Ligin 14 haftasının tamamlanmasıyla birlikte son çeyreğe de son sürat bir giriş yapılırken artık grup birincileri içinde mevcudiyetlerini garantilemek için senaryolarda ortaya çıkmaya başladı. Bununla birlikte wildcard potasının da henüz daha netleşmemiş olması ve özellikle NFC’den sürpriz çıkışların olması bu rekabetin son haftaya gideceğinin de büyük bir göstergesi. 

Güç sıralaması cephesinde ise ilk beş sırada bir değişiklik olmazken Cincinnati Bengals, bu ilk beşi bu hafta zorlayan takım olurken Minnesota Vikings düşüşüyle dikkat çekti. Orta sıralardan gelen New England Patriots ve Detroit Lions ilk 10 sıraya şöyle bir göz kırparken Tampa Bay Buccaneers ve Tennessee Titans da tutunamama sorunu yaşayan ekipler oldular. Son sıradaki Houston Texans için ise tam da bir dipten kurtulma olacaktı ki olmadı…  

1- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 12-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Dominant görüntüsüne son sürat devam eden Eagles, çok rahat bir galibiyet alarak NFC Doğu için de çok büyük bir atılım yapmış oldu. Jalen Hurts cephesinde ise oynadığı oyunla MVP tartışmalarına girmesi de takıma ayrı bir hava kattığı söylenebilir. Üç maçlık deplasman turnesinin ilkinden elde edilen güzel bir galibiyet sonrası görece düşük kalibrede bir takıma karşı oynayacak olan Philadelphia ekibi, sonrasında asıl sınavını en yakın rakibi karşısında verecek.  

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

Hiç kimsenin beklemediği bir anda adeta sahnenin ortasına bir süper kahraman inişi yapan Brock Purdy, muhteşem oyunuyla ligin prensi haline dönüşürken takımına da çok önemli bir galibiyet hediye ederek grubu kazanmak için şansını bir hayli arttırdı. Cep içinde baskıya rağmen sakin kalan, doğru pas mekaniği ile uzun ve kısa pasları isabetli atan, gerektiğinde koşarak ekstra işler yapan ve en önemlisi maç boyunca sahadan mental açıdan kopmayan son sıra seçimi çaylak oyun kurucu, an itibariyle gönüllerde taht kurdu. Şüphesiz bu hususta head koç Kyle Shanahan’ın payı yadsınamaz derecede fazla ki takıma oturttuğu sistemin ne kadar efektif ve kaliteli olduğu da ortada. Her ne kadar Deebo Samuel’in yokluğu etkileyecek olsa da 49ers’ın halen daha Purdy ile şansı var gözüküyor.  

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

AFC Doğu yarışında önemli bir galibiyet alarak galibiyet serisini dört maça çıkaran Bills, aynı zamanda da grubunu lider bitirmeye epey yaklaştı. Nitekim önlerindeki Dolphins maçını kazandıkları takdirde artık kafalarını iyice konferans liderliğine odaklayacak olan Bills için tam da sezonun son bölümlerine doğru yükselen form grafiği yakamaları Buffalo ekibini yeniden favoriler arasına koydu.  

4- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Gruptaki rakibine karşı çok rahat bir biçimde öne geçen Chiefs, bir ara dizginlerini kaçırır gibi olsa da son bölümde toparlayarak maçı kazanmayı bildi. Maçın hikayesi olarak Jerrick McKinnon bireysel performansıyla öne çıkarken Chiefs hücumu da birden çok oyuncunun katkı verebileceği bir sisteme ve şemaya sahip olduğunu gösterdi. Yine de tabii böyle geri dönüşlere açık kapı bırakmamak lazım.  

5- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Felaketin kıyısından köşesinden dönen Cowboys, iyi bir çıkış yakalamış iken evinde ligin en kötü takımına yenilerek tüm motivasyonunu kaybedecekti ki son anda ucuz kurtarmasını bildi. Nitekim koç McCharty’nin hücumuna nedeni çok belli olmayan bir şekilde uymakta sıkıntı yaşayan Dak Prescott, turnoverlara devam etmesi bu dereceye sahip ve Super Bowl konuşulan bir takım için normal bir mevzuat değil. Henüz daha kritik NFC Doğu maçını oynamamış Cowboys’un durumu düzeltmesi elzem.  

6- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Kendilerince sezonun en kritik bölümünde engellerden birer birer kurtulmaya devam eden Bengals, şimdi de gruptaki rakibini de mağlup ederek AFC Kuzey’deki rekorunu da düzeltmeyi sürdürdü. Hem hücumda hem de savunmada komple bir takım olmak konusunda çok büyük bir eşiği atlayan Cincinnati ekibinde koç Zac Taylor ve koç grubunun ortaya çıkardığı bu performans ziyadesiyle dikkat çekmeyi başardı. Hele ki Ja’Marr Chase’in de form tutmasıyla Bengals’ın bu gidişi AFC Konferansı yarışını da doğrudan etkileyeceğe benziyor.  

7- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Evet, Ravens çok mühim ve değeri belki de sonra anlaşılabilecek bir galibiyet almış olsa da özellikle hücumdaki görüntüsü playoff kalibresinde olmadığı aşikar. Lamar Jackson ile bile zaten hücumda üretemeyen Ravens, Lamar’ın sakatlığı sonrası Tyler Huntley ile iyicene geriye gitmiş görüntüsüne rağmen rakibinde ikramlarıyla kazanmayı bildi. Şüphesiz böyle bir galibiyetin sevindirmemesi gerek lakin JK Dobbins’in dönüşü biraz teselli olabilir. En azından koşu bloğu konusunda ligin iyilerinden olan Ravens hücum hattında kısa sürede eski ritmine dönerse bir nebze şansları artma ihtimali yüksek.  

8- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6  

Derecesinin takımı olma konusunda eleştiriler altında olan Vikings, gruptaki rakibine karşı çok da hoş olmayan bir mağlubiyet aldı. Hücum tarafında Justin Jefferson, rekorları alt üst etmeye devam etmesi dışında çok bir hareketlilik sağlanamazken savunmanın da bireysel hatalarla rakibe şans tanıyor olması bu seviyede bir takımın yapmaması gereken konuların başında geliyor. Önlerinde iki evlerinde oynayacakları maç var. En azından kazanıp son haftalara daha rahat girebilirler.  

9- Washington Commanders (NFC Doğu, 7-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:11  

Sezonda güzel bir hikâyesi olan başkent ekibi Carson Wentz ile yeni bir sayfa açmaya çalışsa da başarılı olamayınca çareyi yine Taylor Heincike’de buldu. Nitekim 28 yaşındaki oyun kurucunun takıma gelmesiyle hücumda işlerin rayına oturması takım dengesini kurmada çok önemli bir rol oynarken savunma da kendisine geldi ve Commanders, 1-4’lük dereceden kendisini playoff’a atacak konuma getirmeyi başardı. Öyle ki son dört maçın üçünün evinde olmasıyla birlikte alınacak iki galibiyet kendilerine playoff yolunu aralamaya yetebilir.  

10- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Çok önemli bir galibiyet alarak playoff yarışındaki şansını arttıran Chargers, Mike Williams ve Keenan Allen’ın da dönüşüyle ligin son bölümüne formda girebileceğinin de sinyallerini verdi. Nitekim savunmada özellikle secondary’de hata yapmaya açık olabileceklerini göstermeleri gelecek maçlarda da en zayıf karınları olacağa benziyor. Yine de Herbert ve saz arkadaşları hücum ritmi üst seviyede olursa Chargers en sonunda istediği playoff’a sonunda kavuşabilir.  

11- Miami Dolphins (AFC Doğu, 8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Önce Bay Area, şimdi de Los Angeles… Kaliforniya havası pek yaramayan Dolphins, geçen haftaki kötü performansını bu haftada sürdürerek AFC Konferansındaki rakibine kaybederek ciddi bir avantajı elinin tersiyle itti. Nitekim bu olumsuz durumda işin savunma kısmını bir tarafa ayırmak gerekir ki kendileri 40 dakikaya yakın süre sahada kalmalarına rağmen birçok kez hücuma “Hadi bitir şu işi artık” fırsatını tanıdı ancak Tua’nın aniden vasat moduna geçmesiyle hücumun işlememesi takımın dengesini çok fena bozdu. Her ne kadar koç McDaniel sorumluluğu üstlense de asıl eleştiri oklarının Tua’ya gittiği bir gerçek. Nitekim şimdi bu mağlubiyet serisi üzerine soğuk Buffalo deplasmanına gidecek olan Dolphins’in şansı hemen hemen yok denecek kadar az.  

12- Seattle Seahawks (NFC Batı, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Carolina karşısında evinde kötü bir mağlubiyet alan Seahawks, bay haftasından sonra eski ritmini bulabilmiş değil. Koşudaki verim halen daha sağlanamazken Geno Smith’in de turnoverlarının eklenmesi hücumu kısıtlamış durumda. Bu takım bu seviyelere gelirken yapmadığı olumsuzlukları en kritik bölümde yapıyor olmaları da ayrı bu husus.  

13- New England Patriots (AFC Doğu, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

İki hafta sonra kazanarak yeniden playoff potasındaki şansını arttıran Patriots, özellikle hücumda yine pek bir şey üretemezken ve yine savunmanın fark yaratan oyunuyla kazanmayı bildi. Tabii bu husustaki en büyük soru işareti koç Belichick’in neden Matt Patricia’yı hücum koordinatörü yaptığı konusu geliyor ki zaten ligin en iyi savunmalarından sahip olan bir takıma böyle bir hücum performansı yakışmadığı malum. Mac Jones ile bir nebze bir belirti olsa belki playoff şansları daha da yüksek olabilirdi ama ne yazık ki sınırda gezinip duruyorlar. 

14- Detroit Lions (NFC Kuzey, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Ligdeki en olmaz denen senaryolardan birisini gerçeğe dönüştüren Lions, 1-6 başladığı ligde son altı maçın beşini kazanarak bir anda kendisini playoff potasının içinde buldu. Savunma tarafında işlerin çok iyi olmadığı ortada ki son sekiz maçında beşinde rakip hücumlar toplam 400 yardı geçmeyi başardı. Lakin hücumda Jared Goff liderliğinde koşu oyunlarının da işlemesiyle mükemmel bir pas dinamiği yakalayan Lions, yıldız olması beklenen çaylak Jameson Williams’ın da dönüşüyle birlikte “Air Raid” hücumun sahadaki en iyi örneklerinden birisi olmayı başardı. Bu momentum ile daha çok canlar yakabilir gözüküyor.  

15- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

Sondan başlamak gerekirse bu takım bu sene hiç momentum yakalayıp yükselişe geçecek bir yapıda değil. Zaten sezon boyunca yaşadığı dalgalanma ortada olması da bu hususun bir ispatı. Başa dönülecek olursa, çocukluk takımı 49ers’a karşı ağır bir mağlubiyet alan Tom Brady, bu sefer sadece takım olarak değil bireysel performans olarak da kariyerinin kötü maçlarından birini çıkardı. Şüphesiz yol kazası demek pek mümkün lakin NFC Güney’de bu haftaya kadar bu takımın yarışı koparamamış olması da işin başka bir boyutu. Sonuç itibariyle her şey bitmiş değil ve Buccaneers da hata yapabileceğini birçok kez gösterdi.  

16- Tennessee Titans (AFC Güney, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Lider olmasına rağmen oyunuyla pek lider görüntü sergilemeyen Titans, grubundaki rakibine evinde favori iken kaybederek hayal kırıklığı listesinde haftanın bir numarası oldu. Nitekim sezon başından bu yana savunmadaki sıkıntılar zaten başlarını hemen hemen bütün kritik maçlarda ağrıtmıştı ki yine benzer bir senaryo vuku buldu. Ön alanda baskı verimliliği düştükçe rakip pas oyunlarının kalitesinin bir anda fırlaması secondary’nin istenilen seviyede olmadığının da bir göstergesi.  

17- New York Jets (AFC Doğu, 7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Sezonda çıkış yakaladığı bölümde Zach Wilson ve Breece Hall ile oynayan Jets, on dördüncü haftanın sonunda kendini Mike White ve Zonovan Knight ile oynarken buldu. Şüphesiz bu süreçteki değişimler hücumu olumsuz etkilerken aynı zamanda ritim bulamamaya da yol açtı. Nitekim önlerindeki takvim onlara acımaz iken gruplarındaki rakibe kaybederek playoff yarışında ağır yara aldılar. İşin savunma kısmında çok fazla dalgalanma yaşamamış olmaları güzel bir husus lakin hücum bir denge kuramadıkça işleri zor. Tabii bir de Zach Wilson’un yeniden sahne alacak olması durumu var ki hücum hakkında iyi düşüncelere kapılmak pek kolay değil.  

18- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

İşte bu Trevor Lawrence! … Gruptaki lider rakibi karşısında flaş bir galibiyet alan Jaguars, galibiyetten öte yıldız ismi Lawrence’ın bu sezon bir kez daha patlamasıyla zaferi elde etmesi playoff umutlarının az olduğu bir sezonda çok büyük bir teselli oldu. Artık Florida ekibi için de görüldü ki Lawrence, bu takımı ve bu ligi kaldırabilecek ve büyük potansiyele ulaşabilecek bir isim. Bunun için ihtiyacı olan sadece takıma ritim kazandırabilecek bir coaching.  

19- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Sam Darnold ile iki de iki yapan Panthers, ligin en kötü derecesine sahip grubunda yeniden playoff potasında yer alarak sürpriz yapmaya açık kapı bıraktı. Özellikle grup lideri olan Bucs’a karşı ilk maçlarını kazanmış olup aralarında sadece bir galibiyet fark olması şanslarını kuvvetlendiren bir etmen. Saha içinde ise esamesi okunan Sam Darnold’ın pas oyunlarını yönlendirmede henüz yeterli seviyede olmamasından ötürü tercih edilen koşu veya hızlı pas üzerine kurulu şema işe yaramış gözüküyor. Mevcut hücum ve savunma ritmini korudukları takdirde evlerindeki iki maçı da kazanma şansları yüksek.  

20- Atlanta Falcons (NFC Güney, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Bay haftasından çıkan ekiplerden olan Falcons, aynı zamanda çaylak oyun kurucusu Desmond Ridder ile de yeni bir serüvene başlamanın hesaplarını yapıyor. Bir aralar playoff şansı olan takımlar arasında ismi geçen Falcons, özellikle son beş maçlık seride aldığı dört mağlubiyetle rekabetçi taraftan hızlıca uzaklaşıp bu şansını kaybetmesini bildi. Şüphesiz kalan maçlarda da Ridder ile neler yapabileceğini tartacak olan head koç Arthur Smith, kafasındaki pas şemalarının bir kısmını da sergiletebilirse genç isimle gelecek sezonu da planlayabilir.  

21- New York Giants (NFC Doğu, 7-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Oynadığı son dört maçtan üçüncü galibiyetini alan Giants, hızlı çöküşüne devam etti. Şüphesiz bu sürecin en büyük müsebbibi olan ve haftalardır New York’un mavileri için eleştiri noktası olan hücum bu haldeyken sezon başındaki gibi seri ve sürpriz galibiyetler çok zor. Belki başkent deplasmanından bir galibiyet çıkarsalar o zaman rüzgâr hafif de olsa arkalarından esebilir.  

22- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Süper bir çıkış yakalayıp son yılların en dikkat çekici geri dönüşüne hazırlanan Raiders, üç maçlık galibiyet serisini sürdürmek için gittiği Los Angeles deplasmanından son saniyedeki kötü savunma performansının gazabına uğrayarak sahadan yenik ayrıldı ve şansını değil gezegenler galaksilerin sıralanmasına bıraktı. Sezon başından beri savunmada sıkıntıların en kritik noktada cortlaması da pek sürpriz olmadı. Nitekim ligi derece olarak düşük bitirmemek de teselli olabilir.  

23- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Tam da bir seri yakalayan ve bunu da sürdürmek isteyen Steelers, çaylak oyun kurucusu Kenny Pickett’i sakatlığa kurban verince sahneye çıkan Mitch Trubisky, “Ben bu seriyi bozarım” diyerek takımına çok büyük (!) yardımcı oldu. Birbirinden kötü üç interception ile ortada giden maçı rakip lehine çevirmesini bilen 28 yaşındaki oyun kurucu, artık pek şans bulması mümkün gözükmüyor. Nitekim Mason Rudolph’ın formayı kapması pek de sürpriz olmaz bu saatten sonra.  

24- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Bay haftasından çıkıp sezonu bitirmeye hazırlanan Packers için hayal kırıklığı bir sezon olduğu kesin. Özellikle dört maçlık mağlubiyet serisinin ligin ortasında denk gelmesiyle daha da toparlanamayan Aaron Rodgers ve arkadaşları sakatlıktan dolayı da canları yandı. Nitekim işler bu kadar kötü giderken Christian Watson’un aradan çıkıp harikulade bir oyun ortaya koyması bir nebze de olsun mevcut başarısızlığı biraz örtmüş gibi. Eğer Watson bu oyuna devam ederse Packers, derecesinden bağımsız olarak değerlendirilmeye devam edebilir.  

25- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Tüm umutlarını Deshaun Watson’a bağlayan Browns, henüz iki maç sonunda Watson ile bu sezonun kurtulamayacağını da net bir biçimde öğrendi. Öyle ki Watson’un yeniden oyun ritmini bulması bu sezonu bulmayacak gibi. Bu durum da artık Cleveland ekibi için sezon sonunun geldiğinin işaretçisi. En azından bir moral galibiyeti gelirse tabii, teselli tadında bir hediye olur.  

26- Los Angeles Rams (NFC Batı, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Henüz ayağının tozuyla Los Angeles’a gelir gelmez kendisini starter olarak bulan Baker Mayfield, inanılmaz bir son hücum drive’i ile Rams’e haftalar sonra galibiyeti getirdi. Özellikle Wolford’dan bekleneni alamayan ve sezonu biten Rams’in Baker Mayfield’in takıma katılması biraz motivasyonu yükseltmişe bekliyor. Öyle ki Baker Mayfield’da biraz akıllanır ise ligin son periyodunda Los Angeles ekibinde hatırı sayılır bir oyun oynayıp bu ligde varlığını sürdürebilir.  

27- Arizona Cardinals (NFC Batı, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Zaten kötü giden sezonda mağlubiyetten öte bir de üstüne Kyler Murray’ı ACL’e kurban eden Cardinals adına vaziyet pekiyi gönde değil. Nitekim kâğıt üzerinde belki de en büyük sorunu head koç olarak gözüken Arizona ekibi için şimdi bir de Murray’in sakatlıktan nasıl döneceği de mesele haline dönüştü. Nasıl toparlanıp dönüş yapacakları tam bir muamma.  

28- Indianapolis Colts (AFC Güney, 4-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Yaşadığı kötü gidişatla birlikte head koç ayrılığı da yaşayan Colts, Matt Ryan ile de dikiş tutturamazken veteran oyun kurucu deneyi bir kez daha başarısız bir sonuç verdi. Özellikle sağlam bir koşu oyunun yanına tecrübeli bir “game manager” ile pas oyunlarını çeşitlendirmeyi amaçlayan Indianapolis ekibi, önce hücum hattının ardından da Matt Ryan’ın kötü oyunundan mustarip oldu. Kalan dört maçtan dört galibiyet alınıp yüzde ellilik bir oran yakalanır mı? Zor.  

29- New Orleans Saints (NFC Güney, 4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Haftanın maç oynamayan takımlarından olan Saints, oyun kurucu konusunda Jameis Winston ve Andy Dalton arasında bir tereddütte kalması ve head koç Dennis Allen’in sezona Jameis Winston’u hazırlayıp ardından Dalton ile devam etmesi haftalardır süre gelen bir konu oldu. Şayet iki oyun kurucudan da New Orleans ekibinin çok da büyük fayda görmeyeceği aşikârdı ki kaybettikleri maçları sadece oyun kurucuya bağlamak zor.  

30- Denver Broncos (AFC Batı, 3-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

En en sonunda Broncos, haftalar sonra 17 sayıyı geçerek hücumda bir şeyler yapabilmeyi başardı. Tabii biraz daha savunma tarafında da toparlanabilselerdi belki de grubun lideri olan ezeli rakiplerine bir çelme takma şansları mevcuttu. Nitekim buralara gelmekte bir başarı. Öyle ki beyin sarsıntısı protokolünden dolayı bir sonraki maça çıkamayacak olan Russell Wilson yerine, Brett Rypien ile de mevcut başarıyı sürdürmek pek kolay olmayacak gibi.  

31- Chicago Bears (NFC Kuzey, 3-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

Bay haftasından çok zorlu bir maçla çıkacak olan Bears, altı maçlık yenilgi serisini de kalan dört maçta da sürdürüp ligi dipte bitirmesi de muhtemel. Nitekim sezon içerisinde Justin Fields’ın atılım yapıp göz dolduran rakamlar ortaya koymasıyla Chicago ekibi için artık gelecek sene hesapları da başladı. Yine de bu sezonda alacakları bir galibiyet bile moral anlamında takıma katma değeri yüksek olacaktır.  

32- Houston Texans (AFC Güney, 1-11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Şaka maka Jeff Driskel-Davis Mills kombosuyla Dallas deplasmanından galibiyet çıkarmaya ramak kalan Texans, galibiyet aldığı tek karşılaşma sonrası en iyi oyununu sahaya yansıttı. Amma ve lakin sınırlı kadro kapasitesi dereyi geçmesine yeterli olmadı. Neyse bu ritimle devam etseler en kötü bir galibiyet daha alma şansları var.