekiştirmek gerekirse son yıllarda LeBron James ve Michael Jordan arasında kimin tüm zamanların en iyisi olduğu konusu bir hayli tartışılır durumda. James’in, Jordan’a karşı bir şampiyonluk maçı oynama şansı hiç olmadı ve bu tartışma sonsuza dek sürüp gidecek. Öte yandan Mahomes’un en iyiye karşı ucunda şampiyonluk olan bir karşılaşma oynama şansı var. Eğer bu maçı kazanamazsa ne kadar şampiyonluk kazanırsa kazansın yapılan tartışmalarda “ama 43 yaşındaki Tom Brady’yi yenememişti” lafı geçecek ve Mahomes’un tüm zamanların en iyisi olma iddiası hiçbir zaman tanınmayacak.

Buraya Nasıl Geldiler?

Tom Brady’nin takıma katılmasıyla birlikte Tampa Bay, sezon öncesi kağıt üzerinde en büyük Super Bowl adaylarından birisine zaten dönüşmüştü. Sezon içerisinde Bruce Arians’ın sistemi ve Tom Brady’nin tarzı arasında bazı gelgitler yaşayarak inişli çıkışlı bir tablo çizdiler. Brady’nin receiver’ları ile arasındaki kimyayı geliştirmesi, Arians’ın onu biraz daha serbest bırakarak saha içinde koçluk yapmasına izin vermesi ve özellikle pas savunması açısından oldukça yumuşak rakiplerle dolu sezon sonu fikstürü ile topun hücum tarafında doğru zamanda ivmelenmeleriyle beraber günün sonunda final maçına kadar ulaştılar. Tom Brady, playoff’larda bildiğimiz gibiydi. Atıştırmalık olarak gelen Taylor Heinicke’nin ardından önce Drew Brees sonra da Aaron Rodgers gibi devleri savunmasından aldığı büyük asistle beraber mağlup ederek neden bu oyunun gördüğü en çok kazanan QB olduğunu bir kez daha gösterdi.

Son şampiyon Kansas City Chiefs ise bu sezonun doğal favorisi olarak başladığı sezonu bahisçileri üzmeyecek şekilde sonlandırmaya çok yakın. Bu yıl sadece iki mağlubiyet almış olsalar da bunlardan sadece birini Mahomes’un kaybettiğini, diğerinde sahaya çıkmadığını ve Chad Henne’nin oynadığını hatırlatalım. Oynadıkları maçların neredeyse yarısından çoğunu sadece bir skor farkla kazanmış olmaları “acaba eskisi gibi dominant değiller mi?” sorusunu sordurmuş olsa da geldiğimiz noktada sadece sezon içinde kendilerini fazla kasmamış olduklarını anladık. Konferansı lider olarak bitirdikleri için playoff’ların ilk haftasını dinlenerek geçiren Chiefs, divisional turunda Mahomes’un sakatlığı sonrası neredeyse elenme noktasına gelseler de konferans finalinde Buffalo Bills’i resmen ezip geçerek patronun hala kendileri olduğunu tüm NFL çevrelerine ilan ettiler.

Tampa Bay Buccaneers Neden Kazanır?

Tom Brady ve altı yüzüğü burada akıllara gelen ilk etken olsa da ben tercihimi savunmadan yana kullanıyorum. Chiefs’i ya da daha doğrusu Mahomes’u bu sezon yenebilen tek takım olan Las Vegas Raiders bunu savunmasıyla değil, hücumuyla başarmıştı ancak ben Tampa Bay’de aynı derece bir koşu oyununa bağlılık göremiyorum. Öte yandan ellerindeki ön savunma yedilisi bu sezon ligin en iyi performansını gösteren ekip. Özellikle playoff zamanı hem Brees hem de Rodgers’a hayatı zindan ederek ne derecede oyuna etki edebileceklerini gösterdiler. Devin White ve Lavonte David ikilisi inanılmaz bir mobiliteye sahip. Bu ikiliyi dış alan koşularıyla aşmak bu nedenle çok mümkün değil. Ancak Chiefs karşısında daha çok ihtiyaç duyacakları ikili Jason Pierre-Paul ve Shaq Barrett olacak. Sezonun büyük bölümünü right tackle Mitchell Schwartz’tan yoksun oynayan Chiefs, Bills karşısında da left tackle Eric Fisher’ı kaybederek offensive line’da çok dezavantajlı duruma düştü. NFC Finali’nde Rodgers’ın tam beş kez sack olmasında büyük payı olan bu ikili kan kokusunu almış durumda. Tampa Bay’in rakibinin bu dezavantajını kendi avantajına çevirmesi doğrudan maçın ve şampiyonluğun kazanılmasını etkileyecektir.

Tampa Bay Buccaneers Neden Kaybeder?

Burada yazacaklarım özellikle Tom Brady tarikatına üye olanların çok hoşuna gitmeyecek olsa da maçın olası bir Brady – Mahomes düellosuna dönüşmesi Buccaneers’ın fişini çeker. Kendi ellerinde de çok büyük yıldızlar olsa da Chiefs hücumu açık ara ligin en patlayıcı hücumu. Packers da ligin en skorer ve durdurulamaz hücumlarından biri olarak görünüyordu diyebilirsiniz ancak Chiefs’in sahip olduğu silahlarla kimse kolay kolay boy ölçüşebilecek durumda değil. Ne demek istediğimi daha iyi anlamak için bu iki takımın 12. haftadaki karşılaşmasına bakabilirsiniz. Tyreek Hill, o maçta 269 yard ve üç touchdown ile oynayarak sezonun açık ara en iyi tek maçlık receiver performansını göstermişti üstelik bu sezon bu takımın lider reciver’ı bile değil. Evet, o isim tight end Travis Kelce. Birini savunmayı başarsanız bile ikisini birden savunmanın çok mümkün olmadığı bir ikiliden bahsediyoruz. Hill ve Kelce’nin şöyle bir durumu da var, Hill adam adama savunmanın imkansız olduğu bir oyuncuyken Kelce ise alan savunmasına karşı çok etkili. Savunma koordinatörleri için kabus gibi bir tablo. Anlayacağınız iş Brady’nin koluna kalacak olursa karşısından her zaman +1 daha fazla atan bir takım olacak.

Kansas City Chiefs Neden Kazanır?

Bu aslında bir önceki madde ile fazlasıyla alakalı. Patrick Mahomes, bu ligin en iyi quarterback’i ve etrafında oyun oyun tarzına göre inşa edilmiş edilmiş muazzam bir hücum takımı var. Eğer Mahomes günündeyse onu savunmak için herhangi bir plan henüz bulunabilmiş değil. Bu takım son üç sezondur, yani Mahomes starter olduğundan beri en verimli hücum performanslarını her zaman playoff maçlarında gösteriyor. Kendi adıma konuşmam gerekirse AFC Finali’nin biraz daha çekişmeli olmasını beklerdim ancak Chiefs o kadar dominant bir hücum performansı gösterdi ki sezon içerisinde oluşan tüm soru işaretlerini yok etti. Bütün krediyi haklı olarak hücum takımı toplamasına rağmen Chiefs’in elinde son derece fırsatçı bir savunma olduğundan da bahsetmek gerek. Bu savunmanın başındaki adam olan Steve Spagnuolo ise bu mücadelenin gizli kahramanı olmaya aday. Super Bowl XLII’de Giants, Patriots’ı mağlup ederken Spags, Giants’ın savunma koordinatörüydü ve Brady’ye karşı uyguladığı plan şampiyonluğun en büyük etkenlerinden birisiydi. Yine 12. haftada da Brady’ye karşı oldukça iyi bir plan hazırlayan Spags, onu iki interception’a zorlamayı başarmıştı.

Kansas City Chiefs Neden Kaybeder?

Yedek right tackle’ı sol tackle, sağ guard’ı sağ tackle olarak kullanacak olmanın sonucunda insan yiyen Tamp Bay pas baskı ekibinin ziyafet çekmesi en olası mağlubiyet senaryosu olarak gözükse de Mahomes’u çizgi arkasında yakalamak her zaman o kadar kolay olmayabilir. Tampa Bay için ikinci bir kazanma koşulu Chiefs’in zayıf koşu savunmasını değerlendirmek. DVOA olarak bilinen rakibin kalitesini göz önünde bulundurarak her down ve mesafeyi temel alarak bu oyunlardaki başarı oranını ölçen metrik sisteme göre Chiefs, koşu savunmasında ligin en kötü ikinci takımı durumunda. Bucs’ın çok fazla koşu ağırlıklı bir takım olduğunu söyleyemeyiz ancak 12. haftada Ronald Jones sadece dokuz kez top taşımasına rağmen 66 yard kazanmayı başarmıştı. Sakatlığı sebebiyle playoff’larda ondan fazla yararlanamamış olsalar da “Playoff Lenny” modunu açmış olan Leonard Fournette, bu noktada maçın kilit isimlerinden birisi olabilir.

Sonuç

Normal şartlarda Kansas City Chiefs’in daha büyük favori olmasını beklerdik ama Tampa Bay Buccaneers, çok daha zorlu bir yoldan fazlasıyla ivmelenmiş bir şekilde geliyor. Ancak ben yine de bol skorlu bir karşılaşma beklediğim için Chiefs’i bir adım önde görüyorum…