Merhaba değerli NFLTR okurları. Arizona Cardinals NFL’in üçüncü haftasında elde ettiği Jacksonville Jaguars galibiyeti ile beraber altı yıllık aradan sonra yeniden sezona 3-0’lık bir başlangıç yaparak bizlere playoff mücadelesi yolunda tekrardan umut verdi. Her ne kadar maç öncesinde ilk haftadaki Tennessee Titans maçındakine benzer şekilde rahat bir galibiyet almayı beklesek de işler pek de öyle gelişmedi ve Cardinals maçın ilk yarısında ummadığımız kadar zorlandı. Ancak ikinci yarıda uykularından uyanıp oyuna ağırlığını koyup öne geçmeyi ve Jaguars’ın hücumunu durdurmayı başardı.

Peki ilk yarı Cardinals’in zorlanmasının sebebi neydi? Bu hafta Kliff Kingsbury’i aşağıda değineceğimiz bir FG denemesi kararı haricinde eleştiremeyeceğiz çünkü maçın genelinde sahada taktiksel açıdan bir sıkıntı görmedik fakat bu haftanın asıl problemini rakibi hafife almak olarak tanımlıyoruz. Bir batı takımı için doğu yakası takımları ile oynanan deplasman maçları kendi zaman dilimi açısından sabah 10:00’a denk geldiği için belki de oyuncuların maça konsantre olmaları ve fizyolojik olarak hazır olmaları açısından bir dezavantaj yaratıyor. Biz de maçın ilk yarısında oyuncuların henüz uyanamamışçasına fazla mücadele etmediklerini ve adeta bir an önce bitse de gitsek havasındaymış gibi oynadıklarını hissettik ve bu da ilk yarıyı Jaguars’ın önde bitirmesine sebep oldu.

İlk yarının en ilginç anı ise bitime dört saniye kala 68 yarddan field goal denenmesi oldu. Başarılı olunsa NFL rekoru olarak tarihe geçecek bu pozisyonda, maç öncesinde 64 yard ile rekoru elinde bulunduran kicker’ımız Matt Prater topu direklerin içine kadar yetiştiremeyince olabilecek en kötü şey yaşandı ve topu yakalayan Jaguars returner’ı Jamal Agnew 109 yardlık koşusu ile TD yaparak skoru takımı lehine 13-7’ye getirdi. Böyle bir denemenin skorun garanti altında olduğu ya da maçın son saniyelerinde yapılmasında elbette bir sakınca olmaz ancak daha henüz maçın ortalarında ve skor berabereyken yapılmasının iyi bir karar olmadığı da çok açık. Eğer maç kaybedilmiş olsaydı bu tercih oldukça sorgulanacaktı. Ancak o sırada rekoru geliştirmeye çalışan Prater için bu günün rekorun yeni sahibine devredileceği gün olacağını hiç birimiz bilmiyorduk ve bize ve pek çoklarına göre tarihin en iyi kicker’ı olan Baltimore Ravens’lı Justin Tucker ilerleyen dakikalarda Detroit maçında 66 yarddan attığı maç kazandıran FG ile rekorun yeni sahibi oldu.

Maçın ikinci yarısının ilk hücumunda Kyler Murray’nin interception’u ile topu kaybederek istediği gibi başlayamayan Arizona Cardinals 19-10’luk skorla geriye düşmesine rağmen maçın kalan bölümde toparlanarak maçı 12 sayı farkla galip bitirdi.

Cardinals adına maçın yıldızı CB Byron Murphy oldu. Vikings maçının ilk drive’ındaki hatası haricinde sezon genelinde şu ana kadar başarılı bir görüntü çizen Murphy, bu maçta bir tanesi pick-six olmak üzere toplam iki interception ve üç solo tackle ile Cardinals’ın maçı çevirmesinde büyük rol oynadı.

Kyler Murray ise yine bildiğimiz gibiydi. Geçen sezona nazaran koşu oyunları azaltılmış bir şekilde oynamasına rağmen her maç bir koşu TD’u yapmaktan geri durmayan Murray bu haftayı 316 pas yardı ile bitirerek toplamda 1,005 yarda ulaştı ve ligdeki üçüncü sıradaki yerini halen koruyor.

Bu haftanın bir diğer parlayan ismi ise RB James Conner oldu. 11 top taşımada 43 koşu yardı (ortalama 3.9 yard) ve iki TD ile galibiyete giden yolda önemli rol oynadı. WR hatında ise geçen haftanın yıldızı Rondale Moore bu hafta oldukça sönük kaldı. Kendisinden her hafta daha iyisini isterken bu hafta sadece bir yard top tutuşu ile tamamlayan Moore’u sahada pek göremedik. Ancak 112 yardlık top tutan A.J. Green ve 104 yard pas yakalayan Christian Kirk bu haftanın öne çıkan isimleri oldu. Bu mevkide her hafta farklı isimlerin ön planda olması Cardinals açısından oldukça sevindirici bir durum ve rakiplerin belirli bir isme odaklanmalarını da oldukça güçleştiriyor.

Cardinals lobisi üyeleri olarak dürüst olmamız gerekirse ilk üç haftayı 2-1 ile kapatmayı beklerken 3-0 ile yola devam etmemiz playoff’lar için daha fazla umutlanmamızı sağlıyor. Ancak Arizona için bundan sonraki üç hafta fikstürün oldukça zor olan bölümü başlıyor ve sırasıyla Los Angeles Rams, San Francisco 49ers ve Cleveland Browns ile oynanacak. Rams ve Browns maçları deplasman olmak üzere Cardinals’ın oldukça zorlanacağı üç hafta bizi bekliyor. Bu üç haftada alınacak sonuçlar sezonun kalan kısmı için de çok önemli bir gösterge olacaktır.

NFC West’e de kısaca göz atacak olursak Los Angeles Rams sahasında konuk ettiği şampiyonluğun en büyük favorisi olarak gösterilen Tampa Bay Buccaneers’i 34-24 yenerek iddiasını yeniden ortaya koydu. Matthew Stafford 343 yard pas attığı maçı dört TD pası ile tamamlayarak maçın yıldızı olurken Cooper Cupp 96 yard pas tutarak iki TD, DeSean Jackson 120 yard pas tutarak birTD ve Tyler Higbee’de 40 yard pas tutarak bir TD yaptılar. Açıkçası sezon Los Angeles Rams için şu ana kadar kusursuza yakın gidiyor ve bu form düzeyindeki Rams ile bu hafta oynayacağımız maçın bize göre haftanın en güzel maçı olacağını düşünüyoruz ve mutlaka izlemenizi öneriyoruz.

San Farancisco 49’ers ise konuk ettiği Green Bay Packers maçında 30-28 mağlup olarak ilk yenilgisini aldı. Maçın ikinci çeyreğinde 17-0 geri düşen 49’ers daha sonra geriden gelip son 36 saniyesine 28-27 önde girdiği maçın kalan bölümünde Aaron Rodgers’ın Davante Adams’e attığı iki muhteşem pasa engel olamayınca son saniyede yediği FG ile maçı kaybetti. RB ekibini sakatlıklara kurban vermeye devam 49’ers bu maçta biraz da mecburiyetten pas ağırlıklı bir oyuna yönelmek zorunda kaldı. Ancak alışık oldukları düzenin dışında ne kadar gidebileceklerini önümüzdeki maçlarda göreceğiz.

Seattle Seahawks ise konuk olduğu Minnesota Wikings deplasmanında 30-17 mağlup olarak evine eli boş döndü. Maça iyi başlayan ve ikinci çeyrekte bir ara 17-7 öne geçen Seahawks daha sonra adeta stop etti ve maçın sonuna kadar bir daha skor bulamadı. Seahawks hücumunda Chris Carson’un 80 yard koşu ve bir TD, DK Metcalf’in de 107 yard pas tutuşu ve bir TD’u dışında  ön plana çıkan oyuncu olmazken özellikle defans takımının üst üste ikinci maçta öne geçilen bir maçta rakip hücumunu durduramadığını gördük.

Bu hafta Arizona Cardinals için sezonun en formda ekibi Los Angeles Rams ile deplasmanda oynanacak karşılaşma ile  fikstürün zor haftalarına merhaba diyoruz. Kliff Kingsbury’nin kariyerinde Sean McVay’e karşı henüz galibiyeti bulunmuyor ve elbette bu hafta ilk galibiyetini almak isteyecektir. Ancak yine de ayaklarımızı yere sağlam basıyor maçın favorisinin Rams olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bu tamamen umutsuz olduğumuz anlamına gelmiyor ve Cardinals için sürpriz yapma olasılığını da yabana atmıyoruz. Oldukça çekişmeli geçmesini beklediğimiz bu maç, iki formda QB’nin shootout’una dönerse tadından yenmez bir hale de bürünebilir.

Bu maçın değerlendirmesiyle önümüzdeki hafta yeniden görüşmek üzere…