Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Uzun bir aradan sonra Packers değerlendirmesi ile karşınızdayım. En son Packers yazalı o kadar zaman oldu ki aradan neredeyse üç ay geçti. Gelin görün ki Aaron Rodgers draması sona ereli çok fazla olmadı. Birçok kişi Aaron Rodgers’ın önümüzdeki sezon başka bir takım forması giyeceğinden çok emindi fakat o Green Bay’da kaldı ve “Son Dans” parolası ile yeni sezonda takımla beraber çalışmalara başladı. Antrenmanlardan gördüğümüz kadarıyla da kolu gayet formunda…

Rodgers Dramasına Şimdilik Son

Ben kendisinin takımda kalacağından ve yüzük için mücadeleye devam edeceğinden emindim ama o kadar olaydan sonra soyunma odasında takımı hedefe nasıl kitleyeceğine dair soru işaretlerim vardı. Yakın zamanda sıkıntı olmazsa bile işler sarpa sardığı an su üstüne çıkıp soyunma odasının kaybedilmesi gibi problemler meydana gelebilir. O yüzden durumun kurtarılması için takımın kenetlenmesi çok büyük önem taşıyor. Bu konuda yine sözleşme problemleri yaşayan Davante Adams ile NBA efsanesi Micheal Jordan’ın kariyerini merceğe alan “The Last Dance” belgeseline göndermeler yaparak atmosferi son bir başarı için sahaya çıkıyoruz gibi lanse ederek taraftarı ve takımı motive etmeye çalıştılar. Bunlar küçük hamleler gibi gözükse de bu küçük şeylerin yönetimi sıra ile büyüyüp daha iyi ortamların oluşmasına sebep olabiliyor. Genel olarak ise onları mücadele ettiğin şeye inandırabilirsen soyunma odasındaki problemleri çözebilirsin. Bu noktada Rodgers’a düşen sorumluluk, eğer bu takımı Super Bowl’a taşımak istiyorsa oldukça artıyor…

Rodgers’ın düzenlenen yeni sözleşmesinden bahsetmeden de geçmeyelim. İmzalanan bu yeni sözleşme önümüzdeki sene Rodgers’ın ayrılması durumunda takımı zor salary cap durumundan korumak adına atılmış bir imza. Rodgers’ın eski sözleşmesi, ona bu sezon 14,7 milyon dolar ve 2022 ve 2023’te 25er milyon dolar kazandıracaktı ancak bu sözleşme Rodgers’ın maaşını gelecek yıllarda imza bonusuna dönüştürecek ve ilerleyen senelerde daha fazla finansal esneklik sağlamasına imkan verecek. 2023 yılı geçersiz sayılabilecek ve Packers, 2022 sezonun sonunda Rodgers’ın üzerinde “Franchise Tag” uygulayamayacak. Bu da Rodgers’ın 2023 yılında serbest oyuncu konumuna gelmesine izin verecek. Eğer, Packers, Aaron Rodgers’ı sözleşmesinin sonuna kadar takımda tutarsa 2024 draft’ında “high compensatory” draft hakkı elde edecek. Ancak, 2022 yılında bir takas olması durumunda daha yakın zamanlı ve daha yüksek draft haklarını elde edilebilir.

Adams & Sözleşme ve Gelecek Problemleri

Davante Adams konusunda ise sözleşme belirsizliği durumunu koruyor. Rodgers’ın durumu ve takımın elde ettiği başarı da onun sözleşme imzalayıp imzalamayacağını doğrudan belirleyecektir. Geçtiğimiz sezonun ardından Adams ligin iyi wide receiver’ı tartışmalarında apayrı bir konuma geldi ve bana kalırsa oyuncu olarak ligin en pahalı wide receiver’ı olmayı hak ediyor. Ancak en pahalısı olacaksa sözleşme senesinde de biraz taraftarları önce bir coşturması gerekiyor. Bu sezon Packers için de zaten kritik bir yıl olacak ve Adams adına da ona göre hareket edilmeli.

Eğer olursa, Rodgers ve Adams’ın ayrılmasıyla beraber inanılmaz bir salary cap açıklığı oluşacak. Bir diğer yandan Rodgers’ın takımdan ayrılması defansif olarak da takıma zarar verebilir. Jaire Alexander ligin elite cornerback’lerinden biri ve beşinci yıl opsiyonundan sonra takımdan ayrılmak isteyebilir. Zaten takımda her türlü bir ayrılığın olacağı kesin. Başarılı olunursa Tampa Bay Buccaneers’in aksine oyuncuları takımda tutmaları çok zor; başarısız olunursa ise mevcut problemlerden dolayı ayrılıklar yaşanacak. Şu an için ise Rodgers’ın kalması çok kıymetli oldu çünkü oyunun gördüğü en yetenekli isimlerden biri ve onun liderliğinde bir takım ilerleyebilir. Jordan Love veya başka biri takımın başında olsa takvim olarak uyum ve oyuncu sözleşmelerinin uyuşmaması, gelecek için büyük bir problem oluşturabilir. Rodgers’ın veliahdı olarak Love hazırlanıyor ama liderlik karmaşası varken daha pre-season’da bile snap almamış bir oyuncudan bahsediyoruz. Love’ın direksiyonu alması için ortaya çok farklı bir efor ve mantalite koyup kendisini inandırması gerekiyor. Onun için de bu sene oldukça kritik, bu sene öğrenecekleri ve yapacakları Rodgers’ın olası ayrılığını kolaylaştırabilir.

Koşu Lideri Aaron Jones ve Takımın Koşu Tandemi

Bu off-season sırasındaki bir büyük hamle de Aaron Jones’a verilen dört yıllık 48 milyon dolarlık sözleşme oldu. 13 milyonu imzalama bonusu olan anlaşma son senesi dışında her senesinde cap hit’i kendini katlayarak yükseliyor. Bu sene 4.475 milyon dolar, 2022’de dokuz milyon, 2023’te devasa bir 19.25 ve 2024’te ise 15,25 milyon dolarlık bir cap hit’i bulunuyor. Koşuculara mevki itibariyle para vermek ilerleyen zamanlarda sıkıntıya sebep olabiliyor ama Adams, Rodgers gibi takım yıldızlarının bu denli ayrılma mesajları verirken bir yıldızın takımda kalması oldukça iyi oldu. Ligin en underrated koşucularından olduğu malumunuz artık ancak aldığı sözleşme öyle değil. Mesela, geçtiğimiz günlerde Cleveland Browns’ta yeni sözleşme alan Nick Chubb’ın aldığı sözleşme de bence daha takım adına daha karlı bir anlaşma. Seviye olarak Chubb şu an daha iyi olsa da bence Jones aldığı sözleşmenin hakkını verebilecek bir oyuncu. Adımlama, oyun görüşü ve hızlanması ile fark yaratabilecek özellikleri bulunan değerli bir running back. Arkasındaki pas tandemi de oldukça iyi. A.J. Dillon geçen sene özellikle Tennessee Titans maçı olmak üzere bize bir şeyler gösterdi. Hatta bu takım Jones geriye doğru bir adım atsa da koşu takımı denebilecek özelliklere sahip. Bu konuda Browns ile de yarışabilirler. Ancak takımınızda Rodgers ve başta Adams olmak üzere iyi bir receiver kadrosu varken bu mümkün değil. Bir diğer koşucu ise Kylin Hill. Genelde yedinci turdan seçilen isimler çok hatırlanmaz ama Kylin Hill’de derinlik adına beğendiğim bir tercih olmuştu.

Pas Yakalama Ekibi ve Derinliği

Artık böylesine bir hücum gücüyle durdurulamaz bir takım olmanın vakti. Bu takımın hücum gücünün de Chiefs ile sonuna kadar yarışacağını düşünüyorum. Bu sene bence güzel bir wide receiver derinliği var. Adams zaten hepimizin bildiği gibi. Allen Lazard ise pre-season’da güzel işaretler veriyor ve blok yeteneği ile kesinlikle ilk 11’de olması gerekiyor. Marquez Valdes-Scantling ise derin toplarda ligin en iyilerinden ve sahada olması her zaman bence bir avantaj ve üstüne koyarak gelen bir oyuncu. Arkadan gelebilecek isimlerde oldukça iyi isimler bence. Devin Funchess bu sene sonunda Green Bay formasını üstüne giyecek. Rodgers’ın elinde bence iyi işler yapabilecek bir isim. Bir diğer taraftan çok iyi bir üçüncü tur seçimi olduğuna inandığım Amari Rodgers var. Onun da bu sezon slot’ta çok fark yaratacağına inanıyorum. Kendisinden zaten draft yazılarında bolca bahsetmiştik. Bir de elimizde Rodgers’tan torpilli Randall Cobb’ımız var. Zamanında Packers’ta çok fark yaratmış, taraftarın aklında kalmış bir isim ama salary cap göz önüne alındığında gereksiz bir hamle gibi gözüküyor. Kimyasıyla, kültüre alışkınlığı ile takıma katkı verebileceğini düşünüyorum ancak bu seneden sonra takımın salary cap’ine vuracağı darbe problemler yaratabilir. Şu ana bakıldı mı Rodgers’ın gönlü olması için iyi bir hamle olduğu söylenebilir çünkü tüm bu dramının sebebi zaten Rodgers’ın takım hamlelerinde söz hakkını istediği gibi alamamasından dolayıydı. Bir diğer yandan tight end’leri de inceleyecek olursak derinlik olarak gayet iyi olduklarını düşünüyorum. Robert Tonyan çok iyi bir sezon geçirdi ve bu sene de rakiplere tehdit oluşturacaktır. Mercedes Lewis’te sözleşmesi bitince imzalanan isimlerdendi. Bloklarıyla öne çıkan Lewis’in derinlikte olması değerli bir avantaj bence. Sakatlığı yüzünden izleyemediğimiz Josiah Deguara da kendini sahaya atmasıyla değerli işler yapabilir zamanla. Potansiyeli olan bir oyuncu ama klasik bir şekilde bildiğiniz gibi tight end gelişimi uzun ve zahmetlidir…

Offensive Line Eski Kalitesini Korur Mu?

Başta ligin en iyi center’larından Corey Linsley olmak üzere takımdan ayrılanlar oldu. Onun kaybı sonucu mutlaka bir boşluk olacaktı. Ben yine bu O-Line’ın David Bakhtiari’nin dönüşüyle “En İyi 10 O-Line”dan birine sahip olacağına inanıyorum. Linsley yerine ise bu sene ikinci turdan bu sene Josh Meyers seçildi. Onun için “reach” ifadeleri kullanılsa da bence yerinde bir seçimdi ve antrenmanlardan gelen olumlu haberler de yüzleri güldürüyor. Sol guard olarak ise Elgton Jenkins’in varlığı taraftarları sevindiriyor olsa gerek. Tüm O-Line mevkilerinde oynamak gibi bir özelliğe sahip ve bunu iyi bir seviyede de yapıyor. Bakhtiari gelesiye kadar da sol tackle olarak oynaması oldukça muhtemel ve antrenmanlarda da deneniyor. Sağ tarafta ise soru işaretlerinin olduğu kısım. Bölgede, Lucas Patrick sağ guard; Billy Turner sağ tackle olarak bulunuyor. Onlar da bir seviyeye çıkarsa çok iyi bir hat sahada olacaktır. Derinlik adına ise draft’tan Cole Van Lanen ve Royce Newman kadroya katıldı. Onların etkisini de şu an tam bilemiyoruz. Takımın O-Line’ı eskisi gibi olmasa da yine değerli bir seviyede olacaklardır.

Bu Takımın Zayıf Karnı Yine Defansı Mı Olacak?

Mike Pettine’in kovulmasıyla defansif koordinatör olarak pozisyona Joe Barry getirildi. Şu an Barry’nin ne getireceğini bilemiyoruz. Maçları yavaş yavaş izledikçe bir değerlendirme daha isabetli olacaktır. Baktığımızda yine Pettine’in ayrılışının olumlu sonuçları olacak bana kalırsa. Bu senenin defansının da oyun yapısı olarak geçen seneden çok farklı olacağını düşünüyorum. Yine ofansının altında kalan bir takım olacaktır ama defans adına biraz daha yukarıya zorlayabilirler bence.

Konferans finalinden ve draft’tan sonra en çok gündeme gelen cornerback mevkisi üzerine oldu. Belki de Packers’da en çok tartışılan isim Kevin King olmuştu. Geçen sene birçok defa secondary’nin zayıf karnının King olduğunu belirtmiştim ancak bir yıllığına altı milyonluk sözleşme ile takımda kalması salary cap adına da iyi bir hamle olduğunu düşünüyorum. Böylelikle onun da kucağına son bir şans düşmüş oldu. Artık bunu iyi kullanması gerekiyor. Onun arkasına ise draft’ta ilk turdan Eric Stokes seçildi. Açıkçası formayı da kapması bekleniyor artık. Özellik bakımından ise benim beğendiğim bir isim ama çaylaklığını çok belli eden bir oyuncu şimdilik. Antrenmanlarda yaşadığı özgüven eksikliği ve yaptığı hatalar göze çarptı. Pre-season maçları onu iyice izleyip görmek için değerli bir fırsat olacak. Yetenekleri ile formayı alabileceğini ümit ettiğim bir isim. Secondary’ye katacağı dinamizm çok değerli olacaktır. Bir diğer cornerback ise Jaire Alexander ve artık onu anlatmaya gerek yok. Ligin en iyi cornerback’i desem “Ne diyor bu?” diyen çıkmaz diye düşünüyorum. Secondary’nin diğer parçaları ise artık oturmuş değerli isimler. Adrian Amos artık en iyi 10 safety’lerinden biri haline geldi ve Darnell Savage da önemli bir oyuncu. Özellikle ligin ikinci yarısında gösterdiği performans oldukça etkileyiciydi. Şu an için tek sıkıntısı yapılan başarısız tackle’lar gibi gözüküyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ekip olarak gayet iyi bir tandem yaratıyorlar.

Linebacker konusunda ise son zamanlarda Packers problem yaşıyor. Kirksey, Texans ile sözleşme imzaladı. Packers’ın açığı olmasına rağmen bu kayıp açıkçası pek üzmedi. Geçen seneden inside linebacker olarak undrafted rookie Krys Barnes gösterdikleri ile bu sene ilk 11’de yeri de hazır. Yanına ise serbest oyuncu pazarından De’Vondre Campbell dahil edildi. Yapılması gereken bir hamleydi. Bence ortalığı yıkıp geçmese de durumu iyi idare edecektir. NFL’deki altıncı yılına giren Campbell’ın fena olmayan bir antrenman dönemi geçirdiği haberleri de geliyor. Bu sefer free agency’den iyi bir deneme yapılmış gibi gözüküyor. Gelelim linebacker’ın diğer taraflarına. Smith ikilisi önemli bir ikili. Za’Darius Smith antrenman dışı yaşadığı sakatlık sebebiyle antrenman kamplarında yer almıyor. Onun varlığı defans için oldukça önemli. Ligin en değerli pass rusher’larından olduğunu söyleyebiliriz. Arkasından gelen Rashan Gary’de oldukça beğeniyorum. Zaman geçtikçe daha da üstüne koyup etkinliğini arttırabilecek bir oyuncu. Ön hattı ise Kenny Clark’ın varlığı yukarıya taşıyor. Diğer pozisyonlara göre daha aşağıda kalabilecek kısımlar burada yer alıyor. Onların da sezon performansını bu yüzden ayrı bir gözle takip edeceğim.

Son ve Yeni Sezondan Temenniler

Özetle, takımın genel olarak geçen seneden daha iyi bir kadro kurduğunu düşünüyorum. Bazı şeyleri kazanmak için mantalitede kırılması gereken noktalar vardır. O kadar hayal kırıklığından sonra bu kültürün yıkılması asıl mücadele olacak. Artık o sene bu sene olması gerekiyor. Her şeyin oturtulup tek bir hedefe kitlenmenin vakti geldi: Şampiyonluk…