Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Adım adım Super Bowl LVII’ye yaklaşırken geriye her konferanstan bir maç kaldı. Son altı senede de Super Bowl oynamış takımlar bu hafta sonu karşı karşıya gelirken maçlardan beklentiler oldukça yüksek bir seviyede bulunuyor. Konferans finalleri öncesinde sürpriz elenmeler, izleyenleri şaşkına çeviren maçlara şahitlik ettik. Artık kutsal kase’den bir önce nefesleri kesen ve unutulmayacak anılara tanıklık edeceğimiz performansları bu hafta sonu bekliyoruz. Bu heyecanı bizlere yaşatacak maçlara dilerseniz beraber bir göz atalım.

Philadelphia Eagles – San Francisco 49ers

Maç Günü ve Saati: 29 Ocak Pazar – 23:00 (TSİ)

Head Koçlar:
Nick Sirianni (Philadelphia Eagles) vs. Kyle Shanahan (San Francisco 49ers)

Dikkat Çeken Oyuncular:

Philadelphia Eagles: Jalen Hurts (QB), Haason Reddick (LB), Fletcher Cox (DE)

San Francisco 49ers: Christian McCaffrey (RB), Nick Bosa (DE), Brock Purdy (QB)

NFC konferansında baktığımızda normal sezonun en iyi iki football oynayan takımı sahada kozlarını paylaşacak. Sistemli ve komple iki takımı sahada izleyeceğiz. Bir diğer taraftan, 25 yaşının altında olan iki quarterback arasında kolejde oynanan Oklahoma ve Iowa State maçının da intikam maçını NFC konferans finalinde izleyeceğiz. Oyuncular anlamında çok özel parçalara sahipler ama sahada sonucu belirleyen coaching olacaktır. Kyle Shanahan’ın nasıl bir deha olduğu ve play-off zamanı gösterdiği başarı bir gerçek ve 49ers’ın en büyük silahı bu olacaktır. Brock Purdy gibi bir üçüncü tercih quarterback bile bu sistem içerisinde iyi ve hatasız bir performans verebiliyor. Burada tabii ki Purdy’nin hakkını yememek gerekiyor fakat kendisini zor bir durumda görmedik ve kendisi hakkında halen çok yorum yapmaya yetecek veri olduğunu düşünmüyorum. San Francisco 49ers hücumda ve savunmada tıkır tıkır işleyen bir makine ve bu makinenin dişlisine bir engel takmadıkça yenmesinin bir hayli zor olduğu bir takım. Shanahan’ın sahip olduğu en büyük silah takıma geldiğinden beri Christian McCaffrey oldu ve olmaya devam edecektir. Takımın gösterdiği bu başarıda en büyük pay sahiplerinden biri de bu. Pas oyununda da Deebo Samuel, Brendon Aiyuk gibi yeteneklere sahip. 49ers’ın devam eden on iki maçlık galibiyet serisini ve Purdy’nin önderliğindeki sekiz maçlık galibiyet serisi aldatıcı gözükmesine rağmen 49ers’ın mevcut formu ve takım olarak bu sahnede sahip oldukları deneyim ellerini bir hayli güçlendiriyor. Bu yeterli olur mu pazar günü sahada göreceğiz!

Baktığımızda, Philadelphia Eagles ise sezon boyu ligin en güçlü takımlarının başında geliyordu. Sezon öncesinde bu sezon için çok güzel bir yapılanma ile hem hücumda hem savunmada çok güzel parçaları bir araya getirerek hedeflerini tepeye diktiklerini gösterdi. Nick Sirianni koç olarak gösterdiği performans onu yılın en iyi koçu ödülünde büyük favori haline getirdi. Ligin en iyi O-line’larından birine sahip olunca arkasından gelen başarılı koşu ve pas hücumu rakiplere büyük tehlike oluştururken Hurts’un iki taraflı hücum tehdidi pas hücumunda A.J Brown, DeVonta Smith, Dallas Goedert; koşu hücumunda Miles Sanders ve Jalen Hurts gibi isimlere büyük bir alan sağladı. Hurts’un omuz sakatlığı bulunmasına rağmen New York Giants karşısında gösterdiği performans ile güven vermesi oldukça mühim. Ancak, şimdi rakip çok ama çok başka olacak. Şimdi asıl kendisi gösterm esi gerekiyor. 49ers’ın yine pas savunmasında da çok başarılı olsa da ligin en iyisi koşu defansına sahipler ve dolayısıyla bu maçta bu Hurts’u daha çok ellerini ve omzunu kullanmaya zorlayacaktır. Başta Nick Bosa olmak üzere çok verimli olan bir linebacker ikilisine karşı oynayacak olmak Super Bowl öncesi oldukça zorlu bir sınav. Bu sınavın üstesinden gelebilirse maçı kazanan taraf Philadelphia Eagles olabilir.

Maç Tahmini: Philadelphia Eagles 24-17 San Francisco 49ers

Kansas City Chiefs – Cincinnati Bengals

Maç Günü ve Saati: 30 Ocak Pazartesi – 02:30 (TSİ)

Head Koçlar:

Andy Reid (Kansas City Chiefs) vs. Zac Taylor (Cincinnati Bengals)

Dikkat Çeken Oyuncular:

Kansas City Chiefs: Patrick Mahomes (QB), Travis Kelce (TE), Chris Jones (DT)

Cincinnati Bengals: Joe Burrow (QB), Ja’Marr Chase (WR), Trey Hendrickson (DE)

Beyefendiler, hanımefendiler! İşte karşınızda geçtiğimiz sezonun konferans finalinin, konferans finalindeki intikam maçı… Cincinnati Bengals ve Joe Burrow’un baktığımızda son yıllarda Kansas City Chiefs ve Patrick Mahomes karşısında bir üstünlüğü bulunmakta ve geçen sezon Super Bowl biletini de alan Bengals olmuştu. Artık AFC üzerinde birçok anlam yüklenecek bir eşleşme ile beraberiz. İki tane süperyıldız boyutuna gelen quarterback ve ikonikleşmeye başlayan bir rekabete tanıklık etmeye başlıyoruz.

Maça gelirken Bengals’ın büyük favori olduğunu ve iki takımın aralarında oynanan maçlarda sahadan galip ayrılamamın verdiği güçten dolayı psikolojik üstünlüğe sahip. Bunun üzerine bir de Mahomes’un bileğinden yaşadığı sakatlıkla rüzgârı alan kaplanlar maça daha pozitif bir şekilde başlayacaklardır. Cincinnati Bengals’ın olduğu takımı, oynadığı futbolu, sahip olduğu potansiyeli görüyoruz. O-Line’ında da geçen seneye göre üstüne koymuş olması kazanmayı bilen Bengals mentalitesi ile bu sene Super Bowl iddiasını daha da güçlendiriyor. Hücumda isim olarak say say bitmeyecek çok değerli yetenekler bulunuyor. Skill position’larda istediği skoru bulabilirler ve açıkçası karşıdaki Kansas savunması da buna imkân tanıyor. Skor düellosu şeklinde geçmesi beklenen bu maçta Chiefs pass rush’ının performansı sonucu belirleyecek. Chris Jones’un süperyıldız seviyesinde oynuyor olması Chiefs savunması adına en parlak parçası ve bu maçta Bengals O-Line’ına karşı savaşması gerekiyor. Savunmada en iyi fark yaratabilecekleri alan burası olacaktır.

Kansas City Chiefs hücumunda, bahsettiğimiz gibi potansiyel ve patlayıcılık üst bir seviyede, tek sıkıntı Mahomes’un sakatlığı kaynaklı olabilir. Eğer burada bir mağlubiyet yaşarsa AFC’nin ve NFL’in yeni patronu Burrow olur. Bengals karşısında yaşadığı bu mağlubiyet serisine daha fazla izin vereceğini düşünmüyorum. Tyreek Hill’i kaybetmiş olabilir ama yine çok iyi çalışan bir ofans ve oyunculara sahip. Andy Reid’in hücumunda oynarken bu hücumun durdurabildiğini gördük ve geçen sene izlediklerimizi yine izleyebiliriz fakat son beş yılda konferans finalinde olan Mahomes’un tecrübesi bu maçta onu doğru şeylere yapmaya yöneltecektir. Böyle bir tabloda Travis Kelce’ye çok iş düşecekti ve Bengals’ın TE savunmasında en iyi üç takımdan biri olması işleri daha da zorlaştırıyor. Chiefs, çok çeşitli bir hücuma sahip bir takım ve bunu maç içerisinde başarılı bir şekilde göstermesi gerekli. Chiefs’ın birkaç sene önce bahsettiğimiz hanedanlığı kurmak adına bu maçı kazanması şart. Ortaya bir kazananın, şampiyonun karakteri konulması gerekiyor ve bunu yapmak şu an çok kritik. Artık burada “choke” ederse bizlere yeni bir Tom Brady’i mi sorusundan çok bir Aaron Rodgers ya da Russell Wilson mı hikayesi getirir algısı oluşmaya başlar. Bengals büyük favori ama gerçek bir karekter maçı kazanır. Mahomes, beş senedir konferans finali yapıyor ve ne kadar “winner” bunu öğreneceğiz.

Maç Tahmini: Kansas City Chiefs 21-20 Cincinnati Bengals