Tüm fantezi futbol meraklılarına selamlar! Draft sonrası ortalık biraz durulmuşken gelin hep beraber fantezi futbolun en önemli mevkisini masaya yatıralım.

Geçtiğimiz sezon RB’ler adına pandeminin de etkisiyle tam bir kaostu. Bu nedenle çıkarımları yaparken daha nazik davrandığımı söylemeliyim. 2022’ye girerken Jonathan Taylor hariç soru irili ufaklı soru işareti olmayan hiçbir RB yok. Yazıları yazdığım PPR formatı özelinde de bu durum neredeyse hiçbir sıranın WR seçmek için erken olmadığına da işaret ediyor.

RB’leri değerlendirirken başlıca baktığım kriterler, özellikle RB1 kategorisinde güvenlik ve RB1 ihtimali barındırıp barındırmadığı. Sağlık problemlerini ekstrem derecede kaideye almıyorum. Sezona girerken CMC olsun, Derrick Henry olsun, Saquan olsun, daha niceleri olsun sağlık problemsiz olan isimler bir elin parmağını geçmiyor. Özel olarak ideal “Hero RB’’ tipimi sizlere daha önce açıklamıştım. Draftta da bu tarz oyuncuları bulmaya çalışıyorum genelde. İyi hücumda, pas yakalayan, sağlıklı, üç down RB’ler başlıca hedeflerim. Tabiiki kaideyi bozacak yetenekler de var elbette.

Yazımızdaki RB’lerin isimlerini vermeden seviyelere ayırmak gerekirse;

Tier 1: RB1- RB2

Tier 2: RB3-RB4

Tier 3: RB5-RB6-RB7

Tier 4: RB8-RB9-RB10

Tier 5: RB11-RB12-RB13-RB14-RB15

Şeklinde ayırabilirim. Özellikle ilk turda bu tier kırılımlarında WR’lara göz gezdirmenin mantıklı olacağını da düşünüyorum. Listeye geçmeden önce listenin sınırlarında gezinen oyunculara mansiyon ödüllerimi de bir cümle ile vereyim:

James Conner: DeAndre Hopkins’in cezasına kadar sınırdan RB1 olarak bakıyordum kendisine ama şu an hücumun sadece TD’larla hayatta kalan bir RB için yeterince üretken olmayacağına dair şüphelerim var.

Nick Chubb: Browns’ın sezona girerken QB konusu tam bir muamma. Chubb ligdeki en iyi üç, dört pure koşucudan biri olmasına rağmen kariyerine baktığımızda çok yüksek miktarda TD yapmadığını görüyoeuz ve pas oyunundaki rolü neredeyse sıfır. Bu nedenle tepeye almaya çekinsem de ilk tur WR seçenler için dönüşte çok güvenli ne alacağınızı bildiğiniz bir opsiyon.

Javonte Williams: Melvin Gordon dönmeseydi ilk beşte kendisine yer vereceğim bir isimdi açıkçası. Geçen yıl çalışan istem daha Javonte ağırlıklı olacak olsa da Gordon halen gayet iyi bir back. Russell Wilson’ın gelişiyle de checkdown ile biten hücumların sayısı ciddi biçimde azalacak gibi. Pas oyunundaki beklediğimiz gelişimi de görmemiz soru işaretli. Bunlara rağmen halen upside’ı çok yüksek bir seçim. İlk turda RB seçmiş ve RB-RB gitmek isteyen isimler için mükemmel bir RB2.

Breece Hall: Tonlarca top taşıma göreceğini düşünsem de Michael Carter’ın olması pas oyununda elbette ona ket vuracaktır. Fakat bütün yetenek burada ve daha önce de çaylakların lige gelir gelmez iş yaptığını defalarca gördük. Daha iyi olacağını düşündüğüm Jets hücumunda en göze çarpan parçaların başında kendisi.

Mansiyonları verdikten sonra hazırsanız listemize geçelim. İyi okumalar herkese…

12- Aaron Jones – Green Bay Packers

Güzide kulübümün off-season hamleleri sonrasında daha koşu ağırlıklı bir hücum görmemiz çok muhtemel. Buradan en büyük faydayı görecek olan isim hiç şüphesiz A.J. Dillon olacak. Peki Aaron Jones bunun neresinde?

Tabii ki de Davante ve MVS’ten boşalan pas oyununda. Geçtiğimiz sezonlarda Davante’nin olmadığı maçlarda 6+ pas yakalayan Jones için aynı tarzda bir pas volümü beklemek hiç de hayal olmaz. Özellikle PPR formatında Jones’un tabanını çok yukarı çeken bir etmen bu. Off-season öncesi ilk 20 RB’im arasında olmayan bir isimdi Jones. Sezon biterken Dillon’ın daha iyi göründüğünü düşünüyordum. Koşu miktarı olarak halen 60-40 Dillon tarafında olacağını düşünüyorum topun.

Buradaki bir diğer soru da TD sayıları olacaktır. Aaron Rodgers redzone’da topu kime emanet edecek, kime pas atacak? Allen Lazard gibi Robert Tonyan gibi fiziğinden ötürü öne çıkan doğal adaylar olsa da Rodgers ve alışkanlıklar söz konusu olunca Aaron Jones’da gayet öne çıkıyor. Sezon sonunda baktığımız altı koşu, yedi pas TD’u gibi bir senaryo gayet olası Jones için.

Green Bay hücumunun bir şekilde iyi seviyede kalacağını düşünüyorum 2022’de de. Böyle baktığımızda Jones için daha yüksek olmam gerekir aslında. Burada onu geri çeken etmen tabi ki de AJ Dillon. Sezon biterken bir miktar pas oyununda da etkili olmaya başlamıştı. İki-üç pas yakalar olmuştu her maç. Ground game’in ciddi derecede Dillon ağırlıklı olacağını beklediğim için Jones’a belirlediğim tavana ket vurulmuş oldu. O kadar sakatlıkla boğuşan RB’lerin olduğu bir sezonda, her şeyin iyi gittiği bir Packers’ta sezonu RB9 olarak bitirmiş olması da hepimizde bir hayal kırıklığı yarattı. Mükemmel 2019 sezonu gibi TD’lardan beslenen bir patlamanın artık uzak olduğunu düşünüyorum Jones için. Sezonda 240+ top taşımışlığı olmayan bir isim olduğundan bütün ekmeği bu sezon pas oyunundan çıkacak gibi görünüyor.

Fakat bu soru işaretlerine rağmen pas oyunu, bulunduğu hücum ve geçmiş başarıları göz önüne alınırsa RB#1 olarak draft edilmeyi halen hakkediyor kendisi. Onun için endişelenmemiz gereken yaşa da tam olarak girdiğini düşünmüyorum.

11- Cam Akers – Los Angeles Rams

Draft’taki en kutuplaştırıcı isim hiç şüphesiz Akers. RB4-RB24 arasında her sırada görebilirsiniz. Ben de tabi ki de etliye sütlüye karışmamak için orta yollu bir sıra buldum onun için. :) Şakası bir yana Akers için kafa karıştırıcı iki etmen var. Birincisi sakatlık dönüşündeki hali tabi ki de. İnanılmaz kötü göründü sahada. Ama buna rağmen Sean McVay topu ona emanet etmekte ısrar etti ki bunu yaparken tüm sezon görece iyi oynamış iki RB’si elindeydi.

Bir yandan da bir oyuncuyu erken iyileşti diye yargılamak ne kadar doğru bilemiyorum. Sezon içerisinde sahaya hiç dönmese onun için daha pozitif konuşacak insanlar olacaktı elbette. Sonuçta LA Rams’in RB’i. Ne kadar kıymetli bir pozisyon olduğunu biliyoruz. İyi bir oyun ile Top-5 içerisinde olması garanti Akers’ın.

Yukarıda saydıklarım Akers’ın neden RB24 olmaması gerektiğiydi. Şimdi de neden RB4 olmadığına gelelim. Çaylak sezonunda oynarken de sıra dışı bir yetenek gibi görünmüyordu sahada. İyi bir RB olabilecek kumaşa tabi ki de sahip fakat tackleları rahat kırabilecek cüssede değil ve goal line işini halen Darrell Henderson’a kaptırabilir. Yedeklerinden bahsetmişken draftta yaptıkları Kyren Williams hamlesini de cuk oturmuş olarak buluyorum. Oyunun hızını değiştirmek için illa ki oyuna dahil edecektir onu Sean McVay. Yani isteneni veremezse her an iş yükünün azalma hatta kaybolma ihtimali ortada Akers için. Hele ki pas oyununu kaptırması onun için fantezi rüyasının sonu demek olacaktır.

Tüm eksileriyle artılarıyla beraber ligdeki en iyi hücumlardan birinin parçası olması, sağlıklı olduğu senaryoda iyi oynamasa bile onu tepelerde tutacaktır. Bu nedenle iyi hücumların parçası olan oyuncuları istiyoruz zaten. Akers özelinde hayalimdeki ideal durum ise onu draftın sonlarına kaldığımda RB#2’im olarak alabilmek. Özellikle draftta RB mevkisinde kafayı rahat tutmak isteyenler için 8-12 arasında bir güvenilir ilk tur RB’i sonrası, dönüşte takıma alınabilir. Bu nedenle tutmazsa pek bir şey kaybetmezsiniz ama Akers sağlıklı kaldığı sürede elinizde tüm ligdeki en iyi dört-beş RB’den biri olmuş olabilir ve ikinci RB’niz olarak olması da cabası.

10- Dalvin Cook – Minnesota Vikings

İçime en sinmeyen sıraya geldik sonunda. Dalvin Cook’un sezonu RB10’dan daha iyi bitireceğini düşünüyorum açıkcası. İkinci Sıraya kadar da yukarıdan seçildiğini gördüğünüz draft’lar olacaktır. Ancak kendisi benim 10. seçeceğim RB kesinlikle değil. Başlıca sebebi de artık sakatlık mevzusundan ve Alexander Mattison’ı kadromda tutmak zorunda olmaktan sıkılmış olmam. Sahada olduğu sürede çok iyi bir oyuncu Cook, fakat geçen sezon gördüğüm bir takım emareler beni bu sezona gelirken rahatsız ediyor.

Birincisi TD sayısı; Sezonu sadece altı TD ile kapatmış olması bir eksi Cook adına. Üstelik yeterince goal line fırsatı da buluğunu düşünüyorum sene içerisinde. 12 maçta 1000+ yard koşması elbette yeteneğinin bir göstergesi ama bir üst seviyeye TD’lar olmadan sokacak kadar etkili bir pas oyunu gösteremedi geçtiğimiz sezon. Yeni koç ve hücum sistemiyle de bu kadar ağır kullanılacak mı merak konusu. TD konusunda hala mütiş bir silah olan Adam amca kadroda. Jefferson içinse bir şey söylemeye gerek yok. İki sezondur gösterdiği istikrar, yaşı, gelişebilecek TD sayısı ile beraber bu sezon Kupp ile beraber WR1 için en büyük aday kendileri.

İkinci rahatsızlık duyduğum konu ise Vikings yedek RB’lerini çok beğenmem. Mattison her fırsat bulduğunda çok güzel değerlendirdi şimdiye kadar Dalvin Cook’un kaçırdığı maçlarda. Çok ufak bir rolü olacak olsa da Kene Nwangwu beğendiğim bir isim açıkçası. Koşu oyununda geçtiğimiz sezonki Chargers gibi bir düzen görebiliriz. Koşuların yüzde 60’ından azının Dalvin Cook tarafından yapıldığı. Ekeler’dan eksik olarak burada yeterince TD ve pas yakalama olacağını düşünmüyorum.

Bu saydıklarıma rağmen ligin halen Premium yeteneklerinden biri Dalvin Cook. Hele ki onun gibi patlayıcı koşularla hücumu sürükleyebiliyorsanız takımınız size topu vermek isteyecektir. Fakat bahsettiğim gibi Jefferson’dan daha da iyi bir sezon beklemem, RB komitesi hakkındaki düşüncelerim ve Dalvin’in kendi problemleri, izlemeyi ne kadar sevsem de onu RB10’dan yukarı koymama engel oluyor. Ancak genel olarak Kamara ile çok yakın buluyorum değerini bu draft için.

9- Alvin Kamara – New Orleans Saints

Sahada olduğu, topa dokunduğu her anda özel bir oyuncu olduğunu hissettiren Kamara için bu off-season adli suçlamalar gölgesinde geçiyor. Buna istinaden ceza alacağını düşünenlerin sayısı az değil. Ben Kamara’nın en fazla iki-üç maç kaçırmasını bekleyen taraftayım. Kaçırmadığı senaryoda listede yükselecektir elbette. En büyük değişim elbette QB’de. Winston hiçbir zaman ilk opsiyonu bulamadığında checkdown atan bir QB olmadı. Buna bakarak Kamara’nın daha az top tutacağını düşünen çok insan olsa da Winston sakatlanana kadar beraber oynadıkları dönemde işler Kamara için gayet iyi gidiyordu. Reciever kadrosuna yapılan eklemeler de önünü açacaktır elbette Kamara’nın.

Jarvis Landry eklemesinden sonra sıralamalarda daha düşen Kamara için bana kalırsa o kadar da bir değişim olmadı. Michael Thomas’ın bilek sakatlığı üzerine gelen haberlere istinaden, sanki sezon başına hazır olmaz diye yapılmış bir hamle olarak geliyor Landry bana.

Olumsuz olabilecek senaryo ise Saints’in yıllar içerisinde Kamara’ya olan bakışı bana kalırsa. Yanında komite olmadan neredeyse hiç kullanmamaları ve geçtiğimiz sezon backfield’da tek başınayken sakatlık geçirmesi, onun three down rolüne olan inançlarını azaltmış olabilir. Winston, koşu sayısı ve genel hücumla bulabileceği TD sayısı; bunların hepsi problemli görünüyor Kamara için. Fakat onun yeteneğinde bir oyuncu için RB9 alınabilecek bir risk. Saints hala kadro olarak rekabetçi kalabilecek parçalara  ve iyi bir savunmaya sahip. İşlerin iyi gitmesi halinde Kamara kendini ilk beş içerisine rahatlıkla atabilir.

NFL fantezide başarının en büyük habercisi her zaman, yeni umutlar ve trendler yerine geçmiş başarılar olmuştur. Geçmişte yaptıklarına bakarsak ve henüz endişelenecek yaşa gelmediğini de düşünürsek Kamara hala güzel bir opsiyon. Bu zamana kadar da belirttiğimiz gibi genelde komitede koştuğunu ve ekonomik kullanıldığını da tekrar hatırlatalım.

8- Joe Mixon – Cincinnati Bengals

Off-season’daki OL eklemelerinden sonra herkes Joe Burrow’un, Tee Higgins, Ja’Marr Chase’in sıralamalarını arttırdı. Bu doğru bir yaklaşım elbette, Burrow’un daha rahat kaldığı bir ortamda daha yüksek rakamlar yapması mümkün. Peki neden herkes Joe Mixon’u unutmuş gibi davranıyor? Geçen yıl fiyasko O-Line ile yaptıkları ortadayken pek çok eksperin ilk tur dışına attığı Mixon, pozisyonun doğası gereği burada en çok faydayı görecek oyuncu. Evet anlayabiliyorum, sezon ilerledikçe Bengals hücumunun pasa odaklı hale gelmesi ve Mixon’un pas oyunundaki targetlerinin düşmesi ortada. Ama ligin en iyi hücumlarından birinin tartışmasız RB’i olan bir oyuncu için çok düşük değerler bunlar. Aynı senaryonun benzerini James Conner için kuranlar ortada kol gezerken, ondan çok daha iyi bir RB olan, daha iyi bir hücumda olan Mixon için daha pozitif olmalıyız.

Önümüzdeki sezon 16 TD sayısını bir daha görmesi daha zor görünüyor ama unutmamak lazım ki bu hücum için her şey daha yeni yeni başlıyor. Pas oyunundaki miktarının düşmesini beklesek de halen three down sahada olacağını biliyoruz. Super Bowl maceralarında da hücum sürekliliği için ne kadar kritik bir rol oynadığını hep beraber gördük. Bxonelki de kendi üstündeki çoğu isimden daha iyi bir ortamda olsa da tüm topların ona kaldığı, RB1 olma ihtimalinin olduğu bir senaryoyu göremiyorum onun için. Fakat ilk turun arka sıralarına doğru geldiğimizde seçmek için ideal bir isim. Burada Bengals hücumundan yeterince nemalanmak isteyenler için bir-iki dönüşünde Chase+Mixon formülünü de buraya bırakalım.

Mixon için bir eksi de bana kalırsa handcuff’ının iyi olmaması. Draft’ta da buna yönelik bir hamle yapmayan Bengals da sonuna kadar Mixon’a güveniyor gibi. Bu kadar anlattıktan sonra RB8 biraz düşük gelebilir ama bulunduğu divison’ı da unutmamak lazım. Normalde hücumun temelinde olan süperstarlar için bunu çok kaideye almıyorum ama Bengals’ın Mixon’a koşu izni vermeyen takımlara karşı çok kaliteli WR’ları olması onu belirli konulurda takım için vazgeçilmez kılmıyor. Geçtiğimiz sezonda da gördüğümüz gibi özellikle TD bulamadığı maçlarda tıkanabiliyor Mixon.

Draft sırası içinse, Cooper Kupp’ın arkasında ikinci WR’ı düşünmeye başladığım yer tam olarak burası. Bu sezon bana kalırsa Kupp’ı istediğiniz yerden seçebilirsiniz, kimse de ne yapıyorsun demez? Mixon’ın olduğu noktada ise artık kendi kişisel yorumlarımıza göre buradan Jefferson, Chase veya Adams’a da bir bakılmalı bence. Çünkü aşağı yukarı yakın performansta bir RB’yi ikinci tur başından alabilirsiniz. Bu draft özelinde geri sıralardan seçiyorsam, Top-5 WR’dan birini takımımda görmek istiyorum açıkcası. 9-12 arası da bunu kafam rahat yapabileceğim bir aralıkta. Benim gibi RB+WR düşünen arkadaşlar için Mixon da güvenli bir seçim olacaktır.

7- Derrick Henry – Tennessee Titans

Şu an konuştuğumuz oyuncunun ismi Derrick Henry olmasa hepimizin çok daha fazla şüphesi olurdu ama artık onun insan olmadığını kabullendik sanırım. Geçen sezon ‘’takımı taşımaktan beli kırıldı’’ desek yeridir. Canlı izlediğim en iyi RB performanslarından birini geçtiğimiz sezonun ilk sekiz haftasında Henry’den gördüm. 15. Haftaya geldiğimizde hala fantezide RB10’du. Fakat saha içi ile fantezi aynı olmayabiliyor. Tüm ligin içinden geçmiş gibi göründüğü wsekiz haftada 24.2 PPR puanı getirmeyi başaran Henry, yıllar içerisinde bakarsak geçtiğimiz sezonlarda daha üst düzey performansların tüm sezona yayılmış hallerini görmüştük. (Kamara 2020: 25.2 – CMC 2019: 29.9 – CMC 2018: 25.4 – Gurley 2018: 26.6 – Gurley 2107: 25.6 – David Johnson 2016: 26.7) Yani saha içindeki görüntüsüne rağmen yeterince pas oyununda yer almadığı için fantezi için ayrıksı duran bir performans olmayacaktı. Ligin en iyi RB’i olduğu konusunda bir şüphem yok fakat 2000+ yard koştuğu sezonda bile RB4 olarak bitirmeyi başarmıştı Henry.

Konuştuklarımıza istinaden bu sezon bir miktar pas oyununda da etken olmaya başlamıştı. Önümüzdeki sezonda da A.J. Brown’ın gidişiyle belki de takımdaki tek silah olarak kaldı Henry. Her ne kadar Treylon Burks ilgi çekici bir çaylak olsa da lige adım attığı ilk günden ona A.J. Brown rolünü biçmek gerçekçi olmaz. Brown az pas volümüne rağmen iş yapabilen patlayıcı özel bir oyuncu.

Şimdi gelelim yumurtanın faydalarına; sağlıklı kaldığı süre boyunca sürekli kullanılacağından eminiz Henry’nin. Mike Vrabel hücumda istediği oyuncuları aktif etmekte çok maharetli bir isim ve geçen sezon sakatlıklar sonrası sadece “Ryan Tanehill ve Dadaşlar’’ ile başardıkları da inanılmaz. Bu nedenle Titans hücumunun gerilemesini çok beklemiyorum açıkçası. Sakatlık demişken yaşadığı sakatlık, kilometre ve yaş itibariyle pek çok soru işareti var Derrick Henry için. Şu an pek çok uzman tarafından ilk tur dışında bile gösteriliyor. Bunun başlıca sebebi en iyi zamanında bile RB4-RB5 bandıda geziyor olması ve bu saydıklarımızın birleşimi. Fakat gelecek sezon için birçok soru işaretli RB varken, iş yükü garanti olan, yavaşlama emaresi göstermeyen ligin en iyi RB’ine güvenmek bana en mantıklısı gibi geliyor. Bütün bu olumsuzlukları hesaba katarak onu listemin yedinci RB’i olarak yazmaya karar verdim. İyi bir sezonda RB5-RB6 olarak bitirebilecek olan kral için bütün kaygılara rağmen gözü kapalı ödenebilecek bir bedel. Geçtiğimiz sezon kaldığı yerden devam ederse de ilk üç garanti gibi… Her zaman söylediğim gibi, ortadan ikiye çatladığını görene kadar Derrick Henry’nin karşısında durmam fantezi için… :)

6- Leonard Fournette – Tampa Bay Buccaneers

Listedeki en ilginç isimlerden biri şüphesiz Fournette. Tom Brady ve Bucs hücumuna istinaden sağlıklı kaldığı sürece, tıpkı geçen sezonki Zeke gibi ilk 10 RB’den düşmesi neredeyse imkansız Fournette’in. Bu nedenle Taylor’la beraber belki de listedeki en güvenli isimler bu konuda. Kendi standartlarında kötü bir yıl geçirmesi onu, vasat hücumlardaki diğer oyuncular kadar yıpratmayacaktır. Geçtiğimiz sezon 15. Haftaya kadar RB4 olarak ilerlemeyi başaran Lenny, bunu tabiki de yüksek pas sayısı ve  TD sayısı ile başardı. Hemen arkasındaki Henry’nin üstüne koymamın nedenlerinden biri de bu. Her zaman pas oyununda aktif olacak ve TD sayısına bağlı olarak sezonu RB1 olarak bitirme ihtimali de masada, iki sezon önceki Kamara tarzında…

RB1 upside dedik ilk 10’dan dışarı çıkmaz dedik, peki böyle bir isim için altıncı sıra düşük değil mi? Kendisinin sağlık timsali ve kilometresi düşünülürse değil açıkçası. Listede ortasında bulundu iki isme kıyasla da sağlık konusunda daha şüpheciyim Fournette için. Ancak bu sezon pek çok sakatlıkla uğraşan vb. oyuncular var. Kendini defalarca kanıtlamış bir oyuncuya burdan puan kırmak haksızlık olurdu, hele ki böyle bir sezonda. Şunu da belirtmeliyim listedeki 5-6-7. İsimleri birbirine çok yakın buluyorum.

Fournette’in faydalanabileceğini düşündüğüm bir diğer konuda mevcut Chris Godwin durumu. Sezona hazır dönme ihtimalini çok düşük gördüğüm Godwin dönene kadar ilk haftalarda pas volümünün, Russell Gage yerine Fournette’e kaymasını daha muhtemel görüyorum. Bu nedenle bu zaman zarfı içerisinde parlatıp takas ile de satabilirsiniz. Tabi bu varsayımlar Bucs hücumunun tempo kaybetmediğini varsaydığım senaryoda geçerli.

Lenny için şüphe verici bulduğum bir diğer etmen ise draft ettikleri isim olan Rachaad White. Sezon sonu yazısında konuştuğumuz gibi Bucs’tan draftta bir pas yakalayabilen RB draftı bekliyordum. Bu nedenle olaylara Rachaad White’ı da dahil etme ihtimalleri var. Pas oyunundan inanılmaz beslenen Lenny için olabilecek en kötü senaryo bu olur sanırım. Ama Super Bowl adayı bir ekibin hazırda çalışan yıldız bir RB’leri varken böyle arayışlara girme ihtimalini çok görmüyorum. İlla ki deneyeceklerdir ama ısrarcı olmak, bir şeyleri beklemek için zamanları yok.

Bütün bunların sonucunda Fournette draft etmek istediğim kafamın rahat olacağı isimlerden biri. Geç raundlarda yetenek aramayı sevdiğim için, ben ve benimle birlikte bunu benimseyen arkadaşlar için çok güzel bir seçim olacağını düşünüyorum.

5- D’Andre Swift – Detroit Lions

PPR makinesi, ligi girdiği günden beri her iki sezon da 13 maç oynayabildi. 12. Haftadaki sakatlığına kadar kötü durumdaki Lions hücumuna rağmen tüm ligdeki RB7 olmayı başarmıştı. Aslına bakarsak bu sağlık tablosu göründüğü kadar korkutucu değil. Çaylak yılında talihsiz bir kafa sarsıntısı geçirmişti Swift. Tüm off-season’da da onun gölgesinde haberlerini aldık. Bu sezon ise yaşadığı sakatlıktan tam gaz olmasa da dönmeyi başardı ve ligin son 2 haftasında forma giydi. Bu nedenle onu sakatlığa yatkın bir oyuncu yerine talihsiz olarak nitelendirmek istiyorum.

Onu listenin bu kadar üstüne koyan nedenlerin başında tabi ki de pas oyunundaki yeri geliyor. Fantezi futbol için PPR formatında baktığımızda ne kadar önemli olduğunu listenin geri kalanından kolayca görebilirsiniz. Bunun yanında ligdeki en yetenekli altı-yedi RB’ten biri olduğunu düşünüyorum şahsım adına.

Swift için olabilecek en iyi senaryo tabi ki de sağlıklı kaldığı ve TD sayısını altıdan çift hanelere yükseltmesi olacak. Lions çok fazla maç kazanamasa da pek çok maçında rekabetçi kalmayı başarmıştı ama sonunu getirememişti. Bu off-season’daki eklemelerle beraber daha iyi bir hücum ortaya çıkabilir. Ligdeki iyi O-Line’lardan birine sahip olmaları da cabası. Kadroya iki yeni WR eklemiş olmalarına rağmen, Jared Goff’un tarzını da düşünürsek Swift’in daha az pas tutacağını da düşünmüyorum açıkçası.

Listenin beşinci RB’i olmasına gelecek olursak, bu sezon 12 fantezi sezonu maçında gösterdiği performansı 16 maça yaydığı bir senaryoda yaklaşık 259 PPR puanı getirmiş olacaktı Swift, ve bunu sadece altı TD ile yapacaktı. İyileşen hücumda aynı performansı verdiği ve TD sayısı 11-12 gibi makul bir seviyeye çekmesi halinde, son altı sezonda da ilk altı içerisinde bitirecek bir performansa ulaşmış oluyoruz. Burada bahsettiğimiz şey belki de diğer umut vadeden isimlerin arasında en olası olanı. Örneğin James Conner gibi yine 17+ TD yapmasına gerek yok, Cam Akers gibi onu riske edecek RB derinliği takımında yok, Derrick Henry gibi sadece koşu oyununda aktif değil, ve daha nicesi… Bunları hesap ederken Lions’ın daha iyi bir takım olacağını varsaymıyorum bile. Takımdaki gençlerin gelişmesiyle birlikte aşama kaydedebilecek bir ekip Lions.

Lions oyunucusu olduğu için kulağa komik gelebilir belki de ama sezon sonunda ligi RB1 olarak bitirme ihtimali olan nadir isimlerden biri olarak görüyorum Swift’i. Hala 23 yaşında ve aşırı workload görmemiş olması da o sene bu sene olabilir mi diye sorduruyor insana. Üstelik sakatlık halinde üst seviye bir handcuff olan Jamal Willams’ı da unutmamak lazım. Kararsız kaldığım oyuncular arasında bunu da her zaman göz önüne alıyorum. Örneğin Najee Harris sakatlanırsa geçmiş olsun…

Hem geçtiğimiz yıllara bakarsak Saquan’nın Giants’ı da, CMC’nin Panthers’ı da hatta bu sezon kendisini bir kenara bırakırsak Jonathan Taylor’ın Colts’u da hücumda bu Lions’dan çok da önde değildi veya gerideydi.

4- Najee Harris – Pittsburgh Steelers

Big Ben’in emekliliğinden sonra alacağı check-down pas sayısı soru işareti olsa da, geçen sezon gösterdiklerinden sonra, takımın topu Najee ile buluşturma konusunda herhangi bir problemi olacağını düşünmüyorum. Aynı miktarda olmasa da hala pas oyununda topu onunla buluşturmak isteyeceklerdir. Sezona Trubisky ile başlayıp Pickett ile devam etmesi muhtemel olan takım artık daha çok uzun pas denemek isteyebilir, bu ihtimaller dahilinde. Fakat Indiana’daki ilk yılında gördüğümüz Taylor’ı hatırlayalım. Ya da bir önceki sezon Panthers’ı. Hücum konusunda vasat sayılabilecek yeteneklere sahip takımlar CMC gibi, Taylor gibi hatta birkaç sezon önceki Derrick Henry gibi RB yetenekleri bulunca üzerine hücum inşa etme konusunda daha istekli oldu şimdiye kadar. Najee için de böyle bir sezon görmemiz gayet olası.

 Steelers, geçen sezon rezalet bir O-Line’a sahipti. Pek çok snapte Najee Harris’in topu alır almaz rakip LB’lerle karşı karşıya kaldığı ve mecburen ekmeğini taştan çıkardığını gördük. Top taşıma başına 3.9 yard taşıyabilmesi de bunun bir göstergesiydi. Toplamda 1600+ yard kazanan Harris için kolaydan, boş yard, diyebileceğimiz çok az pozisyon oldu.

Daha iyi bir O-Line ve QB oyunu ile koşu başına yard miktarı artması muhtemel olan Harris için geçen sezon da olduğu gibi 10 TD ve civarını beklemek gerçekçi olacaktır. Sürpriz görebileceğimiz asık istatistik de bu. 15+ TD bulduğu bir sezonda, çaylak yılındaki gibi bir yük ile en tepede olmaması için hiçbir neden yok. Bulunduğu takım dışında Najee Harris için beni kaygılandıran bir etmen yok açıkçası.

3- Austin Ekeler – Los Angeles Chargers

Ekeler lige girdiği günden beri premium-pas oyunu RB’lerinden biri. Fakat bu sezon tüm gezegenler onun için sıraya girdi. Beklemediğimiz miktarda koşu oyununda ve red zone da aktif olan Ekeler, 18 TD ile ortalığı kasıp kavurdu. Drew Brees’li son sezonundaki Alvin Kamara-vari bir oyun stili izledik Ekeler’dan. Fakat olumsuz noktalar da buradan başlıyor Ekeler için. Bu sezon Kamara’da gördüğümüz gibi TD sayısında bir düşüş olduğunda çok ciddi değer kaybediyor bu tarz oyuncular. Chargers’ın her yıl ‘’ground-game’’ ‘de iş yükünü paylaşabilecek draftlarından bir yenisini daha yapması da cabası bu sezon. Evet Isiah Jackson ve Larry Rountree bekleneni veremedi ve Ekeler için o korkulan durumu hiç oluşmadı. Fakat Iasiah Spiller bahsettiğimiz her iki isimden de daha iyi bir oyuncu olarak lige geliyor. Buradaki asıl çekincem goal-line da Ekeler’dan rol çalabilme ihtimali. Her ne kadar Ekeler cüssesine göre çok kuvvetli ve inanılmaz bir atlet olsa da Spiller daha cüsseli bir oyuncu. Ekeler’dan daha iyi red-zone hücumu yapar demek istemiyorum; Chargers, Ekeler’ı daha ekonomik kullanmak isteğiyle beraber Spiller’ı da tabiri caizse “vurdulu kırdılı” kısımlarda bolca kullanmak isteyebilir.

Bunların yanı sıra olumlu olabilecek her şeyi sezon sonunda çoktan konuşmuştuk. Bunların üzerine takımın savunmasına yapılan eklemeler de işin içine dahil olunca, her maç düelloya gitmesine gerek kalmayan, daha çok koşan, maçları daha erken kapatan bir ekip izleyebiliriz. Bu Buradan en çok ekmek yiyecek isim tabiki de Ekeler olacaktır. Bunların haricinde ne söyleyebilirim bilmiyorum. Ligin en iyi hücumu olması muhtemel bir takımda, ligin en yetenekli 10 RB’sinden biri, yıllardır pas oyununda aktif. İlk 6 dışına çıkması neredeyse imkansız. Draft stratejileri yazısında bahsettiğim ‘’Hero RB’’ modeline en uygun iki oyuncudan biri bu yıl. Güvenli ve garanti bir seçim. Hele ki son turlardan handcuff olarak Isaiah Spiller’ı da aldık mı, kafalar çooook rahat.

2- Jonathan Taylor – Indianapolis Colts

Geçtiğimiz yıl iki maçtan sonra ortalığı silip süpüren Taylor için, herhangi bir değişmeyecek gibi görünüyor bu off-season. Carson Wentz’in yerini ligin ortalama üstü QB’lerinden biri olan Matt Ryan ile doluran Colts, bunun dışında kayda değer fantezi eklemesi yapmadı bana kalırsa. İşlerin Wentz’le olduğundan daha iyi olacağını düşünüyorum çoğumuz gibi. Koşu-Pas dengesine gelecek olursak, Matt Ryan’ı Falcons’ta sürekli geriye düşüp 40-50 kez pas atmak zorunda günlerden hatırlasak da işler iyi giderken nötr bir isim olduğunu söyelebiliriz. Bu nedenle Jonathan Taylor’a emanet edilen top sayısında pek bir değişiklik olmayacak gibi.

Sezonun ilk çeyreğinden sonra yavaş yavaş pas da yakalayan Taylor için bu etmen, Nyheim Hines’ın dönüşüyle beraber rafa tekrar kalkmış olabilir maalesef. Off-season’ın başlarında Frank Reich, Hines’ı daha fazla dahil edeceğini sözlü olarak ifade etmişti zaten. Fakat ne olursa olsun ground-game tamamen Taylor’a emanet. Ne kadar özel bir koşucu olduğu bizlere lige geldiği günden beri gösteriyor. Hepimizin desteklediği takım için hayalini kurduğu three-down, 200lbs+ , 25 yaşından genç prototip bir RB Taylor. Bu kadar övdüğüm halde gelelim neden ikinci sıraya koyduğuma; Öncelikle belirtmek isterim ki format half-PPR olsaydı kuşkusuz bir numaram Taylor olacaktı.

Birinci etmen bu pandemi sezonunda göz önüne çok fazla çıkmasa da son 10 yıldaki en düşük ortalamalı birinciliklerden biriydi. Hatta tarihi 2018’e geri saracak olursak ilk 3’te olacak bir performans da değildi.

 İkinci olarak da TD sayısı ve redzone fırsatları… Geçtiğimiz sezon tarihi miktarda redzone koşusu yapma fırsatı buldu Taylor. 18 koşu ve iki pas TD’u ile de bunları çok güzel değerlendirdi. Buradaki problem şu ki yıllar içerisinde TD sayısının yapışkan bir istatistik olmadığını defalarca gördük. Hele Colts gibi ligin tepe hücumlarından biri olmayan bir takım içerisinde. Burada kast ettiğim Mike Evans gibi James Conner gibi isimler. Başarıları neredeyse yüzde 70 TD sayısına bağımlı fakat bulundukları sistemler gereği bunu yıldan yıla düzenli yapabilen isimler kendileri. Taylor’a dönecek olursak bu sezon redzone koşu miktarının değişebileceğini düşünüyorum. Ellerinde Wentz gibi geçtiğimiz yıl attığı anlamlı TD sayısı 10 olmayan bir QB yerine cidden kanıtlanmış bir isim var. Bu sezonki 20 TD sayısının Michael Pittman yönüne de bir miktar kaydığını görmemiz muhtemel. Buradan sonra iş tamamen fantezi oyunun doğasına kalıyor. Bunu çok benzer bir örnekle anlatmak istiyorum. Derrick Henry ligin koşu kralı olduğu iki yılda sırasıyla ligi RB5 ve RB3 olarak bitirdi. TD sayıları iyi olmasına rağmen ligin en üstünde değildi ve pas oyununda var olmaması destansı sezonlarını fantezi açısından buralara koydu maalesef. Taylor için gelmek istediğim nokta da tam olarak burası. Yine mükemmel bir sezon geçirebilir, yine TD’ları bulabilir fakat oynadığımız oyun itibariyle sahada onlardan çok daha iyi görünse de pas yakalayan Ekeler gibi, CMC gibi, Kamara gibi isimlerin gerisinde de kalabilir.

Tüm lagaluganın ardından güvenli başınızı ağrıtmayacak bir seçim arıyorsanız 1.01’de karşınızda Jonathan Taylor. Minimum RB6-RB7 performans almanız neredeyse garanti olan Taylor benim için de şuan 1B.

1- Christian McCaffrey – Carolina Panthers

Öncelikle burada güvenli davranıp, küfür yemeden rahatça Jonathan Taylor’ın listemin en tepesindeki isim olduğunu söyleyebilirdim fakat CMC benim için yoksayması imkansız bir fantezi makinesi. Son iki sezonda 10 maça çıkmış olan bir oyuncuya güvenmek çoğumuz için imkansız bunun farkındayım.  2020 yılından bu yana 5 adet farklı sakatlık yaşaması kulağa korkutucu gelse de kronikleşmiş herhangi bir problemi varmış gibi görünmedi saha içinde McCaffrey. Bölük pörçük olsa da oynadığı her maç fark yarattı neredeyse.

Burada kaçırdığı maçlarla ilgili olan yaygın bir görüş de Panthers’ın CMC’yi riske etmek istemediği yönünde. Ne zaman sahada olursa olsun hücumun ana odağı olan bir oyuncu için bunun yapılması gayet olası görünüyor bana da. CMC’den 17 maç boyunca yararlanamayacağımın farkındayım, maç kaçırması çok muhtemel bir oyuncu fakat rakipten bağımsız herhangi bir maçta 25+ puan getirmesi en muhtemel oyuncu da yine CMC maalesef… Bu sezonda dahi iki kez “TD yapmadan’’ 25+ üstünde performans gösterdi. Hepimiz içten içe biliyoruz ki tüm oyuncuların sağlıklı kaldığını düşündüğümüz bir senaryoda en olası RB#1 McCaffrey.

Jonathan Taylor ile kıyasladığımızda ise CMC’nin pas oyunundaki bariz etkinliği yüzde elli-elli olan fikrimi CMC tarafına kaydırmaya yetiyor. Geçtiğimiz sezonki Taylor ile son sağlıklı olduğu efsane sezonundaki CMC ile kıyaslayacak olursak neredeyse total yardları ve TD eşit. Fakat araların 100 PPR puanı fark var. Saha içinde aşırı önemli bir faktör olmasa da neredeyse aynı üretimi sergilemiş RB’ler arsında bile böyle farklara yol açabiliyor RB’in pas yakalamış olması.

CMC için de işlerin daha iyi olacağını düşünüyorum bu sezon. O-Line’a yapılan Ikem Ekwonu hamlesi ve Cam Newton’suz daha stabil bir QB oyunu beklediğim Panthers geçen yıla oranla daha derli toplu görünüyor kağıt üzerinde.

Sonuç olarak sezonda maçlar kaçıracak olsa da 13-14 maçlık bir CMC’den daha değerli gördüğüm bir fantezi futbol parçası yok şuan ligde. Önümüzdeki sezonda seçilecek olan belki de ilk 15-16 RB içerisinde soru işareti olmayan tek isim Jonathan Taylor. Bu nedenle almaya değer bir risk olarak görüyorum CMC seçimini. Gördüğünüz 100 draftın belki de 95’inde Taylor’ı zirvede göreceğinizden eminim. Bahsettiğim gibi açık ara en güvenli seçim olsa da upside olarak daha üstte görüyorum CMC’i. Mevzu RB’ler ve sakatlık olunca ne olacağını asla bilemeyiz. Parmaklarımı çapraz yapıp sağlıklı kalmasını umacağım…