Geçen hafta yazımda Amerikan futbol hakemliğinin ne kadar zor olduğunu ve hakemleri eleştirirken biraz daha anlayışlı olmamız gerektiğinden bahsetmiştim ama bu her hatayı da görmezden gelelim demek olmuyor. 2021 sezonunun sekizinci haftasın benim gözüme takılan bazı hakem hatalarından bahsetmek istiyorum…

Birinci ve ikinci pozisyonlarımız Washington Football Team – Denver Broncos maçından…

1- (4. Çeyrek, 04.20) bu pozisyonda 41 numaralı Washington ofans oyuncusu pası tutup kenardan koşuyor. Ona doğru yaklaşan defans oyuncusunu görünce her akıllı ve birinci hakkı almış hücum oyuncusu olarak dışarı bariz bir şekilde çıkmışken 31 numaralı Denver defans oyuncusu ayaklarına doğru hamle (tackle) yapıyor. Ancak devamında ne yazık ki bayrak gelmiyor. Hakem olarak öncelikli göreviniz oyuncuları gereksiz darbe ve sakatlıklardan korumak olmalıyken ve de çizgi hakemi olarak artık tek bir noktaya bakarken, bu bayrağın es geçilmesi benim için büyük hata…

2- (4. Ceyrek 00.44) bu pozisyonda roller değişiyor, 31 numaralı Denver defans oyuncusu ileri atılan pası kapıyor (interception) ve Washington sahasına doğru koşarken 41 numaralı ofans oyuncusunun geldiğini görünce dışarı çıkıyor ama 41 numaralı oyuncu bu sefer dışarıdaki oyuncuyu ittiriyor, bir önceki pozisyonu es gecen aynı hakem burada bayrağı doğru olarak atıyor ama adaleti doğru dağıtamadığı için oyuncular arasında memnuniyetsizlik ve itiş-kakışlara sebebiyet veriyor.

Üçüncü ve dördüncü pozisyonlarımız ise Cincinnati Bengals – New York Jets maçından…

3- (2. Ceyrek 00.28) 88 numaralı Jets ofans oyuncusu ileri pası havada yakalayıp, kontrol edip endzone’da yere düştüğünde futbol hareketi (football move) yapamadan kontrolünü kaybetse de topu düşürmüyor ve tekrardan kontrolünü sağlıyor ancak ikinci kontrolden önce ayağı dışarıya bastığı için (tekrar izleme sistemi ile) sahada verilen touchdown kararı sayılmıyor.

4- (2. Ceyrek 00.19) Bu sefer 10 numaralı gene Jets ofans oyuncusu ileri pası sayı bölgesinde (end zone) tutuyor ve tam kontrolünü sağlayamadan dışarı çıkıyor ancak nedense bu sefer tekrar izleme sistemine gerek duymadan sahada alınan touchdown kararı uygulanıyor! Ben burada biraz hakemlerin iki sayıyı üst üste iptal etmelerinden korktuklarını düşünüyorum, yoksa iki yarımdan bir touchdown olmaz!

Bu yazı geçen hafta yetişmediğinden dolayı 2021 dokuzuncu haftadaki tartışmalı Chicago Bears – Pittsburgh Steelers maçına değinmek istiyorum

1- (2. Çeyrek 12.29) Aslında bu pozisyonu buraya yazmaya değer görmesem de aldım, nedeni ise sanki maçta Chicago çok mağdur oldu ve burada da hakemler haksızlık yaptı gibi düşünüldüğünden; Chicago QB’si topu alıp soldan koşmaya başlıyor ancak çizgi üzerinde Defans-39 numara tarafından vurularak dışarı gönderiliyor. Chicago tarafından itiraz edilen pozisyon kesinlikle temiz bir pozisyon, birincisi qb artık qb değil koşucu olarak değerlendirilmesi gerekiyor, ikincisi geç vuruş (late hit) değil çünkü temas başladığında saha içinde, üçüncüsü ise (çok önemli olmasa da) koşucunu saha dışarısına doğru değil öne doğru hamlesi olması!

Bu pozisyonu yazmamın bir diğer nedeni de oyuncular bazen saha içerisinde dışarı çıkarken (henüz saha içerisindeyken) temas durumunda “late hit” aldıklarına dair itiraz etmeleri, düşündükleri ben zaten dışarı çıkıyordum bana neden vuruyor! Düşünmedikleri ise böyle bir kuralın keşke olsa ama olmaması ve bazen dışarı gider gibi yapıp oyuncuların çizgiye paralel koşmaya devam etmeleri.

2- (3. Çeyrek 09.22) 68 Numaralı Chicago line oyuncusu 90 numaralı Pittsburg oyuncusunun ayaklarına doğru hamle olan bu pozisyonda da bence hakemler haklılar, çünkü son değiştirilen kurallarla birlikte gerçekten tehlikeli olan bu tür hamlelere bazı kısıtlamalar getirildi, ayaklara doğru yapılan bu hareketi topun ve oyuncuların pozisyonuna göre sahanın belli yerlerinde yapabiliyorsunuz buradaki sorun ise hamleyi yapan oyuncunun yan taraftan gelmesi, hamle yapılan oyuncu toplu oyuncuya bakarken hamleyi yapan oyuncuyu göremediğinden dolayı ve kendisini koruyamayacağından hamle sert olmasa bile buna yeltenmelerini bile haklı olarak önlenmesi gerektiğinden bayrak atılıyor ve touchdown ne yazık ki iptal oluyor.

3- (4. Çeyrek 04.24) Bir önceki pozisyonda 94 numaralı Chicago oyuncusuna neutral zone’da durduğu için bayrak atılmışken bu pozisyonda 59 numaralı aynı takımın oyuncusu aynı hatatyı yapıyor ancak hakemler görmezden geliyor (sanırım daha yeni bunun için bayrak attık hemen tekrar etmeyelim diye düşündüler) , normalde snapden hemen sonra oyunun durup beş yard ceza ile “1 ve 5” olarak 44. yarddan başlaması lazım…

4- (4. Çeyrek 03.40) Evet zurnanın zırt dediği yere geldik! Bu pozisyon o kadar ilginç ki normalde oyuncuların diğer oyunculara yaptıkları hamleleri değerlendirmemiz gerekirken bu pozisyonda hakemin yaptığı bir hamleyi değerlendirmemiz gerekiyor! 59 numaralı Chıcago oyuncusu Pittsburg qb’sini indiriyor (sack yapıyor) sonrasında akrobatik bir sevinç hareketi yaptıktan sonra Pittsburg benchine doğru uzun uzun sadece bakıyor, sonrasında kendi benchine doğru koşarken baş hakeme hafif çarpıyor ve bayrak atıyor ammaaaa! burada hakem ilk önce öne doğru ilerlemeye başlamışken bir anda durup hatta biraz poposunu arkaya çıkarttırıp çarpmasına neden oluyor! Asıl soru, hakem neden böyle bir şey yapıyor? Benim aklıma dört altarnatif geliyor, hepsi vahim olsa da en vahimi ve en kabul edilebilirini size bırakıyorum.

1- Yaptığı sevinç gösterisi ve sonrasında benche doğru bakması hakemin hoşuna gitmiyor ancak bayrak atacak bir durum da olmadığından bu durumu kendisi yaratıyor!

2- Oyuncunun kendisine doğru koştuğunu görüyor ve ilk önce ileri doğru çekilmek istiyor ama bir anda bu sahanın kralı benim kim oluyor da bana doğru koşuyor diye düşünüp onu cezalandırıyor.

3- Bundan öncekiler her ne kadar vahim olsa da sonraki altarnatifler daha vahim olmakla birlikte çocukça ve şalakça olduklarından bunları yazmayacaktım ancak sanırım Einstein’ın sözüydü ”İnsan salaklığının sınırı yok” o yüzden bunları da olmaz olmaz demeyerek yazmaya karar verdim. Hakemimiz Pittsburgh taraftarı ve maçın dönmesine razı olmuyor.

4- Buna ”yok artık” diyebilirsiniz ama ağır bir fantasy oyuncusu ve rakibinde Chicago defansı veya QB’si veya kendi takımında Pıttsburgh QB, WR, RB’i var…

Sonuç itibariyle hangi alternatif bu hareketine sebep olmuşsa olsun bence bu hareketinden dolayı bu hakemin bir daha sahalarda olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Son olarak ilk yazının altına yorum ve soru gelmediğine göre ya NFLTR camiasının hakemler tarafından hiçbir sıkıntısı olmadığını düşündürdü. Umarım böyle değildir ama senin yorumuna mı kaldık diye de düşünülmesin. Gene de hatırlatmak isterim sıkıntılı gördüğünüz pozisyon olursa yorumlarda maçı, çeyreğini ve dakikasını yazarsanız naçizane yorumlamaya çalışırım…

Herkese iyi seyirler…