NFL’de oynamış ilk ve tek Türk oyuncu olan Tunç İlkin, 4 Eylül 2021 günü 63 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1980-1993 yılları arasında NFL’de boy gösteren İlkin, 13 sezon Pittsburgh Steelers forması giymiş ardından bir yıl da Green Bay Packers’ta oynayarak kariyerini noktalamıştı.

Steelers döneminde gösterdiği başarılı performanslar ile takımın unutulmaz isimleri arasına giren İlkin, kariyeri boyunca iki defa Pro Bowl seçilmiş ve emekli olduktan sonra Steelers maçlarında yorumculuk yaparak camianın en sevilen simalarından biri olmuştu.

Tunç İlkin’in vefatı Pittsburgh Steelers tarafından açıklanırken, vefatının sebebi olarak ALS hastalığına bağlı semptomlar gösterildi. Tunç İlkin, geride bıraktığımız Temmuz ayında sağlığına odaklanmak için radyo yorumculuğu görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

İlkin’in vefatı ile ilgili konuşan Steelers’ın sahibi Art Rooney II, yaptığı açıklamada, “Tunç İlkin’in vefatı sebebiyle kalbimiz kırık. O, inanan ve hayatını adanmış bir Hristiyan olarak yaşayan bir aile babasıydı. Amerikan futboluna olan tutkusu ise günlük yaşamından belliydi” ifadelerini kullandı.

Off-season’larda Pittsburgh Steelers tesislerinin de önemli bir figürü olan Tunç İlkin, sezon öncesi mevcut Steelers oyuncuları ile bir araya gelmesi ile de biliniyordu. İlkin’in vefatı ile ilgili Instagram sayfasından bir açıklama yayınlayan Steelers’ın yıldız defensive end’i Cam Heyward, “Bugün çok iyi bir insanı kaybettik ancak Tanrı inanılmaz bir melek kazandı. Senin sevgin, inancın, samimiyetin ve sonsuza kadar hatırlanacak. Ben seninle konuşacak ve seni tanıyacak kadar şanslıyım. Huzur içinde uyu kardeşim.” ifadelerini kullandı.

Oyunculuk kariyeri boyunca NFL’de Türk kimliği ile bilinen Tunç İlkin, 2010 yılının Mart ayında dönemin TAFL takımlarından Istanbul Cavaliers’ın kampına gelmiş ve deneyimlerini Türk oyuncularla paylaşmıştı. O dönemde kendisi ile bir röportaj gerçekleştirdiğimiz İlkin, sorularımızı içtenlikle yanıtlamıştı.

NFLTR olarak Tunç İlkin’e rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz…