Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba değerli NFLTR.com okurları. Belki dikkatinizi çekmiştir, son bir aydır Arizona Cardinals’ın gidişatı hakkında yazı yaz(a)mıyorduk. Bunun sebebi her maçın kaybediliyor olmasından ziyade, her maçta olan sorunların neredeyse bire bir aynı ve gelecekte olacakların da yine çok benzer olmasaydı. Görünen köy kılavuz istemediği için açıkçası siz okurların da birbirinin aynısı yazılarla çok da vaktini almak istemedik. Ancak bu kısa itirafın ardından geçen haftaki maçın ardından ortaya çıkan bazı önemli gelişmelerle birlikte tekrar karşınızdayız.

Öncelikle en büyük haberler oyuncu kadrosunda gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta oynanan New England Patriots maçında sakatlanan Kyler Murray ne yazıkki uzunca bir süre takımdan ayrı kalacak. Maçın henüz başında hiç bir rakip oyuncu müdahalesi olmaksızın çapraz bağları kopan Murray’nin tıbbi araçla sahadan çıkışı aynı zamanda sezonun Cardinals açısından sona erdiğinin bizim için bir işaretiydi. Aslında 13. Haftadaki bay haftası öncesi beklenenden daha fazla mağlubiyet olmasına rağmen takım genelinde halen yeniden toparlanma potansiyeli görüyorduk fakat sonrasında işler daha da kötü gitmeye başlayınca özellikle yönetim ve koç kadrosunda değişiklik yapılması söylentileri yoğun bir şekilde gündeme gelmeye başladı. Bunların ilki, bizim gibi pek çok Cardinals taraftarının da yıllardır beklediği gibi head koç Kliff Kingsbury’nin kovulma söylentisi oldu.

Kliff Kingsbury takıma ilk geldiği 2019 senesinde NFL’de henüz yeni olmasının kredisine sahipti ve o dönemde yaptığı bazı hatalar görmezden geliniyordu. Fakat bu hatalar bir türlü düzelmediği gibi gittikçe kötüleşmeye başlayınca taraftarlar artık buna katlanamaz oldu. Sadece taraftarlar değil Kyler Murray dahi Kliff Kingsbury ile bu sezonun yedinci haftasındaki New Orleans Saints maçının ortasında büyük bir tartışma yaşamıştı. Kliff Kingsbury’nin tüm yanlış ve eksikliklerini yazılarımızı okuyan siz NFLTR.com okuyucuları da aslında biliyorsunuz. Kingsbury, birbirinin aynı, basit ve rakip savunmalarca kolay tahmin edilebilir oyunlarla Cardinals hücumunu çok büyük kadro hamlelerine rağmen adeta çıkmaza sokmuştu. Özellikle geçen sezondan bu yana Cardinals hücumu her üçüncü hakka gelindiğinde yapılan screen oyunlarıyla ilk hakkı bir türlü ele alamıyordu ve çok sık yaşanan 3&out problemleri yüzünden hücum tam anlamıyla ritmini kaybetmiş ve tüm yük savunma takımının üzerine binmişti. Geleneksel olarak her sene sezona nispeten iyi başlayan ancak sezonun ikinci yarısında adeta çöküşe geçen takımlar izlemek bizim için gayet sıradan bir hale gelmişti.

Gelen dedikodulara göre geçtiğimiz hafta New Orleans Saints’in eski head koçu Sean Payton ile görüşmelere başlandı. Hatta NFL çevrelerinde uzunca bir süredir Sean Payton için önümüzdeki sene Los Angeles Chargers ya da Arizona Cardinals koçu olması ihtimalleri dillendirilmekteydi. Açıkçası 2022 sezonu başlamadan önce Kliff Kingsbury ile beş yıllık yeni bir anlaşma imzalanması sonrası kovulma konusunun gündeme gelemeyeceğinden endişeliydik ancak gelen bu haberler sonrası taraftarların içinin bir hayli rahatladığını düşünüyoruz. Artık bu sezon, Kliff Kingsbury için head koç olarak son sezonu olacak gibi görünüyor.

Öte yandan kovulması gündemde olan diğer isim ise GM Steve Keim olacak gibi duruyor. Meksika’da oynanan 49ers-Cardinals karşılaşmasından sonra kovulan asistan koç Sean Kugler’dan sonra menajer Steve Keim’ın kovulma söylemleri CBS Sports gibi büyük haber kanalları dahil her yerde konuşulmaya başlandı. Gelen bilgilere göre Steve Keim bir süredir izne ayrılmış durumda ve Cardinals yönetimi yeni bir GM arayışı içerisinde. Steve Keim, her ne kadar Houston Texans ile yaptığı “büyük hırsızlık” adını verdiğimiz David Johnson-DeAndre Hopkins takası sonrası taraftar nezdinde büyük bir popülarite kazanmış olsa da, sonrasında yaptığı hamleler ne yazıkki bir sonuç getirmedi. Cardinals her sezona Larry Fitzgerald’a yüzük verme hayalleriyle başlasa ve onun emekliliği sonrasında bu sezona da kendi evinde Superbowl oynama hedefiyle girse de, sezon öncesinde kadroya yeteri kadar ekleme yapamamasından dolayı Steve Keim’a olan antipati taraftarlar arasında tekrardan başlamıştı. Anlayacağınız üzere Arizona Cardinals 2019 sezonundan sonra bir kez daha yeniden yapılanma dönemine girecek gibi gözüküyor. Bu yeniden yapılanma süreci Cardinals taraftarlarını her ne kadar bıktırmış olsa da bu seferki artık mecburi bir hal aldı. Bu yeniden yapılanmanın kadro içinde hızlı bir şekilde tamamlanması ve Cardinals’ın Super Bowl hayallerini en kısa sürede gerçekleştirmesini ümit ediyoruz.

Cardinals’ın sezon sonuna kadar ne yapacağı konusuna da kısaca değinecek olursak, sezonun kalan kısmında Cardinals’ın önünde Tampa Bay Buccaneers, Atlanta Falcons ve San Francisco 49ers karşılaşmaları kaldı. Her ne kadar NFL’de oyuncular açısından tanking diye bir şey söz konusu olmasa da biz taraftarlar olarak üst sıralarda bir draft hakkı kazanılması açısından bu maçların kaybının daha hayırlı olacağına inanıyoruz. Cardinals artık resmi olarak playoff yarışından elenmiş olduğundan artık kalan maçları sadece, bundan sonrası için Cardinals’ın yeniden yapılanma için hangi mevkiilere ihtiyacı var gibi sorulara cevap bulabilmek için izleyeceğiz. Ancak yine de bu soruları sezon sonuna kadar cevaplamamız çok kolay olmayacak Açıkçası henüz kadrodan hangi oyuncuların ayrılacağı ve kimlerle yola devam edileceği belli değil. Bu nedenle GM ve head koç konularının en kısa sürede çözüme kavuşturulması off-season döneminde atılacak adımların erkenden planlanması için çok önemli olacak.

İlerleyen haftalarda yeniden görüşmek üzere…