Dopdolu ve fırtına gibi bir haftanın ardından herkese merhaba saygıdeğer NFLTR okurları. Yeni sezonun heyecanını dolu dolu geçirdiğimiz şu günlerde yine tadına doyum olmaz bir haftayı geride bırakırken Justin Tucker’ın 66 yardlık alan golü, Jamal Agnew’ın 109 yardlık kick six’i ve Tom Brady’nin kariyerindeki ilk Los Angeles deplasmanı gibi birçok tarihi ana da tanıklık ettiğimiz bir hafta da yaşamış olduk.

Güç sıralamamıza baktığımızda ise bu hafta tüm dengelerin alt üst olduğu bir hafta oldu. Liderlik el değiştirirken ilk haftaki hezimetini unutturan Buffalo Bills ve Green Bay Packers yükselen takımlar oldu. Zorla da olsa kazana Arizona Cardinals ilk beşi zorlarken, Seattle Seahawks üst sıralardaki yerini kaybetti. Las Vegas Raiders, Tennessee Titans ve Dallas Cowboys ise üst sıraların sıkı takipçisi olarak pusuda bekliyorlar. Ligin dibini ise artık söylemiyorum, siz zaten biliyorsunuz.

1- Los Angeles Rams (NFC Batı, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Son şampiyonu yenerek gövde gösterisi yapan Rams, artık birçok kesimin direkt olarak Super Bowl adaylarından biri. Stafford’un gelişinin hücumu ne denli değiştirdiği Bucs savunması karşısında test edildi ve testi de başarıyla geçtiler. Öte yandan Brandon Staley’i kaybetmelerine rağmen yerine gelen Raheem Morris’te ilk üç haftada savunmada çok güzel işlere imza attı. Nihayetinde yolunda emin adımlarla ilerleyen Los Angeles ekibini izlemesi de aşırı keyifli.

2- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 2-1),  Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Los Angeles deplasmanından sağ çıkamayan Bucs, sezondaki ilk mağlubiyetini erkenden almış oldu. Nitekim bu vesile kendilerini kötüye bir konuma düşürmese de eksiklerini görmeleri açısından güzel sınav oldu. Sean Murphy Bunting sonrası secondary’deki verimleri düşen ekibin çare olarak Richard Sherman’ı getirmesi de bir hayli enteresan. Önümüzdeki hafta Foxborough’ya gidecek olan Tom Brady’i ise apayrı bir hikaye bekliyor.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

İlk hafta aldığı mağlubiyetin yaralarını hızlıca saran Bills, ligin sağlam savunmalarından olan Washington’a karşı maç başından beri dominant bir oyun ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldı. Josh Allen yine cep içindeki rahat hareketleri ve sahayı hızlı ve doğru bir şekilde tarayarak attığı paslar tam isabet yerini bulurken, iki TD pası yakalayan eski kurt Sanders ise öne çıkan isimlerden biriydi. Bil mukabil savunmanında oyuna iki turnover ile destek vermesi Bills’i yine zirveye yaklaştıran sebeplerden biriydi.

4- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

Chargers karşısında kaybederek yıllar sonra yüzde ellinin altına düşen Chiefs, sezona istediği gibi başlayamadı. Lakin kırmızı beyazlı takım için savunma sorun olarak gözükse de asıl soru işaretlerinden birisi de yapılan turnover’lar. Mahomes’un iki kendisine hiç yakışmayan interception’u, CEH’in Ravens maçında yaptığı kritik fumble’dan sonra yine aynı naneyi yemesi ve Tyreek Hill’in en iyi yaptığı iş olan topu elinde iyi saklamayı yapamaması damga vuran olaylar oldu. Bildiğimiz Chiefs, bu kadar hataya mahal vermezdi. Düzeleceğini umuyoruz…

5- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

San Francisco’dan zaferle ayrılan Packers, kötü başladığı sezonda çok değerli bir galibiyet alarak rüzgârı arkasına aldı. Maça çok iyi başlayan Aaron Rodgers, son bölümlerde oyun üstünlüğünü rakibe verse de mükemmel bir son drive oynadı. İlk haftadaki form düşüklüğünü çabucak toplayan ve üzerindeki pası atan Rodgers, bu takımda işleri yoluna koymaya gücü yeten tek isim olduğunu söylersek yanılmayız herhalde.

6- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Favori olduğu karşılaşmada geri düşen Cardinals, maçın son bölümünde ufak bir kıpırdamayla öne geçti ve maçtan da galip ayrılmayı bildi. Nitekim Kyler Murray, tutuk günlerinden birini yaşarken Christian Kirk, A.J. Green ve James Conner öne çıkan isimler olarak takıma galibiyeti getirmeleri hücum adına güzel bir ibare oldu. Ancak gelecek haftadaki Rams maçında kuşkusuz Murray’nin playmaker’lığına şiddetle ihtiyaç duyacaklar.

7- San Francisco 49ers (NFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Kyle Juszczyk maçın bitimine 37 saniye kala TD yapmayıp ilk hak almaya gitse şu an da farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Ancak zaman idaresi konusunda sıkıntı yaşayan Shanahan’ın takımı geriden gelip çok değerli bir galibiyet almaya yakın iken bu sezon ilk mağlubiyetini elde etti. Yine de maçın belirli bölümlerinde başta savunmada güzel işler yaptılar. Artık bu mağlubiyeti kenara koyup önlerindeki Seahawks ve Cardinals maçlarına odaklanmaları gruptaki akıbetleri adına daha hayırlı bir durum olacaktır.

8- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Tutuk başladığı maçta, Kareem Hunt ve Odell Beckham’ın da ağırlığını koymasıyla birlikte kazanan Browns, evindeki ikinci maçını da kazanmış oldu. Myles Garrett liderliğinde savunma ritmini yakaladı. Jarvis Landry’nin yokluğu ise şüphesiz hücumu etkileyecektir ancak Hunt ve Chub’un verimliliği şu ana kadar Browns’un ana planını oluşturduğu söylenebilir. Denkleme Baker’ın istikrarı da katılırsa turuncu beyaz takım zirve adaylarından birisi olur.

9- Seattle Seahawks (NFC Batı, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Seahawks’taki çöküş geçen haftadan sonra devam ediyor. Titans karşısında öne geçen Russell Wilson ve arkadaşları, rakibine geriden gelmesine engel olamayarak sahadan yenilgi ile ayılırken Vikings karşısında da benzer bir senaryo seyretti. Normal şartlarda bizim bildiğimiz Seahawks, sezona çok iyi başlayıp sonradan düşmesi gerekirdi ancak bu sezon işler biraz farklı. Secondary’de ciddi eksikleri olduğu maçlarda gözüküyor. Toparlanacaklarını umut ederekten yine de bekleyip görmekte fayda var.

10- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Chiefs karşısında aldıkları müthiş galibiyetten sonra görece daha kolay bir rakip karşısına çıkan Ravens, normal şart altında kaybetmesi gereken maçı Justin Tucker’ın NFL tarihine geçen 66 yardlık alan golüyle kazanmayı bildi. Öte yandan maça bakıldığında Ravens’ın sezon başında yaşadığı talihsiz running back sakatlıklarından sonra pasa evirilen hücumu istenilen verimde olduğunu söylemek zor. Bununla birlikte Marquise Brown’da maçta üç top düşürünce Ravens adına işler iyice zora girdi. İyi bir savunması olan Ravens’ın hücumun bu denli pozisyonları harcaması da takım dengesini bozduğu aşikâr. Bu manada Ravens hücumu takımın kaderini belirleyecek ekip olarak gözüküyor.

11- Tennessee Titans (AFC Güney, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Evindeki ilk galibiyete Colts karşısında uzanan Titans’ta, galibiyetten öte takım anlamında da ciddi bir toparlanma var. İlk maçtaki hatalarından ders çıkaran savunma daha derli toplu gözükürken hücumda ise Derrick Henry’li ve Derrick Henry’siz oyunda da A.J. Brown’un olmadığı bölümde dahi skor üretebilen ve sonuç alabilen bir ekip görüntüsü verdi. Daha sezon başında bu denli bir değişim ile birlikte Titans doğru yola erkenden girmeyi başardı.

12- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Gruptaki rakibi Eagles karşısında farklı galibiyete uzanan Cowboys, NFC Doğu’da liderliğe yükselirken başta savunma olmak üzere oynadığı oyunla da bu sezon tekrar masada olduğunu da gösterdi. Sezona güzel bir başlangıç yapan Prescott, bu formunu sürdürürken Pollard-Zeke ikilisi de bu sezona damga vuracaklarının sinyallerini verdiler. Dan Quinn önderliğindeki savunma da geçtiğimiz yıla göre daha verimli bir oyun sergiledi. Doğu’da diğer takımların halini görünce Cowboys için hedef artık daha büyük gibi.

13- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Kötü başladığı Dolphins karşısında uzatmada da olsa kazanmayı bilen Raiders, 19 yıl sonra sezona üç galibiyetle başladı. Nitekim zaten hücumu sıkıntılı olan rakibine son çeyrekte 11 sayı fark atmışken maça ortak etmeleri bu maç nezdinde olumsuz durumlardan biriydi. Öyle ki önlerinde bu tarz hataları affetmeyecek Justin Herbert’li Chargers var ve daha başlarda da olsa kazanarak büyük sükse yapma ihtimalleri masada.

14- Carolina Panthers (NFC Güney, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Üçte üç ile sezona güzel bir başlangıç yapan Panthers, başta savunmada olmak üzere zorlu takvim öncesi ışık verdiği söylenebilir. Lakin yıldız koşucu Christian McCaffrey ve çaylak ilk tur seçimi cornerback Jaycee Horn’un sakatlıkları takımın ritmini etkileyeceği kesin. Bu manada Jaguars’tan yine ilk tur seçimi olan C.J. Henderson’u çok ucuza takıma getirmeleri güzel bir iş. Öte yandan McCaffrey’nin olmadığı sürelerde Sam Darnold’a büyük sorumluluk düşeceğine benziyor.

15- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Ligin en zor dış sahalarından olan Kansas City’den alnının akıyla çıkan Chargers, bu sezon AFC Batı’da iddialı olacağının da sinyallerini verdi. Savunma anlamındaki performansları çok dominant olmasa da turnoverlarla süslediler ve hücumda da önemli yerlerde hata yapmamalarıyla kazanmayı bildiler. Mahomes karşısında ilk galibiyetini alan Herbert ise dört TD pasıyla takımın lideri oldu. Nitekim önlerindeki Raiders maçıyla bu çıkışlarını sürdürebilirler.

16- New Orleans Saints (NFC Güney, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Foxborough’dan galibiyetle dönen Saints, geçen haftaki kötü mağlubiyeti unutturdu. Jameis Winston sadece 128 yard pas ile iki TD pası atarken Alvin Kamara hücumun tüm yükünü sırtlayan oyuncuydu. Öte yandan galibiyette pay sahibi olan savunma yaptığı pick six’in dışında maç boyunca üst düzey bir oyun oynadı. Sean Payton şimdilik takımı sancılı süreçten çıkarmış gözükse de bu takım her maçı aynı seviyede oynayacağının garantisini henüz verebilmiş değil.

17- Denver Broncos (AFC Batı, 3-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Ligin zayıf ekiplerinden Jets karşısında sürprize mahal vermeden kazanmayı bilen Broncos, namağlup yoluna devam ederken sezona da güzel bir başlangıç yapmış oldu. Nitekim Teddy Bridgewater, bu maçta TD pası atamasa da Melvin Gordon ve çaylak koşucu Javonte Williams bitirici isimler oldular. Artık Broncos için ölçü maçları ise evlerindeki Ravens maçı ile başlayacak. Bu süreç aynı zamanda Teddy’nin de takımın gerçekten taşıyıcı olup olmayacağını da belirleyen bir zaman dilimi olacak.

18- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Big Ben futbolu bırakmamış olabilir ancak futbol Big Ben’i çoktan bırakmış. Sarı siyahlı ekibin genç ve dinamik bir oyuncu grubuna sahip olsa da Ben Roethlisberger sahadayken Steelers’ın başarılı olması zor gözüküyor. O zaman buradan tecrübeli oyun kurucuya da “O eski halinden eser yok şimdi” parçasını ithaf etmekten başka seçenek gözükmüyor.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Sezondaki ilk galibiyetini kendi evinde alan Vikings, maçın başında tökezlese de ilerleyen bölümlerde savunmanın da maça iyice ısınması ve Kirk Cousins’ta güzel oyunu bu maç özelinde öne çıkan detaylar oldu. Özellikle Dalvin Cook’un yokluğuna rağmen Mattison’un 112 yard koşu ve 59 yard pas elde etmesi kuzey ekibi için olumlu durumlardan biriydi. Biraz geç açılan Mike Zimmer’ın öğrencileri bu form grafiğini sürdürüp tekrardan yarışa dâhil olmalılar.

20- Washington Football Team (NFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Hani bu takımın sağlam savunması vardı? Demek ki savunma da hücumun olmadığı yerde bir yere kadarmış ve başkent ekibi bunu New York deplasmanında aldığı feci mağlubiyetle bir kez daha hatırlatmış oldu. Her ne kadar Taylor Heinicke, belirli oyun kurucu yeteneklerine sahip olsa da hücum anlamında da istikrar önemli.

21- New England Patriots (AFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Yeni dönüşümün sancılarını çeken Patriots, bu sezon evinde ikinci kez kaybederek son yılların kötü başlangıçlarından birine imza attı. Özellikle Off-sezonda hücuma yapılan hamlelerin meyvesini vermesi hele ki çaylak bir oyun kurucu ile şu an pek kolay gözükmüyor. Belichick’in bu takımı toparlaması biraz zaman alacağı benziyor.

22- Indianapolis Colts (AFC Güney, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Colts, Carson Wentz ile henüz galibiyetle tanışamamasına rağmen bunun kötü bir oyundan dolayı değil kritik anlarda yapılan hatalardan dolayı olduğu söylenebilir. Özellikle maçın son çeyreğinin başında yakaladıkları şansta TD yapıp maça ortak olma fırsatını ancak alan golüyle sonuçlandırmaları buna örnek olarak verilebilir. Kendilerini galibiyete ulaştıracak atılımı yapamazlar ise başka şeyler konuşulmaya başlanır.

23- Miami Dolphins (AFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Yine bir oyun kurucu sorunu ile karşı karşıya olan Dolphins, Tua’nın sakatlığı sonrası Jacoby Brissett ile ilk maçında pek olumlu emareler ortaya koyduğu söylenemez. Özellikle hücumdaki saçma sapan playcalling’lerle birlikte son derece verimsiz olan hücum, savunmanın da maç içinde dağılmasına neden oldu. Koç Flores’in sezon başındayken bunu toparlaması lazım ki ipin ucu bu haftalarda kaçarsa geçen sezonki gibi bir daha yakalanamayabilir.

24- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

AFC Kuzey’deki rakibi Steelers deplasmanından altın değerinde bir galibiyetle dönen Bengals, sadece maç kazanmakla kalmayıp hücum ve savunmada heyecanlandıran bir görüntü de ortaya koydu. Burrow-Chase işbirliği LSU günlerinden sonra ligde de devam ederken iki interception ve dört sack ile oynayan savunma da öne çıkan detaylardı. Nitekim bu galibiyetin bir değerinin olması adına önlerindeki Jaguars maçını almaları şart.

25- Chicago Bears (NFC Kuzey, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Kuzey ekibi için işler yolunda gitmiyor. Andy Dalton sonrası starter olan Justin Fields, beklenenin çok altında kalırken head koç Nagy, maç sonrasında Dalton, Foles ve Fields’ı bir sonraki maç için değerlendireceğini söyledi. Lakin ne yazık ki Bears’ın sorunu oyun kurucu olduğunu söylemek zor. Açıkça hücumda gerçekten çok kötüler ve bu durumda starter kim olursa olsun kötü gösteriyor. Bu şekilde devam ederse Nagy, zaten koltuğu ısınan bir koç iken sezon sonunu göremeyebilir.

26- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Geçen hafta Eagles için “Et mi balık mı” belli olacak sorusunun cevabı Cowboys karşısında belli oldu: Ne et ne balık, resmen yavan dersek yanlış olmaz. Cowboys karşısında ne hücumda ne de savunmada iş yapabilen Eagles, hücumda Hurts’un oyunu güven vermez iken secondary’nin evlere şenlik olması da apayrı bir konu. Oysaki ilk haftadaki performansıyla herkesi şaşırtmış ve heyecanlandırmıştı. Bu gidişat bakalım Eagles’i nereye götürecek.

27- Atlanta Falcons (NFC Güney, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

New York deplasmanında ilk galibiyetini alan Falcons, başta hücum olmak üzere zaman zaman kaliteli işlere imza attı. Özellikle Cordarrelle Patterson’un denkleme girmesiyle birlikte çeşitlenen hücumda Calvin Ridley dışında da playmakerlar ortaya çıkması güzel. Nitekim bu oyunun sürdürülebilir olması kötü gideceği tahmin edilen Falcons sezonunu daha iyi yerde bitirmesine vesile olabilir.

28- New York Giants (NFC Doğu, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Skor 14-14. Maçın bitimine üç dakika 34 saniye var ve kendi 35 yardındasın. Yapılması gereken mümkün mertebede topu yerde tutarak hem süreyi eritip hem de yarı sahayı geçmek ve kicker için ideal bir alan golü mesafesi yakalayıp maçı tamamlamak. Giants’ın yaptığı; Daniel Jones’a pas attırıp başarısız olduktan sonra topu rakibe teslim etmek. Maviler için söylenecek çok şey var ama şu mevzubahis maç durumu bile her şeyi özetliyor. Takımın eksiklerinden ziyade karar vericilerin verdikleri kararlardaki saçmalıklar bu takımı daha çok geriye götürecek gib.

29- Detroit Lions (NFC Kuzey, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Sezonu üç hafta üst üste ligin yüksek seviye takımlarıyla açan Lions, evinde bir kez daha geriden gelip galibiyete çok yaklaştı ancak bu seferde tarihe tanıklık edesi tuttu ve 66 yardlık alan golüyle sahadan yine yenik ayrıldı. Nitekim takımın çoğu bölgesi sıkıntılı olsa da running back pozisyonundaki D’Andre Swift ve Jamaal Williams ikilisinin takıma katkısı çok büyük. Koşu oyunlarının yanında pas oyunlarında da etkili olan bu ikili hücumu çeşitlendirilmesinde de büyük iş yaptığı bir gerçek. Motor City ekibi bu sene maç kazanamasa Swift-Williams ikilisini izlemek keyif.

30- Houston Texans (AFC Güney, 1-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Tyrod Taylor’un sakatlığından sonra çaylak oyun kurucusu Davis Mills ile ilk maçına çıkan Texans için sonuç hüsran olsa da bu neticenin doğruda müsebbibinin Mills olduğunu söylemek zor ki bu güzel bir durum. Genç oyun kurucu takımın yetenek havuzunun ve playcalling’lerin el verdiği şekilde ortalama bir oyun sergilediğini belirtmek gerek. Nitekim Panthers’a karşı ilk yarı skoru tutabilmiş olsalar da ikinci yarı dakikalar ilerledikçe maçtan düşmeleri de mağlubiyetin temel nedenlerinden birisi oldu.

31- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Cardinals karşısında ilk yarı özelinde iyi mücadele eden Jaguars, öne geçtikten sonraki bölümlerde etkisiz kalarak mağlubiyete engel olamadılar. Genel manada sahada bir şeyler yapan bir takım görüntüsünde olmalarına karşın yarışmacı olmak için yeterli planları ve herhangi bir playoff takımına karşı kazanabilecekleri bir görüntüleri ne yazık ki yok. Bu yüzden galibiyete uzanmak için yapılacaklar listesi bir hayli kabarık.

32- New York Jets (AFC Doğu, 0-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Jets için işler zor. Broncos karşısında savunma biraz ışık göstermiş olsa da hücum dipsiz bir kuyu gibi kapkaranlık. Zach Wilson, bu maçta beş kez olmak üzere üç maçta toplam 15 kez sack olarak adeta rakip savunmacılardan dayak yiyor. Mike LaFleur böyle giderse sezon sonunu göremeyebilir…