NFL takım sahipleri, çoğu oyuncunun artık oynadığı pozisyondan bağımsız olarak daha geniş bir skalada forma numarası seçmesine ilişkin kural değişikliğini onayladı. Kansas City Chiefs tarafından getirilen teklif ile birlikte artık QB, kicker veya punter olmayan bir sürü oyuncu da tek haneli forma numaraları seçebilecek.

NCAA’deki forma numarası sistemini andıran bu kural ile birlikte bir sürü yıldız oyuncunun forma numarasını değiştirmesi ve kolejde giydikleri numaralara geri dönmesi bekleniyor…

Yeni kural ile birlikte eskiden sadece 20-49 arası forma numaraları seçebilen ve running back ve fullback’ler artık 1’den 49’a ve 80’den 89’a kadar istedikleri numaraları giyebilecekler. Daha önce sadece 80-89 giyebilen tight end’ler ve 80-89 ila 10-19 giyebilen wide receiver’lar da 1-49 ile 80-89 arasında seçim yapabilecekler.

Eski sisteme göre 20-49 forma numaraları giyebilen cornerback ve safety’ler ise 1-49, 50-59 ve 90-99 arasında forma seçebilen lineback’lar ise 1-59 ve 90-99 arasında seçim yapma şansına sahip olacaklar. Defensive line oyuncuları ise 50-79 ve 90-99 arasında istedikleri numaraları giyebilecekler.

Offensive line oyuncuları ise 50-79 arasında numara giyebilecek. Quarterback’ler, kicker’lar ve punter’lar ise eskisi gibi 1-19 numaraları arasında seçim yapmaya devam edecek.

Çoğu oyuncuyu sevindiren ve NFL’de forma satışlarını arttıracağına inanılan bu gelişmeye gerekçe olarak takımların COVID-19 sebebiyle antrenman takımındaki oyuncu sayılarını arttırmaları olarak gösterildi. Skill position olarak adlandırılan running back, WR ve TE gibi pozisyonlarda oynayan oyuncuların tek haneli forma giyme konusu daha önce 2016 yılında lige girdiğinde hazırlık maçlarında “2” numarayı giyen Derrick Henry ile gündeme de gelişmişti. Kurallar gereği 20-49 numarası arası giymesi gereken Henry, hazırlık maçlarında kolejde giydiği “2” numaralı formayı seçince Tennessee Titans uzun süre o dönemde çaylak oyuncunun formasını satışa çıkaramamıştı, Henry ancak sezon başlayınca 22 numaraya geçince takım formaları piyasaya sürebilmişti…

Öte yandan bu değişiklik teklifini getiren Kansas City Chiefs’i geçen sezon dize getirip, kariyerindeki yedinci Super Bowl’unu kazanan Tom Brady ise, Instagram hesabından sürpriz bir şekilde bu değişikliği sert bir biçimde eleştirerek herkesi şaşırttı.

Forma numaralarındaki bu değişikliği ‘Aptalca’ olarak nitelendiren efsane oyuncu, Instagram’da paylaştığı hikayede “Doğru oyuncuları bloklamada iyi şanslar! Bu Amerikan futbolu için oldukça kötü şeyler yapacak!” derken, ikinci bir hikayesinde “Neden Lineman’lerin istediklerini giymesine izin vermiyoruz? Neden numaralarımız var? Sadece renkli formalar olsun…neden hepimiz aynı numarayı giymeyelim?…APTALCA.” ifadelerini kullanarak NFL’in resmi hesabı ile NFL Oyuncular Birliği’nin resmi hesabını mention’ladı.

21 yıllık oyunculuk kariyeri ile NFL tarihinin en tecrübeli oyuncusu olan Brady’nin, oyuncu pozisyonlarını seçmeyi kolaylaştıran eski sistem taraftarı olduğunu da böylece öğrenmiş olduk. Tarihin en başarılı oyuncusunun, pozisyonların adeta birbirine girmesini sağlayan yeni numara sistemine tepki gösterdiği bir ortamda, mevcut genç oyuncuların neler yapacağını ise hep birlikte göreceğiz…