Merhaba değerli NFLTR.com okurları. Yeni bir mağlubiyet haftası ile daha beraberiz. Arizona Cardinals bu hafta ile beraber üst üste üçüncü mağlubiyetini alarak playoff ümitlerinden iyice uzaklaşmış oldu. Toplamda altıncı mağlubiyetine ulaşan Cardinals’ın NFC West grubundaki durumu da geçen hafta bahsettiğimizden daha berbat bir durumda. Geçen haftaki Minnesota Vikings mağlubiyetinin ardından bu haftaki Seattle Seahawks maçının ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik ve malesef korktuğumuz başımıza geldi. Cardinals, 31-21’lik mağlubiyet ile NFC West grubundaki sonunculuğunu devam ettirirken önündeki grup maçları için bütün avantajını neredeyse kaybetmiş oldu.

Maçta Cardinals için söyleyebileceğimiz tek olumlu şey 13 maçtır devam eden ilk çeyreklerde touchdown (TD) bulamama istatistiğinin sona ermesi oldu. Açılış drive’ında TD’a ulaşan Cardinals bu alandaki kötü istatistiğini de sonlandırmış oldu. Kyler Murray maçı 25/35 pas isabetiyle 175 yard pas atıp iki TD pası ile tamamlarken kritik bir anda yaptığı koşu sırasında topu düşürüp fumble’a sebebiyet verdi ve maçı vasat bir performans ile tamamlamış oldu. Bu maç ile sakatlıktan dönen James Conner yedi koşuda 45 yard (ortalama 6.4) kat ederken takımın koşu liderinin sekiz denemede 60 yard ile Kyler Murray olması, koşu hücumunun pek de etkili olmadığını gösteriyor. Koşu ve pas yardı toplamının 297 yardda kalması da genel anlamında hücum takımının çok iyi bir gün geçirmediğinin en önemli göstergesi.

Savunma takımı ise her maç olduğu gibi yine elinden gelen en iyi performansı gösterirken maçı üç sack ile tamamladı. Sezon öncesinde büyük beklentilerimizin olduğu son iki ilk tur seçimi ILB oyuncularımız Isaiah Simmons ve Zaven Collins her geçen hafta daha etkili oynamaya devam ederek yüzümüzü güldürüyorlar. Simmons maçı yedi tackle ve bir sack, Collins ise dört tackle ve bir interception ile tamamlayarak başarılı performanslarını devam ettirdiler.

Bundan sonraki süreçte Cardinals gruptaki yerini hâlen ikinciliğe taşıyabilir gibi görünse de bu durum artık sadece matematiksel bir ihtimal olarak duruyor. Cardinals’ın playoff umutlarının azalmasındaki en büyük sebep hiç beklenmedik yerden karşımıza çıkan hücum takımı sorunları oldu. Sezon öncesi değerlendirme yazılarımızda Cardinals’ın defansı ile ilgili büyük problemler yaşayacağını, defensive front’un güçlü olmasına rağmen çok büyük secondary sıkıntıları yaşayacağını düşünmüştük fakat işler tam tersinde ilerledi. Cardinals dokuz haftanın sonunda üç savunma TD’u ile ligde en ön sırada ve defansımızın hücuma verdiği fırsatların haddi hesabı yok.

Hücum için ise Cardinals’ın altıncı haftaya kadar sabretmesi ve altıncı haftadan sonra yani DeAndre Hopkins’in cezasının bitmesiyle beraber hücumun derin bir nefes alacağını düşünmüştük. Teknik olarak Hopkins’in de dönüşüyle beraber pas hücumları rahatlamış olsa da sezonun başından beri hiçbir pas hücumu doğru düzgün oynanamıyor. Bunda en önemli sebep ise her geçen hafta zayıflayan O-Line ünitesi. Şu anda Cardinals OL takımı sakatlıkların da etkisiyle çok kötü bir durumda. Bu ekipte aktif starter oyunculardan sağlıklı olarak sadece RT Kelvin Beachum ve RG Will Hernandez’in kalması hücumu derinden etkiliyor. Center Rodney Hudson ise uzun süredir sakat ve yerine oynatılan Sean Harlow ve Billy Price ise ne yazık ki haftalardır gözlerimizi kanatan rezil performanslar gösteriyorlar. Dört guard oyuncusunun ikisinin “out” diğer ikisinin de LT D.J. Humphries ile birlikte “questionable” statüde olması ise kafalarda soru işareti bırakıyor. Hem pas hücumunu hem de koşu hücumunu etkileyen bu OL sakatlıklarının playoff yolundaki kötü gidişatın en büyük etkeni olduğunu düşünüyoruz. Sakatlar düzelene kadar bu sorunların devam edeceği aşikar durumda.

Gelecek maçlara değinecek olursak önümüzdeki üç hafta Cardinals’ın playoff şansını belirleyecek bir üç hafta olacak çünkü sırasıyla Rams, 49ers ve Chargers ile karşılaşacak olan Cardinals için bu maçların sonucu gruptaki ve konferanstaki yerini önemli ölçüde belirleyecek.

Gelecek hafta Los Angeles Rams maçının değerlendirmesiyle tekrar görüşmek üzere…