Beklentilerimizin uzağında kaldığımız bir haftanın ardından hepinize merhaba değerli NFLTR okurları. Bu haftaya kadarki fikstüründe 10 galibiyet iki mağlubiyet ile ilerleyen Arizona Cardinals Pazartesi Gecesi Futbolu’nda karşılaştığı Los Angeles Rams maçıyla bu sezon NFC Batı grubundaki ilk ve ligdeki üçüncü mağlubiyetini alarak NFC konferansı birinciliği ihtimalini “elveda” diyecek kadar azalttı. Bunları sebepleriyle beraber anlatmadan önce Rams maçında olup bitenlere değinelim.

Hatırlayacağınız gibi Arizona Cardinals, Los Angeles Rams head koçu Sean McVay karşısında dört yıldır süren mağlubiyet serisini bu sezon dördüncü haftada Los Angeles’da oynanan maçı 37-20 kazanarak rahat bir şekilde sonlandırmıştı. Bu haftaki rövanş maçının ise daha çekişmeli ve daha sert geçtiğini söyleyebiliriz. Maçın genelinde Cardinals hücum hattı Rams pass rusher’ı Aaron Donald tarafından büyük bir baskıya uğradı. Aaron Donald bu maçta 14 kez oyun kurucu baskısına sahipken tüm Cardinals takımı ise sadece 10 baskıya sahipti. Kısacası Donald tek başına Cardinals defansından daha üstün bir performans gösterdi. Kyler Murray’e karşı yaptığı kritik anlarda gelen üç sack ile birlikte Cardinals hücumunu durdurmada çok büyük rol oynadı. Bunun yanı sıra Leonard Floyd ve Ernest Jones tarafından yapılan iki interception ile beraber Cardinals hücumu tamamen durduruldu diyebiliriz.

Cardinals hücumunda Kyler Murray 389 yard pas ve 61 yardlık koşu ile istatistiklerine toplam 450 yard ile büyük bir ekleme yapsa da maç içinde önemli zamanlarda attığı interception ve sack’ler ile durdurulması bir anlamda bu istatistikleri boşa çıkardı. Oldukça iyi başladığı maçın ilk çeyreğinin sonunda rakibin dördüncü yardına kadar gelip Murray’nin  attığı interception ile 10-0 öne geçme fırsatını kaçıran Cardinals için o anda maç tersine döndü ve o anın sonrasında da maçın kontrolü tamamen Rams’in eline geçti. Murray’nin skor 20‑13’ken kendi 25 yardından hücum ederken attığı ikinci interception ise ona gerçekten hiç yakışmadı ve akabinde gelen TD ile de skor 27-13 oldu. Bunlar olmasa oyun belki kafa kafaya devam edebilirdi.

Chase Edmonds’un bu hafta da IR listesinde kalması ile maça work horse rolüyle çıkan RB James Conner 31 yard koşu, 94 yard pas yakalama ve iki touchdown ile hücumda öne çıkan oyunculardan biriydi. Bu hafta Cardinals adına önemli rol oynayan diğer oyuncular ise Christian Kirk, A.J. Green ve DeAndre Hopkins oldu. Sırasıyla 86, 102 ve 54 yard pas yakalamaya sahip olan bu üç WR ne yazık ki touchdown yapamadı. Christian Kirk ve A.J. Green bu maç uzun pas yakalayışları ile öne çıkarlerken DeAndre Hopkins trafikteki zorlu yakalayışları ile öne çıktı. Tight end tarafında ise Zach Ertz bu maç kısa paslarla öne çıktı fakat maçın gidişatında önemli bir rol oynamadı.

Defans takımında ise özellikle secondary’deki potansiyel sıkıntılar gün yüzüne çıktı. Cooper Kupp, Van Jefferson ve Odell Becham’dan oluşan Rams WR ekibi karşısında özellikle CB’ler Robert Alford ve Marco Wilson ile S Jalen Thompson’un çok yetersiz kaldıklarını gördük. Jalen Thompson’un Van Jefferson’ın 52 yardlık TD pası yakalayışında, Marco Wilson’un ise Becham ve Kupp’ın TD pası yakalayışlarında adamlarını kontrol edememeleri mağlubiyetin zeminini hazırladı.

Cardinals defansı bu hafta Jordan Philips, Zach Allen ve Chandler Jones tarafından Matthew Stafford’a karşı üç sack yapsa da bunlar Rams hücumunu durdurmaya yetmedi. Matthew Stafford 30 denemede 23 isabetli pas, 287 yard ve 3 touchdown ile harika bir performans gösterdi. Cooper Kupp 123 yard pas tutuşu, bir touchdown ve Odell Beckham Jr. ise 77 yard pas tutuşu ve bir touchdown ile Rams hücumunda öne çıktı. Darrell Henderson’un COVID nedeniyle oynamadığı gecede RB Sony Michel ise 79 rushing yard ile oynadı. Bu istatistiklerden anlaşılacağı üzere Rams hücum takımı Cardinals defansının üzerinden adeta bir dozer gibi geçti.

Bir eleştiri de head koç Kliff Kingsbury için yapalım. Maçın bitimine 5.21 dk varken Rams 30-20 öndeyken rakip 37 yardında 4&2’yi oynamak yerine FG vurulması daha mantıklı olurdu diye düşünüyoruz. Sonuçta rakibi yakalamak için bir TD ve bir FG’e ihtiyacınız varken öyle bir durumda önce FG’ü atmak daha doğru olurdu. Ancak ne yazıkki first down alınamayınca çok değerli bir zaman da kaybedilmiş oldu. Kaldı ki o pozisyonda first down alınıp devamında TD yapılsa bile yine süre oldukça azalamış olacaktı. Oysaki FG vurulduktan sonra bir onside kick denenebilir ve top kazanılamasa bile mola hakları kullanılarak süre eritilmesi engellenerek makul bir sürede yeni bir drive hakkı kazanılabilirdi.

Bu yazımızın son eleştirisi de hakemlere olacak. Dördüncü çeyrekte maç 27-20 Rams lehineyken Cardinals 15. yardında üçüncü haklarını oynarlarken Jordan Phillips’in Mathew Stafford’ı maskesinden çekerek yaptığı sack’in cezalandırılmaması hakemler adına maçın en kötü kararıydı. Bu sayede ilk hak almaları gerekirken FG vurmak zorunda kalan Rams için farkı daha da açma şansları ellerinden alınmış oldu ve maçın sonunda Cardinals için küçük de olsa bir geri  dönüş ihtimali ortaya çıktı. Son 34 saniyede oniside kick ile topu alan Cardinals’da OL ekibinden Sean Harlow ve Kelvin Beachum’un aldıkları cezalar ile iyi bir hücum etme şansı da kalmadı ve böylece bir anlamda hak yerini bulmuş oldu.

Uzun lafın kısası hem hücumuyla hem de defansıyla Cardinals’a üstünlük sağlayan Rams bu hafta Cardinals’ın NFC birinciliği hayalleriyle oynadı diyebiliriz. Arizona Cardinals’ın gelecek dört haftadaki rakipleri sırasıyla Detroit Lions, Indianapolis Colts, Dallas Cowboys ve Seattle Seahawks olacak. Burada Cardinals’ın zorlanacağını düşündüğümüz Colts ve Cowboys maçlarının yanısıra Cardinals için muhtemel senaryonun üç galibiyet bir mağlubiyet olmasını bekliyoruz. Bu da NFC Batı grubu birinciliği için yeterli olacak. Cardinals’ın birinciliği kaybetmesi için Rams’in kalan dört maçını kazanması Cardinals’ın ise en az iki maç kaybetmesi gerekiyor. NFC birinciliği için yarışan diğer iki takım ise Tampa Bay Buccaneers ve Green Bay Packers. Buccaneers’ın kalan maçları sırasıyla New Orleans Saints, Carolina Panthers, New York Jets ve Carolina Panthers, Green Bay Packers’ın ise Baltimore Ravens, Cleveland Browns, Minnesota Vikings ve Detroit Lions ile olacak. Bu fikstürlerden de görüleceği üzere kağıt üzerinde en kolay fikstüre sahip olan takım Tampa Bay Buccaneers olarak görünüyor. Yazının başında söylediğimiz “NFC birinciliğine elveda” ifadesi de işte buna dayanıyor. Yani sonuç olarak Cardinals’ın NFC birinciliğine ulaşması için kemdi maçlarının hepsini kazanmasının yanı sıra Packers’ın ve Buccaneers’ın sürpriz mağlubiyetler almaları gerekiyor. Sezona uzun haftalar boyunca birinci sırada devam eden Cardinals için bu tahminleri playoff’lardan dört hafta öncesinden yapmak Cardinals taraftarları için üzücü olsa gerek. Yine de Allah’tan ümit kesilmez.

Haftaya Detroit Lions maçı değerlendirmesiyle görüşmek üzere…