Arizona Cardinals’ın umutlarının tükenmeye başladığı bir dönemde ilaç gibi gelen bir galibiyet ile playoff yarışına tutunduğu bir haftadan merhaba değerli okurlar. Özellikle son yıllarda şansının bir türlü yaver gitmediği grup rakibi Los Angeles Rams karşısında deplasmanda alınan 27-17’lik galibiyet ile grubun dibinden kurtulan Cardinals, biz taraftarlarına “Acaba olabilir mi?” dedirtmeyi başardı. 2021 sezonu başlangıcından bu yana deplasmanda oynadığı 14 maçın 11’ini kazanan Cardinals için tüm maçlarını deplasmanda oynasa daha mı iyi olur diye düşünmüyor da değiliz. Bu sonuçla birlikte Sean McVay de Cardinals’a karşı yalnızca ikinci mağlubiyetini almış oldu.

Maç günü Kyler Murray’nin oynayamayacağının belli olmasının ardından Los Angeles Rams QB’si Matt Stafford’un da daha önceden oynamayacağı açıklanmış olduğu için her iki takımında yedek QB’leri ile sahaya çıkmaları bu noktada avantajı Cardinals lehine çevirdi. Daha önceden sadece 2020 sezonu son maçında Cardinals’a karşı kariyerinin tek startında oynamış olan John Wolford’a karşı ligin en tecrübeli yedek QB’lerinden biri olan Colt McCoy, beklendiği şekilde daha iyi bir performans göstererek maçı takımına kazandırmayı başardı. Geçen sene oynadığı üç maçın ikisinde galibiyete ulaşan McCoy, 238 yard pas, bir TD pası ve ilk TD öncesi 4&1 oynarken saha dışına doğru yaptığı koşu ile aldığı kritik ilk hak ile, takımın ihtiyacı olan her an göreve hazır olduğunu tekrar göstermiş oldu.

Son haftalardaki yazılarımızı okuyanlar özellikle O-Line sıkıntılarından yoğun bir şekilde bahsettiğimizi hatırlayacaklardır. Rams karşısında asıl O-Line ekibinden yalnızca RT Kelvin Beachum’un sahada olmasına rağmen Rams D-Line’ının da geçmiş senelerdeki etkinliğinde olmamasının da etkisi ile, Aaron Donald’ı da nötralize ederek hiç de fena olmayan bir performans gösterdiler. Bu olay maçın kazanılmasındaki en büyük etmenlerinden biriydi bize göre çünkü bahsettiğimiz gibi geçmiş yıllarda Cardinals Rams’e karşı oynadığı maçlarda çoğunlukla kaybetmesinin en büyük sebebi Rams’in defensive line’ı idi. Bu sefer Rams defansına izin verilmedi.

Bu maçta uzun bir aradan sonra work horse rolü ile sahada olan RB James Conner, 21 koşuda 69 yard koşup iki TD ile geçen yılki performansından bir esinti sundu. Öte yandan oldukça ilginç bir şekilde son haftaların başarılı ismi Eno Benjamin’in maçın hemen ertesi günü serbest bırakılması tüm taraftarlar gibi bizleri de oldukça şaşırttı. Tam da Eno Benjamin’e yeni yeni top verilmeye başlanması ve topu aldığında çok güzel işler çıkartması bizleri heyecanlandırmıştı. En azından Running Back konusunda takımın arkası sağlam diyebiliyorduk fakat maçtan bir gün önce serbest bırakılması kimsenin hoşuna gitmedi. Kararın nedeni ile ilgili çok fazla bilgi ortaya çıkması da aslında bu kararın maçtan önce alınmış olduğu tüm snaplerde Conner’ın kullanılmasından da anlaşılıyor. Bundan sonraki haftalarda James Conner’ın sağlam kalması oldukça önemli olacak. Arkasında sadece çaylak RB Keaontay Ingram’ın kalması nedeniyle muhtemelen tüm koşuları Conner yapacak diye düşünebiliriz. Bu nedenle özelikle fantezi takımlarında Conner’a sahip olanlar hiç düşünmeden onu oynatabilirler.

WR ekibinde ise DeAndre Hopkins 10 pas yakalamada 98 yard, Rondale Moore ise dokuz yakalamada 94 yard pas tutarken A.J. Green’de biri TD yakalayışı olmak üzere iki pas yakalamada 10 yard ile oynadılar. Önümüzdeki maçtan itibaren Marquise Brown’un da sakatlıktan dönüşü ile birlikte WR ekibinin daha da iyi olmasını ümit ediyoruz.

Cardinals için bu maçın en kötü haberi ise TE Zach Ertz’ün ilk çeyrek sonunda yaşadığı ACL sakatlığı ile sezonu kapatması oldu. Artık TE pozisyonu 2022 draftının en potansiyelli TE’i olarak gösterilen ve ikinci turdan seçilen Trey McBride’a emanet olacak. Geçtiğimiz sezona muhteşem başlayan ancak yine LA Rams maçında geçirdiği sakatlık ile sezonu erken kapatan ve bu sezona da eski formundan çok uzak olduğu için ana kadrodan kesilip practice squad’a giden Maxx Williams’ın da yeniden ana kadroya dönmesini bekleyebiliriz.

Savunma ise yine son haftalarda olduğu gibi başarılı performansını sürdürdü. Özellikle koşu savunmasında oldukça iyi iş çıkaran Cardinals, Cam Akers ve Darrell Henderson’u toplam 43 yardda tutmayı başardı. Öte yandan rakip WR Cooper Kupp’ın da ayak bileğinden sakatlanıp maçı terk etmesiyle pas oyununu da sınırlamayı başararak maçın sonunda garbage time’da verilen TD haricinde başarılı bir günü geride bıraktı.

Savunma takımında öne çıkan isimler 10 tackle ile CB Antonio Hamilton, beş tackle ve bir sack ile OLB Myjai Sanders, birer sack ile DE J.J. Watt ve DE Zach Allen ve bir interception ile oynayan S Budda Baker oldu.

Her ne kadar bu galibiyet ile ümitlerimiz tekrar yeşerse de zor bir fikstüre sahip olan Cardinals için işler pek de kolay olacak gibi görünmüyor. McCoy’un aldığı galibiyet için konuşacak olursak da fazlaca bir ümit bağlamamak lazım. Geçen sezon Packers maçında Kyler Murray’nin sakatlanmasının ardından Colt McCoy ilk starter olarak çıktığı maçta 49ers’e karşı 31-17’lik bir galibiyet alarak bizleri heyecanlandırsa da bir sonraki Panthers’e karşı Kyler Murray’i aratmıştı. Bu hafta MNF maçında San Francisco 49ers ile Meksika’da oynayacak olan Cardinals belki de sezonun geri kalanı için en kritik maçına çıkacak. Grup lideri Seahawks’ın Londra maçında Tampa Bay’e yenilip 6-4’e gelmesi ve bu haftayı bay geçecek olması nedeniyle Cardinals bu maçı kazanabilirse hem 49ers ile skorunu 5-6’da eşitlemiş hem de Seahawks ile farkı tek galibiyete indirmiş olacak. Ancak 49ers’ın son dönemdeki formunu da göz önüne alırsak maçın favorisi olduklarını kabul etmemiz gerekiyor. Ancak yine de 2200 metre rakımda oynanacak olan bu maç, deniz seviyesinden gelecek 49ers oyuncuları için belki bir miktar daha dezavantajlı olabilir. Özellikle koşu oyuncuları açısından maçın bir miktar zor geçmesini bekliyoruz.

Bu maçın değerlendirmesiyle önümüzdeki hafta yeniden görüşmek üzere…