Ardizona Cardinals’ın piyango ikramiyesi tadında yeni bir galibiyet haftasından selamlar değerli NFLTR okurları. Geçen haftaki yazımızda, ilk haftada tamamı mağlup olan NFC Kuzey takımları için bu haftanın bir reaksiyon verme haftası olacağını ve bu nedenle Minnesota Vikings maçının da Cardinals için zor geçmesini beklediğimizi belirtmiştik. Her ne kadar bu haftayı galibiyet haftası olarak adlandırsak da biz Cardinals lobisi üyeleri için pek de iç açıcı bir zafer olduğunu söyleyemeyiz. Aslında bunun Kliff Kingsbury’nin öngörülebilir oyunlarının yanı sıra, saha içinde büyük bir sorun yaratan cornerback yetersizliği, offensive line’daki istikrarsızlık, kritik anlarda alınan cezalar gibi pek çok sebebi vardı. Cardinals’ın maçı kazanması ise biraz şans biraz da Kyler Murray’nin sıra dışı performansından kaynaklandı.

Maç öncesinde para atışını Cardinals kazanmasına rağmen daha önce de yapıldığı gibi rakibe defans ile bir mesaj verebilmek amacıyla top Vikings’e verildi. Açıkçası bu tercih bize çok mantıklı gelmiyor. Para atışını kazandıysanız hücum hakkını seçip sayı bulmaya çalışır, sonrasında da savunma ile bunu korumaya çalışırsınız. Ama bizim takımın böyle garip seçimlerine alıştık artık.

Geçen yazımızda belirttiğimiz gibi Cardinals açısından maçın anahtarı, Dalvin Cook’u olabildiğince yavaşlatabilmekti. Ancak maç boyunca bunu bir türlü başaramayan Cardinals savunması Cook’un 22 top taşımada 131 yard (taşıma başına 6 yard) koşmasına engel olamadı. Vikings offensive line oyuncuları öve öve bitiremediğimiz Cardinals savunması karşısında pek çok defa yeterli boşluklar açarak Dalvin Cook ile Cardinals’ı bir hayli yıprattı. Bu noktada özellikle, 2019 draftının ilk turundan seçilen Vikings center’i Garret Bradburry’e ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Bradburry’nin bir takımın tam da ihtiyacı olan bir center oyuncusu olduğunu maç boyunca hayranlıkla izledik. Dalvin Cook gibi bir koşucuya sahipseniz ve üzerine bir de böyle değerli bir center’a da sahip olduğunuzda koşu oyunları çok rahat bir şekilde ilerleyebiliyor.

Fakat Cardinals savunmasının tek sorunu bu değildi. Asıl sorun bizim tüm yazılarımızda değindiğimiz secondary bölgesindeydi ve korktuğumuz nihayet başımıza geldi. Pre-season ve geçen haftaki Titans maçlarındaki performansları ile yetersiz cornerback ekibi içerisinde en iyisi olduğunu düşündüğümüz Byron Murphy’nin maçın henüz başında yaptığı büyük bir hata sonucunda, Kirk Cousins K.J. Osborn’a attığı 64 yardlık pasla touchdown’u buldu ve tüm stadda moraller biraz bozuldu. Bu şekilde Cardinals maça adeta 7-0 yenik başlamış oldu. Maçın kalan bölümünde de yetersiz kalan Cardinals cornerbackleri, Adam Thielen ve Justin Jefferson’un da birer touchdown’una engel olamadı.

Maçın Cardinals adına ilk hücumunda ise offensive line’ın kronik sorunu hemen nüksetti ve üst üste cezalar ile Cardinals sürekli 5-10 yard geriye gitti. Bu sorunun artık bir şekilde halledilmesi gerekiyor. Elbette geçen yıl ligin en kötüsü olduğumuz bu alanda bir anda en iyiye gitmeyi beklemiyoruz ama en azından ortalarda bir yerlerde kalabilirsek ciddi anlamda rahatlayacağız.

Hücumdaki ikinci büyük sorun ise Kliff Kingsbury ve onun çok kolay tahmin edilebilir oyunları. Belki bazılarınız küçüklüğünüzde boş zamanlarınızda Madden NFL Mobile oynamıştır. Konsol versiyonundaki kadar detaylı bir oyun olmasa da benzer taktikleri veya oyunun algoritması hangi taktiği önerirse o kullanılırak maç kazanılır ve bu şekilde vakit geçirilerek eğlenilirdi. Fakat gerçek futbol ile Madden NFL Mobile’ın bambaşka şeyler olduğunu Kliff Kingsbury’den bu hafta tekrar öğrenme fırsatı bulduk. Cardinals taraftarları, Kliff Kingsbury’nin her başı sıkıştığında screen pass’lardan çözüm bulmaya çalışması ve her zamanki gibi sadece başarısız olmasından bıkmış durumda.  Bu konuda Kingsbury’e karşı öyle bir antipati var ki, Cardinals maç kazandığında taraftarlar “Az önce cidden Kliff Kingsbury’e karşı kaybettiniz” adlı postu forumlarda paylaşıyor. Bu adeta bir akım oldu diyebiliriz.

Cardinals, Vikings kicker’i Greg Joseph’in maç içinde kaçırdığı bir extra point ve maçın sonunda da 37 yarddan atamadığı bir field goal sayesinde maçı şans eseri kazandı fakat savunmadaki secondary probleminin, hücumda da cezalar ile birlikte Kliff Kingsbury’nin değersiz, tahmin edilebilir ve kolay oyunları sorunlarının acilen çözülmesi gerek. Aksi takdirde geleceğin çok parlak olacağını düşünmüyoruz.

Yukarıdaki olumsuzlukların ardından biraz da iyi şeylere gelecek olursak bu kadar kötü performansa rağmen maçı üç TD pası ve bir TD koşusu ile tamamlayan Kyler Murray ikinci maçında da aynı rakamları elde etti onun takımı omuzlarına almasına artık alıştık. Attığı 400 yard pas ile maçı kazanmak için elinden geleni ardına koymaması, çok riskli yerlerde koşup sakatlanma riskine gireceğini bile bile koşması onu gerçek bir MVP adayı yapıyor. Bu haftayı biri pick-six ile sonuçlanan iki interception ile kapatmasını ise pasları sonuna kadar zorlamasının yanı sıra biraz da bizim NFLTR Whatsapp grubunda onu överken nazar değdirmiş olmamıza bağlıyoruz.

Kicker Matt Prater ise ilk yarının sonunnda 62 ysarddan attığı field goal ile ağızlarımızı açık bıraktı. Zane Gonzalez faciası sonrasında topa böylesine güçlü ve isabetli vuran bir kicker’a sahip olmak Cardinals için büyük bir şans. Gonzalez ise üstün (!) performanslarını bu günlerde Carolina’da sürdürüyor ve Panthers taraftarlarına saç baş yoldurmaya devam ediyor. Maçta kötü geçen bir ilk yarıyı 62 yarddan atılan field goal sayesinde önde bitirmek tüm taraftarları ayrı bir mutlu etti. Bu field goal aynı zamanda kulüp tarihinin de en uzun mesafeden atılan field goal’ü oldu.

Bu hafta savunmada J.J. Watt ve Chandler Jones tarafından kurulmaya çalışılan baskı dışında pek bir önemli olay gözükmese de, Budda Baker kritik noktalarda yaptığı yedi solo tackle ile bu hafta adını öne çıkarmayı başardı.

Hücumda ise off-season’dan bu yana dalga geçtiğimiz TE ekibinde aslen Minnesota’lı olan Maxx Williams’ın 7 top yakalayışta 94 yard pas tutması bizim için büyük bir sürpriz oldu. WR ekibinin bu maçtaki yıldızı ise hiç şüphesiz 7 top yakalamada 114 yard pas tutan ve kariyerinin ilk TD’unu yapan Rondale Moore idi. DeAndre Hopkins ise Cardinals adına maçın ilk TD’unu yaptıktan sonra ikinci yarıda hiç kullanılmadı. İkinci yarıda ondan doğan boşluğu ise A.J. Green doldurdu ve o da Cardinals kariyerindeki ilk TD’unu kaydetti.

Koşu oyunlarının nispeten az kullanıldığı bu maçta Chase Edmonds (46 yard) ve James Conner (26 yard) 8’er kez top taşıdılar. Ancak Conner’ın koşu başına mesafeleri ne yazıkki Edmonds’un gerisinde kalıyor ve bunu mutlaka geliştirmesi gerekiyor.

NFC Batı grubunun diğer maçlarına bakacak olursak Seattle Seahawks kendi evinde ilk yarısını 24-9 önde kapadığı maçta Tennessee Titans’a uzatmalarda yediği FG ile 33-30 yenildi. Russel Wilson’un 343 yard pas ve iki TD pası, Tyler Lockett’in 178 yard ve bir TD, Chris Carson’un da iki TD ile ön plana çıktığı hücum takımı başarılı bir maç çıkarırken 182 yard, üç TD ile oynayan Derrick Henry’i durduramayan Seahawks savunması maçın kaybedilmesine neden oldu.

San Francisco 49’ers ise hücum açısından oldukça kısır geçen bir maçın sonunda Philadelphia Eagles’ı deplasmanda 17-11 yenerek Doğu yakasındaki üst üste ikinci maçını da kazanarak yoluna kayıpsız devam etti. 49’ers da Jimmy Garoppolo 189 yard pas, bir TD pası ve bir TD koşusu ile maçı tamamlarken, savunma rakibin pas TD’u bulmasına izin vermeyerek maçın kazanılmasında önemli bir rol oynadı.

Los Angeles Rams ise zorlanmasına rağmen geri dönüşlerin üstadı Mathew Stafford’un Rams’deki ilk comeback performansı ile Indianapolis Colts’u deplasmanda 27-24 yenerek skorunu 2-0’a getirdi. Cooper Kupp 163 yard pas yakalayıp iki TD ile maçın Rams hücumundaki yıldızı olurken, Darrell Henderson’da yine bir koşu TD’u buldu. RB mevkisinde Darell Henderson-Sony Michel ikilisiyle yeniden komite düzenine dönen Rams’de Henderson’un sakatlığı sonrasında bu haftaki Tampa Bay maçında koşu yükü muhtemelen Sony Michel’in omuzlarında olacak.

Arizona Cardinals bu hafta yeniden Doğu yakasına gidecek ve Jacksonwille Jaguars ile karşılaşacak. Geçen sezonun ikinci haftasından bu yana tüm maçlarını kaybeden Jaguars, bu kötü rekor serisini bitirebilmek için elinden geleni yapacaktır. Ancak iyi bir offensive line ünitesi olmayan Jaguars’a karşı Titans maçına benzer şekilde ön alanda iyi bir bir baskı kurulursa maçın savunma adına başarılı geçeceğini ve hücum kalitesiyle de Cardinals’ın bu maçta rahat bir şekilde galibiyete ulaşacağını düşünüyoruz.

Haftaya yeniden görüşmek üzere…