18. Haftanın ilk kez oynandığı 2021 sezonuyla birlikte güç sıralaması da playoff öncesi nihai sıraya erdi. Sezon içerisinde birçok iniş çıkış yaşasa da hemen hemen başladığı noktaya geri dönen ilk beş sırada Green Bay Packers, birinci sırayı kapmayı başardı. Öte yandan üst sıralardaki yerini kaybeden Arizona Cardinals’ın yerine Tennessee Titans ve Buffalo Bills’in geçmesiyle birlikte sıralama son halini de bu şekilde almış oldu. Alt sıralarda ise sezon boyunca gördüğümüz takımlardan ziyade dibi görmeyi hak etmek için elinden geleni yapan başka bir takım sürpriz yaparak en nihayetinde istediğini almayı başardı.

1- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 13-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Formalite olarak çıktığı Lions karşısında yedeklerini sahaya süren Packers, sahadan da yenik olarak ayrıldı. Nitekim bu durum Green Bay ekibi için hiçbir şeyi değiştirmez iken elde ettikleri saha avantajı ve bay hakkıyla beraber daha dinlenmiş bir takım görecek olmak Aaron Rodgers ve arkadaşlarını playoff’ta iddialı bir noktaya konumlandırıyor. Yine de bu takımın en büyük sorunun çok iyi bir normal sezon geçirip finalin kapısından dönmek olduğunu da unutmamak gerek!

2- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 13-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

NFC’deki ikinci sırayı son hafta ile birlikte elde eden Bucs, her ne kadar playoff’lara Tom Brady liderliğinde giriyor olsa da hücumdaki sakatlıklar playoff canavarı Brady’nin işlerini biraz daha zorlaştırdı gibi gözüküyor. Lakin 44 yaşındaki yaşayan efsanenin her şeyi yapabileceğini birçok kez tecrübe etmiş birisi sakatlıklara falan çok fazla aldanmaz sanki!

3- Los Angeles Rams (NFC Batı, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Super Bowl’un oynanacağı kendi evinde kapanışı yapan Rams, sezona istediği gibi veda edemese de zaten playoff’a haftalar öncesinden giriş yapmıştı. Lakin Sean McVay’in takımı için henüz geçen ve mağlup oldukları 49ers maçı sezon içerisinde yaşadığı tüm sıkıntıların da özeti olduğu bir müsabaka oldu. Matthew Stafford’un baskı altındayken efektifliğinin azalması ve koşu oyunlarındaki hatalar gibi husumetler önümüzdeki süreci de etkileyecek gibi gözüküyor. Bakalım koç McVay bunlara karşı hangi planlarını sahaya sürecek.

4- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Geçen hafta kaybettiği liderlik umutlarını sürdürmek için çıktığı Broncos karşısında zor da olsa kazanmayı bilen Chiefs, galibiyeti cebine koysa da istediğini elde edemedi. Nitekim kırmızı beyazlı takım için sezon boyunca süre gelen savunmadaki hataların bu maçta da gözükmesi son iki sezonun Super Bowl takımının akıbetini de düşündürücü hale getiriyor. Yine de playoff modunu açmış bir Chiefs her şeyi yapabilecek kapasitede.

5- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Philadelphia deplasmanından da galip gelerek bu sezon NFC Doğu’da altıda altı yapan Cowboys, playoff öncesi moral bulacağı dominant bir zafer elde etti. Özellikle kariyer yılı geçiren Prescott, beş TD pası atarken Cowboys hücumu da ritim tuttuğunda ne denli efektif olabileceğini de gösterdi. İki sezon aranın ardından tekrardan playoff’a dönen Dallas ekibinin ise bu performanslarının yüzde kaçını playoff’a taşıyabileceği kaderlerini belirleyecek gibi gözüküyor.

6- Tennessee Titans (AFC Güney, 12-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Houston deplasmanından galibiyeti zor da olsa çıkaran Titans, nihayet AFC Konferansında birinci sıraya oturmayı başararak ilk tur hakkını ve ev sahibi olma avantajını da cebine koymuş oldu. Sakatlıklardan dolayı epey başı ağrıyan hatta Derrick Henry gibi süperstar bir ismini de sakatlığa kurban veren takımın yine de üst seviyede kalması takdire şayan bir durum ki bu hususta head koç Vrabel ve ekibi tüm tebrikleri de sonuna kadar hak ediyor. Şüphesiz artık tüm temennileri Derrick Henry’nin sahalara geri dönmesi.

7- Buffalo Bills (AFC Doğu, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Zayıf rakibi Jets karşısında hata yapmayarak galip gelmeyi bilen Bills, AFC Doğu liderliğini en yakın rakibine kaptırmamayı başardı. Öte yandan sezonun bir bölümünde kötü giden ve istediği oyunu sahaya yansıtamayan Buffalo ekibinde, hücum koordinatörü Brian Daboll’un sezon içerisindeki yaptığı değişikliklerin etkisinin hemen ve olumlu olması bir bakıma felaketi önleyici bir durum oldu. Eğer aynı ritmi playoff’ta da tutarlar ise üst üste iki sene konferans finali neden olmasın.

8- Arizona Cardinals (NFC Batı, 11-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

NFC Batı’yı lider bitirme şansını evinde Seahawks’a kaybederek yitiren Cardinals, iyi başladığı sezonda ciddi bir çöküş yaşayarak tamamladı. Özellikle takımdaki düşüşün gözle görülmesiyle birlikte ilk kez playoff deneyimi yaşayacak olan Kingsbury’nin ne denli tutunabileceği ve takımın Super Bowl’a kadar taşıyabileceği çok ciddi bir soru işareti olarak öne çıkıyor.

9- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Grubunu garantilemesinden dolayı yedek çıktığı maçta yenilen Bengals, artık gözünü playoff’a dikmiş durumda. Andy Dalton’lu yıllarında bir türlü playoff galibiyeti alamamış olmanın vermiş olduğu hırs ile bürünen Bengals, Joe Burrow ve genç dinamik hücumuyla birlikte gözünü iyicene karartmış durumda.

10- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Bu sezon kaosu dibine kadar yaşayan bilumum her müsebbibin içinde olan Raiders, Derek Carr’ın hem saha için hem saha dışı liderliği, geçici head koç Bisaccia’nın takım idaresi ve bu sezon gerçekten iyi bir ekip olan savunmanın büyük katkılarıyla birlikte resmen playoff’a girmiş bulunmakta. Hele ki Aralık ayının ortasında sadece altı galibiyetleri ve yedi galibiyetleri var iken bu süreçten üst üste dört galibiyet alıp playoff görmeleri de ne kadar formda olduklarının bir göstergesi. Nihayetinde Raiders beş sene sonra playoff’ta!

11- San Francisco 49ers (NFC Batı, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Tamam ya da devam maçında Los Angeles deplasmanında galibiyet arayan 49ers, maça çok iyi başlamasa da çok iyi bitirmeyi bildi ve kendini playoff’a atmayı başardı. Özellikle skorda gerideyken koç Shanahan’ın meşhur koşu planlarının işlemesi ve Deebo Samuel-Jauan Jennings ikilisinin öne çıkması takıma galibiyeti getirirken yine skorda geride oldukları bölümde savunmadaki dirençleriyle de bu sezonki en iyi maçlarından birine imza attılar. Netice itibariyle ilk yedi arasında isimlerinin yazması da tebrik edilebilir bir başarı.

12- New England Patriots (AFC Doğu, 10-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Buffalo’dan olası bir Jets galibiyeti ile AFC Doğu’nun lideri olma planları yapan Patriots’ta evdeki hesap çarşıya uymadı ve Miami deplasmanından elleri boş ve playoff öncesi pek de iyi bir görüntü vermeyerek sahadan yenik ayrıldılar. Hücumda Mac Jones’un zorlanması ve savunmadaki koşuya karşı zafiyetin olduğunun gözükmesi de Boston ekibi adına öne çıkan noktalar oldu. Yine de Belichick gibi ligin kurt hocalarının her zaman playoff için cebinde bir başka kart olduğunu da unutmamak lazım.

13- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Playoff treni biletini geçen hafta aldığı için evinde Cowboys karşısında birçok as oyuncusunu oynatmayan Eagles, sahadan da kötü bir mağlubiyetle ayrıldı. Ancak sezonun ilk iki ayında oynadığı oyunla hem keyif hem de umut vermeyen Eagles’in son bölümdeki yükselişi ve çaylak head koçuyla ilk yedi takım arasına ismini yazdırması ziyadesiyle güzel bir başarı. Tabii playoff’ta karşılarında son şampiyon olmaları da başka bir şanssızlık.

14- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 9-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Big Ben’in son sezonunu playoff’a taçlandırmak isteyen Steelers, iyi başlamadığı ve skor olarak geriye düştüğü maçta Baltimore deplasmanından galibiyeti uzatmalarda çıkararak en yakın rakiplerinin de kaybettiği haftada kendisini playoff’a atmayı başardı. Sezon geneline bakıldığında hem hücumda hem de savunmada ciddi inişler çıkışlar yaşan Pittsburgh ekibi, Mike Tomlin gibi bir head koça da sahip olmanın verdiği büyük avantaj ile bu noktaya kadar ulaşarak hikâyesi bol bir sezona da imza attılar. Ne kadar gidecekleri bilinmez ancak Big Ben’e de zaten böyle bir veda yakışırdı.

15- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Yeni head koçu Brandon Staley ile sezona iyi bir giriş yapan Chargers, bay haftasına kadar topladığı galibiyetlerle bu sezon adından söz ettireceğinin sinyallerini vermişti. Lakin sonraki süreçlerde zaman zaman direksiyonu kaybeden koç Staley, özellikle savunmada ciddi sıkıntılar yaşarken yine de Justin Herbert’li hücum ile galibiyetleri almayı bilse de son haftada oynadıkları Raiders maçında mevzubahis savunmadaki düşüş başlarını epey bir ağrıttı ve Los Angeles ekibinin sezonuna mal olan bir netice doğurdu. Yani, kazanmakta başka parolanın olmadığı maçta maçın bitimine sekiz dakika kala iki oyunluk geriye düşecek kadar skoru rakibe teslim etmek Chargers adına işleri epey bir zora soktuğu malum. Netice itibariyle sezon hayal kırıklığı ile biterken off-season hamleleri de bu takım için ciddi bir önem arz ediyor.

16- New Orleans Saints (NFC Güney, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Ligi galibiyetle kapatmış olsa da rakibinin kazanmasıyla yarış dışı kalan Saints, bu sezon oyun kurucu konusunda başı en çok yanan takımlardan birisi oldu. Jameis Winston’un diz bağlarının kopması, Trevor Siemian’ın seviyesinin çok düşük kalması ve Taysom Hill’in sakatlıklarla boğuşmasıyla birlikte Drew Brees sonrası geçiş süreci de epey bir sancılı oldu. Yine de bardağın dolu tarafından bakılırsa öyle veya böyle yüzde elli üzerinde ligi bitirebildiler.

17- Indianapolis Colts (AFC Güney, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Sezona kötü başladıktan sonra çıkış yakalayan ve playoff takımı olarak gözüken Colts, tüm emeklerini ligin en kötü takımlarından biri olarak gösterilen Jaguars karşısında felaket ve rezalet ötesi bir mağlubiyet alarak bitirdi. Takıma sezon başında katılan Carson Wentz’in head koç Reich ile çıkışa geçmesi beklenirken Jaguars karşısında adeta yokları oynaması da tecrübeli oyun kurucunun kariyerinde kötü bir leke bıraktığı aşikâr. Nitekim makûs talihini kıramadığı Jacksonville deplasmanından takım olarak da kötü oynayan Colts, sezonun hayal kırıklığı takımları arasına adını yazdırdı.

18- Miami Dolphins (AFC Doğu, 9-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Son haftada kaybedilen bir playoff sonrası en azından taraftarlarına sezon sonu tesellisi vermek için sahaya çıkan Dolphins, ezeli rakibi Patriots’u mağlup etmeyi başararak rakibinin AFC Doğu liderliği umutlarını da tüketti. Lakin turkuaz beyazlı takım için şoke etkisi yaratan olay koç Flores’in takımdan gönderilmesi oldu. Çevrelerce bu takımın son yıllarındaki en iyi head koç olarak gözüken Flores sonrası takımın yeni head koçunun kim olacağı da Florida ekibi için bir bilmecenin daha kapılarını açtı.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 8-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Sekiz yıldır çalıştığı head koç Mike Zimmer ve 16 yıldır takımda genel menajerlik yapmış olan Rick Spielman ile yollarını ayıran Vikings, beklentileri aşamadığı sezon sonrasında uzun süreli bağlarını kopararak yeni sezona umutlu bakmayı hedefliyor. Lakin halen ortada Kirk Cousins meselesi de dururken takımın yeni head koç ve gene menajerinin kim olduğunu görmeden kuzey ekibinin şansını belirlemek çok kolay değil. Hele ki bu tarz uzun süreli ilişkilerin kopmasından sonra takımların toparlanması da bazen belirli bir süre alabiliyor.

20- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 8-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Sakatlıklar, Covid ve son saniyelerdeki iki sayılık oyunlar derken nihayet sezon sonunu getiren Ravens, pek de kendisine yakışmayan bir dönem geçirdi. Aralık başından beri oynadığı altı maçtan da yenilgi ile ayrılan Ravens, playoff potasındaki yerini adeta kendi elleriyle rakibe teslim etti. Nitekim sezonun bitmiş olması da kendileri için çok büyük bir avantaj. Fakat bu tarz bir sezondan sonra da koç Harbaugh’un yazın takımı toparlamak adına ekstra mesai yapması gerekecek.

21- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 8-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Hayal kırıklıklarından birisi olarak sezonu kapayan Browns, bu sene Baker Mayfield’dan çok çekti. Her ne kadar koç Stefanski’nin Chubb ve Hunt üzerinden oynattığı koşu şemaları işlemiş olsa da koşucularından yoksun olduğu dönemde Baker’ın sahaya ağrılığını koyamaması Cleveland ekibinin sezonunun bu noktaya gelmesindeki en büyük müsebbibi oldu. Öyle veya böyle Baker’ın Browns’ta kaldığı düşünülen senaryoda bu takım için gelecek sene için verilecek şanslar bu bilinmezlik içinde bir hayli az olacağa benziyor.

22- Seattle Seahawks (NFC Batı, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Gruplarındaki rakibi Cardinals karşısında güzel bir galibiyet alarak sezona noktayı koyan Seahawks’ta Russell Wilson bilmecesinin de startı artık verilmiş oldu. Öyle ki kötü geçen sezon sonrası tecrübeli oyun kurucuyla ilgili önümüzdeki yaz sezonu epey bir yazılıp çizileceğe benziyor. Şayet sadece Wilson’u kalmaya ikna etmek pek de yeterli olmayabilir ki özellikle bu sezonda Seattle ekibinin birçok eksiği yine gözler önüne serildi. Bu hususta head koç Pete Carrol ve Seahawks yönetiminin işi pek kolay değil.

23- Atlanta Falcons (NFC Güney, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Playoff mu ligin dibi mi derken orta sıralarda takılarak sezona veda eden Falcons’u gelecek takas döneminde büyük bir Matt Ryan bilmecesi bekliyor. Takımda kalacak ise Georgia ekibi için eksikler bir hayli fazla; eğer yıllardır formasını giydiği Falcons ile yollar ayrılacaksa da bu sefer “yeniden yapılanma” çanları bu sefer de kırmızı siyahlı takım için çalmaya başlayacak.

24- Denver Broncos (AFC Batı, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Taraftarlarına sezonun sonunda bir galibiyet hediye etmek isteyen Broncos, iyi başladığı maçı galibiyetle bitirmeye çok yaklaşsa da o ana kadar iyi bir maç çıkaran Melvin Gordon’un top kaybıyla rakibe TD izni vermesiyle sahadan yenik ayrılmak durumunda kaldı. Lakin mağlubiyetten öte head koç Vic Fangio’nun görevine son verilmesi ise Denver ekibi için yeni bir yolun başlangıcı oldu. Artık sadece oyun kurucuların seçmek değil aynı zamanda da yeni bir head koçta bulmak zorundalar.

25- Washington Football Team (NFC Doğu, 7-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Geçen sene yine yedi galibiyetle playoff yapan başkent ekibi bu sene yedi galibiyetle ligin alt sıralarında kendisine yer bularak sezonu tamamladı. Yine de bu takımın bir anda çöküş yaşaması da en azından bu yaz irdelenmesi gereken temel sorunlarından birisi gibi gözüküyor. Öte yandan şu isim işini de nihayet çözmüşler ki, artık şu “Football Team” isminden kurtulmak belki takıma ayrı bir hava katar!

26- Chicago Bears (NFC Kuzey, 6-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Sezonun bitişiyle beraber Matt Nagy ile yollarını ayıran Bears, bu sezon kötü coachingten dolayı canı epey bir yandı. Nitekim Trubisky’den sonra yine büyük atılımlar yaparak seçtikleri oyun kurucu Justin Fields etrafında istedikleri takımı kuramamış olmaları da hemen hemen boşa giden bir sezon olarak öne çıkıyor gibi. Bir sonraki head koç seçimlerinde dikkat etmeleri gereken husus muhakkak Fields’a uygun oyun planını yansıtabilecek ve sahada işletebilecek bir kişiyi takıma getirmeleri.

27- Houston Texans (AFC Güney, 4-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Yapılanma içine giren takımlar kervanından olan Texans, kadrosuna ve planlamalarına bakıldığında kötü gideceği düşünülse de şu kadroyla en azından dört galibiyetle sezonu kapatmalarından daha iyi bir senaryo muhtemelen olamazdı. Lakin bu durum Texans yönetimini memnun etmemiş olacak ki head koç Culley ile yollarını ayırarak enteresan bir karara da imza attılar. Yoksa Houston ekibi için bir yapılanma süreci daha mı başlayacak?

28- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Normal sezonun sonuçlanmasının Panthers cephesinden iyi yani bir sonraki hafta hangi oyun kurucuyu oynatacaklarını düşünmek zorunda kalmayacaklar olması! Bu sezon yetenekli oyuncuları bulunan ve en azından playoff takibinde kalabilecek takıma hiçbir oyun kurucunun etki etmemesi Carolina ekibi adına en büyük sorun olarak öne çıktı. Bu hususta head koç Matt Rhule’un bu konuya yaz döneminden nasıl çözüm getireceği de iş güvenliğini birinci dereceden olumlu yahut olumsuz şekilde etkilemesi muhtemel.

29- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-13-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Sezona güzel bir nokta koymak isteyen Lions, evinde konferans liderini yenerek taraftarlarına ve sevenlerine armağanını da vermiş oldu. Motor City için artık bu saatten sonra ise hareketli bir off-sezon ve geleceklerini şekillendirebilecekleri bir draft dönemi bekliyor. Buradan yapılacak doğru seçimlerle birlikte gelecek sezonda şu an geldikleri noktanın bir iki kat daha ilerlerinde olmaları şart.

30- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 3-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Öyle kötüler; böyle berbatlar derken son yıllarda epey bir başını ağrıttığı Colts’a yine geçit vermeyen Trevor Lawrence ve arkadaşları hem hücumda hem de savunmada fevkaladenin fevkinde bir oyun ortaya koyarak sezonu galibiyetle nokta koydular. Ayrıyeten bununla sınırlı kalmayıp en yakın rakiplerinin de kazanmasıyla birlikte üstüne bir de birinci sıra seçim hakkını geçen seneden sonra yine ceplerine koydular. Henüz head koç arayan ve bu sezon ciddi coaching sıkıntısı çeken takım için herhalde bundan daha güzel bir sezon kapanışı olamazdı.

31- New York Jets (AFC Doğu, 4-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Yapılanma sürecinin ilk sezonunu geride bırakan Jets, Zach Wilson ile beklendiği etkiyi yapamaz iken halen daha takımda ciddi eksikleri de sezon içerisinde bir kez daha gözüktü. Savunma temelli bir koç olan Saleh’in savunmadaki şemaların sakatlıklar yahut performans düşüklüğü nedeniyle oturmaması ve hücumda Wilson etrafında planlı bir oluşum olmaması New York’un yeşilleri adına kötü gidişin temel sebepleriydi. Sürekli bir “yapılanma” kelimesi altında dönüp duran Jets’in bakalım bu off-sezondaki sloganı ne olacak.

32- New York Giants (NFC Doğu, 4-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Kasım ayı sonundan beri maç kazanamayan ve sahadaki perişan görüntüsüyle adeta oynadığı maçları işkenceye çeviren Giants için sezon sonu geldi. Öyle ki mevzubahis sezon sonuyla birlikte head koç Judge ve genel menajer Dave Gettleman görev koltuklarından ayrıldılar. Bu kadar kötü bir sezon geçiren takım için bu tarz bir ayrılığında kaçınılmaz olduğu aşikar. Nitekim bir defa daha hata yapmaya tahammülü olmayacak olan mavilerde, üst yönetimin artık eşin ehli insanları takımın başına getirmesi şart. Tabii madalyonun öteki yüzünde ise bu kadar yatırım yapan takımın yeni bir head koç ve GM ile birlikte nasıl bir yol alacağı da takımın akıbetini bilmeceye dönüştüren durumlardan bir diğeri…